Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234410 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2840 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: ioant |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5899
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Mai 2025 11:50 Download mesaj |
Titlul subiectului: Asteroizi la ocular |
|
|
|
In seara de 17 mai ac pe la orele 23 faceam o incursiune prin Virgo cu ED-ul de 80 si intamplator am vazut in softul cu care ma coordonez ca este prezent in zona un asteroid. Am memorat pozitia si pentru a-mi fi mai usor am apelat la bino Fuji 10x50 cu care l-am reperat repejor cam la 3-4 grade NNV de steaua Mu Vir. Magnitudinea vizuala m=5,9 era accesibila atat binoclului cat si ED-ului 80. Asteroidul in cauza era Vesta, primul observat de mine pentru ca pana acum am neglijat total astfel de obiecte.
Cateva date despre el: A fost descoperit pe 29 martie 1807 de Heinrich Wilhelm Olbers, are un diametru mediu de 525km fiind cotat al doilea ca marime din centura de asteroizi. Afeliu 2,57AU, periheliu 2,15AU iar magnitudinea aparenta e cuprinsa intre 5,1 si 8,5.
Asta seara daca va fi senin il putem observa pe la 3 grade NV de aceeasi stea si va avea o magnitudine aparenta de 6,1.
PS. am vrut sa scriu initial observatia in topicul colegului romh insa citind posturile lui am vazut ca acolo era vorba de observatii mai degraba fotografice prin telescoape remote, deci alta mancare de peste.
Ma gandesc ca nu strica sa avem si un topic dedicat exclusiv observatiilor vizuale la asteroizi. Cer senin! _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9520
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 266
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 24 Mai 2025 11:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumim pt heads-up. O sa incerc sa il prind pt ca nu am observat inca un asteroid cu ochiul liber. Magnitudinea 6 suna promitator. _________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5899
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Iun 2025 10:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ieri in a doua parte a zilei a fost cer in mare parte senin si o atmosfera mult mai curata decat cea cu care suntem obisnuiti de obicei in Bucuresti. Am facut ceva observatii terestre pe care le voi uita greu
Spre seara insa au inceput sa apara panze de nori de mare altitudine cu o consistenta variabila. Pe la orele 22 am scos binoclul Fuji in ideea de a-l mai observa pe Vesta pe care l-am gasit relativ usor pe la vreo 4 grade VNV fata de aceeasi stea de referinta, Mu Vir. Magnitudinea vizuala crescuta la 6,2 si transparenta variabila din cauza panzelor noroase cu consistenta variabila a facut observatia ceva mai dificila decat prima data.
In zona se mai aflau doi asteroizi, Metis cu m=10,2 la sud fata de steaua de referinta si Juno cu m=10,2 la est fata de aceeasi stea (sau aprox 4 grade sud de M5), insa nu a fost rost de scos telescop mai mare din cauza cerului capricios. _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|