Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 229903 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2892 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Don |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
|
Mesaje noi |
|
Nu sunt mesaje noi |
|
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Alexandru Claudiu Membru
Data inscrierii: 19 Aug 2021 Mesaje: 236
|
Trimis: 25 Iul 2023 21:28 Download mesaj |
Titlul subiectului: Dumbbell nebula - iulie 2023 |
|
|
|
Salutare.
In urma cu 2 ani am fotografiat cu un SkyGuider Pro si un Canon 7D nemodificat + Sigma 150-600 (fara filtre) nebuloasa Haltera (M27). Am identificat-o si incadrat-o "ochiometric", fara plate-solving, fara nimic... . A fost o lupta de cel putin 30-45 min ca s-o gasesc...dar si o mare incantare cand mi-a iesit o pata verde in poza avand un timp de integrare de 30 min.
De atunci am ramas fascinat de aceasta nebuloasa, iar imaginile exceptionale cu ea pe care le-am vazut pe acest forum (exemplu cele ale lui Marius: https://www.astronomy.ro/forum/files/dumbbell_nebula_05_207.jpg) m-au convins sa reincerc s-o fotografiez cu un echipament imbunatatit.
Pe 23 iulie 2023, am reluat fotografierea ei de la tara, zona Olteniei, langa Valcea, Bortle 4. Timp integrare 5 ore si 18 min.
Cadre Light: 106 x 3 min
Cadre Dark: 15
Cadre Bias: 100
Echipament: Eq6-R, camera Asi 533 MC, -5C, gain 101, AsiAir+
Desi de cand am luat montura EQ6-R ma chinui sa am un ghidaj cat mai bun si stele rotunde...si nu reusesc, in noaptea respectiva am avut un ghidaj perfect: erorile erau de 0.09" pe RA si 0.05 "pe DEC, Total: 0.11". Insa stelele tot nu erau rotunde...apoi, a 2-a zi, mi-am dat seama ca lentila de ghidaj era defocusata. Asadar dejeaba ma bucuram eu ca am un super ghidaj ...
Oricum, semnalul acumulat a fost destul de bun. Prelucrarea, insa, mi s-a parut mult mai dificila decat ma asteptam. Am avut 2 probleme: nucleul era supraexpus. Iar dupa ce am rezolvat procesarea pentru supraexpunere am pierdut culorile din nucleu. Asa ca am reluat prelucrarea de 3 ori si pana la urma a iesit ceva multumitor ...zic eu. Daca as cunoaste mai bine Pixinsight cu siguranta ar iesi mai bine.
Descriere: |
Prelucrarea 1: m-am jucat putin cu culorile, dar am pierdut culoarea in nucleu. |
|
Marime fisier: |
837 kb |
Vizualizat: |
de 1784 ori |
|
|
843.89 kb |
de 1784 ori |
|
Varianta 3: varianta finala pe care o consider acceptabila. |
|
627.57 kb |
de 1784 ori |
|
|
|
Sus |
|
|
valy Membru
Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11079
|
Trimis: 25 Iul 2023 21:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Imi plac toate, felicitari pentru perseverenta si rezultat!
Ai folosit ceva filtru?
|
|
Sus |
|
|
Alexandru Claudiu Membru
|
Trimis: 25 Iul 2023 22:01 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc.
...da, am omis sa scriu ca am folosit filtrul L-Xtreme. Fara el n-ar fi iesit mai nimic...
|
|
Sus |
|
|
dmtr69 Moderator
Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2605
|
Trimis: 26 Iul 2023 08:55 Download mesaj |
|
|
|
A iesit foarte bine. Chiar neasteptat de bine pentru o camera color (chiar am crezut ca este pozata cu una monocrom). Felicitari! Inca o data observ raspunsul foarte bun al acestei camere in banda Ha, mai bun decat al camerei monocrom ASI1600MM.
Tinta asta este una din cele mai dificile de procesat in zona nucleului, semnalul fiind la fel de puternic in OIII si Ha, dar detaliile frumoase sunt doar in Ha. Problema este cum faci ca aceste detalii sa nu fie acoperite de voalul de OIII. Uite niste ponturi (sunt din propria experienta, dupa multe incercari, dar poate ca gasesti alte sfaturi mai bune):
-in faza liniara: dupa DBE, fa Deconvovutie (recomand cu tarie alternativa BXT, pentru simplitate si rezultate excelente);
-lucreaza pe imaginile starless (recomand SXT);
-pentru ca ai folosit filtru duo NB- extrage canalele R si G(sau B, benzile Ha si OIII) si proceseazale separat;
-fa un stretch mediu al canalelor. O valoare K intre 0,5-0,6 este OK (mai mult poate duce la saturatie dupa aplicarea HDRMT);
-aplica HDRMT pentru detalii si MLT pentru claritate;
-recreaza imaginea RGB (HOO). Daca faci HDRMT pe imaginea color se poate pierde din culori (sunt alte trucuri si aici);
-nuanta culorilor se ajusteaza din Curves (H (hue), a, b). Eu prefer SelectiveColor din PS.
-pentru accentuarea Ha, foloseste scriptul NBRGBCombination pe imagiea color creata mai devreme (imagine neliniara). Fa alte ajustari dupa gust, pana ajungi la imaginea finala starless.
-Pentru stele: daca ai o captura fara filtru NB ar fi ideal, daca nu, fa un stretch mai redus pe imaginea originala (dupa Deconvolutie) cu atentia doar pe stele. Extrage stelele cu SXT (sau starnet), si combina imagiea "stars" cu imaginea "starless" utilizand PixelMath (sau PS, screen).
_________________ Marius |
|
Sus |
|
|
Alexandru Claudiu Membru
|
Trimis: 26 Iul 2023 14:21 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc. Da, a iesit destul de ok. Oricum mult mai bine decat a iesit acum 2 ani cu Canon 7D.
- in faza liniara am folosit BXT
- am lucrat pe imaginile starless (folosesc Starnet2)
- am lucrat destul de mult pe curbele de culoare, sau uneori in Photoshop-Selective Color (sunt mai familiarizat cu Photoshop-ul, dar incerc sa-l folosesc cat mai rar la astfel de prelucrari)
- la final suprapun cele 2 cadre neliniare (starless+stars) in Pixelmath cu formula combine (Starless, Stars, op_screen()) ..asta-i descoperire recenta. De obicei le adunam cu formula Starless + 0.75*Stars
+
1. nu prea am lucrat pe canale separate (R si G)
2. ce inseamna sa fac un stretch mediu al canalelor ? "O valoare K intre 0,5-0,6 este OK"? Este vorba despre CurvesTransformation ?? ...eu stretch-ul il fac cu ScreenTransferFunction
3. am incercat HDRMT pentru a scoate detaliile din nucleu, dar n-a mers si le-am recuperat tot din CurvesTransformation-RGB/K
4. pentru a reface imaginea HOO din cele 2 canale extrase initial (R si G), exista vre-un script pixelMath special, sau se foloseste LRGB_Combination ?
5. nu stiu de scriptul NBRGBCombination pentru imaginea color (neliniara). O sa ma documentez.
Mersi de sfaturi!
|
|
Sus |
|
|
dmtr69 Moderator
Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2605
|
Trimis: 26 Iul 2023 16:46 Download mesaj |
|
|
|
-K in pozele monocrom sau L la pozele color este valoarea normalizata a luminantei, cu valori intre 0 si 1, cu un numar de trepte depinzand de adancimea de culoare (16b, 32b). Deci la o valoare de 0,5 este valoarea medie, sau o histograma la 50%.
-Poti crea pozele color cu ChannelCombination Ha=R, O=G, O=B sau in PM (debifezi "use a single RGB/K expression"), bifeaza create new image, color space-RGB. Acesta permite si mixajul canalelor. De ex. R=Ha;G=0.5*Ha+0.5*OIII;B=OIII. La unele tinte (depinde de nivelul semnalului), acest mixaj poate da un rezultat asemanator cu SHO.
-La NBRGBCombination trebuie sa bifezi casuta "Non Linear"
_________________ Marius |
|
Sus |
|
|
Alexandru Claudiu Membru
|
Trimis: 26 Iul 2023 18:34 Download mesaj |
|
|
|
Mersi de sfaturi!
|
|
Sus |
|
|
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|