Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234598 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2845 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Liviu144 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
ovidiuv Membru

Data inscrierii: 30 Mai 2013 Mesaje: 252
|
Trimis: 13 Feb 2025 13:16 Download mesaj |
Titlul subiectului: Proiectul AstroFarm (observator astronomic privat La Palma) |
|
|
|
Trei intrebari si o posibila invitatie pentru viitoare colaborari sau chiar asocieri intr-un business, anume viitorul observator privat AstroFarm La Palma (insulele Canare, Spania):
Intrucat probabil cei mai multi nu ma cunoasteti, sunt un astronom profesionist de origine RO (cu doua doctorate in astro desi fara job de un an), emigrat initial in Canada in 1997, stabilit de 16 ani in insula La Palma din Canare (langa Tenerife), Spania, insule in care exista doua complexe de observatoare europene, una dintre cele 3 "mecca" in astronomie (alaturi de Chile si Hawaii, unde am mai si lucrat si observat).
Acum vreo 8 ani am propus amatorilor din RO fondarea unui observator privat romanesc in La Palma, iar dupa mai multe cautari de teren adecvat, acum 5 ani a aparut o astfel de locatie, pentru care din pacate nici unul dintre cei ~15 amatori
posibil interesati (numiti in continuare "followers") nu au putut contribui cu vreo suma, din care cauza am gasit un partener (fost coleg ING - observatorul unde am fost angajat 15 ani) care a fost dispus sa ne asociem sa cumparam acel teren, sa fondam
o firma si sa construim acest venture, numit AstroFarm La Palma, firma inregistrata in Spania in 2020.
Din pacate birocratia (si lenea) din Spania si La Palma sunt foarte mari, si de atunci au trecut mai bine de 4 ani in care mai intai am realizat ca documentul oficial de cadastro era eronat (2 vecini au adus acte din care rezulta ca detineau doua parti
din teren), deci a trebuit sa fixam cadastro (treaba care a durat 1 an!) si sa recuperam banii de la fostul prorietar (un medic de pe insula) cu care am reusit sa rascumparam majoritatea terenului "lipsa". Apoi, am depus proiectul de constructie (prin 2 arhitecti) care speram sa se aprobe in cca o luna, dupa 2 ani si 9 luni de asteptare...
Desi partenerul meu englez Richard continua interesat sa construim AstroFarm (in ciuda acestor intarzieri extrem de mari), intre timp din pacate preturile au urcat (datorita crizelor Covid si post-vulcan care acum 3 ani a ingropat 1200 de locuinte),
iar socoteala de acum 4 ani nu se mai potriveste cu cea actuala, din care cauza va intreb urmatoarele:
- Cunoasteti vreo echipa de constructori din Romania, care ar fi dispusa sa vina in La Palma sa construiasca Astrofarm? Este vorba de 3 casute si doua domuri (unul clasic pt 1 telescop si altul roll-off cu 4 telescoape), suprafata totala cca 250 m2, carora le vom asigura cazare, masa si drumuri Romania - La Palma? Aici forta de munca este extrem de redusa (si datorita vulcanului) si lenesa, din care cauza personal as prefera sa aduc din afara (mentionez ca am mai cautat si-n Tenerife).
- Daca doreste cineva sau daca cunoasteti pe cineva (de preferat astronom amator) si care are posibilitatea financiara sa investeasca si sa se asocieze in firma (in parteneriat cu mine si Richard), personal am re-deschis cautarile, si tentativ ii propun partenerului meu o suma limita de min 10 KE (pe care o vom confirma in curand), investitie care urmeaza a fi recuperata (si sporita) in regim de business share, in functie de performanta firmei, care speram sa-si amortizeze investitia de cca jumatate de milion in cca 10 ani, timp in care anual fiecare partener poate alege sa-si retraga profitul anual ramas dupa ce functioneaza firma, sau sa-l reinvesteasca - intrucat afara de actuala Faza 1, sper sa continuam cu alte 1-2 Faze pana la maxima capacitate legala a terenului).
- Daca doreste cineva pe viitor doar sa colaboreze (fara aport material), sunteti in continuare bine-veniti in viitoare proiecte punctuale (de constructie si mentenanta), ex la constructia observatoarelor (roll-off roofs, meteo station, automatizare, software pentru control la distanta, etc), ba chiar si in agricultura (proiectul necesita sa plantam pomi fructiferi), etc, intrucat vom avea nevoie sa reducem cheltuielile, atat in faza de constructie, cat si in cea de exploatare, in care chiar vom angaja personal (2-3p, primul fiind chiar eu), iar partenerii si colaboratorii au prioritate la joburi (temporare sau permanente). O oportunitate de finantare a acestor colaborari ar putea fi si programele de mobilitati Erasmus+, in cazul in care sunteti studenti sau chiar elevi.
Pagina AstroFarm:
https://astrofarm.eu/
(din care as recomanda in special zborul din drona sectiunea Aerial Views).
locatia se afla in NV insulei (partea cea mai senina), la altitudinea de 1200m, la numai 30 min de observatorul profesionist ORM (aflat la 2300m alt), si cf monitorizarii vremii in ultimele 8 luni, speram la AstroFarm sa avem anual cca 70% de nopti senine (sper sa publicam statistica exacta prin aprilie-mai, dupa 1 an de monitorizare).
Pe scurt, in acest business am planificat urmatoarele 3+3 segmente:
1) Hosting de telescoape (in ultimii 3 ani, doar datorita Google Maps si fara nici o reclama, ne-au scris peste 40 de potentiali clienti, dar din pacate in actuala Faza 1 avem in proiect doar 4 locuri)! In Faza 2 sau 3, eu sper sa gazduim 20-25 de telescoape!
2) Vanzare de timp de observatie la distanta pe telescopul nostru (pt inceput ceva mai mic, 30-40cm) In Faza 2 sau 3 sper sa mai oferim cel putin alt telescop al nostru.
3) Cazare de astro-turisti (ex cei carora le gazduim telescoapele) si turisti obisnuiti (iar in ultimii 2 ani turismul in LP este foarte ridicat > 90%), posibil si datorita "reclamei" care ne-a facut-o vulcanul... In faza actuala 1 vom construi doar 3 casute, insa in total legea permite max 10 (20 de paturi).
4) Stargazing pentru astro-turisti si turisti obisnuiti (pe care eu l-am mai facut putin inainte de Covid), iar pe insula mai exista vreo 5 astfel de business.
5) Programe de planetariu (in Faza 2 sper peste 2-3 ani sa construim si un planetariu de 8m diam) pentru oaspetii cazati la noi (in special iarna cand se mai strica vremea) dar si pentru alti turisti sau localnici din afara.
6) Sper sa mai continuam organizarea de excursii (expeditii, tabere, scoli de vara, conferinte, mobilitati educationale) in care impreuna cu sotia mea avem experienta (firma https://www.astro-travels.com/) prin care am gazduit 11 expeditii romanesti organizate in colaborare cu prietenul meu Valentin Grigore si SARM in care am adus anual cca 300 de romani in Canare!
Desi se afla la cca 5000 km de Romania (langa "coasta" Africii), Canare a devenit foarte accesibil romanilor, unde ne-am stabilit aici cca 10 mii de romani (ij special in insulele mari Tenerife si Gran Canaria), unde avem 3 biserici RO, un consulat onorific (care probabil va deveni permanent), si de care de vreo 5 ani Romania este legata via WizzAir cu Tenerife (5 opre de zbor, apoi inca jumatate pana in La Palma).
Daca exista cineva interesat de vreuna din propuneri, sau care cunoaste vreun constructor, va rog sa-mi raspundeti IN PRIVAT (preferabil direct pe mailul meu ovidiuv LA yahoo PUNCT com), de preferat pana la data de 15 Martie 2025 cand sper sa primim licenta!
Cum va spuneam, m-am bucurat de fiecare data cand am gazduit 12 grupuri de romani (in total peste 250 care ne-au vizitat insulele Canare), iar prin iunie 2025 va urma o noua expeditie SARM, deci fluxul romanesc in Canare sper sa continue! Spre finalul anului acesta (cand speram sa terminam de construit prima faza AstroFarm) sper ca la intrarea pe proprietate sa fluture cateva steaguri (asa cum am vazut eu la marile observatoare profesioniste), intre care si cel ROmanesc! _________________ Cer senin!
Ovidiu |
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 281
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 14 Feb 2025 22:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Un proiect promitator, Ovidiu, felicitari. Tin minte unele din postarile tale de foarte demult. Pluteste peste tot o frica nevorbita, dincolo de trufia discursului public. Multe tari isi militarizeaza institutiile, outsiderii sunt marginalizati sau fortati sa renunte prin tactici care ii fac pe cei mai mahalagii mitici sa para intelectuali. Sper ca o sa trecem toti peste aceasta perioada. Un an mai bun in continuare. _________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|