Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
eclipsa_venus-soare-m-TEXT.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235567
Numar de utilizatori inregistrati: 2861
Cel mai nou utilizator inregistrat: CaiusP
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Nord America Nebula

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 07 Sep 2007 17:04 Download mesaj
Titlul subiectului: Nord America Nebula
Raspunde cu citat (quote)

Va atasez o poza facuta saptamana asta la Nord America, sper sa va placa si sa va stimuleze sa iesiti la observatii.

Numai bine!
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 07 Sep 2007 18:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Imi place ca i se vede conturul.

Am iesit azinoapte la observatii si am fost uimit. Din fata blocului vedeam Andromeda cu ochiul liber, iar Calea Lactee in dreptul Sagetatorului ajungea pana aproape de orziont....se termina in padurea de la orizont (max 10 grade)...probabil daca nu era nici padurea ajungea chiar si mai jos. Frumos cer...nu am mai vazut de foarte mult timp asa in oras.

Andrei
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2007

MesajTrimis: 07 Sep 2007 19:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si eu am avut parte de un cer excelent. Mi-am dat seama inca de dupa amiaza ca va urma o noapte foarte senina din cauza culorii cerului - albastru mai inchis decat de obicei si lipsa norilor. Am observat M31 cu binoclul de 70 mm.
Sus
red giant
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007

MesajTrimis: 07 Sep 2007 21:53 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Nord America Nebula

sarpe a scris:
sper sa va placa si sa va stimuleze sa iesiti la observatii.

Cu frigul ăsta, ne stimulează să punem de un ceai și să ne binoclăm la minunățiile de la secțiunea astrofoto. Laughing
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Sep 2007 22:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Merci Smile dar sa sti ca cele mai bune poti sunt cele de iarna.
Numai bine!
Sus
sky
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Noi 2005

MesajTrimis: 08 Sep 2007 16:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Frumoaza poza $arpe. Se vede ca te-ai pus pe treaba.
Mai munceste oleaca la partea cu prelucratul imaginii in photoshop
si o sa ai rezultate mai bune cu siguranta. Tu ce marca de teleobiective folosesti?
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Sep 2007 16:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu cred ca doar PhotoShop-ul este punctul meu slab dar sper sa imi imbunatatesc toate tehnicile in timp.
Momentan am doua obiective la camera, un Canon 50mm f/1.8 si un Tamron 28-75mm F/2.8 Toate pozele astro le-am facut cu Tamron-ul fiindca am o plaja mai mare de focale si diferenta dintre cel de 50mm si 28-75mm inchis la F/4 nu este prea mare asa ca nu prea schimb acest obiectiv de pe camera.
Numai bine!
Sus
Spencer
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2005

MesajTrimis: 08 Sep 2007 20:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

intrebarea pare prosteasca, dar totusi

La ce bun? Ce relevanta are o fotografie a unei nebuloase? Are importanta ca e facuta de mine sau de altcineva? Exista vre un catalog romanesc care le inregistreaza?

Ce importanta are prelucrarea pozelor? Este importanta pentru "frumusetea" pozelor? Exista vre-o limita pentru prelucrarea pozelor?
Sus
sky
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Noi 2005

MesajTrimis: 08 Sep 2007 21:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Fiecare cu ce-l doare Spencer.
Cum le face deosebita placere la unii sa observe obiecte deep-sky
asa le face placere la altii sa faca astrofoto.
Asa cum exista un maraton de observatii vizuale tot asa exista si un maraton de observatii foto, ca pana la urma tot un fel de observatii sunt si astea.
In general cei care fac foto agreeaza foarte mult partea de deep-sky vizual. Si eu mai fac foto dar nu am obiective asa de bune.
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Sep 2007 21:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poate o sa ti se para absurd dar eu o fac din pura placere. Vreau sa am galeria mea de poze facuta de mine. Cum de altfel fac si astronomia, nu ma obliga nimeni dar o fac pentru ca imi place si nu in ultimul rand pentru a sti mai multe.
Observatiile normal ca se pot inregistra la: http://sarm.astroclubul.org/forms/list.php
Numai bine!
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 10 Sep 2007 09:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Spencer a scris:
"întrebarea pare prosteasca, dar totuși

La ce bun? Ce relevanta are o fotografie a unei nebuloase? Are importanta ca e făcuta de mine sau de altcineva? Exista vreun un catalog romanesc care le înregistrează?

"Ce importanta are prelucrarea pozelor? Este importanta pentru "frumusețea" pozelor? Exista vreo limita pentru prelucrarea pozelor?"

Relevanta unei fotografii...nu cred ca are rost sa raspund la întrebare in detaliu: se pot face comparații ale nebuloasei in decursul timpului (vezi centrul Nebuloasei din Orion care prin comparații intre fotografii facute la un interval de câțiva ani buni dezvăluie dinamica miscarii in interiorul nebuloasei. Sau poti sa faci chiar astrometrie dar pentru aceasta trebuie sa lucrezi pe format FITS (daca nu ma înșeală memoria) pentru ca jpegurile nu sunt acceptate.
Daca fotografia e facuta de tine sau nu ramane la latitudinea ta dar parca e mai frumos cand fotografia stii ca e facuta de tine si ca ti-ai mancat nervii si timpul incercand sa ghidezi fara greseala 20-30 sau 40 de minute pe cadru. De catalog romanesc nu stiu sa existe...poate stie altcineva de asa ceva.
Stii ce e cel mai frumos intr-un fel? Greselile pe care le facem din cand in cand incercand sa facem poze: autoguider-ul s-a dus la culcare tocmai cand ai intrat in casa sa te mai incalzesti un pic cu toate ca 25 minute ai stat langa el si a ghitat fara eroare, ai uitat sa treci laptopul pe reteaua de curent si ca a facut shut-down ca i-a murit acumulatorul, in ultimele 2 minute de expunere ai reusit sa dai de 3 ori cu piciorul in trepied, ai uitat sa incarci acumulatorii de la camera, zapacenia de montura nu vrea sa autoghideze cum trebuie si fie sub- fie supra-corecteaza,sau pur si simplu nimic nu iasa cum trebuie, ti-a cazut un accesoriu pe jos si la cautarea lui ai reusit sa dai cu capul in telescop. De exemplu sambata seara dupa 2 saptamani de ploaie ma bucur si eu e un cer cat de cat degajat. Pregatesc totul si se arde un motor de la montura iar al doilea o ia razna si merge fara oprire. Cu vreo luna inainte pisica vecinului imi trona pe telescop , vine intodeauna la mine cand aude telescopul mergand si pentru ca tocmai plecasem la toaleta s-a gandit ca poate de acolo sus ma vede mai repede. Nici nu mai am putere sa ma enervez.
Prelucrarea pozelor este un subiect mai delicat. Dpdv etic ai voie sa prelucrezi poza pentru a face vizibile detalii din imagine si fac referire la stacking (suprapunerea mai multor), indepartarea de erori optice, particule aflate pe sau in optica, echilibrarea de culori, luminozitate, etc. Nu se accepta introducerea de obiecte, indepartarea de elemente altele decat cele legate de erori ale opticii,si in general o prelucrarea prea puternica a imaginilor.
Eu prefer sa mai fac cateva expuneri ale aceluiasi obiect ca sa pot inregistra detaliile pe care le doresc decat sa efectuez o prelucrare accentuata a imaginii. De exemplu lucrez acum la Andromeda, deja am un timp total de expunere de peste o ora dar totusi sunt nemultumit de calitatea imaginii asa ca probabil cand am sa adun un timp total de peste 3 ore am sa ma apuc de prelucrare.
Ca pasi de prelucrare eu recomand lasarea originalelor in pace si lucrul pe copi pentru ca in timp experienta se acumuleaza asa ca poate intr-un an optinem de pe o imagine mult mai mult decat acum.
Numi bine
Emil
Sus
hans602
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Dec 2006

MesajTrimis: 10 Sep 2007 12:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Emil in toate punctele descrise te pot confirma,ai
adus exemple bune de greseli ce se pot intimpla in cursul astro-
fotografiei.Numai o greseala ajunge sa nu mai poti folosi
framuriile expuse.
Si aici sint de aceasi parere sa aduni cit mai mult timp de
expunere pentru a avea un raport signal/zgomot cit mai bun,
ca prelucrarea framuriilor sa nu fie prea brutala.

Clear sky Hans
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 10 Sep 2007 15:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multam fain Hans, stii atunci cand iti trebuie o camera nu ai nici una la indemana, 350D era montat piggy-back pe telescop, IXUS-ul era cu acumulatorul descarcat... nu de altceva dar nu întotdeauna vezi o pisica stand pe un telescop. Norocul ei a fost ca incercam M51 ca daca eram pe azimut ca atunci statea pisica probabil pe placa Schmidt si nu cred ca dupa aia s-ar mai fi bucurat cand m-ar mai fi vazut. Evil or Very Mad
Oricum ceea ce doream sa spun este ca trebuie sa perseveram! Ai cazut? Te ridici si fugi mai departe. Greseli face fiecare dintre noi, important este ce si daca suntem capabili sa invatam din ele.

Numai bine
Emil

P.S. Pe forumurile de Yahoo semnez astfel (si cu motiv)

Clear Skies and Strong Nerves
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum