Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233922 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Armand Popa Moderator

Data inscrierii: 30 Mar 2017 Mesaje: 573
|
Trimis: 17 Mar 2023 13:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: Am "citit" o carte prin ocular |
|
|
|
Azi seara, 16.03.2023, am iesit la o sesiune de observatii langa Lipova (Bortle4) , pentru a observa cele 45 de obiecte (galaxii) ramase neobservate din Atlasul lui Vizi Peter, din clusterul Virgo cu dobsonianul de 8"
Practic in ultimii 5 ani, m-am ocupat printre alte observatii, sa observ fiecare obiect marcat pe atlas, de la stele duble pana la nebuloase, galaxii, roiuri si tot felul.
E vorba de obiectele ceresti accesibile telescoapelor noastre de amatori. Atlasul e impartit pe constelatii iar eu am luat la “puricat” fiecare constelatie, sistematic, in functie de anotimp si vizibilitate. Dupa ce am observat un obiect, l-am marcat sau am taiat cu linie peste in carte (pe exemplarul de lucru , urmand sa achizitionez si un exemplar de biblioteca ), i-ar cand o constelatie a fost “finalizata” am taiat cu o linie si peste centralizatorul constelatiilor.
Am incercat sa lucrez cat mai sistematic posibil, stelele duble le-am observant de acasa sau pe perioada de Luna in faza mare, deep-sky-ul ce nu mergea de acasa sau de la marginea orasului, l-am programat pentru sesiunile cu cer negru, astfel ca la fiecare sesiune de observatii am facut ceva si din “Vizi” si asa in aproximativ 5 ani am terminat de observat cartea (ca de citit am citit multe carti, dar inca nu am observat o carte intreaga )
Cel mai dificil a fost clusterul de galaxii din Virgo si Coma, unde nu as fi reusit sa observ sau sa recunosc fiecare galaxie, daca nu era aplicatia pentru telefon si tableta, Sky Safari 6 si 7 Plus, unde pe ecran am vazut (in rosu si cu luminozitatea scazuta!!! ) exact ce vad in ocular, astfel identificarea si gasirea au devenit extrem de usoare (ma rog..vorba vine)
In 16.03, pe langa cele 45 galaxii tintite, am vazut inevitabil alte galaxii in campul actual sau in vecinatate, zona aceea fiind un deliciu astronomului amator! Am plecat de la locul de observatii cu un total de 88 de galaxii observate si o carte in sfarsit “citita” prin ocular…
Cer senin!
Armand
Descriere: |
|
Marime fisier: |
212.98 kb |
Vizualizat: |
de 2492 ori |

|
Centralizatorul constelatiilor, marcate ca observate |
|
253.67 kb |
de 2492 ori |

|
obiecte observate, marcate, taiate, insemnate cu diverse coduri de culoare intelese numai de mine :) Galben=urma sa fie observat etc |
|
147.12 kb |
de 2492 ori |

|
Ce imi place mult la carte, ca descrie scutrt fiecare obiect mai important si cum trebuie sa se vada prin telescop. Descrierile astea scurte m-au ajutat mult |
|
337.03 kb |
de 2492 ori |

|
_________________ https://armandpopa.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/astroclub.galaxis/
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80 |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|