Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236096
Numar de utilizatori inregistrati: 2870
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Herschel wedge diy

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
david_eco
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2010

Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton

MesajTrimis: 16 Feb 2016 21:58 Download mesaj
Titlul subiectului: Herschel wedge diy
Raspunde cu citat (quote)

Stimati colegi, va salut!

Tot rasfoind internetul in cautare de idei pentru observatii solare vizuale am gasit mai multe tipuri de prisma Herschel facuta dintr-o prisma zenitala (nu amici) dar cu prisma intoarsa, folosindu-se in trenul optic ipotenuza prismei ca suprafata reflectiva cu un coeficient de reflexie de aprox. 5% iar restul cantitatii de lumina fiind eliminata prin refractie pe una din catetele prismei in exterior printr-o diafragma lasata in montura prismei, dupa cum apare in schitele de mai jos care nu sunt facute de mine.
Desigur in trenul optic mai sunt necesare si filtre neutre individuale sau neutre variabile.
Instrumentul cu care intentionez sa fac observatii solare ar fi un maksutov de 127mm la care insa intentionez sa folosesc o diafragma off-axis de maxim 50mm in fata aperturii.
Astept pareri cu privire la acest proiect, comentarii de caracter constructiv sunt binevenite Smile

David

Schets-2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  68.53 kb
 Vizualizat:  de 7118 ori

Schets-2.jpg

400px-SolarEyepieces.png
 Descriere:
 Marime fisier:  30.73 kb
 Vizualizat:  de 7118 ori

400px-SolarEyepieces.png

Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 16 Feb 2016 22:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Suprafata din spate ,de iesire a luminii si razelor infrarosii , nu ar trebui matuita ?
Daca nu ,te ataca lumina parazita.

Mircea

Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 16 Feb 2016 22:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Incearca sa parcurgi si materialul asta:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0
Poate iti da vreo idee ...

Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2013

MesajTrimis: 16 Feb 2016 22:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca da... Cu ce anume ar trebui matuita? Merge vopsita?
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 16 Feb 2016 22:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca nu mi-ar fi frica de efectul Twyman m-as gandi la slefuirea cu abraziv # 800 a suprafetei din spate.
Sa-l intrebam pe Tavi Stanescu daca slefuirea lejera a acelei suprafete ar putea afecta calitatea fetei iotenuza ?

Mircea

Sus
CUBIX
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2013

MesajTrimis: 16 Feb 2016 23:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca este necesara plasarea unui radioator in spate, am gasit pe olx asta: http://olx.ro/oferta/coolere-radiatoare-ra...7976721b0e

Eu de abia astept, maine voi cauta o cutiuta, in care sa ii trimit lui David, diagonala. Tin sa ii multumesc pentru ca a vrut sa ajute cu modificarea diagonalei.
Sus
david_eco
Membru
Membru

Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton

MesajTrimis: 16 Feb 2016 23:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Silviu pentru linkul plin de detalii si informatii!

Ma gandec ca daca acea cateta, opusa directiei din care vine conul de lumina si prin care 96% din lumina venita de la obiectiv trebuie evacuata, ar fi matuita nu ar mai permite eliminarea prin refractie a surplusului de lumina. Sau poate ma insel...

Unul din filtrele neutre oare nu ar putea fi montat la intrarea in prisma sau sa fie folosit un filtru neutru pe formatul de 2 inchi montat in fata obiectivului. Pentru observatii solare ar fi suficienta o apertura de 50mm. Gresesc...?

David

dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 17 Feb 2016 08:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Personal nu as merge pe un sistem cu un filtru cu polarizare incrucisata intercalat. Desi functioneaza, calitatea obtinuta nu m-a impresionat.

Mai degraba pe filtrul cu dubla reflexie uscata descris in cartea lui Alexescu, ''Laboratorul astrofizicianului amator'' Eu l-am incercat si functioneaza. Ai insa nevoie de doua prisme, cu suprafete bune. Trebuie sa ti cont la calculul unghiurilor, si de parcursul asimetric al razelor date de un mak obturat.

Constructia mecanica, chiar daca la prima vedere e mai complicata, doua corpuri cu unghiuri de 114*, si cu rotatie intre ele, nu e chiar asa greu de facut.

Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

MesajTrimis: 17 Feb 2016 08:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

interesant proiect @david.

Un lucru inca nu imi e clar, am citit si topic-ul lui @zoth, si totusi: s-ar putea folosi o prisma Herschel pe un Mak/SC/Cass ? Ma refer in siguranta si fara sa distrugi instrumentul optic.... Onturand meniscul frontal la 40-50mm diametru se reduce suficient lumina/energia cat sa nu afecteze secundara ? La primara nu cred ca e problema deoarece lumina nu e chia rfocalizata/concentrata, in schimb la secundara nu ii va fi prea usor...

Deci reductia obiectivului la 40-50mm ajunge?

Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Feb 2016 10:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am tot gandit si eu la aspectul asta, Liviu.
Ma gandesc sa folosesc pe acea apertura de 40-50mm un filtru neutru ND 09 si astfel sa scutesc instrumentrul, in special secundara, de a fi expus energiei excesive. Am un filtru neutru pe 1.25 cu trecere 13% si as incerca chiar cu el. Daca ar fi suficient as lasa doar apertura lui ca deschidere a helioscopului. Chiar acuma am masurat apertura filtrului care este exact 26mm.

David

david_eco
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Feb 2016 11:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sau mai frumos caut si achizitionez un obiectiv de 50mm si fac o luneta solara. Astfel scutesc makul de neplaceri.

Mesajul anterior a fost postat din greseala de doua ori. Rog un moderator sa stearga dublura mesajului. Multumesc!

StarChild
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Feb 2016 11:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

pai ala a fost motivul ptr care am luat 40/2400 si eu...decat sa tin tubul mare obturat la 40-50mm, mai bine fac o "jucarie" dedicata ptr solar, eventual asa de joaca si ptr Luna si planete, dar in principal ptr solar.
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 17 Feb 2016 12:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

StarChild a scris:
interesant proiect @david.

Un lucru inca nu imi e clar, am citit si topic-ul lui @zoth, si totusi: s-ar putea folosi o prisma Herschel pe un Mak/SC/Cass ?..

Deci reductia obiectivului la 40-50mm ajunge?

Decat sa chinui telescopul cu o gaurica de 40mm nu mai bine folosesti folie baader full aperture?
Sus
StarChild
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Feb 2016 12:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am folosit ceva filtru (folie... nu era Baader e drept) in fata lunetei de 120... si apoi am pus prisma Herschel... nu pot sa exprim diferenta de calitate a imaginii intre cele 2 solutii de filtrare a luminii solare.
Asa ca, din punctul meu de vedere, folia solara e o gluma. Dupa ce privesti o data prin prisma Herschel, n-ai mai da folie solara nici la copii sa se uite la eclipse... parerea mea desigur...

Pe de alta parte, degeaba ai un reflector de +100mm cu prisma Herschel in spate, daca il obturezi la 40-50mm, pierzi tocmai avantajul diametrului (rezolutia)... deci e grea problema:

- luneta cu prisma Herschel. Folosit full apperture.
- Mak/SC/Cass de diametru +100mm, dar obturat la 40-50mm, si prisma Herschel
- Mak/SC/Cass de diametru +100mm, neobturat, dar folosit cu folie solara.

Oare care din combinatiile de mai sus e cea mai ok?

Solutia 1 e clar cea mai performanta, dar si cea mai scumpa.

La solutia 2 iti bati joc de diametrul instrumentului, rezolutia imaginii e limitata de diametrul obstructiei.

La solutia 3 ai full apperture la instrument, dar te uiti printr-o folie care e in cel mai bun caz la nivel de calitate Lambda, deci iar limitezi detaliile la ce poate sa iti ofere celofanul ala.

Exista solutia 4, aia cu luneta 40-50-60mm (simplet, dublet, sau ce vreti voi) si prisma Herschel care ar fi mai rezonabila ca pret si banui ca e decenta la performante. Am o senzatie (poate confirma cineva...sau infirma) ca e mai performanta decat solutia 3, si la fel de performanata ca solutia 2 dar mai ieftina.

LE: cred ca discutia asta (comparatia solutiilor) ar fi un alt topic, aci e cvorba de DIY a lui David. Sorry de offtopic.

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 17 Feb 2016 13:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu cred ca postarea ta este perfect pe linia topicului lui David.
Si pune o problema interesanta care , din punctul meu de vedere are o solutie simpla : sa ne uitam ''in curtea'' producatorilor profesionisti de instrumente solare si sa vedem cam in ce gama de aperturi lucreaza dumnealor.
Doua nume imi vin in minte , Lunt si Coronado.
Ceea ce am vazut ,sunt lunete de la 40mm la 6 toli , majoritate modelelor grupandu-se intre 40 mm si 90mm.
Ma rog , acestea lucreaza in H alfa ,etc dar tot la observarea Soarelui sunt folosite.

Eu cred ca un bun instrument solar trebuie sa fie intre 40mm si 90 mm,hai sa zicem 100mm.

Mircea

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact