Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator
Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2563
|
Trimis: 14 Noi 2018 17:26 Download mesaj |
Titlul subiectului: Pleiadele cu Canon si ASI294 |
|
|
|
Salut!
Doua poze cu expunere totala similara(5 ore). Cu Canon1100D, captura facuta pe 14+15 octombrie; cu ASI294MCpro, facuta pe 8+9 noiembrie.
Cu DSLR-ul am avut 60x5minute, ISO800,cu TS 80mm apo la focala de 380mm (rezolutie 2,8"/px); Cu ASI am avut 47x3min +30x5 min(rezolutie 2,5"/px). As fi avut mai multe cadre, dar intr-o seara s-a schimbat setarea din RAW16 in RAW8 si am observat prea tarziu.
Am avut de cateva ori probleme cu pierderea legaturii cu camera principala ASI294 in SharpCap, cand am folosit camera de ghidaj ASI224. Daca modificam unii parametrii la camera principala, SC detecta doua ASI224 si nu o vedea pe 294. A trebuit sa scot din HUB camera de ghidaj, sa reconectez camera principala si apoi din nou camera de ghidaj.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
832.75 kb |
Vizualizat: |
de 4936 ori |
|
|
1.02 MB |
de 4936 ori |
|
_________________ Marius |
|
Sus |
|
|
dragos.n Membru
Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6491
|
|
Sus |
|
|
dmtr69 Moderator
|
Trimis: 14 Noi 2018 19:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumesc. Am evitat " intinderea" mai puternica la poza cu Canon pentru a pastra un zgomot mai redus. Desi la imaginea cu ASI am avut un "stretch" mai puternic (histograma era la 5% fata de cea cu Canon de 15-20%), zgomotul a fost mai redus- camera racita si senzor nou cu zgomot de citire foarte mic.
Desigur, cei mai meseriasi in procesare ar putea scoate imagini mai bune. Eu sunt la nivel "basic", fara masti sofisticate de protejare a stelelor (desi am incercat niste tutoriale, nu mi-a placut ce a iesit).
|
Sus |
|
|
miticap Membru
Data inscrierii: 11 Aug 2018 Mesaje: 119
|
Trimis: 14 Noi 2018 20:03 Download mesaj |
Titlul subiectului: Super |
|
|
|
Buna treaba Marius... arata superb...
_________________ Mitica |
|
Sus |
|
|
valy Membru
Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 10978
|
Trimis: 14 Noi 2018 20:17 Download mesaj |
|
|
|
dmtr69 a scris: | .. camera racita si senzor nou cu zgomot de citire foarte mic.... | Si totusi diferenta pare subtila intre cele doua imagini.
|
|
Sus |
|
|
dragos.n Membru
|
Trimis: 14 Noi 2018 21:00 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu daca senzorul de pe ASI e foarte nou. Stiu ca unele din celelalte camere ZWO folosesc senzori oarecum vechi, prezenti pe Nikon 850D, Pentax K5. Deci senzori de 6-8 ani. Si in general, fabricantii mai mici nu prea au acces la senzorii cei mai noi facuti de Sony sau de altii. E probabil o politica de protejare a produselor principale, respectiv camerele DSLR si mirrorless. Sau poate politica de preturi nu permite accesul la cei mai noi senzori.
Pe de alta parte, ASI are senzor MFT, 4/3, iar Canon are APS-C.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
|
valy Membru
Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 10978
|
Trimis: 14 Noi 2018 21:07 Download mesaj |
|
|
|
Senzorii din 850 sau k5 nu sunt chiar rai, nici cei 4/3 actuali, cel putin comparat cu cel al lui canon 1100D si la iso de baza. Posibil si conditiile sa fi fost poate favorabile canon. Cu o saturatie, un contrast si un resize aplicat la imaginea canon cred ca pot fi aduce la un echivalent ASI si comparat mai bine, adica ce a facut dragos.n mai devreme. In conditiile astea se justifica un ASI?
|
|
Sus |
|
|
dragos.n Membru
|
Trimis: 14 Noi 2018 21:28 Download mesaj |
|
|
|
De asta consider ca aceste imagini sunt valoroase. Pentru ca unii astronomi nu se apuca de astrofoto pentru ca ii sperie complicatiile si preturile, pe care camerele dedicate, in special cele mono le aduc. Chiar ma uitam mai devreme pe site-ul ZWO la camera care are senzor de Nikon 850D, pretul e de 4000 de dolari. Adica peste pretul DSLR-ului respectiv.
Ori, daca poti obtine rezultate apropiate, cu camere de gen Canon D1100, asta e o incurajare pentru cei care ar vrea sa faca astrofoto.
Daca se justifica pretul unui ASI, sau al altei camere dedicate? E greu de spus. Ma uitam acum la imaginile de test pentru Canon EOS R, Nikon Z6, Z7, si Fuji XT3. Ce diferente enorme intre imaginile cu reducerea zgomotului din softul camerei, si imaginile fara. Iar multi fotografi spun ca desi au acelasi senzor, Canon EOS R e mai bun decat Canon D5 4.
Deci firme cu foarte multa experienta in domeniu au dezvoltat in timp algoritmi din ce in ce mai buni. ZWO e un copil mic in raport cu ele, si poate ca in timp vor face si ei acelasi lucru, daca vor avea destui bani.
|
Sus |
|
|
radur Membru
Data inscrierii: 15 Oct 2015 Mesaje: 198
|
Trimis: 16 Noi 2018 14:07 Download mesaj |
|
|
|
Sunt foarte informative imaginile, nu cred ca se apuca nimeni sa faca poze direct cu o camera dedicata astro, majoritatea am inceput cu dslr-uri ori pentru ca aveam deja aparatul foto ori din cauza pretului ridicat al camerelor racite.
Pentru obiectele care nu se preteaza a fi pozate in narrowband nu vad de ce nu s-ar folosi cu succes un dslr obisnuit, oricum le avantajeaza FOV-ul mare obtinut de senzorul APS-C.
Felicitari dmtr69, de fiecare data cand vad ca postezi ceva ma apuca un dor sa ies si eu
|
|
Sus |
|
|
Stanescu Octavian Moderator
Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3560
|
Trimis: 16 Noi 2018 20:48 Download mesaj |
|
|
|
cu senzorul full frame Canon EOS 6d e deja mult mai bine. am gasit rapid doar o imagine daca ar pune cineva si racire probabil ca ajunge la tot ce scot camerele racite color . (doar ca are 20Mpix 6d)...
|
508.54 kb |
de 4746 ori |
|
|
|
Sus |
|
|
|
Trimis: 16 Noi 2018 21:10 Download mesaj |
|
|
|
aa si Pleiade cu Canon 6D.. imagini gasite pe campiile netului luate prin refractoare mici 80mm apo ED
|
748.2 kb |
de 4736 ori |
|
|
|
Sus |
|
|
dmtr69 Moderator
|
Trimis: 16 Noi 2018 23:10 Download mesaj |
|
|
|
Fara indoiala ca se fac poze foarte bune si cu DSLR-ul. Avem colegi forumisti care au reusit asta. Sezonul rece ajuta si el prin scaderea zgomotului. Mai nasol in timpul verii cand senzorul ajunge la temperatura de 30 de grade. Ce are in plus o camera dedicata astro: racire controlata, deci mult mai simplu cu dark-urile; captura o face direct in fits; lipsa unui shutter mecanic, deci fara vibratii; este mai usoara( cel putin acest model); poti face ROI daca tinta este mica (poti sa o folosesti si la planete); backfocus mic ce permite folosirea unor OAG mai late; nu mai trebuie schimbat filtrul IRC pentru a poza nebuloasele de emisie.
|
Sus |
|
|
dragos.n Membru
|
Trimis: 17 Noi 2018 01:57 Download mesaj |
|
|
|
Evident ca si camerele dedicate au avantajele lor. Si ca vorbim de racire, DSLR-ul meu, un Canon 60D la expuneri lungi sare de 50 de grade.
Dar probabil, in timp, lucrurile se vor dezvolta. De curand, Canon a inceput sa vanda senzori, printre care si unul special pentru astronomie, cu pixeli de 19 microni latura, asa incat poate si ceilalti producatori vor vinde senzori noi catre producatorii de astro-camere.
|
Sus |
|
|
|
|
Sus |
|
|