Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 01 Mai 2008 17:06 Download mesaj |
Titlul subiectului: M13 si NGC 3628 cu Nova CCD |
|
|
|
Salut,
aseara conditii slabe pentru fotografie, rafale de vant insa o transparenta destul de buna asa ca pana la urma tot am incercat ceva.
Am inceput din pacate de la cap la coada adica am incercat M13 dupa care am trebut pe obiectul NGC adica de la est la vest.
Din tot ce am fotografiat am putut utiliza 1 fotografie a M13 cu expunere de 90 secunde iar dupa trecerea pe NGC vremea s-a imbunatatit un pic insa tot cu rafale de vant inda ceva mai slabe. Spre surprinderea mea montura s-a comportat destul de bine. La obiectul NGC sunt 6 expuneri a cate 300 secunde fiecare.
Echipament: Nova CCD 1602E setata la -20 grade Celsius, optica fotografica SN 254/1016 mm (la M13 am utilizat un reducer astfel am adus optica la circa 800 mm, pentru reducerea deformarilor optice am folosit si coma corectorul de la Baader pentru newton-uri. Rezultatul m-a surprins in mod placut). Spike-urile sunt facute artificial cu banda izolatoare pusa in cruce in fata placii Schmidt (mai face si omul din cand in cand niste experiente...)
Optica de gidaj Celestron NexStar 102 SLT 102/660 mm iar ca si guider am folosit un DSI-C de la Meade.
Stackat totul in DSS (DeepSkyStacker) apoi usoare corectii (luminozitate, contrast si o curba S) in Photoshop.
Ambele imagini sunt corectate cu dark-uri. Pixeli rebeli daca mai sunt apar din cauza comisc-urilor pe care le-am avut la expunerile de durata mai mare sau datorita faptului ca pentru 300 secunde nu am decat doua dark-uri asa ca mai scapa cate unul din cand in cand.
Numai bine
Emil
Descriere: |
|
Marime fisier: |
699.53 kb |
Vizualizat: |
de 5368 ori |

|
|
366.1 kb |
de 5369 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Mitu Catalin Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006 Mesaje: 828
|
Trimis: 02 Mai 2008 07:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Impresionant frame-ul cu M13 . Este "CRISTAL" - cred ca impresia vine de la spike-uri . Poza cu NGC 3628 este buna , expunerea imi pare suficienta dar este usor miscata - lucru care sigur a dus la pierderea unor detalii .
Succes in continuare .
_________________ 200mm F/6, 130mm F/5, HEQ5 pro , NEQ5 , ATIK 320E , 450D, 15x70 |
|
Sus |
|
 |
hans602 Membru

Data inscrierii: 27 Dec 2006 Mesaje: 812
|
Trimis: 03 Mai 2008 09:47 Download mesaj |
|
|
|
Frumos Emil,pacat ca la NGC3628 nu este guidingul
perfect ca ar fii iesit si mai multe detalii.Inca ceva fondul
este prea negru si asa sint taiate partiile exterioare din
galaxie.
Clear sky Hans
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 04 Mai 2008 13:58 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
multumesc pentru comentarii, guiding-ul nu a fost perfect (rafalele de vant) iar fundalul este prea negru (MaximDL-ul bata-l vina)
Azi noapte am incercat inca o data NGC-ul buclucas, a iesit ceva mai bine precum si NGC 4565.
Datele tehnice: ca de obicei Nova la -20 grade, optica foto 254/1016 SN, guiding prin Celestron 102/660 cu DSI-C.
NGC 3628
1x120 secunde
6x360 secunde
NGC 4565
6 x 90 secunde
3 x 180 secunde
Imaginile au fost corectate prin darkuri in DSS iar apoi s-a aplicat o curba S in Photoshop CS3.
Numai bine
Emil
|
179.93 kb |
de 5161 ori |

|
|
227.99 kb |
de 5161 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
hans602 Membru

Data inscrierii: 27 Dec 2006 Mesaje: 812
|
Trimis: 04 Mai 2008 16:34 Download mesaj |
|
|
|
Acum au iesit bine,cu detalii in galaxie si partiile exteriore
mai slabe.Emil succes in continuare.
Clear sky Hans
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 04 Mai 2008 16:44 Download mesaj |
|
|
|
Salut
multumesc Hans, conditiile au fost mult mai bune de aceasta data...
Un pont pentru cei care fac fotografie si nu numai pentru acestia, pentru a stabili o lista de obiecte de observat si observabile din punctul in care va aflati foarte util mi se pare a fi CCD Navigator http://www.ccdware.com/Products/CCDNavigator/
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 04 Mai 2008 19:15 Download mesaj |
|
|
|
Fain de tot si din ce in ce mai bine. Daca mai incerci aceeasi galaxie, incearca sa maresti timpul de expunere. Simt ca instrumentul tau e capabil de mai multe detalii. Astept momentul trecerii la color.
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 04 Mai 2008 20:57 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
no, multzam fain de tot apai trecerea pe color se va face treptat dar asa mai incolo ca acum nu am cum din cauza banilor (adica ma omoara nevasta daca mai cumpar ceva).
Ca instrumentul meu e capabil de mai mult stiu si eu dar pentru aceasta va trebui sa vad prin apropiere de cineva care poate sa faca o colimare a la carte a telescopului. De cand a fost dat la reparat cam tot timpul ceva nu e in regula. Acum merge dar nu este la randament maxim (am observat in special la M 13 acum ceva vreme) coma se manifesta destul de puternic. De asemenea am o iluminare neuniforma a chipului (la inceput am crezut ca e din cauza poluarii luminoase - coincidenta cu pozitia la care fotografiam in directia aia am niste reflectoare orientate spre cer) asa ca pana scot eu tot din telescop va dura un pic, acum merg asa catinel catinel cu un picior schip dar merg...
Problema se complica la acest design din cauza placii Schmidt (am pus eu o descriere cum se face colimarea unui SN) si stiu ca sunt destul de aproape de valoarea ideala insa tocmai ca acum sunt necesare reglaje atat de fine incat fara aparatura de masurare nu prea are rost. Am incercat tot ce exista pentru colimare si nu pot trece de acest prag iar la observatorul unde sunt inscris nimeni nu cunoaste exact procedura de colimare. Ca informatie laserul de colimare nu ia in calcul off-setul secundarei iar tocmai off-setul este la SN-uri de importanta mare...
Oricum multumesc pentru cometarii si incurajari.
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
Mitu Catalin Membru

|
Trimis: 05 Mai 2008 21:14 Download mesaj |
|
|
|
Sunt superbe fotografiile , mai ales 4565 . Am si eu o intrebare , ce tehnica folosesti pentru incadrare ?
_________________ 200mm F/6, 130mm F/5, HEQ5 pro , NEQ5 , ATIK 320E , 450D, 15x70 |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 06 Mai 2008 09:34 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
pentru incadrare? Nu sunt sigur daca inteleg intrebarea in sensul pe care il vrei tu...
Montura este o montura de tip go-to, deci dupa aliniamentul cu 3 stele pe care il fac intotdeauna cu toate ca sunt montat stationar (am totusi niste deviatii) efectuez expuneri de scurta durata 1-2 secunde cu Nova avand setat binning-ul pe valoarea de 4x4 adica la o rezolutie de 384x256. Prin binning obtin o sensibilitate mult mai mare deoarece astfel 4 pixeli sunt interpretati ca fiind unul singur (la un binning de 2x sensibilitatea creste de 4 ori - NGC 4565 este astfel vizibil chiar si la expuneri de 0,5 -1 secunda in functie de transparenta atmosferei).
Prin aceste expuneri de scurta durata stabilesc daca obiectul se gaseste in campul vizual al camerei si apoi efectuez corecturi pana cand obiectul este centrat.
Dupa centrare setez camera pe binning 1x1 adica 1536x1024 pixeli, stabilesc timpii de expunere in functie de conditiile meteo si asta a fost. Pentru timpii de expunere softul camerei suporta serii de expuneri cu timpi diferiti de expemplu 5x180, 5x360 s.a.md (fisierele sunt salvate in format FIT).
Apropos binning, acesta este efectuat hardware deci nu inseamna ca daca reduceti rezolutia unei camere (350D sau orice alta camera) veti obtine acelsai rezultat, in acest caz imaginea este preluata de catre senzor la rezolutie nativa dupa care se efectueaza o reducere a rezolutiei la rezolutia data de catre utilizator. Deci la aceste camere nu veti avea vreun castig de sensibilitate o data cu coborarea rezolutiei, aici ajuta doar cresterea valorii ISO-ului – cu cresterea nivelului de zgomot - sau indepartarea filtrului IR la Canon-uri.
Sper ca astfel sa fi raspuns la intrebarea ta.
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
Mitu Catalin Membru

|
Trimis: 06 Mai 2008 18:55 Download mesaj |
|
|
|
Am inteles , vream sa-mi fac o idee apropo de precizia monturii GoTo - la mine situatia este ceva mai rea (goto semicomputerizat ) si am cip APSC , mai mare decat al tau fapt care mai compenseaza un pic . Cred ca numai backlash-ul e o lungime de cip de webcam .
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

|
Trimis: 06 Mai 2008 20:52 Download mesaj |
|
|
|
Ai nevoie de o montura serioasa atunci. Si totusi, pozele tale sunt bune, ceea ce arata si altora ca se poate face astrofoto cu un setup suboptimal, daca e pasiune.
Mitu Catalin a scris: | Am inteles , vream sa-mi fac o idee apropo de precizia monturii GoTo - la mine situatia este ceva mai rea (goto semicomputerizat ) si am cip APSC , mai mare decat al tau fapt care mai compenseaza un pic . Cred ca numai backlash-ul e o lungime de cip de webcam . |
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

|
Trimis: 06 Mai 2008 21:04 Download mesaj |
|
|
|
M-am jucat putin cu imaginea ta NGC3628 si trebuie sa mai lucrezi putin din levels . Tot din levels daca te joci vei vedea ca ai in stanga o sursa de lumina puternica. Ce e?
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 07 Mai 2008 10:05 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
@ Skywatcher,
poti te rog pune pe site imaginea prelucrata de catre tine? In stanga ar fi o stea dar pe care inca nu reusesc sa o identific (scriu de pe calculatorul de la munca deci fara vreun planetariu la dispozitie).
Referitor la Photoshop stiu ca mai am mult de invatat (Photoshopul cred ca se invata o viata intreaga), totusi incerc sa nu sar calul la prelucrarea imaginilor si pentru acest lucru am calibrat monitorul cu un colorimetru pentru a avea totusi o imagine cat de cat corecta. Tutorialele pentru Photoshop pentru prelucrarea fotografiilor astronomice pe care le-am gasit nu sunt, sa zic asa, omogene, fiecare abordand un alt drum iar pe de alta parte in general se ocupa cu prelucrarea imaginilor color obtinute cu camere DSLR si mai putin cu camere astro dedicate alb-negru (cel putin cele pe care le-am gasit eu).
Ca tot vorbim de prelucrare (subiectul incepe sa devieze de la topic – poate il mutam in alta parte daca vreti) sunt in neclar cu un lucru: in cazul unei camere alb-negru cu care se face fotografie LRGB prin filtre de culoare imaginile obtinute vor fi tot alb-negru, intrebarea suna astfel: cum se face colorarea imaginilor obtinute prin fiecare filtru (normal ca prin filtrul rosu obtinem imaginea transmisa in domeniul rosu acoperit de catre filtru). Acest punct ma intereseaza in mod deosebit pentru ca poate intr-o luna sau doua voi reusi achizitionarea unei roti de filtre (parca totusi suna mai bine filterwheel). Referitor la filtre am filtre din seria 4000 de la Meade sitie cumva cineva cat de bine se presteaza aceste filtre pentru fotografie?
Totusi cred ca este mai bine daca continuam discutia pe alt treath pentru ca chiar se indeparteaza de la subiect deci cine binevoieste sa raspunda rog sa deschida un alt topic pentru a mentine totusi o omogenitate a posturilor plus ca cei care sunt interesati de prelucrare nu isi vor da seama de directia in care evolueaza discutia daca se mentine acelasi titlu ca si pana acum.
@ Catalin,
inteleg ca backslash-ul e mare la tine, nu poti sa il reduci? Daca nu ai acces la o asemenea setare din controler sau software s-ar putea regla mecanic prin verificarea suruburilor de fixare a rotilor de angrenaj (uneori slabesc si produc astfel o rotire in gol a axului in interiorul rotii dintate indicata ar fi fixarea rotii dintate pe axul motorului prin doua suruburi ceea ce duce la o priza mai buna vezi cazul monturilor LXD75 de la Meade) si/sau prin ridicarea presiunii exercitate pe melc insa aici ai grija sa nu exagerezi deoarece astfel pierzi din sarcina utila. La EG-6 backslash-ul vine din start cu o valoare mare care impiedica centrarea fina a obiectului prin pasi mici, l-am redus si de atunci nu mai am probleme (valoarea pe care l-am pus este aproape egala cu valoarea mersului in gol al angrenajelor deci fara sarcina). Valoarea prea ridicata a backslash-ului produce un “dans” al monturii producand astfel o sub- respectiv o supracorectie in raport cu pozitia stelei folosita ca reper. Un rol, in calitatea ghidajului, joaca chiar si vaselina folosita la ungerea angrenajului, in special vaselina “Made in China” nu are randamentul necesar mai ales atunci cand temperatura coboara sub zero grade cand devine vascozitatea creste mai mult decat ar trebui. Nu vreau sa devin carcotas insa ar fi bine de verificat si acest lucru, o montura bine unsa cu vaselina de calitate da rezultate mai bune decat una asa cum vine din fabrica. La EQ-6-le meu firma de la care l-am achizitionat schimba aceasta vaselina pentru toate monturile vandute fiind o procedura standard (ca de altfel ma majoritatea distribuitorilor pe care ii cunosc). In acest caz ar fi buna si parerea lui Robert care are mai multa experienta in domeniul acestor aspecte ca si mine.
Multumesc anticipat si numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
|