Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
jupiter_barlow2X_copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239294
Numar de utilizatori inregistrati: 2916
Cel mai nou utilizator inregistrat: Laurentiu Cristi
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

ANESTIANA

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Istoria Astronomiei

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 14 Feb 2026 18:37 Download mesaj
Titlul subiectului: ANESTIANA
Raspunde cu citat (quote)

Incep prin a-mi face autocritica. Abia azi am observat ca sectiunea de Istoria Astronomiei a forumului nostru nu are un topic dedicat lui Victor Anestin si care sa contina in titlu numele acesta aproape sfant.

Mai precis, un topic inchinat lui Anestin avem. Se numeste ''Sa ne aducem aminte de un mare iubitor al astronomiei''. A fost initiat si sustinut de catre dragul nostru forumist Teo. Dar, spre regretul nostru, Teo nu mai frecventeaza forumul.

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=100981#100981

Iata de ce, incep acest topic dedicat lui Victor Anestin. Urmez insa modelul romanesc de ''democratie originala'' cu care m-o fi contaminat iremediabil Ion Ranjitul. Si nu am sa numesc topicul dupa numele patriarhului Astronomiei de amatori din Romania ... asa, pur si simplu.
Numele topicului va fi ''Anestiana'' adica o colectie de date, informatii, texte, poze, linkuri etc. Ceva asemanator cu ''Eminesciana'' sau ''Americana''. Desigur, pastrand proportiile ...

https://editurajunimea.ro/categorie-produs...ZJAN51EOAU

https://en.wikipedia.org/wiki/Americana_(culture)

Deci aici vom vorbi nu doar despre persoana si personalitatea lui Victor Anestin ci despre tot ce tine de mostenirea culturala lasata de Victor Anestin, de amprenta lui inegalabila asupra micii dar turbulentei lumi a astronomilor amatori romani.

Incep prin a va prezenta o cunoscuta fotografie, inclusa in articolul comemorativ '' 20 de ani de la moartea lui Victor Anestin'' din ziarul ''Lumea romaneasca'', Joi, 14 Noiembrie 1938.
Am extras poza din ziar si apoi am prelucrat-o cu Gimp. In ea il vedem pe Anestin la apogeu, barbat matur, pozand la masa sa de lucru. In spatele sau remarcam o superba soba de teracota. Pe peretele din fundal se zaresc niste tablouri, probabil portrete inramate de mari astronomi. Nu as fi deloc surprins sa aflu ca unul dintre ele era un portret, cu autograf, al lui Camille Flammarion. Portretele sunt langa faimoasa biblioteca a lui Anestin, formata din carti publicate de marii astronomi ai vremii. Multe dintre ele, le-a primit cadou, direct de la autorii lor.

Fata de situatia din vremea in care Teo a initiat topicul sau, in urma cu saptesprezece ani, a crescut un pic si volumul cunostintelor mele. Asa ca peste timp, la afirmatia mea de acolo ca '' nu stiu daca luneta Merz de 54mm a fost a lui Anestin'', pot sa raspund cu certitudine ca ''da''. Din pacate, nu am gasit deocamdata, nicio imagine cu Anestin cu vreunul din telescoapele sale.

Autorul fotografiei pe care vi-o prezint, imi este necunoscut dar pot sa fac unele presupuneri. Cred ca fotograful a venit acasa la Anestin, pe strada Arsenalului. Acesta il astepta, imbracat la ''trei ace''. Poza a fost facuta primavara sau toamna deoarece imaginatia mea vede un pardesiu pe umarul sau drept. Pe masa se vad pregatite niste foi, o prezentare. De unde deduc ca cei doi s-au indreptat apoi impreuna la una dintre conferintele de popularizare a Astronomiei, tinute de-a lungul anilor de catre Anestin. Conferinte numeroase si cu succes la public dar care, tocmai din aceste pricini, i-au atras ura si gelozia ''marelui minuscul'' Coculescu.

Mircea

Anestin.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  241.26 kb
 Vizualizat:  de 60 ori

Anestin.jpg

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Istoria Astronomiei

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la: