Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
bluesnowball.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234719
Numar de utilizatori inregistrati: 2851
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

200mm Dob + dslr?

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Palabog
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2020

MesajTrimis: 03 Apr 2022 13:01 Download mesaj
Titlul subiectului: 200mm Dob + dslr?
Raspunde cu citat (quote)

Salut, ma intereseaza sa stiu ce as putea sa scot maxim din acest setup? Evident nu este nici pe aproape de un setup ok de astrophoto, mai ales ca dobul nu este ghidat, dar vreau sa incep de undeva si sa incep cu ce am. Prima aplicatie la care ma pot gandi sunt planetele.

Am reusit cumva sa le fotografiez folosind chiar telefonul: filmulet scurt de cateva minute, centrand telescopul cand planeta parasea obiectivul si procesarea cadrelor cu o serie de imagini.
Am achizitionat in cele din urma un canon 700D cu gandul ca il folosesc acum pentru fotografie si in viitor pentru astro.

De asemenea ce as avea nevoie pentru a folosi camera cu telescopul, ma refer la adaptoare etc. Din ce am mai citit este o problema cu focalizarea. Am si un barlow de 2x, ajuta intr-un fel?
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 03 Apr 2022 14:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut!
Eu tot cu un dobson am inceput (SW 150/1200). Dupa o perioada "vizuala", am inceput sa folosesc cctv (ceea ce se numeste EAA- astronomie cu asistenta electroninca). Mi-am motorizat Alt/Az montura cu motoare pas cu pas cu viteza variabila, controlata digital, in 128 pasi de un potentiometru electronic. A fost o bare bataie de cap, dar imi placea la nebunie cand reuseam sa am tinta pe loc cateva secunde, ca sa o pot poza.
Iti recomand o platforma : https://www.teleskop-express.de/shop/index...-GoTo.html
In privinta focalizarii, pana nu incerci, nu stii daca merge cu DSLR. Poti face asta in timpul zilei focalizand un obiect-cladire aflata la cativa km distanta. Daca mai ramane cativa mm cursa infocus, atunci poti focaliza si la infinit. Banuiesc ca focuserul este de 2". Vei avea nevoie de un adaptor EOS/T2 si de un adaptor T2/2" ("nas"). Focuserul de la SW are flansa adaptoare cu filet T2 exterior, deci in acest caz nu ai nevoie de acest adaptor. Este necesar ca sa ai focuserul motorizat- chiar daca este dual-speed, orice atingere a focuserului va misca imaginea substantial, mai ales la focala mare.
De mare ajutor este si o masca Bahtinov. Este improbabil sa gasesti punctul optim de focalizare doar uitandu-te in live view. Programele dedicate pentru captura pot face focalizarea fara Bahtinov prin masurarea stelelor in mai multe puncte de focalizare. Dar trebuie sa ai motorizarea controlabila de PC (pe USB, cu drivere ASCOM).
Un barlow va deplasa spre exterior punctul de focalizare. Daca faci "planetare" poate fi util. La DSO-nu. Acolo ai nevoie de un telescop rapid, pentru expuneri mai scurte (mai ales daca montura nu este premium, fara erori de tracking.
Cred ca vei avea si putina vignetare cu DSLR-ul (colturi intunecate), pentru ca dobsonul nu este optimizat pentru foto ci pentru vizual (oglinda secundara mai mica si mai departata de primara).

Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2020

MesajTrimis: 03 Apr 2022 19:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa inteleg ca pentru planete poate fi ok, pentru dso ar trebui motorizare pe ambele axe pentru cateva secunde de expunere. Am inteles bine?

Montura telescopului este nemotorizata. Am motorizat anul trecut un alt trepied ecuatorial, dar nu am avut rezultate prea bune. Un tutorial sau un guide ar ajuta enorm. Din punctul meu de vedere, mecanica este cea mai grea parte si cea mai importanta din motorizarea DIY.
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 03 Apr 2022 19:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca folosesti o platforma ecuatoriala motorizarea este doar pentru RA. Este cea mai buna solutie pentru un dobson. Este foarte greu la nivel de amator sa motorizezi o montura dobson pe Alt& Az, vitezele de urmarire nefiind constante, fata de urmarirea ecuatoriala pe RA.
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 03 Apr 2022 21:21 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: 200mm Dob + dslr?

Palabog a scris:
Salut, ma intereseaza sa stiu ce as putea sa scot maxim din acest setup? ..
Depinde ce buget ai pentu distractia asta. Poti sa o faci cu 0, 1000 sau 10000+ lei.

Cu 0 lei fara motorizare la planete poti filma si faci stack, la DSO capturi scurte la iso maxim si stack, n-o sa iasa cinestiece dar poate fi un inceput. In functie de noroc si pricepere poti inclina baza si transforma montura Dobson in una EQ, pe axa RA pui un surub cu manivela si incerci sa simulezi motorizarea.
Cu 1000 lei cred ca poti gasi un EQ5 motorizat, merge la planete ca tii planeta in centru si poti filma crop sau cu camere planetare cu senzor mic, aici barlow-ul ajuta. Merge si la DSO in limita alinierii polare si preciziei trackingului.
Cu 10000+ o montura calumea, autoguiding, comacorector, camera racita, filtre, masina pentru deplasare la cer negru, laptop, etc etc.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 04 Apr 2022 08:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din păcate, dacă nu ai îndemânare și sculele necesare pentru ATM, drumul este unul anevoios spre rezultate mulțumitoare. Vestea bună este că se poate face și cu investiții minime, cu ce ai, totul ține de cât de multă muncă și timp poți investi. Pentru mine, de exemplu, nu mecanica sau electronica este o problemă cât lipsa de interes pentru a deprinde tehnici de prelucrare astrofotografică cu mai multe softuri specializate.

La astrofoto pe monturile alt-azimutale apare rotația câmpului la expunerile lungi, așadar nu este potrivită pentru obiecte deep-sky, la planete merge, cu condiția să ai un soft care știe să întoarcă imaginile înainte de stack. Soluția este platforma ecuatorială sau un derotator motorizat care rotește camera automat.

Mulți au parcurs deja acest drum, găsești multe povești pe forum în secțiunea Astrofoto începători. Încearcă să vezi ce variante ți s-ar potrivi, înainte de a investi bani și timp în "poteci înfundate". Smile

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
metalgibson
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Sep 2012

Motto: iubiti cerul! acolo se ascunde viitorul nostru

MesajTrimis: 04 Apr 2022 10:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si eu ma chinui cu Alt-azimutala montura goto , cind filmez cu cctv observ cum merge ca pe scari o planate sau vreo stea. Cind tin obiectul in mijlocul monitorului mai mult se simte cum sare ca pe trepte, iar daca il tin obiectul in colturile monitorului atunci planeta sta mai lin mult timp. Sunt un masochist care primeste placeri de la multe chinuri si batai de cap cu tehnica aceatsa.

post-213496-0-08706000-1536716300.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  16.05 kb
 Vizualizat:  de 2035 ori

post-213496-0-08706000-1536716300.jpg

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum