Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 09 Feb 2008 18:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: M51 si M81 |
|
|
|
Salut,
azi noapte am avut parte de vreme frumoasa si de ceva frig, sub 0 oricum ca mi-a inghetat cafeaua langa laptop (ma miram de ce e paharul greu dar de curs nu curge nimic...)
Am inceput pe la ora 23 cu M51 dupa care am trecum in jurul orei 00 pe M81.
Imaginile sunt stackate in DSS 3.1.1 cu dark-uri corespunzatoare (cate 5 pentru fiecare durata de expunere).
Pentru M51 sunt in total 13 expuneri cu expuneri de 60, 120 respectiv 180 secunde. Am facut balansul in PSP CS3 si am facut un crop la imagine pentru ca am ceva coma pe la colturi.
Pentru M81 sunt 21 de expuneri efectuate pe 6 respectiv 9 februarie cu durata de 120 respectiv 180 secunde. Aceasi procedura ca si la M51.
Temperatura camerei a fost setata la -20°C. Conditii meteo bune, cu usoare adieri de vant, ghidajul s-a facut printr-un refractor de 70/700 mm cu DSI-C ca autoguider.
Am reusit sa determin defocusarea imaginilor... motorul de la focusor, la meridian flip se roteste un pic... asa ca am pierdut cateva imagini pana m-am prins.
Numai bine
Emil
Descriere: |
|
Marime fisier: |
251.13 kb |
Vizualizat: |
de 4556 ori |

|
|
201.33 kb |
de 4557 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 09 Feb 2008 19:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
WoW!!! Am trecut la profesionism Ce faci cu blooming-ul? Ala e singurul care strica
|
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 09 Feb 2008 22:12 Download mesaj |
|
|
|
Imi plac pentru ca ies parti suplimentare din galaxii pe care prin alte poze nu le-am vazut.
_________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
Claudiu Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007 Mesaje: 232
Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons” Localitate: High Wycombe, UK
|
Trimis: 10 Feb 2008 01:25 Download mesaj |
|
|
|
Sunt chiar super. M81 are un centru f luminos, e grozav ca ai reusit un contrast asa de bun. Mama ce bine ar merge putina culoare... Nu ca nu ar fi superbe si asa.
_________________ Science without religion is lame, religion without science is blind. -- Albert Einstein |
|
Sus |
|
 |
Mitu Catalin Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006 Mesaje: 828
|
Trimis: 10 Feb 2008 08:03 Download mesaj |
|
|
|
WOW
La M81 am observat ca ai niste hotpixeli rebeli ( aia grupati cate doi ) care nu apar la M51 . Ai idee ce s-a intamplat ?
_________________ 200mm F/6, 130mm F/5, HEQ5 pro , NEQ5 , ATIK 320E , 450D, 15x70 |
|
Sus |
|
 |
hans602 Membru

Data inscrierii: 27 Dec 2006 Mesaje: 812
|
Trimis: 10 Feb 2008 10:27 Download mesaj |
|
|
|
Frumos Emil,se vede foarte bine ca este mai
adinca poza ca cu DSRL.In M51 galaxie de fond
si la bratul cel mic partea mai slaba.
Succes in continuare.
Clear sky Hans
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 10 Feb 2008 10:44 Download mesaj |
|
|
|
Hai sa spunem si ca este o destul de mare diferenta de bani Este un instrument semi-profesional. Eu cam cunosc situatia astronomilor profesionisti din Romania si ... cei mai multi fac cercetare stiintifica cu ... pixul. daca ar avea asa niste instrumente ar fi ... boieri
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 10 Feb 2008 11:55 Download mesaj |
|
|
|
Bun, deci multumesc de flori
Profesionalism? Mi-ar place mie...
Cu blooming-ul lupt in continuare... se poate inlatura cu MaximDL-ul insa pe moment am considerat ca e mai bine sa le las asa.
Cu pixelii aia zapaciti, nu imi dau seama de unde sunt, poate am folosit totusi dark-uri necorespunzatori in fine.
De culori mai incolo cand o sa pot sa imi cumpar o roata de filtre, cumpararea camerei m-a pus intr-o situatie financiara destul de precara iar momentan incerc sa imi revin. Nu este vorba numai de roata ci de achizitionarea de filtre noi pentru ca cele pe care le am sunt concepute pentru observatii vizuale iar cele care le vreau pentru roata sunt ceva mai scumpe pentru ca sunt astfel construite incat in mod normal focalizarea dupa schimbarea filtrelor sa nu fie necesara. Dar se va face si asta cu toate ca o sa ma impuste nevasta.
Situatia astronomilor profesionisti cred ca nu surprinde pe nimeni, iar pentru amatori este cam aceasi treaba, observ aici in Austria cand explic la hobby-uri ca am astronomia...reactia de genul "Da ce te uiti in stele?" si o mimica specifica dupa care urmeaza "Pai da ce poti sa mai faci in acest domeniu?". Mai grav este la profesionisti ca doar vorba aia e munca lor si nu au instrumentele necesare... trist de tot. aici probabil o mentalitate de genul "Pai altii au scule tari de tot. Voua pentru ce va mai trebuie?" Trist este faptul ca, chiar ieri m-am gandit la acest lucru, si sa fiu sincer nu am adormit prea mandru de mine....
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 11 Feb 2008 16:21 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Dupa ce m-am mai jucat ceva vreme cu M51 si M81 (am reusit sa mai fac niste expuneri cu acel coma corector de la Baader care pana la urma nu a livrat rezultatele asteptate) m-am apucat sa ma interesez mai indepaproape de M51.
Am reusit sa identific o parte din galaxiile insotitoare (pentru informatii suplimentare vedeti pagina urmatoare http://www.messier45.com/ ) Datele referitoare la magnitudine sunt preluate de pe aceasta pagina. Observ o fluctuare a valorilor referitoare la magnitudine atunci cand se compara datele din diferite cataloage stelare.
Am reusit dupa cum vedeti sa identific cele mai multe obiecte insa acela cu semne de intrebare nu reusesc, obiectul apare pe mai multe fotografii ale zonei si aici ma refer la fotografii din surse diferite. Are cineva idee ce obiect este?
Numai bine
Emil
|
261.85 kb |
de 4323 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 11 Feb 2008 17:00 Download mesaj |
|
|
|
Excelente poze, si normal cu og 250mm, camera racita. Da intradevar dupa o mica iluminare apar si Ic 4277 si4278.
Ai niste particule straine pe geamul cipului sau praf ( se vad 4 cerculete negre). Doar culorile ne lipsesc, ne-am obisnuit rau cu DSRL-urile.
|
|
Sus |
|
 |
Claudiu Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007 Mesaje: 232
Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons” Localitate: High Wycombe, UK
|
Trimis: 11 Feb 2008 17:26 Download mesaj |
|
|
|
Da, cea marcata cu semnul intrebarii este IC 4278.
_________________ Science without religion is lame, religion without science is blind. -- Albert Einstein |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 11 Feb 2008 17:32 Download mesaj |
|
|
|
Multzam fain de tot
No asa e mai bine, macar incep astfel sa imi fac idee de capacitatile camerei, sincer sa fiu nu credeam ca va merge la o magnitudine de aproape 17 la expuneri cu durata asa mica, mai ales ca si eu sunt obisnuit cu Canon-ul si cu DSI-ul. Poate o data reusesc sa pun o fotografie de comparatie intre sensibilitatea celor doua camere cu toate ca va fi complet aiurea, una dintre camere este color iar cealalta alb-negru insa asa ca idee.
Inca o data multam de informatie.
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
|