Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234049 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Remus Boldis Membru

Data inscrierii: 03 Iun 2014 Mesaje: 464
|
Trimis: 18 Noi 2020 11:37 Download mesaj |
Titlul subiectului: Influenta sol? |
|
|
|
As dori sa deschid o discutie despre un subiect despre care nu am gasit referinte pe net. Exista sau nu o influenta a apropierii de sol (turbulente, umiditate, etc.) asupra telescopului? ATENTIE, nu ma refer la stabilitate, presupunem doua pltaforme la fel de stabile. Intr-un caz telescopul este amplasat direct la sol si in alt caz la cativa metri de sol, pe o platfoma stabila. As dori sa aflu pareri pertinente despre acest subiect. _________________ 0770403936 |
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2818
|
Trimis: 18 Noi 2020 17:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Eu am observat intr-adevar ca sunt ceva turbulente in apropierea solului , cand aveam reflectorul de 114/900mm pe montura Dobson care era joasa, pana sa o adaptez pe un trepied mai inalt. Turbulente in apropierea solului apar mai ales vara si mai ales in zone cu beton (alee , planseu de beton etc.) care acumuleaza caldura peste zi, dar diferenta dintre situatia cand aveam telescopul pe montura joasa si situatia cu telescopul pus pe trepied este mica, uneori isesizabila atunci cand e mai frig afara si temperatura este mai constanta. Acum folosesc toate instrumentele pe trepiede mai inalte (montura ecuatoriala si montura Dobson pe trepied din lemn), astfel ca nu prea am probleme cu turbulenta din apropierea solului.
In privinta umiditatii nu am observat vreo diferenta ; cand e sa se formeze condens pe lentila unei lunete sau a cautatorului la reflector , ori pe lentila exterioara a unui ocular, sansele sunt la fel atat in apropierea solului cat si mai la inaltime, cand instrumentul este pus pe trepied mai inalt.  _________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
GunDALF Membru

Data inscrierii: 23 Apr 2017 Mesaje: 3327
Motto: If only closed minds came with closed mouths.. Localitate: BR
|
Trimis: 18 Noi 2020 17:27 Download mesaj |
|
|
|
In toata atmosfera Pamantului este prezenta mai mult sau mai putin turbulenta. Nu cred ca intr-un acelasi loc, cu aceeasi inertie termica, sa fie diferenta semnificativa intre un telescop montat cu montura la sol si altul la 1 m de sol. Poate daca te inalti semnificativ mai mult (ideal, pana peste atmosfera) , dar risti sa dai de alti curenti de aer, poate mai nocivi. Oricum, observatiile astronomice ideale nu se fac din zone cu betoane, asfalt etc, care emana caldura si, in consecinta, formeaza turbulenta. Si-apoi, si platforma aia ce-ai dori s-o inalti va deveni generatoare de caldura. Ca daca faci una s-o bata vantul, vei suferi din cauza instabilitatii.
PS: pentru o sesiune astro reusita, locul e esential. Evident, daca n-ai posibilitatea sa-l cauti, te multumesti cu ce ai. _________________ AZGTi;SAM-WiFi;C6;SW-ED72;ZWO ASI462MC;ZWO ADC;PM 2,5x |
|
Sus |
|
 |
Remus Boldis Membru

|
Trimis: 18 Noi 2020 17:42 Download mesaj |
|
|
|
As fi curios daca merita efortul de amennajare a unei platforme stabile, inaltata la cativa metri de sol. Desigur ar trebui umbrita pe timpul zilei, pentru a nu acumula caldura. _________________ 0770403936 |
|
Sus |
|
 |
Cata2 Membru

Data inscrierii: 24 Noi 2018 Mesaje: 230
|
Trimis: 18 Noi 2020 20:38 Download mesaj |
|
|
|
Ca să-ți faci o idee eu am o platformă betonată în curte la sol care este foarte ok, dar pe anumite puncte nu-mi permite vizualizarea pe unghiuri mai mici de 45 grade. Pentru observații în acele zone folosesc terasa de la etaj care este dotată cu placă de beton de 20 cm și armată....când este activitate prin casă am ceva vibrații, dar dacă trece mașină pe stradă..... _________________ Meade 80/400 in
Meade AC 90/900 Diy telescop 150/750
Mak 127/1500 & SW-azGTi
SkyMasterPro 15x70 Lacerta smart 10x50
Nikon D3100 |
|
Sus |
|
 |
Armand Popa Moderator

Data inscrierii: 30 Mar 2017 Mesaje: 573
|
Trimis: 18 Noi 2020 20:48 Download mesaj |
|
|
|
nu orea cred ca are influenta vizibila sau sesizabila. Mult mai mare e problema cu tulburentele din atmosfera.Doar pentru asta nu merita sa te chinui cu o platforma mai inalta, ala va genera o alta serie de probleme _________________ https://armandpopa.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/astroclub.galaxis/
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80 |
|
Sus |
|
 |
Remus Boldis Membru

|
Trimis: 18 Noi 2020 21:23 Download mesaj |
|
|
|
Probabil nu e prea util sa faci o terasa la inaltime, cu un trepied infipt in pamant ai o stabilitatea foarte buna. Poate doar daca terasa are si alte utilitate ! _________________ 0770403936 |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11253
|
Trimis: 18 Noi 2020 21:34 Download mesaj |
|
|
|
Nu e mai simplu sa izolezi pamantul din jur ca sa nu degaje caldura, cel putin pe durata observatiilor? |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|