Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
pleiadepsd.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224482
Numar de utilizatori inregistrati: 2833
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paneristo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Explore Scientific HR coma corrector


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Accesorii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
mmarin
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Ian 2014
Mesaje: 202



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 10 Ian 2021 18:22 Download mesaj
Titlul subiectului: Explore Scientific HR coma corrector
Raspunde cu citat (quote)

Cel mai mare dezavantaj al monturilor manuale, fără tracking, este că petreci mai mult timp căutând să menții subiectul în câmpul ocularului decât observând, mai ales la magnificații mari cerute de planete sau duble strânse. Când telescopul e un newton pe montură Dobson, ajunge să fie destul de frustrant pentru că nu poți folosi întregul câmp al ocularului, coma șterge detaliile fine cu mult înainte ca subiectul să atingă marginea câmpului. Desigur, lucrurile pot fi îmbunătățite prin reducerea frecării în lagărele monturii până la punctul în care telescopul poate fi mișcat fără efort și cu precizie dar întotdeauna e loc de mai bine.
Una din piesele de echipament care mi-au trezit interesul încă de pe vremea primului meu newton de 114mm a fost corectorul de comă – și a fost nevoie de o grămadă de căutări prin review-uri pentru că majoritatea sunt nefolositoare. Prima concluzie a fost că corectoarele proiectate să acopere diagonala de 44mm a unui senzor full frame (sau diametrul unui ocular de câmp larg) par să strice semnificativ calitatea imaginii în centru, chiar și cele scumpe. O fi O.K. pentru imagini de câmp larg dar nu și pentru detalii. Poate că sunt acolo, undeva, corectoare performante așteptând să fie descoperite dar eu nu am găsit referințe credibile.
A doua concluzie a fost că, dacă mă limitez la diagonala unui senzor „crop”, adică un cerc de 28mm, s-ar putea să găsesc ceva decent la un preț mai mic decât cel al telescopului (Skyliner 200p) În cele din urmă au rămas doi finaliști: Sky-Watcher Aplanatic CC și Explore Scientific HR CC. Ambele au o schemă optică de patru lentile în două grupuri cu un element din sticlă ED. Primul avea review-uri excelente de la persoane care par să știe ce fac și ce vorbesc și e mai ieftin, al doilea are mai puține referințe dar producătorul pune la dispoziție o diagramă care pare corectă, nu scoasă din burtă și vine cu un focuser simplu și două inele adaptoare. Încă mai tindeam spre primul când l-am găsit pe cel din urmă la un preț foarte bun.
Înainte de instalarea corectorului de comă trebuie verificată colimarea „la sânge”, orice eroare de aliniere se vede în imagine; așa am descoperit că secundara nu era centrată în focuser... Altfel, instalarea e ușoară, corectorul pare a fi proiectat special pentru focuserul crayford model Synta având aceeiași lungime cu tubul culisant. În capăt se pot înșuruba adaptoarele M48 repectiv T2 sau focuserul elicoidal. Acesta din urmă are gradații care permit reglarea destul de precisă a backfocusului corespunzător focalei telescopului. Cu ajutorul unui petic de hârtie de calc așezat pe umărul portocularului putem focaliza imaginea lunii din focuserul telescopului apoi acesta va fi blocat, urmând ca ulterior să folosim doar focuserul helical. În poziția corectă tubul focuserului nu mai intră în traseul optic cum are obiceiul în configurația originală. Din păcate, corectorul nu vine cu un adaptor de la 2" la 1,25" ceea ce e ciudat, mai ales că nu are rost să folosești oculare de câmp larg pe acest corector, dar poți găsi adaptoare la preț decent, preferabil low profile.
Testele pe duble strânse, lună și planete nu au arătat o degradare sesizabilă a imaginii, parcă inelele de difracție sunt puțin mai luminoase decât fără corector, în schimb imaginea e bine definită pe 80% din câmpul ocularelor Baader Classic Ortho și când spun asta mă refer la detalii extrem de fine cum ar fi minima Encke, prinsă în august într-un moment de acalmie atmosferică. Nu am remarcat reflexii parazite sau alte artefacte dar telescopul meu e doar f/6 și nici nu am avut ocazia să-l testez serios în mod foto; performanța ar putea fi sensibil mai slabă într-un telescop f/4 sau ceva imagini fantomă ar putea apărea la procesarea fotografiilor.
Mi-aș fi dorit să-i pot testa mai în detaliu dar vremea nu a fost darnică; chiar dacă are hibe pe care nu i le-am găsit încă, rămâne un accesoriu extrem de util pentru cei dispuși să plătească prețul destul de piperat. Mie mi-a mărit timpul la ocular dedicat efectiv observațiilor mai mult decât toate celelalte îmbunătățiri aduse telescopului la un loc.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2804

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 11 Ian 2021 20:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumim pentru informtiile utile! Deci pana la urma nu este o pierdere sesizabila de rezolutie pe centru!
_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6446



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 12 Ian 2021 16:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Un review care este util foarte multor astronomi. Dar ar fi interesant sa ne spui si care sunt impresiile atunci cand folosesti oculare de camp foarte larg, pentru ca sunt utile celor care vor sa faca foto cu DSLR-uri, si nu numai.
_________________
Dragos N
Sus
mmarin
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Ian 2014
Mesaje: 202



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 12 Ian 2021 20:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dincolo de câmpul unui ocular de 1.25" imaginea se deteriorează rapid, la 16 - 17 mm de centru e deja mai proastă decât fără corector. Pentru câmp larg va trebui să căutați altceva Sad
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Accesorii

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact