| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Catalin Fus Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2007 Mesaje: 183
|
Trimis: 15 Noi 2007 22:14 Download mesaj |
| Titlul subiectului: ansamblu oglinda+prisme ptr un binoclu conceptie proprie |
|
|
|
Salutari,
de ceva vreme incerc sa termin un proiect ptr un binoclu de 130mm. Am obiectivele si tuburile insa nu reusesc pe nicaieri nici sa construiesc, nici sa cumpar ansamblul acesta de la unii producatori de binocluri facute din doua refractoare.
Daca are cineva un binoclu mare pe acasa, care e stricat si zace si ii pot fi folosite componentele sa dea un PM.
Daca are cineva idee unde pot gasi asa ceva...astept un PM.
Aranjamentul care il doresc este cel din poza cu binoscopul alb....dar si niste prisme ca in a doua poza mi-ar prinde bine (as construi diagonalele singur si prismele le-as monta deasupra pentru reglare DIP)
Mersi!
Cer senin!
Catalin
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
55.56 kb |
| Vizualizat: |
de 8754 ori |

|
|
285.1 kb |
de 8754 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6062
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Noi 2007 10:47 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Citat: | | Aranjamentul care il doresc este cel din poza cu binoscopul alb.... |
dupa cate imi imaginez eu din poza, binoscopul alb foloseste prisme rombice pentru reglarea DIP.
sunt producatori pe afara care fac asa prisme.
pe la noi ai putea incerca la IOR sau Pro Optica, au facut si ei o gramada de prisme, nu stiu daca si din acestea rombice.
ceea ce stiu sigur e ca IOR a construit prisme Dove care pot fi modificate de tine in prisme rombice.
sistemul asta mi se pare mai bun decat cel cu prisme porro pentru ca ai mai putine reflexii si drumul optic prin sticla mai scurt ceea ce inseamna in final dispersie mai mica si imagine mai buna.
am incercat si un desen...
|
|
| Sus |
|
 |
Catalin Fus Membru

|
Trimis: 16 Noi 2007 17:20 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
eu am incercat si vorbit ptr prismele paralelogram si oglinzile necesare si se pot face asa cum imi doresc....insa nu tot ansamblul. Daca mecanic nu am cum sa fac asta.....degeaba le am optic.
Am mai vb pe unde mai stiam eu si nu se baga nimeni la partea mecanica.
Din cauza asta incerc sa fac rost de bucatile componente, asamblate......ca un adaptor mic intre ele ma descurc sa fac.
mersi oricum pentru sfat!!
|
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 16 Noi 2007 18:32 Download mesaj |
|
|
|
Ai dreptate, partea mecanica in acest caz este esentiala si mai are si conditii dure de indeplinit (rotatia prismei fata de diagonala fara nici un pic de joc).
Solutii ar mai fi daca poti accepta o schimbare de proiect.
O posibilitate ar fi sa pliezi fascicolul de lumina al obiectivului in interiorul tubului principal cu ajutorul a doua oglinzi ca sa poti ajunge la o distanta medie a DIP urmand ca reglajul fin al DIP sa-l realizezi din apropierea/indepartarea tuburilor principale ale binoclului.
Un astfel de binoclu (fara prisme) este Yukon-ul de 30x50.
|
|
| Sus |
|
 |
Catalin Fus Membru

|
Trimis: 17 Noi 2007 10:38 Download mesaj |
|
|
|
Da, stiu ca asta ar fi o solutie dar e ultima........ptr ca ar fi un pic mai complicat sa privesc in lungul tuburilor decit la 90 de grade fata de ele.
O sa ramina sa mai dau anunturi peste tot pe unde se poate, inclusiv afara din tzara si sa vad ce pot face.
Merci frumos!!
|
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Catalin Fus Membru

|
Trimis: 31 Mar 2008 16:11 Download mesaj |
| Titlul subiectului: ... |
|
|
|
mersi frumos de idee Zircon!!!
eu am uitat sa scriu ca sint pe ultima suta de metrii cu el si cind e gata o sa postez poze, poate mai intereseaza si pe altii.
Catalin
|
|
| Sus |
|
 |
tamasflex Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006 Mesaje: 289
|
Trimis: 09 Oct 2008 19:24 Download mesaj |
|
|
|
Am un sistem exact la fel:
Este vorba de un binocular (o parte din el) folosit de armata penru urmarirea avioanelor.
Ps. DIP ?? Mi a trebuit 5 minute pina mi am dat seama ce inseamna.
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9751
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 12 Oct 2008 11:10 Download mesaj |
|
|
|
Sistemele discutate pana aici sunt ,mai mult sau mai putin, complicate dpdv optic.
Am gasit insa sistemul de mai jos care se poate construi mult mai usor deoarece inafara de obiective mai necesita doar oglinzi plane,secundare pentru Newtoniene corect alese ar corespunde.Apoi ,aceasta este contributia mea personala,daca in loc de doua tuburi ,se foloseste unul singur, mare ,se inlatura si dezavantajul unui DIP fix.Functie de unghiul nominal de inclinare al planului care contine axele optice ale obiectivelor se pot imagina solutii pentru modificarea DIP: de ex. rotirea tubului comun al obiectivelor (pentru modificarea unghiului de inclinare)+culisarea de compensare a unuia din obiective,de preferinta cel de deasupra,(prin infiletare ar fi cel mai simplu).Oricum rezulta un sistem mult mai simplu atat dpdv optic cat si mecanic.Mircea
|
23.89 kb |
de 6047 ori |

|
|
24.44 kb |
de 6047 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Catalin Fus Membru

|
Trimis: 17 Oct 2008 14:43 Download mesaj |
|
|
|
Salutare,
din pacate planurile s-au mai schimbat de atunci pina acum. Am vindut cele 2 lentile de 130mm f/5 si in cazul in care ma voi hotari sa reiau proiectul, va fi facut din doua refractoare gata cumparate la care voi modifica iesirea (scurtare si adaugare de EMS) la fel cum vedeti in link alaturat.
http://www.page.sannet.ne.jp/mazmoto/cmems.jpg
Pina atunci mai e ceva vreme!!
@tamasflex : de unde ai procurat jucaria? Pare interesanta dar are focala un pic cam lunga desi are avantajul ca poti folosi oculare de 2'' mai simple => mai ieftine.
Numai bine!
Catalin
|
|
| Sus |
|
 |
|