Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
aimedbook Membru

Data inscrierii: 18 Apr 2021 Mesaje: 46
|
|
Sus |
|
 |
MiroJenu Membru

Data inscrierii: 31 Mai 2010 Mesaje: 184
Motto: Per aspera ad astra Localitate: Cluj Napoca
|
|
Sus |
|
 |
s.p.a.c.e Membru

Data inscrierii: 12 Sep 2008 Mesaje: 319
|
Trimis: 25 Dec 2021 14:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ziua cea mare, mai putin de o ora pana la lansare
spacealliance.ro/live |
|
Sus |
|
 |
s.p.a.c.e Membru

|
Trimis: 25 Dec 2021 14:47 Download mesaj |
|
|
|
Comparatie:
misiunea VA188 (2009) - lansare Herschel-Planck
-> greutate 5.3 tone
-> orbite Lissajous
misiunea VA256 (2021) - lansare James Webb Space Telescope
-> greutate 6.1 tone
-> orbita Halo |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2728
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2728
|
Trimis: 25 Dec 2021 15:46 Download mesaj |
|
|
|
Lansare reusita. Se pare ca in 30 zile va incepe orbitarea in L2. _________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4207
|
Trimis: 25 Dec 2021 16:08 Download mesaj |
|
|
|
Ariane 5 si-a facut datoria, telescopul s-a separat cu succes si si-a desfasurat panourile solare. |
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2801
|
Trimis: 25 Dec 2021 21:59 Download mesaj |
|
|
|
Am urmarit si eu live lansarea telescopului Webb si a decurs cu bine. Am vazut cum s-a desfacut panoul solar, dupa ce telescopul s-a desprins de racheta, dar spuneau ca panoul solar s-ar fi deschis mai devreme cu cateva minute decat prevedeau.
In urmatoarele zile se va desface si scutul termic al telescopului, apoi bratul cu oglinda secundara si segmentele laterale ale oglinzii principale.
Telescopul va fi amplasat in asa-numitul punct Lagrange (L2) de pe orbita terestra si va orbita Soarele, la vreun milion de km distanta de Terra.
Mai spuneau ca abia peste 6 luni va fi operational. Pana atunci va fi calibrat si testat, probabil asta ar include colimarea oglinzilor ,focalizarea, testarea camerelor etc.
Acest telescop este conceput pentru partea IR a spectrului avand o banda de la capatul rosu al spectrului vizibil la lungimea de unda de 10-20 microni din ce am aflat, de aceea au oglinzile acoperite cu strat de aur.
Telescopul va fi functional vreo 5 ani si vor avea acces vreo 1000 de astronomi, care vor face observatii fiecare pe rand in acesti 5 ani, din ce spuneau cei de la NASA. Din pacate nu va putea fi reparat in caz de avarie, ca telescopul Hubble, din cauza distantei mult mai mari fata de Terra. Speram ca va functiona fara porbleme in acesti 5 ani.
Oricum a fost interesant de urmarit lansarea acestui telescop si imi pare bine ca a decurs fara probleme. Mai sunt ceilalti pasi de realizat, desfacerea scutului si a oglinzilor, activarea instrumetelor de la bord, care speram sa decurga fara probleme.  _________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50.
Ultima modificare efectuata de catre iulian90 la 26 Dec 2021 09:53, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 26 Dec 2021 00:35 Download mesaj |
|
|
|
Stie cineva daca proiecte observationale ale astronomilor romani au obtinut timp de telescop pe acest nou instrument?
A existat recent (2020 ? sau 2021?) un concurs pentru asemenea proiecte.
Am citit in revista ''Meteor'' (pe care o primesc in calitate de membru MCsE) ca astronomii din Ungaria au obtinut timp pe telescopul Webb pentru un proiect in care intreaga echipa este de la ei si inca vreo cateva in care sunt coechipieri cu astronomi din alte tari.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4207
|
Trimis: 26 Dec 2021 12:40 Download mesaj |
|
|
|
Un site realizat de Centrul de Zbor Spațial Goddard de la NASA ne poate oferi toate informațiile legate de telescopul James Webb în timp real: "Where is Webb?". |
|
Sus |
|
 |
s.p.a.c.e Membru

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9695
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Dec 2021 09:40 Download mesaj |
|
|
|
Mircea,
Nu cred că există niciun astronom din România care să fi câștigat timp de telescop în misiunea principală de 5 ani. Îi cunosc pe toți și aș fi aflat... Dacă nu expiră și nu se defectează până atunci este posibil să se continue exploatarea lui cum s-a întâmplat și cu alte misiuni. Cel puțin la noi în țară nu s-a pus problema participării, pentru că cei care aplică este nevoie să dispună de fonduri consistente de cercetare pentru că de fapt aceste echipe sponsorizează costurile de operare și amortizează investiția inițială. Poate că din echipele care lucrează în străinătate fac parte și astronomi români, vom afla.
Tocmai am citit amănunte despre JWST, este foarte interesant dpdv tehnologic. Unele tehnologii dezvoltate pentru construirea și operarea acestui telescop au aplicații și în cu totul alte domenii și sunt un beneficiu suplimentar. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 27 Dec 2021 14:19 Download mesaj |
|
|
|
Erwin
Multumesc pentru raspuns.
Sa speram atunci ca astronomii romani vor reusi sa atraga donatii de la bogatii tarii. Macar daca ar face asa ceva, nu iar intreba lumea atat de insistent cum de au devenit foarte bogati niste ... ma opresc aici.
E drept ca Ungaria , desi este o tara mai mica, este mai activa atat economic cat si politic si realizeaza PIB mai mare ca Romania, vorbesc in valori absolute, nu per capita.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
s.p.a.c.e Membru

|
Trimis: 29 Dec 2021 11:41 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca astronomii din RO pot cere timpi de observatie, pentru ca platim substantial la bugetul european (poate lumea nu stie dar in ultimii ani suntem principalul contributor din blocul estic). Spre exemplu in 2021 am platit 43 de milioane de euro dintre care 3/4 sunt initiativa noastra (deci nu eram obligati sa ii platim ci am accesat programe optionale).
De pe site-ul ROSA:
'In return for the European contributions, ESA gained full partnership in Webb and secured full access to the Webb observatory for astronomers from ESA Member States, including Romania, which is contributing to the mission via the Mandatory Science Programme. European researchers will be represented on all advisory bodies of the project and will be able to win observing time on Webb through a peer review process, with an expectation of a minimum ESA share of 15% over the duration of the mission. 33% of the total Webb observing time for the first year has already been won by European researchers.'
http://rosa.ro/index.php/en/news-menu/stir...ic-origins |
|
Sus |
|
 |
aimedbook Membru

Data inscrierii: 18 Apr 2021 Mesaje: 46
|
|
Sus |
|
 |