Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
soare100510a.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233927
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Retrospectiva astronomica a lui 2024


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Armand Popa
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 30 Mar 2017
Mesaje: 573



Localitate: ARAD

MesajTrimis: 31 Dec 2024 21:36 Download mesaj
Titlul subiectului: Retrospectiva astronomica a lui 2024
Raspunde cu citat (quote)

Retrospectiva astronomică a lui 2024

Deși nu am fost extrem de activ anul acesta pe forumuri, am fost cu atât mai prezent în spatele ocularului telescopului sau în fața mai multor grupuri de pasionați, pe care i-am invitat într-o călătorie fascinantă prin univers, arătându-le frumusețea cosmosului.

Dacă ar fi să evidențiez cel mai impresionant moment al anului 2024, acesta ar fi, fără îndoială, observarea vizuală a aurorei boreale din 11 mai și 10 octombrie – spectacole care m-au marcat profund.

Un alt moment deosebit a fost observarea vizuală a cometei C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS.

Totuși, coroana observațională a anului 2024 a fost finalizarea listei Herschel 400 Part II.

Lista Herschel 400 II este o continuare a celebrei liste Herschel 400, pe care am finalizat-o în 2021, destinată astronomilor amatori. Aceasta include alte 400 de obiecte cerești – galaxii, nebuloase și roiuri stelare – mai slabe și mult mai dificil de observat. Necesită un cer întunecat, un telescop de cel puțin 8 inch (200 mm) și multă răbdare, fiind o adevărată provocare pentru orice pasionat de astronomie. Pentru mine, această listă a fost o provocare extraordinară, deoarece am parcurs-o cu telescopul meu de 8 inch. si nu tot timpul de sub un cer negru...

Am participat și la tabăra anuală a astronomilor amatori din Ungaria, unde au fost prezente aproximativ 400 de persoane. Acolo am avut ocazia să susțin o prezentare despre metoda pe care o folosesc pentru localizarea obiectelor cerești cu ajutorul aplicației SkySafari. Am reușit să fac observații și prin foarte multe instrumente, cel mai remarcabil fiind dobsonianul de 70 cm

Datorită faptului că îmi țin un fișier Excel cu toate sesiunile de observații, locațiile și obiectele observate, îmi este ușor să realizez o retrospectivă statistică a anului 2024. Una peste alta, sunt mulțumit – am reușit să petrec sub cerul înstelat atât cât mi-am dorit. Aici țin să-i mulțumesc soției mele, care mă susține necondiționat în acest stil de viață.

Cerul de la mine de acasă nu este ideal pentru observații, așa că majoritatea sesiunilor le desfășor la 25-70 km de Arad. Locațiile variază în funcție de condițiile meteo, timpul liber și faza Lunii. Cel mai bun loc este la 70 km distanță, cu un cer Bortle 2, iar cel mai modest, la 25-30 km, cu un cer Bortle 4,5 - 5.

De multe ori ies singur la observații, dar adesea mi se alătură și câte un coleg de la Astroclubul Galaxis, cel mai des domnul Pteancu, transformând sesiunile în adevărate micro-star party-uri. Când ne adunăm mai mult de trei persoane, deja vorbim despre un star party.

Astfel, anul acesta am avut:

Micro Star Party: 8
Star Party: 5
Prezentări publice (Sidewalk Astronomy) cu Astroclubul Galaxis: 14
Ateliere „Călătoria prin Univers” pentru copii (tabere, Școala Altfel, Săptămâna Verde, proiecte ale Fondului Științescu, etc): 21

Consider că anul acesta am făcut tot ce mi-a stat în putere pentru a transmite tinerei generații pasiunea mea pentru cerul înstelat, observațiile astronomice și, în general, pentru știință. Este esențial să popularizăm știința, mai ales în era TikTok-ului, când unii oameni par să se mire că Luna apare sau dispare de pe cer, că planeta Venus strălucește mai puternic decât stelele sau te mai miri ce.

Personal, doresc întregii comunități de astronomie de amatori un an plin de observații reușite, cer senin, pace și armonie. Să avem parte de oglinzi mari, focale lungi, oculare bune, urmărire precisă, sănătate și multe nopți liniștite sub cerul plin de stele!

La mulți ani!
Armand Popa



galaxis.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  497.72 kb
 Vizualizat:  de 1370 ori

galaxis.jpg



_________________
https://armandpopa.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/astroclub.galaxis/
__________________________
T Newton Omegon 203/1000
T Newton Orion 305/1500
L Bresser Skylux 70/700
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9515

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 31 Dec 2024 22:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Armand

Felicitari pentru frumoasele tale realizari si pentru implinirea proiectelor observationale, mai ales a Listei Herschel 800!
Stiu din proprie experienta ce priza faina au la publicul de toate varstele actiunile de popularizare, un alt motiv de felicitare!
Nu exista mod mai placut si mai instructiv de a face observatii astronomice decat cu un prieten bun cum esti tu. Iar cand se alatura si ceilalti din astroclub, e nemaipomenit.

Am nadejdea ca in anul 2025 sa continuam atat observatiile (pentru care avem deja o droaie de telescoape) cat si actiunile de popularizare (pentru care exista un public numeros si interesat), sa avem cer senin, pace si liniste, Doamne ajuta!

Cer senin si toate cele bune, Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric.
Sus
Night
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2024
Mesaje: 450



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 05 Ian 2025 13:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
Consider că anul acesta am făcut tot ce mi-a stat în putere pentru a transmite tinerei generații pasiunea mea pentru cerul înstelat, observațiile astronomice și, în general, pentru știință. Este esențial să popularizăm știința, mai ales în era TikTok-ului, când unii oameni par să se mire că Luna apare sau dispare de pe cer, că planeta Venus strălucește mai puternic decât stelele sau te mai miri ce.


Felicitări pentru activitate. Într-adevăr trăim în plin paradox informațional. Avem cam totul (informațional) la o distanță de un click din mouse, însă ca voință (virtute) pare că suntem la milioane de ani lumină să efectuăm aceea căutare (ca societate, per ansamblu).

Este un bun topic, cu retrospectiva, să ne cunoaștem activitățile. Astronomia ca pasiune comună poate uni conștiința poporului într-un întreg, indiferent de loc, în și în afara țării.

Faptul că uneori logica scapă românilor, este și pentru că nu avem acest exercițiu, al unei educații în spirit științific, cu exacerbarea spiritului critic, ce ne cam lipsește. (sau când este folosit, este doar pe tema, capra vecinului, din rațiuni de invidie și cine știe ce alte lucruri meschine).

Astronomia, ca ocupație observațională stimulează logica și gândirea critică, să nu mai vorbim de binefacerile interioare, simțite acolo, sub bolta cerească, trăiri ce fiecare dintre noi le-a avut, cel puțin de câteva ori în viață. (din păcate uneori apare și o abrutizare, dar se poate lupta cu succes și împotriva ei)

Faptul că acest hobby există, face trăibilă lumea, din perspectivă proprie, astronomia fiind in top 5 lucuri pentru care merită să trăim până la capăt.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact