Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 229903 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2892 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Don |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
|
Mesaje noi |
|
Nu sunt mesaje noi |
|
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
ALEXION Membru
Data inscrierii: 15 Apr 2024 Mesaje: 19
|
Trimis: 15 Apr 2024 15:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: Va saluta un "super incepator" |
|
|
|
Datorita faptului ca am 3 copii mici (unul dintre ei pasionat de astronomie) am achizitionat un telescop cu oglinzi, cu diametrul de 200mm si distanta focala 1200mm, mai exact modelul "Telescop Dobson SkyWatcher Skyliner 203/1200 Pyrex".
Pe langa obiectivele din dotare am in plus un alt obiectiv de 4mm.
In cursul zilei de ieri, am incercat sa gasesc luna cu luneta cautatoare in jurul orei 15. Desi luna se vedea cu usurinta cu ochiul liber si cu un binoclu 8x50, nu am reusit sa o gasesc cu luneta cautatoare (poate / defapt sigur) datorita pozitiei incomode de cautare.
Asa ca saptamana asta imi voi rezerva ceva timp pentru a studia si iau un calcul achizitionarea unui alt dispozitiv de cautare.
|
|
Sus |
|
|
valy Membru
Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11079
|
Trimis: 15 Apr 2024 16:01 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bine ai venit!
Mare atentie cu telescopul ziua, mai ales daca sunt si alte persoane imprejul: nu va uitati la Soare, nu lasi telescopul afara nesupravegheat, nu lasi copiii nesupravegheati pe langa el!
Noaptea nu sunt riscuri, decat sa te lovesti de el, dar ziua e riscant ca tentatia observarii Soarelui este mare.
Ar trebui sa nimeresti Luna si fara cautator, cu putin exercitiu, incepi cu ocularul cu focala cea mai mare, nu sari direct la cel de 4mm.
|
|
Sus |
|
|
ALEXION Membru
|
Trimis: 15 Apr 2024 16:14 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc, Stiu ca lumina soarelui amplificata sau concentrata produce arsuri ireversibile ale celulelor ochiului.
|
|
Sus |
|
|
Armand Popa Moderator
Data inscrierii: 30 Mar 2017 Mesaje: 564
|
Trimis: 15 Apr 2024 17:33 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit. Eu iti sugerez, pentru inceput sa cumperi un cautator cu punct rosu (RDF). E mult mai usor de gasit obiectelele ce le observa in general oricine la inceput (Luna si planetele) dar e util si in a tinti o zona oarecare pe cer in viitor.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
24.25 kb |
Vizualizat: |
de 946 ori |
|
Descriere: |
|
Marime fisier: |
5.6 kb |
Vizualizat: |
de 946 ori |
|
_________________ https://armandpopa.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/astroclub.galaxis/
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80 |
|
Sus |
|
|
saiph Moderator
Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2298
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 15 Apr 2024 19:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Va saluta un "super incepator" |
|
|
|
ALEXION a scris: | (...) Pe langa obiectivele din dotare am in plus un alt obiectiv de 4mm.
(...) |
Bine ai venit
Alea se numesc oculare, cele la care pui ochiul sa te uiti obiectivele sunt de regula aflate in partea din fata a instrumentului (la reflectoare obiectivul e de fapt in spate si este chiar oglinda primara).
Legat de problema cu gasitul lunii prin cautator, poate un cautator "cotit", cu vizare la 90 de grade, ar fi mai comod - permite mentinerea orientarii ochiului in acelasi mod ca si cand ne uitam prin ocularul telescopului.
Acum ce fel de cautator este montat pe telescop?
Iar pt colimarea cautatorului cu axa optica principala a telescopului, incearca sa folosesti mai intai un ocular cu focala foarte lunga, care va permite obtinerea unui camp foarte larg, suficient pt localizarea obiectelor pe cer. Pe timp de zi poate fi un pic dificil pt ca si daca esti foarte aproape de Luna, aceasta tot nu va da lumina parazita in ocular ca sa-ti spuna incotro sa corectezi orientarea instrumentului (asa cum se intampla de obicei seara/noaptea).
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
|
ALEXION Membru
|
Trimis: 15 Apr 2024 20:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Va saluta un "super incepator" |
|
|
|
saiph a scris: | ALEXION a scris: | (...) Pe langa obiectivele din dotare am in plus un alt obiectiv de 4mm.
(...) |
Bine ai venit
Alea se numesc oculare, cele la care pui ochiul sa te uiti obiectivele sunt de regula aflate in partea din fata a instrumentului (la reflectoare obiectivul e de fapt in spate si este chiar oglinda primara).
Legat de problema cu gasitul lunii prin cautator, poate un cautator "cotit", cu vizare la 90 de grade, ar fi mai comod - permite mentinerea orientarii ochiului in acelasi mod ca si cand ne uitam prin ocularul telescopului.
Acum ce fel de cautator este montat pe telescop?
Iar pt colimarea cautatorului cu axa optica principala a telescopului, incearca sa folosesti mai intai un ocular cu focala foarte lunga, care va permite obtinerea unui camp foarte larg, suficient pt localizarea obiectelor pe cer. Pe timp de zi poate fi un pic dificil pt ca si daca esti foarte aproape de Luna, aceasta tot nu va da lumina parazita in ocular ca sa-ti spuna incotro sa corectezi orientarea instrumentului (asa cum se intampla de obicei seara/noaptea). |
|
|
Sus |
|
|
Erwin Moderator
Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9589
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Apr 2024 10:39 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit pe forum!
Caută și citește cu atenție topicurile pentru începători de aici de pe forum, sunt multe informații de asimilat și este nevoie de răbdare. Telescopul este unul destul de performant însă așa cum au subliniat colegii este nevoie de un căutător suplimentar RDP sau un laser verde. Aceste dispozitive trebuie să fie aliniate cât mai bine cu telescopul, adică atunci când în centrul căutătorului este o stea aceasta trebuie să apară și în centrul ocularului. Reglajul se face cel mai simplu pe un obiect terestru îndepărtat cum ar fi un stâlp de curent sau turn telecom aflat la cel puțin 1-2Km distanță.
Pentru a folosi cu succes ocularul de 4mm care dă o mărire mare este necesar ca telescopul să fie bine aclimatizat, să nu fie turbulență nici în tub nici pe cer. Așadar, dacă stelele scintilează vizibil turbulența este mare, se pot face observații de câmp profund, la măriri mici.
Este bine ca în timp să procurați mai multe oculare, unul de focală mai lungă și câmp larg, bine corectat pentru DSO și mai multe oculare de focală scurtă pentru observații planetare, dar cu câmp larg, 68-82 grade, având în vedere că montura este Dobson, să nu fie nevoie de ajustări prea dese.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
|
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|