Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Bivanus Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2023 Mesaje: 204
Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
Trimis: 22 Apr 2024 17:01 Download mesaj |
Titlul subiectului: Oculare binoviewer |
|
|
|
Din seria unde dai si unde crapa , fondurile mele pt camera astro en colour s-au transformat in binoviewer 😃
Leica cu oglinzi , luat de pe forum de la colegul Dragos , de la care au venit si doua oculare Zeiss recuperate de la un binoclu 8x30 Deltrintem - cele cu manson albastru- echivalente cu 16mm.
Am fost socat de cum se vede Luna cu ele ! Este un efect 3D superb si, cel putin in ochii mei , nu a aparut CA nici macar pe 'cornul' lunii. Singura observatie e datorata nu lor ci Barlow-ului pe care il folosesc sa intru in focus: cam mare zoomul 😁
Plecand de la asta , si de la faptul ca Pastele venind $$$ cam pe sponci , am facut la un strungar patru adaptoare pt doua perechi de oculare - 23mm 62grd asferice si 32mm Plossl de la Omegon (am unul , mai caut inca unul)
Asfericele se vad decent , si, spre usoara mea mirare , imaginea stanga dreapta se imbina ok (citisem de niste probleme). La Plossl Inca nu am perechea , dar m-am jucat la un ochi sa vad cum focuseaza - pare ok, se simte numai un pic ca e cel mai 'stramt' la 50grd.
EDIT: Adaptoarele sunt pt D30mm
Descriere: |
|
Marime fisier: |
278.38 kb |
Vizualizat: |
de 5494 ori |

|
_________________ 2 x Ochi Mk.1 și diverse scule de băgat lumina in ei. |
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
Trimis: 04 Mai 2024 14:27 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Se pare ca Plossl 32mm de la Omegon o sa mai apara tocmai la vara prin August. Asa ca am luat un SW identic , pana si fontul e identic. Perechea face imagine unita curat si intra in focus fara probleme. A trebuit sa caut nitzel pozitia de vizualizare cea mai buna , au eye-relief mare si practic 'plutesti' cu ochiul peste. Vremea noroasa m-a impiedicat sa vad ceva pe astro dar le-am scos pe faleza de langa casa sa vad daca mai fumeaza marinarii in cart ☺️
Un pic de culoare apare pe margine ziua, ca o banda care bate in galben , dar noaptea nu am sesizat-o. La Asfericele de 23mm nu am acesti artefact dar, au o zona tare mica in care nu au 'boabe de fasole' negre.
|
73.75 kb |
de 5360 ori |

|
|
123.18 kb |
de 5355 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
Trimis: 07 Mai 2024 17:38 Download mesaj |
|
|
|
Astazi am primit, cu un mic delay de sarbatori, un QBarlow 1.3x / 2.25x cu al carui celula am inlocuit in GPC-ul homemade lentila de la un Barlow de 2x. BV-ul intra in focus si imaginea este sensibil mai 'largita' Pana sa-l scot la stele am admirat noua serie de pescarusi - cu vechea configuratie aveam de ales daca sa vad pasarea de pe cuib sau cuibul , cu noua celula se vede pasarea de pe cuib si cam jumatate din cuib Ochiometric as zice ca la nivelul intregului sistem optic am scazut de la un 3.5-4x pe la un 2-2.25x.
|
293.51 kb |
de 5205 ori |

|
|
180.24 kb |
de 5205 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
Trimis: 08 Mai 2024 16:18 Download mesaj |
|
|
|
Am primit si partea a doua din livrarea de ieri , nu pot spune decat ca mare e gradina Domnului si multi curieri i-au sarit gardul 🤦🏻 Am gasit cu o mica reducere la Lacerta o pereche de oculare 10x/22mm cu dioptria reglabila (Mik10xz-diop)
Testate pe lumina , dau aceeasi senzatie de claritate care o vad la Zeiss-urile de la binoclu dar , spre deosebire de acestea , prezinta un mic fenomen de CA in jurul crengutelor subtiri de la copacii de pe strada care au ca fundal cerul. Nu este foarte accentuat si practic nu e sesizabil daca fundalul este de exemplu o cladire.
|
181.05 kb |
de 5156 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 08 Mai 2024 20:59 Download mesaj |
|
|
|
Bivanus
Frumoase progrese, felicitari !
Ai obtinut o scadere foarte importanta a amplificarii data de lentila Barlow, lucru confirmat de observarea pescarusilor. Si eu, deocamdata, obtin (fara sa vreau ) o amplificare in jur de 4x cand folosesc binocularul.
Urmaresc cu interes experimentele tale ca pe o sursa de inspiratie, succes in finalizarea lor !
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
Trimis: 08 Mai 2024 21:21 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc, sper sa fie de ajutor si altora. Mai jos de 1.3x nu cred ca exista decat GPC-ul dedicat de la Baader de 1.25x sau Magic Dakin Barlow tot de 1.25X de la Vernoscope / Brandon, ambele piese fiind destul de rare , asa ca nu prea mai am ce sa fac aici. Pur teoretic mai exista si corectore folosite la telescoapele Newton care au un factor de 1.15x dar sunt fizic lungi si deci nu ajuta.
Variantele de continuare in studiu sunt :
1) OKS ( Okii Kat Sarmaua) pe piata China si/sau SH dupa niste oculare 5x - 6.3x / 22 - 25mm
2) Facut un nou adaptor 2in la jumatate de lungime , astfel incat lentila Barlow sa stea mai aproape de oculare
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
Trimis: 11 Iun 2024 20:56 Download mesaj |
|
|
|
Continuand postarea din Mai - solutia a aparut ca de multe ori dintr-o discutie intamplatoare : un adaptor T2 care sa permita si conexiune 2" si 1.25" Cand e sa fie se aliniaza toate , asa ca deja a ajuns la mine adus, montat si testat ! Mersi mult Dragos.
|
81.28 kb |
de 4301 ori |

|
|
113.89 kb |
de 4301 ori |

|
|
107.45 kb |
de 4301 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
Trimis: 31 Dec 2024 17:55 Download mesaj |
|
|
|
Aho Aho de Anu' Nou ! Salta baba , ia un ou...Sau o pereche de oculare...Fiecare cu ce'l doare...
Bi from Bivanus - raritate ca de cate ori gaseste omu oculare marcate cu porecla lui - au fost facute de taica Zeiss in casuta lui din Jenna acu - banuiesc - ceva timp si s-au umblat nitzel prin lume pana m-au gasit. Testate pe zi atat in mod mono cat si - spre marea dar placuta mea surprindere - bino cu ajutorul test-rig-ului meu de 50mm ca baietii mai mari sunt pusi la pastrare cu ocazia sarbatorilor.
Optica clara si curata, fara ciomperci sau pete , 6x microscop echivalent 42 telescopic si cu Barlow de 1.3x ar fi un 32mm curat ceea ce se cam confirma prin numararea tiglelor din vecini ( comparat cu un Plossl 32mm fara Barlow) pe la un 45 deg. poate nitzel mai mult dar sigur nu 52
In rest La Multi Ani si sanatate , cele rele sa se spele cele bune sa se adune , sa ploua cu gologani si sa traim o suta de ani !
|
93.35 kb |
de 2196 ori |

|
|
283.78 kb |