Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon_registax9.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224702
Numar de utilizatori inregistrati: 2837
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian T.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Jesse Ramsden


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Istoria Astronomiei

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9021

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 10 Iul 2011 19:04 Download mesaj
Titlul subiectului: Jesse Ramsden
Raspunde cu citat (quote)

Jesse Ramsden s-a nascut la 15 Octombrie 1735 in Salterhebble langa Halifax, comitatul Yorkshire,Anglia.
Tatal fiind un hangiu lipsit de avere,Jesse si-a inceput studiile intr-o scoala gratuita.In 1747,la varsta de 12 ani,a fost trimis sa locuiasca la unchiul sau Craven ,in nordul comitatului lor, unde timp de patru ani a studiat matematica cu reverendul Hall.
Intre 1751 si 1755 si-a facut ucenicia intr-o tesatorie iar prima sa slujba a obtinut-o in Londra in biroul unei tesatorii.
(Nu stiu in ce masura astronomii amatori au vreo idee despre masinile din industria textila .Eu cred ca acest inceput a fost foarte potrivit pentru Jesse Ramsden deoarece masinile textile erau, pe de o parte, deja foarte complicate pentru a putea produce materialele variate si atragatoare pentru tafnoasele doamne englezoaice si pentru pretentiosii dandy;pe de alta parte aveau mecanisme precise si rapide pentru a asigura profit stapanilor.Asadar acolo a fost locul ideal pentru familiarizarea lui Jesse Ramsden cu mecanica de precizie).
Mecanica de precizie i-a placut atat de mult incat in 1756 ,tanarul Ramsden,la varsta de 21 de ani a intrat din proprie decizie ca ucenic la Mark Burton ,un producator de ''instrumente matematice'' de pe Denmark Street,in Strand-ul Londrei.La 27 de ani,isi deschide in acest domeniu un atelier propriu tot in Strand,devenind apoi cel mai de succes proiectant si constructor de instrumente matematice,astronomice,topografice si de navigatie al secolului XVIII.
Unul din vecinii apropiati ai tanarului Ramsden s-a intamplat sa fie John Dollond,un indemanatic producator de instrumente optice.Jesse a petrecut mult timp in casa lui Dollond,invatand despre Optica si sfarsind ca la 16 August 1766 sa se casatoreasca cu Sarah,fiica lui Dollond.Au avut patru copii, doi fii si doua fiice,dintre care numai John Ramsden a ajuns la maturitate.
Casatoria cu Sarah i-a adus lui Ramsden o parte din drepturile si castigurile patentului lui John Dollond asupra lentilelor acromatice,cea mai cunoscuta realizare a lui Dollond.Imediat dupa casatorie,Ramsden si-a deschis un nou atelier in Haymarket .
Ramsden a avut curiozitate intelectuala,dornic sa cunoasca lucruri noi si sa priveasca lucrurile cunoscute intr-o lumina noua.De pilda,desi Cassegrain a propus tipul sau de reflector inca in 1672,a fost Ramsden cel care a aratat, un veac mai tarziu, ca acest sistem,intens contestat inca de la aparitie de catre Newton si apoi de catre epigonii si lingusitorii sai (pe principiul ''Magister dixit!''),este un sistem care reduce aberatiile de sfericitate.Cu atat mai mult cu cat Newton a recomandat folosirea oglinzilor sferice in reflectoare .
Dincolo de interesul puternic al epocii pentru instrumentele optice,problema cea mai presanta a acelor zile era gasirea unei metode pentru determinarea longitudinii pe mare.Una din metode folosea tabele de pozitii ale Lunii si a fost conceputa de catre Tobias Mayer si trimisa guvernului britanic in 1755.Si Maskelyne a compilat tabele de pozitii lunare dar erau necesare intai instrumente precise cu care sa se poata masura pozitiile de pe vase,pentru ca aceste tabele sa devina utile.Ramsden a produs un asemenea instrument in 1767 dar rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor.O a doua versiune a acelui instrument a fost produsa in 1775 iar acesta a fost considerabil mai bun ,ceea ce a si dus la premierea lui Ramsden cu suma de 300 de lire,doi ani mai tarziu,de catre comisia de longitudini.

Desi in afacerile de Optica si Mecanica Fina a avut un mare succes,se pare ca in viata personala Ramsden s-a bucurat de mai putin succes.Cand in 1773 si-a largit atelierele si s-a mutat intr-o cladire adecvata,sotia Sarah nu l-a urmat.Impreuna cu fiul lor John ,Sarah s-a mutat intr-o casa proprietate a familiei Dollond.Dar este interesant de remarcat ca ea a continuat sa-l sprijine in continuare pe Jesse in afaceri.In 1780 a avut loc o noua expansiune ,o marire a afacerii si atelierelor de Optica.Intre timp ,Ramsden inventa noi aparate ,printre care cea importanta a fost masina de gravat circular.Aceasta a permis producerea in masa a unor instrumente de tipul sextantului,pentru care masinile lui Ramsden asigurau scalele gradate,cu o precizie ridicata,constanta si repetabila.
Cariera lui Jesse Ramsden a fost lunga si bogata,a produs nenumarate instrumente atat pentru guvernul britanic,pentru Marina mai ales,ca si pentru armata terestra,pentru topografi ,precum si numeroase telescoape pentru publicul interesat,inclusiv astronomi profesionisti si amatori.

Ramsden a fost ales membru al Societatii Regale la 12 Ianuarie 1786 si a primit medalia Cople pentru numeroase inventii si imbunatatiri ale instrumentelor filozofice.Lunetele,telescoapele,sextantul,teodolitul,odometrul si altele asemenea erau denumite inca si in acea epoca drept ''instrumente metematice'' sau ''instrumente filozofice''.

Jesse Ramsden a fost ales membru al Academiei de Stiinte din Petersburg in 1794.

Ramsden a fost descris ca fiind de inaltime peste medie,zvelt dar foarte bine facut si foarte activ pana la o varsta inaintata.Chipul sau a fost o oglinda fidela a mintii sale,plina de inteligenta si blandete,cu o frunte inalta si o mimica expresiva.Ochii sai negri straluceau cu insufletire.A avut de asemenea o voce melodioasa.

Reverendul Louis Dutens il descrie pe Ramsden petrecandu-si serile in bucatarie cu ucenicii sai,mancand paine cu unt,discutand la o cana de ceai idei si perfectionand proiectele.Multi dintre discipolii sai au avut apoi cariere remarcabile.

Cand sanatatea a inceput sa i se deterioreze,Ramsden a fost sfatuit sa mearga la Brighton pentru a fi ajutat.Recuperarea sanatatii nu i-a reusit,astfel ca Ramsden si-a dat obstescul sfarsit pe 5 Noiembrie 1800 in Brighton,Sussex.

Ramsden este des citat in cartea lui William Kitchiner,un bogat astronom amator si colectionar de telescoape din anii 1800.
Una din inventiile lui Ramsden este ocularul care-i poarta numele ,ocular care a permis exploatarea cu adevarat a micrometrului filar inventat de William Gascoigne,decedat mult prea devreme la varsta de 24 de ani in razboiul civil englez si reinventat ulterior in mod independent de catre Auzout.
Asa cum demonstreaza insa articolele colegului nostru Silviu aka zoth,acest ocular sta la baza unei familii foarte vaste si performante de oculare folosite si create in continuare si in zilele noastre.
Iar pentru multi amatori, amintirea lui Ramsden este perpetuata prin construirea in regie proprie de oculare dupa acest principiu. Ca si de acel mic disc de lumina care se formeaza in spatele ocularului oricarui telescop,ori de cate ori il indreptam spre cer si in care se regasesc toate imaginile Universului indepartat pe care le cautam:este pupila de iesire numita si discul Ramsden.

Ramsden este un crater selenar,situat in vestul lui Palus Epidamiarum,la E-SE de craterul Capuanus si la Nord de craterul Dunthorne.Este un crater de 25 km diametru si are trei cratere- satelit ,Ramsden A,G si H.
Craterul Ramsden este situat peste un sistem de rille,cunoscut drept Rimae Ramsden intins pe o arie de 130km diametru.


Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5524

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 16 Iul 2011 18:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mircea, din partea mea mii de multumiri pentru un material atat de bine documentat si prezentat intr-un stil atat de placut.
Iti marturisesc ca pana acum, cu toate ca am mai citit despre Ramsden, nu am reusit sa aflu atatea amanunte despre viata lui si nici nu am fost in stare sa le leg atat de firesc cum ai facut-o tu.
Inca odata multumiri Very Happy
Si pentru ca mai sus ai amintit de ocularul Ramsden, as vrea sa spun si eu cateva lucruri legate de el:
Dupa ce am parcurs materialul lui Chris Lord care propunea varianta solida a acestui ocular mi s-a redeschis apetitul pentru a trece in revista si designurile clasice.
Dupa ce am parcurs o buna parte din ele, am realizat ca de fapt ocularul Ramsden este un fel de "cheie" sau daca vreti un punct de referinta pentru fratii lui mai evoluati.
Acelasi lucru am observat ca se intampla si cu varianta solida propusa de Lord.
Mai mult, fiecare design clasic se pare ca are sau poate avea echivalentul lui in varianta solida Exclamation
Am facut atunci un tabel pe care am sa-l atasez si aici, in care puteti vedea evolutia si logica de legatura intre ocularul Ramsden clasic si ceilalti "frati primari" pe de o parte, iar pe de alta, echivalenta dintre designurile clasice si variantele lor solide.
Tabelul de mai jos m-a ajutat sa ajung la variantele solide ale ocularelor simetric si Plossl care in curand au sa prinda viata.
Dupa cum se poate vedea in tabel, si daca nu m-am inselat, mai exista inca un loc liber, varianta solida a ocularului RKE, se incumeta cineva?

Toate afirmatiile de mai sus se refera la o logica de dezvoltare din punctul de vedere al proiectantului si nu are nicio legatura cu evolutia reala/istorica prin care au trecut aceste designuri de oculare. In plus, tabelul de mai jos nu se vrea a fi unul complet.



Ramsden.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  77.88 kb
 Vizualizat:  de 3324 ori

Ramsden.jpg


Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9021

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 16 Iul 2011 19:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

zoth
multumesc pentru aprecieri,nu cred ca le merit.Intentionez sa mai adaug in timp detalii,Jesse Ramsden a fost o personalitate foarte interesanta,cu care le-ar fi placut sa lucreze multora dintre noi.Din pacate am esuat cu imaginile care trebuiau sa insoteasca acest material dar nu au fost acceptate de forumul nostru din cauza formatului.

Foarte interesant tabelul si studiul tau, care l-a generat.Este un foarte bun exemplu al faptului ca studiul creator al solutiilor arhaice conduce la noi solutii ,de multe ori surprinzatoare.
Vad ca de fapt sunt doua pozitii vacante in tabel,sper ca vor apare creatori de noi designuri.

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5524

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 17 Iul 2011 11:10 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

OK, astept cu mult interes viitoarele detalii, sunt sigur ca vor fi la fel de interesante ca cele prezentate deja. In privinta imaginilor cred ca se poate rezolva: marimea cu un simplu resize iar formatul cu un convertor de JPEG, fisier care stiu ca e acceptat pe forum.
Majoritatea softurilor chiar rudimentare de vizualizat imagini (ACDSee, FastStone, Paint) au un astfel de convertor.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9021

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 17 Iul 2011 18:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mersi de sfaturi,am sa le pun in practica.
Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9021

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 20 Iul 2011 23:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

La linkul de mai jos puteti descarca lucrarea intitulata :

''Description d'une Machine pour Diviser les Instruments de Mathematique''publicata la Londra in 1787 de catre Monsieur Ramsden din ordinul Comisiei de Longitudini, tradusa din limba engleza si adaugita de catre Monsieur de la Lalande,membru al Academiei Regale de Stiinte,si publicata in 1790 de catre tipografia Firmin Didot,librar pentru Matematici,Arta Militara si Arhitectura.Lucrarea serveste la prezentarea mijloacelor folosite in masurarea de importanta istorica a bazei Hounslow-Heath.



http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k5653...ope.langFR


Je vous souhaite une agréable lecture!

Monsieur de Mircea



Masina Ramsden.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  191.46 kb
 Vizualizat:  de 3220 ori

Masina Ramsden.jpg



_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9021

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 24 Iul 2011 16:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Imaginile de mai jos reprezinta portretul lui Jesse Ramsden executat de Robert Home,ulei pe panza,probabil in 1790.Portretul este la ora actuala in proprietatea lui Royal Society.
Il vedem aici pe Ramsden alaturi de celebra sa masina de divizat-gravat iar in fundal se vede instrumentul de tranzit executat de el pentru Observatorul din Palermo.

Mircea



Ramsden.1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  9.03 kb
 Vizualizat:  de 3164 ori

Ramsden.1.jpg



Ramsden3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  9.98 kb
 Vizualizat:  de 3164 ori

Ramsden3.jpg



_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Istoria Astronomiei

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact