Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233928 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
tuxtm Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2024 Mesaje: 13
|
Trimis: 30 Ian 2024 23:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: Recomandare telescop cu montura Dobson |
|
|
|
Salut,
Intentionez sa cumpar un telescop cu montura Dobson, si as avea nevoie de o parere avizata, ca sa nu fac investii aiurea:)
Momentan oscilez intre un Bresser Messier 130/650 de aici si fratele lui mai mare de aici.
Momentan bugetul ar fi sa zicem pe la 1100RON(+/-), dar exista si varianta sa mai astept cateva luni si sa iau varianta de 150/750. Intrebarea este, are sens sa astept si sa-l iau pe cel cu apertura de 150, sau mai degraba il iau pe cel de 130, si cu diferenta de bani, iau ulterior un ocular mai bun?
Mentionez ca telescopul il voi folosi in special curte, intr-o localitate la vreo 10km de Timisoara, deci poluarea luminoasa nu e ca in oras, dar totusi este prezenta.
Eventual, daca aveti alte sugestii (cu montura Dobson sau AZ) sunt binevenite.
Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11251
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9695
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 31 Ian 2024 08:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
La Giarmata poluarea este încă foarte mare, mai ales că ai Timișoara spre sud-vest și aeroportul spre vest. Nu recomand nimic mai mic de 150 F/8 cum a zis Valy. Îți iei oculare pe parcurs, poți face liniștit observații cu ocularele demo. Urmărește piața second, că poate apare ceva bun. Optica nu se uzează, dar scade prețul spre jumătate imediat ce "i-ai rupt fâșul". Nu are de ce să te deranjeze un instrument puțin zgâriat pe dinafară dar cu optica bună. În Timișoara sunt mulți băieți care te pot ajuta să te hotărăști, ieși cu ei la Blajova sau unde se duc să observe. Ia legătura cu astroclubul Antares.
Nu lua în niciun caz flextube 150x750, RDF-ul este plastic slab, nu poți pune un căutător optic ca lumea, dintr-un loc poluat luminos nu găsești stele de orientare destule, are un focalizator foarte prost din plastic și e un chin pentru începători mai ales la colimare.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
tuxtm Membru

|
Trimis: 31 Ian 2024 11:14 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru raspunsuri.
Fiind total necunoscator am oarecare reticenta fata de SH-uri, desi stiu ca ar fi sanse sa gasesc ceva mai bun la un pret acceptabil.
Din pacate, pentru mine, cel putin in viitorul apropiat e exclus sa merg pe la iesiri( din pacate ziua are doar 24 de ore ), de aia am si mentionat ca o sa il folosesc in special in curte.
Initial chiar ma gandisem la SkyWatcher Heritage 150/750 Flex, dar inainte de a-mi face cont aici pe forum, am pus o intrebare si pe astroshop, si dl Raul Truta mi-a raspuns ca ar fi de evitat atata timp cat portabilitatea nu este un lucru esential pentru mine, asa ca a iesit din calcule.
Cat despre varianta de la Skywatcher cu F/8, multumesc pentru sugestie, dar tind sa cred ca o sa-mi fie imposibil sa o conving pe nevasta-mea sa investesc (mai ales la inceput) mai mult de 1500 (abia am convins-o cu atat:) ). Si sincer sa fiu, nu vreau nici eu sa investesc mai mult, cel putin pentru primul telescop, macar pana vad ca o sa apuc sa il si folosesc cat de cat. Ca si idee, atunci cand si-a luat fiu'miu refractorul (pentru ca n-am voie sa-l folosesc singur, fara el:) ) mi-am luat si eu un binoclu Bresser 10x50 sa pot iesi si eu singur noaptea pe afara, pe care l-am folosit la inceput 1-2 luni si apoi aproape am uitat de el .
Ca si concluzie, inteleg ca daca raman la bugetul de max 1500, ar fi bine sa merg pe varianta 150/750, nu?
Cu respect,
tuxtm
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
tuxtm Membru

|
Trimis: 31 Ian 2024 13:08 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru informatie!
|
|
Sus |
|
 |
tuxtm Membru

|
Trimis: 22 Dec 2024 19:56 Download mesaj |
|
|
|
Salutate,
Din pacate, achizitia a fost amanata aproape un an, dar de aproximativ 3 saptamani am intrat in posesia unui Bresser Messier 150/1200. Am oscilat putin intre acest model si Bresser Messier 150/750, dar tinand cont de sfaturile de aici, l-am ales pe cel cu F8 (multumesc inca odata pentru sfaturi)
Asa cum era normal, in cele 3 saptamani de la achizitie, am reusit sa-l folosesc doar de 3 ori:)
Ca si urmatoare achizitii, ma gandeam la un ocular cu putere de marire mai marisoara (ceva gen 8mm sau eventual unul cu zoom) si unul cu o putere de marire mai mica (ceva gen 36-40mm) pentru un camp vizual mai larg.
|
|
Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 281
|
Trimis: 22 Dec 2024 22:10 Download mesaj |
|
|
|
Pentru un câmp mai larg cel mai bun raport preț/calitate îl oferă 30mm UltraFlat. E scumpișor și are un field stop de doar 34mm dar e bine corectat până la margine și pupila de ieșire de aproape 4mm e suficient de mare ca să poți folosi filtre Olll pentru DSO. Dacă ești resrâns de buget caută un plossl de 40mm pe 2”. La capătul celălalt sunt oculare decente și accesibile gen Paradigm sau chiar UWA. Dacă te uiți după un zoom, îți recomand cu mâna pe inimă Svbony 3-8 - afară de cazul că ai nevoie de ochelari la observații. Tre' să lipești ochiul de lentilă ca să prinzi tot câmpul de aproape 60° dar e surprinzător de bun, la centru rivalizează cu ocularele premium iar degradarea imaginii la marginea câmpului e sesizabilă dar nu deranjantă.
|
|
Sus |
|
 |
tuxtm Membru

|
Trimis: 22 Dec 2024 23:08 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru sfat.
La marca SvBony ma gandeam si eu pentru zoom-uri, dar ma gandeam la varianta 7-21 sau 8-24 (am vazut ca dl Mircea Pleancu le-a lautat in unul din posturi). Citisem aici ca in general, mai ales pentru incepatori, nu se recomanda oculare cu putere de marire maxima (la mine marirea maxima s-ar obtine cu un ocular de 4mm) ci ar trebui adaugat 1-2mm(deci ideal ar fi un ocular de 5mm sau 6mm). Dar si asta 3-8 pare ok, desi probabil folosit cu 3-4mm, imaginea obtinuta n-o sa fie prea ok (pana acum nu am folosit ocularii la observatii, ii dau jos din instinct )
|
|
Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 281
|
Trimis: 22 Dec 2024 23:37 Download mesaj |
|
|
|
Într-adevăr, Mircea Pteancu a elogiat zoomul 7-21 Svbony - Atenție mare, sunt două modele; unul bun altul de cacao. Eu nu l-am probat că mă calcă pe nervi câmpul vizual variabil care se îngustează când ai avea nevoie să crească, am oculare bune și nu mi-e greu să le tot schimb. În plus, acoperă gama cea mai des folosită a magnificațiilor pentru telescopul tău. Cu telescopul bine colimat o să ai de câștigat și de pe urma unor oculare cu focale mai mici, mă refer la duble strânse sau Lună. Oricum, nu te grăbi cu achizițiile, mai studiază ce spun utilizatorii despre diversele tipuri de oculare ca să vezi ce te aranjează mai bine.
|
|
Sus |
|
 |
tuxtm Membru

|
Trimis: 22 Dec 2024 23:46 Download mesaj |
|
|
|
Nu ma grabesc. Deocamdata strang informatii, si cand va veni vremea, voi face si achizitia. Am asteptat pentru telescop un an, pot sa astept cateva luni si pentru un ocular.
Legat de ocularul SvBony Zoom 7-21, ma gandesc ca cel bun e sv135 si cel nashpa e sv191, nu?
|
|
Sus |
|
 |
mihaig Membru

Data inscrierii: 20 Noi 2012 Mesaje: 288
|
Trimis: 23 Dec 2024 16:32 Download mesaj |
|
|
|
Un punct de vedere absolut personal.
Eu nu recomand oculare zoom.Cele care merita intr-adevar costa cit un telescop.Cimp mic,distorsiuni,oboseala a muschilor oculari.Been there,doing that.Folosesc pentru modul ciclop doar 3 oculare:un 28 mm de 2",un Speers Waler Ultra wide de 13.6 mm/1,25 ,un Nagler de 9 mm/1.25 si 3 barlow:unul de 2x'1.5x pe 2"(GSO) si 2 teleconvertoare foto vechi de calitate(un Canon si un Vivitar) montate in sisteme mecanice tip Barlow;magnificatiile sunt aprox 2.5x si 3-4x;Calitatea acestor convertoare este apropiata de cele TV la o fractiune de pret(vezi foto).
Cu cele de mai sus se pot obtine toate maririle posibile practice pentru vizual,pastrindu-se un eye relief rezonabil si o vignetare minima.
Dezavantajul consta in faptul ca trebuie schimbate oculare/teleconvertoare intre ele,ceea ce este un impediment pentru cei care folosesc telescoapele manuale.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
77.79 kb |
Vizualizat: |
de 2083 ori |

|
_________________ EQ/AltAz mount "heavy duty",EQ5 reconstruit,OnStep GO TO +Smart Hand Controller-,refractor 6" f/10,3" f/11,Dall-Kirkham 7" f/26.Dobs 12"/16" cu OnStep goto.20" in constructie.Toate hand-made.SW Newt 10"goto, |
|
Sus |
|
 |
tuxtm Membru

|
Trimis: 23 Dec 2024 18:04 Download mesaj |
|
|
|
Am uitat sa mentionez mai sus, dar nu intentionez sa investesc foarte mult in acest hobby, cel putin nu la inceput....in timp, vom vedea.
@mihaig
Mutlumesc pentru sfat.
Sper sa nu fie cu suparare dar accesoriile mentionate de dvs cred ca ajung la de 3 ori pretul telescopului (am dat pe el aprox 1500 RON) . De ex, un ocular nou Nagler de 9mm ar fi aproximativ de 2 ori pretul telescopului (chiar si daca ar fi sa luam in considerare unul SH, tot cred ca ar fi undeva pe la 2000). Si chiar daca as merge pe un ocular zoom care cred ca e cat de cat bun (un exemplu ar fi Baader Hyperion Mark iV), tot as da mai putin decat pe un ocular premium cu focala fixa (cum ar fi acel Nagler, chiar si SH).
Citat: | 2 teleconvertoare foto vechi de calitate(un Canon si un Vivitar) montate in sisteme mecanice tip Barlow;magnificatiile sunt aprox 2.5x si 3-4x;Calitatea acestor convertoare este apropiata de cele TV la o fractiune de pret(vezi foto). |
Ma gandesc ca le-ati montat/confetionat dvs...dar cum eu sunt total pe langa domeniul opticii, nu cred ca are rost sa imi propun sa ma apuc eu sa-mi fac diverse accesorii pentru telescop. Nu stiu cat e de complicat, dar la cat timp liber am, abia daca apuc sa ma uit cu telescopul . Fiecare trebuie sa-si stie limitele(si in cazul meu, sunt destul de multe)
De aceea ma gandeam ca un ocular zoom (unul mediu sa zicem), mi-ar permite sa observ mai multe detalii la planete/luna cu telescopul proaspat achizitionat...ca sunt variante mult mai bune, asta e evident...dar toate vin cu un cost.
|
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2023 Mesaje: 204
Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
Trimis: 23 Dec 2024 19:28 Download mesaj |
|
|
|
tuxtm a scris: | Ca si idee, atunci cand si-a luat fiu'miu refractorul |
De curiozitate, ce model de refractor?
_________________ 2 x Ochi Mk.1 și diverse scule de băgat lumina in ei. |
|
Sus |
|
 |
tuxtm Membru

|
Trimis: 23 Dec 2024 20:35 Download mesaj |
|
|
|
Fix asta ... a treia varianta(cu filtru solar, filtru ND pentru luna si barlow 2x)
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|