Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Andi Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2007 Mesaje: 1281
|
Trimis: 18 Dec 2007 00:38 Download mesaj |
Titlul subiectului: difractia |
|
|
|
Puterea de rezoluție a unui obiectiv este limitată de fenomenul de difracție, în strânsă legătură cu diametrul lui. Limitat este și grosismentul.
Bun.
Atunci cum poate să mărească un microscop optic de sute de ori, având un obiectiv cu diametrul de câțiva milimetri?
|
|
Sus |
|
 |
tamasflex Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006 Mesaje: 289
|
Trimis: 18 Dec 2007 07:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Domnilor, este o intrebare interesanta.
Cred ca este legat de apertura numerica si de rezolutia obiectivului.
Voi ce ziceti??
Descriere: |
|
Marime fisier: |
69.87 kb |
Vizualizat: |
de 10469 ori |

|
Ultima modificare efectuata tamasflex la 18 Dec 2007 14:15, modificat de 3 ori in total |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 18 Dec 2007 12:17 Download mesaj |
|
|
|
In cazul plasarii obiectului aproape de lentila in intervalul [2*f, f), nu mai avem de a face cu un fascicul paralel incident, ci cu unul divergent caruia ii corespunde un front de unda sferic.
Discul de difractie produs de obiectiv si puterea de separare a acestuia, nu se mai calculeaza precum in cazul lunetelor, ar trebui sa se tina cont si de marirea introdusa.
O explicatie sigura si exacta nu pot sa dau acum.
Un alt lucru interesant este: diametrul pupilei de iesire - foarte mic.
In cazul instrumentelor pentru observarea obiectelor indepartate, pe net se spune ca aceasta pupila s-ar limita la ~0.5mm, pe baza unor consideratii ce tin de structura si compozitia ochiului uman. Eu nu sint de parerea asta, grosismentul maxim pleaca de la imaginea oferita de obiectiv, ca acestuia ii corespunde o pupila de iesire de ~0.5mm, e partea a doua.
|
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

Data inscrierii: 13 Noi 2006 Mesaje: 1159
Motto: File not found. Nobody leaves the room! Localitate: Romania
|
|
Sus |
|
 |
sky Membru

Data inscrierii: 08 Noi 2005 Mesaje: 442
|
Trimis: 19 Dec 2007 00:05 Download mesaj |
|
|
|
Eu partea cu uleiul de cedru nu o inteleg.
Am inteles ca se foloseste pt. puteri mai mari de 1000X.
Eu la microscopul scolar produs de IOR la 400X am observat ok, dar la 800X nu se vede nik. Ideea e ca la aceste microscoape cu cat creste puterea de marire cu atat se micsoreaza distanta intre obiectiv si obiectul de observat, micsorare care se produce practic (la puteri mari) pana se atinge proba de observat.
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 19 Dec 2007 09:24 Download mesaj |
|
|
|
raduM a scris: | http://www.microscopyu.com/tutorials/java/imageformation/airyna/index.html |
Mai clar de asa nu se poate
Microscopul scolar produs de IOR nu este un microscop decat in acceptiunea larga a cuvantului
|
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2007 Mesaje: 1281
|
Trimis: 19 Dec 2007 11:40 Download mesaj |
|
|
|
Înțeleg că datorită fasciculului paralel de lumină ( front de undă plan ) apare limitarea la instrumentele astronomice; la fasciculele radiale de lumină ( front de undă sferic ) limitarea apare mai "târziu".
Nu putem transforma frontul de undă plan în unul sferic?( nu neapărat prin întoarcerea Universului pe dos ca o mănușă ( topologic vorbind ) și punerea lui la microscop!)
Am putea încerca cu o oglindă parabolică convexă?
Nu găsesc de loc date în rețea despre telescopul cu oglindă parabolică convexă propus de Johannes Picht în anul 1951.
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 19 Dec 2007 12:00 Download mesaj |
|
|
|
Telescopul cu oglinda (sferica) a fost inventat de Newton. Despre oglinda parabolica a vorbit prima data un anume John Hadley. Oglinzile asta fac, transforma un fascicul paralel intr-unul convergent.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5944
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 19 Dec 2007 14:52 Download mesaj |
|
|
|
Andi a scris: |
Nu putem transforma frontul de undă plan în unul sferic?( nu neapărat prin întoarcerea Universului pe dos ca o mănușă ( topologic vorbind ) și punerea lui la microscop!)
Am putea încerca cu o oglindă parabolică convexă? |
Pentru a percepe frontul de unda venit de la un obiect indepartat, ca fiind sferic (sau circular in sectiune), unghiul la centru al sectorului de unde captate de obiectiv, trebuie sa aiba o valoare insemnata, deci ajungem la principiul optic al microscopului.
Cel mult ne-am putea gindi la un microscop gigantic, al carui obiect sa fie plasat la citeva zeci de metri distanta de obiectiv.
In cazul frontului ce isi are sursa la "infinit", problema tine de captare, nu de transformare a ceea ce primim noi pe o deschidere circulara.
|
|
Sus |
|
 |
tamasflex Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006 Mesaje: 289
|
|
Sus |
|
 |