Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ngc2175kleina.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 230970
Numar de utilizatori inregistrati: 2903
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dark matter counts
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

FIZICIENI ASTRONOMI MATEMATICIENI PE CARE I-AM CUNOSCUT


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Fizica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Alex Gaina
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iul 2004
Mesaje: 217



Localitate: Chisinau

MesajTrimis: 27 Apr 2016 17:52 Download mesaj
Titlul subiectului: FIZICIENI ASTRONOMI MATEMATICIENI PE CARE I-AM CUNOSCUT
Raspunde cu citat (quote)

Nu stiu de ce-mi veni sa traduc acest sibiect din rusa. Am mai scris, e adevarat, enumarand absolut toate personalitatile, indiferent de profesie. Dar acuma intentionez, sa enumar doar fizicieni, astronomi si matematicieni, pe care i-am cunoscut pe parcursul vietii de aproape 62 de ani.

Astfel, voi incepe cu satul de bastina Cazanesti, raionul Telenesti, dar si judetul Orhei, unde cel mai bun prifesor de matematici a fost 1) VasileCondrat Dorofei(n.aprox.1933-35,decedat in anii70 ai sec . trecut in urma unui atac cu cutit, cand trecea seara de la Inesti spre Telenesti. Era foarte sever.
Urmeaza Miron Iosip Strulovici din Telenesti(n. aprox. 1920-24- decedat in Israel aprox. in anul 2000)- si acesta formidabil, un povestitor al fizicii, o persoana care transforma fizica intr-un basm.

Vine David Gitselei Bronstein(n.aprox.1920-dec.aprox.2000,Israel,Asdod), foarte sever, micut de stat si foarte puternic fizic, care pedepsea toti obrazinii, si cultul caruia era disciplina.

Urmeaza Mendel Moisei Sapocinic (n.aprox. 1920, probabil Telensti, actualmente locuieste in SUA impreuna cu sotia si doi fii ai sai)

Mai apoi vin un foarte bun matematician, pe care l-am intalint la cursurile de pregatire pentru admitere la Universitatea din Chisinau in anul 1971 D-l Conf. Dr.Naum Iacov Crupnic,un om foarte linistit si competent.

Urmeaza lectorul de fizica: Simion Tihon Maclovici, lect. superior universitar la Universitatea din Chisinau, cat. fizica experimentala un om foarte bland, care se pare facuse scoala romaneasca (avea pe atunci peste 60 de ani). Are cateva publicatii la ADS NASA

Urmeaza la matematici: Alexandra Vasile Marinciuc (n.aprox.1935-38, Chisinau, nume adevarat Volosciuc), tinerica, dar destul de buna ca lector de matematici, actualmente cu publicatii in bazele de date Biblus si Zentralblatt fur Mathematik, dar si cu o biografie in Calendarul National, editat de Biblioteca Nationala a Republicii Moldova.

Cursul de algebra mi l-apredat initial dl.Dr.Conf.,Ion Const. Parno,care exact se pensiona, era septuagenar, extrem de simpatic, cu scoala faoarte buna , cu o dictie romaneasca perfecta, un lector stralucit! Ulterior a fost urmat de tovarasul Ilie Ivanovici Lupu,Lector superior,care isi finisa teza de doctor (candidat in matematici sub auspiciile prof. Valentin Belousov), secretar al organizatiei de partid de la facultatea de fizica a Universitatii din Chisinau. Ei, poanta e ca ambii (si Volosciuc si Lupu, neavand lucrari se gasec in calendaruil National al Republicii Moldova!- acolo e locul celor fara contributii in stiinta!, evident, cu exceptia Laureatilor Premiilor Nobel)

In acei ani(1970-1971)l-am vazut pe profesorul universitar, ulterior membru -corespondent al AS din RSSM si Rep.Moldova, Iurie Eugen Perlin (n.1917,Kiev-dec.aprox.1996 Chisinau)- fondatorul scolii de fizica teoretica din Moldova, autor a 235 de publicatii stiintifice, unele larg cunoscute in lumea stiintifica (vezi ADS NASA)

La sectia rusa a faculatii predau in acei ani tovarasii : Lect.superior Sorochin (Sorokin),profesor.universitar Iurie Kozulin (pe atunci conferentiar,dr.infizica simatematici,sau candidat cum eral numit doctorulla sovietici).Penru biografie ,vezi Calendaru lNational al Republicii Moldova.Fara indoiala,ca acesta era comunist.

Este adevarat,ca am mai vazut in acei ani pe
1)conf.dr.,actualmente academician AS Rep. Moldova, Alexei V. Simaschevici ,si el membru PCUS

2)lect sup. DR. (cand fizica si matematica,cumera la sovietici ) Eduard Senokosov, probabil membrui PCUS, caci actualmente locuieste si pana nu demult lucra la Universitatea din Tiraspol in compania unei persoane cu numele foarte stalinist Goglidze. Va amintiti de numele lui Goglidze din anturajul lui Beria?). Nici pe departe acestia nu erau Besichi, sau Besarion Gabashvili.

3) Dr. conf. , matematician Inochentie Baltag (n.Verejeni,Telenesti,aprox.1935-1940).
4) Dr Conf. Dumitru Stahi ,aprox. de aceeasi varsta, decan alfacultatii de fizica si matematica



Era cat pe ce sa uit:

In anul 1968 participasem la Olimpiada Repbliocana de matematica, fiind elev la Telenesti,unde am castigat un loc doi (locul I nu a fost conferit, castigasem un aparat de fotografia "Smena",o diploma de onoare, pe care ,din nefericire nu o mai am), unde l-am vazut pe membru corespondent al AS pedagogice din URSS, DOCTOR (Chiar doctor veritabil, ceea ce ar echivala cu un Dr.docent romanesc, sau cum ar fi astazi in Moldova Dr. habilitat) Valentin Belousov, sef al catedrei de algebra si geometrie al US Chisinau, in trecut stagiar la Universitatea Wisconsin SUA (anii 60), care, se zice, ar fi ruda rectorului Universitatii din Iasi, Dl. acad. Belousov.

Sa trecem acum la Moscova anului 1972. Aici mi-au predat:

1) seminare la fizica si conducator de grupa Dr. Conf (sau lect sup. Vasilii Vasilievici Kerzhentsev (Kerjentsev) , n. aprox. 1920, autor si al unor probleme extra culiculum pentru scoli speciale cu inclinatie in domeniul fizicii si a matematicii (asa numita scoala speciala Kolmogorov) . Avea o dragoste mare pentru practicul de laborator, pe care il cunostea foarte bine

2) Seminare la matematici Natalia Ciary Krutitskia, o domnisoara foarte tanara, abea absolvise Univeraitatea, finisa, sau proaspata dr. in matematici, se pare ca tataroaiaca la origine, foarte vioaie , inteligenta, poate nu prea frumoasa dupa criteriile europene ale cuvantului. Se pare,ca actualmente este conferentiar si, evident, are si carti publicate.Atunci avea abioa oteza de doctorat....

2) lector, Dr.Conf. Dmitrii Fedorovici Kiselev- fizica generala- acesta avea mustati, circa 50 de ani,nu stiou daca participase la razboi si era de la catedra de fizica generala pentru facultatea de fizica (sef.sat.prof. Matveev,A.N.)

2) lector, Dr. Conf., V.S.Rostovkii- electrodinamica si teoria relativitatii - acest a tinut un curs foarte concis ,sobru, bine argumentat, dar ,personal, asteptam, ca teoria relativitatii sa anticipeze elctrdinamica propriu zisa. Cu alte cuvinte nu urma cursulluiLandau (si nici chiar al colegului sau,conf,.Dr. Grigoriev, care citea torentullui paralel)

3) profesor universitar, Dr., fizico-matematice Alexei Alexeievici Arseniev, acesta din urma era celmai rapid lector din cati mio-a fost dat sa cunosc undeva.Absolut nimeni nu reausea sa conspecteze in totalitate ce scria la tabla si spunea el. Astfel,ca,era nevoie sa consulti cel putin doua caiete de cursuri, ca sa restabilesti cursul lui Arseniev.

Va trebui sa precizez,ca pentru a ma transfera la Universitatea Lomonosov din Moldova a trebuit sa dau niste "restante". mai bine zis, reexaminari, care se datorau unor eventuale deosebiri de program de la o Universitate la alta. Astfel, la Moscova, aceste reexaminari le-am trecut la:

1)profesor universitar, sef al catedrei de fizica generala pentru facultatea de fizica Alexei Nikolaevici Matveev.
2)profesor universitar la catedra de matematica a facultatii de fizica, Dr.hab.,autor de manuale, Eduard Genrikhovici (fiul lui Henrie) Pozdniak


Sef al practicumului de laborator la facultatea de fizica era profesor universitar N.A. Tiapunina (Tyapunina), o femeie destul de grasa. Practicumul era formidabil! Nu ca la laborator de creatie. Nu vreau sa exagerez. Dar nivelul cerintelor era net superior fata de nivelul cerintelor la practicumul de la Chisinau.

Trebuie sa precizez, ca pe acele vremuri, facultatea de fizica a Universitatii Lomonosov avea o cladire cu 5 etaje si inca doua sau chiar trei etaje la subsol, un supraetaj (al 6-lea),ceea ce (ca volum) putea sa echivaleze cu Universitatea din Chisinau in intregime. Avea 3000 de studenti si 2000 de cadre didactice si stiintifice.

- Va urma-

Bibliografie
1.Alex Gaina, Imena i liudi (Nume si oameni), http://www.proza.ru/2010/12/14/1275
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2860

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 27 Apr 2016 19:30 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: FIZICIENI,ASTRONOMI<MATEMATICIENI<PE CARE I-AM CUN
Raspunde cu citat (quote)

Alex Gaina a scris:

........
- Va urma-
......


NNUUUUUUUU!!!!!!!!!! Surprised

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
2SKY
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Dec 2012
Mesaje: 2838



Localitate: TIMISOARA

MesajTrimis: 27 Apr 2016 19:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sinteti cumva astronom de profesie si nu stiti cum sa ne spuneti ? . Sau informatiile sint adresate altora si noi nu stim . Povestile cele mai scurte , sint cele mai frumoase , ca auzi si finalul , altfel .... adormi .
Sus
CAdi
Membru exclus
Membru exclus


Data inscrierii: 07 Iun 2015
Mesaje: 2225

Motto: Cogito ergo sum


MesajTrimis: 27 Apr 2016 20:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Domnule Alex Gaina , mie relatarile dumneavoastra mi se par foarte interesante .
Ele ne prezinta o imagine foarte plastica in ceea ce priveste invatamantul liceal si universitar in
Republica Moldova dar si in fostul URSS.
Va felicit pentru gradul de eruditie dobandit in aceste scoli cu asemenea cadre din invatamantul
de dinainte de perestroika ...
Astept cu interes urmarea !
Sus
Andi
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Oct 2007
Mesaje: 1281




MesajTrimis: 28 Apr 2016 07:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ar fi interesante lucrările respectivilor să le putem citi, sau măcar rezumate ale lor (pot fi și în rusă).
_________________
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit
Sus
CAdi
Membru exclus
Membru exclus


Data inscrierii: 07 Iun 2015
Mesaje: 2225

Motto: Cogito ergo sum


MesajTrimis: 05 Noi 2016 15:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Interesant ! Puteti sa ne recomandati si cateva lucrari , ale respectivilor somitati,... si in Limba Romana ?
Sus
Andi
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Oct 2007
Mesaje: 1281




MesajTrimis: 07 Noi 2016 16:27 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Continuare
Raspunde cu citat (quote)

Alex Gaina a scris:
Vom continua cu o problema:

Se da un pendul gravitational (construit dintr-un fir metalic elastic si o greutate de circa 1 kg) cu peroada oscilatiilor mici gravitationale de 1,6 sec si perioada oscilatiilor mici de torsiune de 4,2 sec. Sa se calculeze perioada batailor (momentul de timp cand va avea loc fenomenul de rezonanta)?

...

Ei, acuma răspunsul meu la problemă este: 49'02".2

Dar al D-stră?

În ceea ce privește lucrări recomandate, adică

Bibliografie:
1) La problema: orice curs de mecanica teoretica
2) La celelate: Le stiti voi foarte bine pe alea, adică unde se găsesc lucrările publicate ale fizicienilor și astronomilor menționați!


Perioada parcă se măsoară în alte unități de măsură: secunda, minutul, ora.

Răspunsul este un unghi, măsurându-se în „'„ și „''„, adică minut și secundă de arc.

Problema mai are nevoie de o precizare. Care?

_________________
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit
Sus
Andi
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Oct 2007
Mesaje: 1281




MesajTrimis: 26 Noi 2016 16:55 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Și cu răspunsul dat greșit la problemă cum rămâne?
_________________
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit
Sus
Alex Gaina
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iul 2004
Mesaje: 217



Localitate: Chisinau

MesajTrimis: 30 Ian 2017 16:24 Download mesaj
Titlul subiectului: Problema
Raspunde cu citat (quote)

Bravo, Andi!

Imi plac cei ce nu sunt intimdati de autoritati!

Perioada batailor se calculeaza construind paralelogramul frecventelor. Intrucat planul oscilatiilor gravitationale este perpendicular pe planul oscilatiilor de torsiune, in cazul dat paralelogramul se va transforma intr-un dreptunghi.

Deci sa prezentam intr-un sistem rectangular de coordonate in directie verticala perioada oscilatiilr gravitationale, iar in cea orizontala perioada oscilatiilor de torsiune prion vectori cu modulul respectiv de 1,6 (sec) si 4,2 (sec). Perioada batailor se va calcula dupa regula paralelogramului:

T=sqrt(1.6^2 + 4.2^2)= sqrt (2.56+17.64)= sqrt(20.2)=4.49 (sec)
Sus
Andi
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Oct 2007
Mesaje: 1281




MesajTrimis: 31 Ian 2017 08:29 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Problema
Raspunde cu citat (quote)

Alex, ca să nu fi intimidat de autorități trebuie să fi tu însuți o autoritate.

Nu pot să spun și eu „Bravo Alex, ai rezolvat problema!”.
Cele două oscilații nu respectă o condiție și atunci nu poate avea loc fenomenul de bătăi.

_________________
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit
Sus
Alex Gaina
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iul 2004
Mesaje: 217



Localitate: Chisinau

MesajTrimis: 01 Feb 2017 20:25 Download mesaj
Titlul subiectului: ?
Raspunde cu citat (quote)

Andi, tu nu poti sa spui lucrul acesta in engleza, franceza, germana, sau rusa?
Sus
Andi
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Oct 2007
Mesaje: 1281




MesajTrimis: 01 Feb 2017 20:35 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: ?
Raspunde cu citat (quote)

Alex, este vorba de fizică nu de poligloție.

Întrebarea mea era: dece nu se pot suprapune cele două oscilații astfel încât să dea naștere la fenomenul de bătăi.
Poți răspunde în ce limbă dorești; sigur, poți alege limba universală - matematica.

_________________
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit
Sus
CAdi
Membru exclus
Membru exclus


Data inscrierii: 07 Iun 2015
Mesaje: 2225

Motto: Cogito ergo sum


MesajTrimis: 02 Feb 2017 21:32 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Continuare
Raspunde cu citat (quote)

Alex Gaina a scris:

Intrucat Cristi ii cosidera pe cei amintiti mai sus neimportanti, sau, cel putin, mai putin importanti, decat el insusi, voi incerca sa-i amintesc, ca:

1) Toti cei mentionati mai sus (poate cu exceptia profesorilor de la Cazanesti si Telenesti, cu exceptia lui Miron Strulovici) au lucrari publicate

2) La celelate: Le stiti voi foarte bine pe alea, adică unde se găsesc lucrările publicate ale fizicienilor și astronomilor menționați!


Care Cristi ?
Sus
Alex Gaina
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iul 2004
Mesaje: 217



Localitate: Chisinau

MesajTrimis: 21 Mar 2017 15:40 Download mesaj
Titlul subiectului: Norii Cirus
Raspunde cu citat (quote)

Uite, chiar am rezolvat problema dar nu stiu, cine o va copia?
Dar mai am inca o problema:
Se stie, ca la altitudinea de 1 km de asupra Terrei temperatura este practic constanta in timpul anului si egala cu 0 grade C. Considerand, ca la altitudinea de 10 km temperatura aerului este egala cu -55 grade C:
a) Sa se extemeze gradientul de temeperatura

Se stie ca norii stratocumuls se afla la altiutudiunea de 2-2,5 km. Vom considera pentru calcule h=2,25 km. Norii stratus se afla la altitudinea de 4 km, iar norii Ciri se afla la altitudinea de 7 km.
b) Care este temperatura aerului laaceste inaltimi
c) Sa se considere o picatura de ghiata la inaltimea de 7 km cu raza de 3 mm. Sa se calculeze masa picaturii, si Forta lui Arhimede
d) Care forte ii asigura echilibrul picaturii de ghiata?
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Fizica

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact