Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
relucu4 Membru

Data inscrierii: 14 Apr 2011 Mesaje: 12
|
Trimis: 14 Apr 2011 20:10 Download mesaj |
Titlul subiectului: Putin ajutor cumva...off topic |
|
|
|
Buna seara tuturor. Este prima postare pe acest forum si vreau sa fiu sincer de la inceput. Admir preocuparile dvs pentru astronomie dar trebuie sa recunosc faptul ca in ceea ce ma priveste sunt afon rau de tot la acest capitol. Am dat de forumul dvs. incercand sa ma documentez pe net referitor la o problema de optica si mi s-a parut ca aici ar fi persoane care cunosc multe in acest domeniu asa ca m-am hotarat sa-mi incerc norocul la dvs. poate voi gasi sprijin sa-mi pot rezolva problema. Nu vreau sa va deranjez degeaba cu fondul problemei ci astept aprobarea moderatorului ca sa-mi pot prezenta problema. Meseria mea de baza este cea de electronist dar mergind pe caile ei uite ca m-am intersectat si cu domeniul pe care dvs i-l cunoasteti bine iar eu cam de loc. Astept aprobarea dvs. si daca v-a veni voi prezenta ce ma doare, daca nu, nu-i nici o suparare, voi intelege.
Cu stima Relu.
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 14 Apr 2011 20:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Pune intrebarea, nu ne mai fierbe atat !
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
relucu4 Membru

|
Trimis: 15 Apr 2011 08:41 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc pentru intelegere.
Iata care este problema mea: am o matrice de leduri superluminoase dispusa pe o pastila cu diametrul de 31mm iar in fata ei la o distanta de 45-50mm o montura de fibra optica cu diametrul util al fibrei de 4mm. Problema ar fi ca trebuie introdus intre cele doua puncte(matricea de leduri si fibra) un dispozitiv optic ce ar trebui sa-mi focalizeze cei 31mm pe cei 4mm in cazul ideal(sau macar sa concentreze fluxul luminos pe un diametru apropiat atat cat ar permite cotele dintre led si fibra. Tot citind pe net am ajuns la concluzia ca acest dispozitiv ar trebui sa semene cumva cu un obiectiv cu doua lentile care sa permita un reglaj (in niste limite nu foarte largi) al distantei focale. Problema e ca m-am lovit de notatii si termeni pe care nu-i cunosc si va rog pe dvs. sa ma ajutati cu un sfat in acest domeniu. Ideal ar fi sa existe ceva gata facut care sa se potriveasca cerintelor mele si am vazut la rubrica bazar multe chestii de vinzare facute gata dar n-am idee de fapt de ce ar fi necesar in acest caz.
Pentru moment cam asta ar fi, daca sunt necesare date suplimentare va stau la dispozitie.
Cu stima Relu.
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3631
|
Trimis: 15 Apr 2011 09:40 Download mesaj |
|
|
|
Pai de ce o matrice de leduri ? ca sa ai mai multa lumina sau cumva vrei sa trimiti imaginea ledurilor prin fibra ? (sau de fapt vrei informatie in paralel fiecare led cu canalul lui ). nu cred ca o singura fibra poate trimite imaginea unui ecran .
daca vrei mai multa lumina atunci pui doar un singur laser si gata .
ca sistem optic ce ai gandit arata cam asa dar e pt lumina paralela un fel de luneta cu obiectiv cu focar lung urmat de o lentila divergenta :
Descriere: |
|
Marime fisier: |
38.27 kb |
Vizualizat: |
de 7188 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 15 Apr 2011 11:19 Download mesaj |
|
|
|
Salut !
Totul arata de parca ai dori sa-ti construiesti sistemul de iluminare al unui endoscop.
Daca doresti sa focalizezi cea mai mare parte din fluxul luminos ,atunci ai nevoie de un raster in fata matricei si de o mica lentila convergenta in dreptul fibrei optice.
Banuiesc ca ai de a face cu un fascicul larg de lumina (matricea de LED-uri nu are propriul ei sistem optic) , asa ca pentru rezultate un pic mai modeste poti folosi un mic condensor format doua lentile plan convexe , asezate cu partea convexa aproape lipite una de cealalta .
Bafta !
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9716
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 15 Apr 2011 11:22 Download mesaj |
|
|
|
Un condensor de microscop gata făcut poate ar merge?
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
relucu4 Membru

|
Trimis: 15 Apr 2011 13:01 Download mesaj |
|
|
|
Stanescu Octavian a scris: | Pai de ce o matrice de leduri ? ca sa ai mai multa lumina sau cumva vrei sa trimiti imaginea ledurilor prin fibra ? (sau de fapt vrei informatie in paralel fiecare led cu canalul lui ). nu cred ca o singura fibra poate trimite imaginea unui ecran .
daca vrei mai multa lumina atunci pui doar un singur laser si gata .
ca sistem optic ce ai gandit arata cam asa dar e pt lumina paralela un fel de luneta cu obiectiv cu focar lung urmat de o lentila divergenta : |
Matrice, fiindca asa e construit acest led, din mai multe leduri superluminoase dispuse la un loc pe acest disc cu diametrul de 31mm. Ele(ledurile din matrice) sunt legate intern intre ele iar la exterior exista doar cei doi pini de alimentare. Dorinta mea este doar sa am cantitate mare de lumina care sa mearga pe fibra nu sa transmit semnale diferite la nivelul fiecarui led din matrice.
|
|
Sus |
|
 |
relucu4 Membru

|
Trimis: 15 Apr 2011 13:16 Download mesaj |
|
|
|
catalin dumitru a scris: | Salut !
Totul arata de parca ai dori sa-ti construiesti sistemul de iluminare al unui endoscop.
Daca doresti sa focalizezi cea mai mare parte din fluxul luminos ,atunci ai nevoie de un raster in fata matricei si de o mica lentila convergenta in dreptul fibrei optice.
Banuiesc ca ai de a face cu un fascicul larg de lumina (matricea de LED-uri nu are propriul ei sistem optic) , asa ca pentru rezultate un pic mai modeste poti folosi un mic condensor format doua lentile plan convexe , asezate cu partea convexa aproape lipite una de cealalta .
Bafta ! |
Ati intuit bine, desi nu este vorba de un endoscop ci de un microscop(caruia de fapt i se pot cupla diverse accesorii). La acest moment acest microscop functioneaza avind ca sursa de lumina un bec halogen de 100W care insa are dezavantajul unei vieti destul de scurte in conditiile de utilizare date si a unui pret destul de ridicat. Vreau sa inlocuiesc acest bec cu ledul de care v-am amintit care are durata de viata de minim 50000 de ore cu afectarea a doar 30% din performante si evident un consum mai mic de enegie. V-asi ruga daca se poate sa-mi explicati in ce consta acel raster de care aminteati. Intradevar ledul nu are parte optica proprie si ca atare diametrul fascicolului luminos care pleaca de la el este cat diametrul pastilei pe care se afla realizata matricea adica 31mm. De aici rezida si nevoia de condensare a fascicolului pina la nivelul diametrului fibrei(in mod ideal) sau macar pe aproape caci altfel cantitatea de lumina emisa de led se pierde practic si nu pot ajunge la nivelul de iluminare asigurat de bec
|
|
Sus |
|
 |
relucu4 Membru

|
Trimis: 15 Apr 2011 13:23 Download mesaj |
|
|
|
Erwin a scris: | Un condensor de microscop gata făcut poate ar merge? |
Din pacate n-am idee ce stie sa faca respectivul dispozitiv si nici ce cote mecanice are ca sa pot raspunde. Ar fi ideal sa gasesc ceva gata facut sau pe cineva care sa se priceapa in domeniul acesta si sa aiva si posibilitatea de a realiza practic respectiva piesa. De fapt de aia am si indraznit sa deranjez forumul cu problema mea, in speranta ca cineva ma va putea ghida fie in achizitionarea unui astfel de dispozitiv existent pe piata dar care se utilizeaza in cu totul alt domeniu fie in calcularea si construirea lui.
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 15 Apr 2011 14:39 Download mesaj |
|
|
|
Ce zici de asta?
Asta e un condensor de microscop cu tot cu iris. Pare sa fie exact ce ai nevoie, sa strangi un fascicol larg de lumina intr-unul ingust.
http://cgi.ebay.com/Microscope-1-25-iris-C...45f8e5553f
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
relucu4 Membru

|
Trimis: 15 Apr 2011 15:58 Download mesaj |
|
|
|
Nu se specifica nicaieri ce cote are si nu stiu daca in cazul meu irisul ar avea vreun rost caci eu nu am nici un interes sa micsorez cantitatea de lumina ce vine spre fibra ci din contra sa o maresc. Poate gresesc dar in mintea mea e ca irisul ar fi cam echivalentul diafragmei de pe la aparatele foto adica un dispozitiv care da drumul la mai multa sau mai putina lumina dupa cum e mai deschis sau mai inchis. Eu nu vreau decat ca o cat mai mare cantitate de lumina din cea emisa de led sa ajunga pe fibra. La microscop or fi si ceva corectii legate de faptul ca trebuie sa transmita si imagine clara si corecta pe cind la mine, cred eu, nu conteaza foarte mult chestia asta.
|
|
Sus |
|
 |
MikeC Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2010 Mesaje: 262
|
Trimis: 15 Apr 2011 20:02 Download mesaj |
|
|
|
Rolul unui condensator... cel putin in microscopie, este cela de a condensa fasciculul luminos venit de la sursa de lumina intr-un punct cat mai concentrat pentru a oferi o cantitate optima de lumina pe lamela/preparatul observat. El are 2 miscari de baza, o deplasare pe orizontala ceea ce condenseaza sau raspandeste lumina pe preparat si inchiderea diafragmei prin care se controleaza conul de lumina si in felul acesta contrastul, uniformitatea si intensitatea luminii.
Eu unul lucrez destul de des cu microscopul, iar pe cel personal (nu cele de la facultate) urmeaza sa il modific, in sensul sa ii schimb sursa de lumina tot cu una pe baza de leduri (lumina face foarte mare diferenta cand e vorba de calitatea imaginii, nici nu mai vorbesc de microfotografie).
S-ar putea sa fie util un condesator, sau un sistem de lentile similar, care sa iti focalizeze toata cantitatea de lumina pe suprafata aceea a fibrei optice de 4mm. Iar diafragma poti sa o lasi in pace, deschisa la maxim.
In linkul acesta http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0 colegul Saiph are la vanzare numeroase tipuri de lentile din care cred ca ai putea sa faci ceva asemanator unui condesator sau sist optic care sa faca cam ce iti doresti tu.
_________________ Cer senin si negru tuci!
http://astromike.astroclubul.org/
Equipment: Vixen 60mm f/15 refractor, Astrotrac TT320X-AG |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 15 Apr 2011 21:26 Download mesaj |
|
|
|
Condensorul de la linkul dat e pe format de 1.25" adica 31,8mm ( fiind diametrul), cred ca ar fi perfect pentru ce ai nevoie. E conceput practic exact pentru problema ta.
Daca ai putea sa pui o poza cu dispozitivul pe care il ai acum (matricea de leduri + fibra)... eventul s-ar putea modifica un pic sa acomodeze un condensor de microscop.
Irisul cum zicea si MikeC il lasi in pace sau faci rost de un condesor fara iris, am gasit multe tipuri si modele asa ca cel putin unul din ele ar putea fi potrivit.
Trebuie avut in vedere (daca vrei sa cumperi unul de pe net) ca iti trebuie un condensor normal, sunt altele mai speciale pentru microscoape cu camp intunecat mult mai scumpe.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 15 Apr 2011 23:12 Download mesaj |
|
|
|
Daca becul halogen cu care era echipat initial dispozitivul , se apropia cat de cat de ceea ce se numeste o sursa punctiforma (adica avea un filament concentrat pe o arie\volum mica) , atunci inlocuirea lui cu o matrice de LED-uri poate fi problematica.
Matricea nu este nici sursa de lumina punctiforma (la distanta care o desparte de fereastra fibrei optice) si pe deasupra mai emite si o infinitate de fronturi de unda care fac aproape imposibila colimarea cu mijloace obisnuite (fara a apela la optica de dimensiuni enorme).
Un raster nu e altceva decat o matrice de microlentile care serveste la uniformizarea iluminarii cu fascicule largi.
Cel putin teoretic , dupa raster trebuie montata o lentila fresnel (mai putin transparenta dar cu o aberatie de sfericitate foarte mica) iar inaintea fibrei o lentila (poate plan convexa ) ceva mai mare decat diametrul fibrei si cu o focala corespunzatoare.
Mai exista o metoda care se practica la unele videoproiectoare (cele cu matrice cu microoglinzi) , in care se foloseste un tunel optic si care da si forma rastrului (adica formatul imaginii, 3\4 sau 16\9 ).
In cazul tau , ar trebui sa confectionezi , nu un tub cu sectiune dreptunghiulara ca la video , ci un fel de trunchi con , sa zicem din aluminiu , cu bazele mare si mica corespunzatoare matricei si fibrei , foarte bine lustruit la interior , si suficient de lung ca sa-ti asigure destule reflexii sub unghiuri mici.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9716
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Apr 2011 00:11 Download mesaj |
|
|
|
cred că mai degrabă încerci să folosești un singur LED de mare putere. Există LED-uri de 1W cu lumină probabil suficientă pentru aplicația ta, LED-uri ultraluminoase până la 9000mcd, ceea ce este cu mult mai mult decât are un bec halogen, nu?
LED ultraluminos de mare putere 5mm - 18 lumeni (1,4cd)
LED alb ultraluminos - 4500-9000mcd
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|