Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233909 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
mihaig Membru

Data inscrierii: 20 Noi 2012 Mesaje: 288
|
Trimis: 10 Mai 2019 12:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: Tunning+GoTo Dobson 12" |
|
|
|
Dupa reprosurile sotiei ca noi de ce nu avem o "galeata de lumina" sa vedem comfortabil DSO-urile,am reusit,in fine,sa gasesc un dob de o calitate buna,Revelation 12" f/5,facut de GSO,luat SH de afara,intr-o stare impecabila mecanic si optic;are sistem de elevatie reglabil in inaltime,Crayford cu reductie 1:10,rulmenti pe role pt miscarea azimutala,ventilator incorporat pt racirea oglinzii.Foarte placut surprins de optica(ca termen de comparatie,am avut inainte un 10" cu oglinda refigurata de Tavi S.),m-am gindit ca la asa o scula faina ii trebuie musai un Goto,eu fiind fan de "vazut" si nu de "cautat"
Dar,inainte de orice,un telescop,nou sau SH,trebuie adus de la stadiul de "bun" la cel de "foarte bun".Asta inseamna urmatoarele:
1.Innegrirea marginilor oglinzii;vezi imaginea de mai jos inainte/dupa
2.Tubul acoperit complet in interior cu velur autoadeziv vopsit apoi cu spray negru mat:vezi imagine din fata,in aceleasi conditii de iluminare inainte/dupa
3.Schimbat arcurile oglinzii principale(una din cele mai frecvente cauze ale afirmatiei"Nu tine colimarea")
4.Dewshield din poliuretan de cca 50 cm;opreste lumina exterioara sa ajunga in focuser,impiedica modificarea regimului termal in zona secundarei prin apropierea capului/miinii de capatul deschis al tubului,reduce aburirea secundarei
5.Schimbat suruburile de colimare ale secundarei cu unele Bob's Knob;urmeaza
Dupa modificarile de mai sus,imbunatatirea contrastului pe DSO/Luna a fost consistenta.
Acestea fiind zise,urmeaza pasul urmator,adica Goto-ul;
Ideea este de a monta un sistem cit mai putin invaziv,adica,mai pe romaneste,cit mai putine gauri in lemne.Solutia electronica este OnStep controllerul+Smart Hand Controller,deja facut,schimbind doar softul de pe EQ pe ALt/Az.
Mecanic,pentru altitudine folosesc o roata GT2 270 dinti montata direct pe sistemul de altitudine;acesta este foarte precis,facut din 2 piese solide de aluminiu fixate pe un rulment;
Pentru azimut,discul cu rulmenti pe role dintre cele 2 placi va fi inlocuit cu un "Lazy susan" de 12",care duce pina la 300 kg;discul de lemn de jos va fi fix,cel de sus mobil,rotindu-se in jurul unui ax fix montat pe cea de jos;protectia contra miscarii laterale se face printr-un rulment pus pe ax si fixat pe placa de sus;transmisia se face tot cu o roata GT2 270 dinti;
Motoarele sunt NEMA 17 cu reductie 51:1,200 pasi;vor fi montate pe L-uri de aluminiu cu sistem de reglare a distantei
Performatele calculate ar fi:tracking resolution 0.294 arc-sec,max slew rate 2.72 grade/sec,714 raport demultiplicare;mai mult decit satisfacator pentru vizual
Astept zilele astea sa vina toate materialele si sa dam drumul la treaba,ca acus' se opresc ploile .
Lista de piese importante:
1.Lazy susan
https://www.amazon.de/Lazy-Susan-Bearing-M...RK32PRDA70
2.Motoarex2:
https://www.omc-stepperonline.com/nema-17-...-pg51.html
3.Roata dintata GT2 270 dinti
https://www.thingiverse.com/thing:2983071
Curea GT2 852 mm+fulii 20 dinti:
http://www.hobbymarket.ro/componente-impri...t-6-852-mm
O sa pun poze pe masura ce evolueaza lucrarea.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
324.11 kb |
Vizualizat: |
de 12095 ori |

|
|
460.58 kb |
de 12095 ori |

|
|
99.42 kb |
de 12095 ori |

|
|
84.1 kb |
de 12095 ori |

|
_________________ EQ/AltAz mount "heavy duty",EQ5 reconstruit,OnStep GO TO +Smart Hand Controller-,refractor 6" f/10,3" f/11,Dall-Kirkham 7" f/26.Dobs 12"/16" cu OnStep goto.20" in constructie.Toate hand-made.SW Newt 10"goto,
Ultima modificare efectuata de catre mihaig la 10 Mai 2019 16:09, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1080
|
Trimis: 10 Mai 2019 13:06 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Tunning+GoTo Dobson 12" |
|
|
|
mihaig a scris: |
3.Schimbat arcurile oglinzii principale(una din cele mai frecvente cauze ale afirmatiei"Nu tine colimarea") |
Toate arcurile slabesc in timp. Mai bine incearca inca 3 suruburi, cate unul langa fiecare surub de colimare, pentru blocare.
_________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
Sus |
|
 |
Matrixul Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2012 Mesaje: 420
|
Trimis: 10 Mai 2019 16:14 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Mult success si putere de munca !!!
"Dewshield din poliuretan de cca 50 cm". Te rog, poti pune si o poza ?
Multumesc.
_________________ Un Om, cu bune si rele. Din praf de stele... |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2914
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
|
Sus |
|
 |
bogdan69 Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2008 Mesaje: 177
|
Trimis: 10 Mai 2019 17:43 Download mesaj |
|
|
|
Unde mai gasim velur autocolant?
_________________ Dobson Skywatcher 10"
Binoclu 10x50 Bresser |
|
Sus |
|
 |
mihaig Membru

|
Trimis: 10 Mai 2019 23:16 Download mesaj |
|
|
|
@Alex:dupa cum am spus,vreau sa modific/gauresc/tai cit mai putin din original,asa ca ramine pe arcuri....
@Matrix:poza mai jos;nu e nimic deosebit,doar un sul de izopren taiat la dimensiunile tubului.
@jimao22:velurul este magic:)...la testul de stray light reduction a fost la limita echipamentului de test;
https://www.cloudynights.com/articles/cat/...uction-r82
@bogdan:velurul se gaseste la Decorama,80 lei sulul de 5m/45cm
https://www.decorama.ro/autocolant-velur/427-velur-negru.html
|
542.84 kb |
de 11994 ori |

|
_________________ EQ/AltAz mount "heavy duty",EQ5 reconstruit,OnStep GO TO +Smart Hand Controller-,refractor 6" f/10,3" f/11,Dall-Kirkham 7" f/26.Dobs 12"/16" cu OnStep goto.20" in constructie.Toate hand-made.SW Newt 10"goto, |
|
Sus |
|
 |
Matrixul Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2012 Mesaje: 420
|
Trimis: 11 Mai 2019 02:14 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc, am inteles.
O intrebare - pentru cunoscatori: acest velur nu strange multe...scame albe, praf in timp ? La inceput 100% e o imbunatatire majora, dar apoi se mentine macar 2-3 ani la fel de negru ? Mai ales pentru cei care isi scot pe camp tuburile, ma gandesc...
Imi cer scuze daca s-a mai ridicat aceasta mica problema.
_________________ Un Om, cu bune si rele. Din praf de stele... |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2914
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 11 Mai 2019 14:18 Download mesaj |
|
|
|
Ti-a mai ramas velur pentru un telescop? Ca ma gandesc ca nu consumi atat de mult pentru unul singur? Al meu este Maksutov-Newtonian si problema ridicata mai sus de Matrix nu se aplica in cazul meu.
_________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
Sus |
|
 |
mihaig Membru

|
Trimis: 11 Mai 2019 14:21 Download mesaj |
|
|
|
Matrixul a scris: | Multumesc, am inteles.
O intrebare - pentru cunoscatori: acest velur nu strange multe...scame albe, praf in timp ? La inceput 100% e o imbunatatire majora, dar apoi se mentine macar 2-3 ani la fel de negru ? Mai ales pentru cei care isi scot pe camp tuburile, ma gandesc...
Imi cer scuze daca s-a mai ridicat aceasta mica problema. |
Pentru scame eu folosesc asta...e rapid si eficient:
https://jysk.ro/pentru-casa/pentru-casa/pr...55m-hartie
Cel mai vechi instrument al meu cu velur,un refractor de 3"care a zacut mult timp prin curte,are vreo 2 ani...velurul e inca la locul lui,la fel de negru:)...e drept ca nu l-am lasat in ploaie sau ninsoare.
_________________ EQ/AltAz mount "heavy duty",EQ5 reconstruit,OnStep GO TO +Smart Hand Controller-,refractor 6" f/10,3" f/11,Dall-Kirkham 7" f/26.Dobs 12"/16" cu OnStep goto.20" in constructie.Toate hand-made.SW Newt 10"goto, |
|
Sus |
|
 |
mihaig Membru

|
Trimis: 11 Mai 2019 14:27 Download mesaj |
|
|
|
jimao22 a scris: | Ti-a mai ramas velur pentru un telescop? Ca ma gandesc ca nu consumi atat de mult pentru unul singur? Al meu este Maksutov-Newtonian si problema ridicata mai sus de Matrix nu se aplica in cazul meu. |
Mi-a ramas sub un metru...a intrat al naibii de mult in teava aia de 14"...si mai trebuie sa pun pe reflectorul mic de 4.5"
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 11 Mai 2019 17:48 Download mesaj |
|
|
|
Super, Mihai ! Sa-ti traiasca nevasta si numai de astfel de reprosuri sa ai parte !
|
|
Sus |
|
 |
mihaig Membru

|
Trimis: 25 Mai 2019 14:29 Download mesaj |
|
|
|
-am schimbat sistemul cu role dintre placile bazei cu rulmentul Lazy susan.
-am schimbat prinderea intre cele doua placi astfel incit centrarea lor sa fie cit mai buna...folosit un rulment plat cu prindere laterala pentru centrarea placii superioare fata de cea de jos.Rulmentul a fost introdus cu capatul flansei in jos,astfel ca mentine axul exact in mijloc.
-datorita indeminarii si rabdarii sotiei,am transformat placa de jos a monturii dob in roata dintata cu 670 dinti pich 3 mm,adica am(a) lipit cu mare atentie o curea HDT cu latimea de 9mm de jur-imprejur,la aceeasi distanta fata de suprafete.Am folosit Locktide pt cauciuc,a iesit impecabil,capetele sunt unite perfect,cureaua e ca si turnata in jurul placii...
-am facut suport pentru motor cu ajustare in 2 dimensiuni, spring-loaded,astfel incit ansamblul fulie-motor sa fie elastic presat pe baza/roata dintata.
-am testat ansamblul cu rezultate excelente;imbinarea fulie/roata e ferma,miscarea e lina,nu scapa/patineaz.Reductie planetara de 51 a motorului plus reductie fulie-roata de 22 ...un mic video mai jos
Urmeaza partea de Alt.
https://youtu.be/R5hEt4FPH0g
|
181.6 kb |
de 11721 ori |

|
|
160.88 kb |
de 11721 ori |

|
|
108.7 kb |
de 11721 ori |

|
|
104.22 kb |
de 11721 ori |

|
|
80.53 kb |
de 11721 ori |

|
|
88.21 kb |
de 11721 ori |

|
|
235.83 kb |
de 11721 ori |

|
|
295.79 kb |
de 11721 ori |

|
|
73.96 kb |
de 11721 ori |

|
|
Sus |
|
 |
mihaig Membru

|
Trimis: 31 Mai 2019 09:30 Download mesaj |
|
|
|
In fine,e gata;rotile dintate nu au fost bune,curelele patineaza pe ele,asa ca am aplicat metoda de la Az si la ALt,cu un segment de roata de 110 grade pe care am pus curea HDT de 9mm,cu flanse de
30 dinti la motor;controller-ul si Smart Hand Controller-ul sunt OnStep pe STM32/ESP32,max slew rate 1.67 d/sec,tracking resolution a softului sub 0.2 sec/arc,syncro/align,tracking rate control,alinierea se poate face cu pina la 6 stele,conexiune wifi la OnStep app,SkySafari,Carte de Ciel,Stellarium,Sky Planetarium.
Asamblarea mecanica e ok,e solida,miscarea e lina,fara hopuri sau sarituri.Sa vedem ce poate afara,cind s-or opri ploile.
Film aici:
https://www.youtube.com/watch?v=b1kCbDlW7Gg
|
111.88 kb |
de 11589 ori |

|
|
240.99 kb |
de 11589 ori |

|
|
248.15 kb |
de 11589 ori |

|
|
178.61 kb |
de 11589 ori |

|
|
Sus |
|
 |
sorini Membru

Data inscrierii: 29 Ian 2015 Mesaje: 346
|
Trimis: 31 Mai 2019 23:40 Download mesaj |
|
|
|
Superb! Si realizarea, si colaborarea. Felicitari echipei!
|
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 01 Iun 2019 11:06 Download mesaj |
|
|
|
Se misca ca un balerin "grasu" sau barosanu ... . Felicitari , e foarte util si in videoastronomie , cu soft special poti scana cerul dupa asteroizii /comete . Poate pe viitor il transform si eu .
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|