Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
posidonius.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233940
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Catalin cretu - Iasi

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Who's Who

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Catalin
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Ian 2016

MesajTrimis: 26 Ian 2016 21:40 Download mesaj
Titlul subiectului: Catalin cretu - Iasi
Raspunde cu citat (quote)

Sint un om ale carui pasiuni sint legate de natura: alpinist cu experienta, cu multe trasee in tara si pe afara, pasionat,printre altele, de birdwatching si de ornitologie. Astronomia a venit cumva firesc, ca noua pasiune. De fapt, ma intereseaza de multi ani, dar abia acum am ajuns sa ii dedic ceva mai mult timp. Am invatat constelatiile fiecaruia anotimp, am facut observatiile pe care le-am putut face prin binoclu (am doua binocluri, Nikon si Celestron, 10X50), am petrecut ore bune in fata cartilor sau a softurilor dastronomie. Locuiesc in afara unui oras mare, la curte si am stat multe ore cu ochii pe cer, observind atit elemente ce pot fi observate cu ochiul liber (constelatii, planete, Statia orbitala internationala), cit si cu binoclul (nebuloasele din Orion, Roiurile duble din Perseu, galaxia Andromeda, ocultatia recenta a Aldebaranului). Citesc fel de fel de carti legate de astronomie deocamdata de popularizare, de la Carl Sagan, Stephen Hawking la Atlase ale Cerului (foarte faina mi se pare Turn left at Orion, sint asigur ca o stiti).

Din pacate, in orasul in care locuiesc nu cunosc alte persoane pasionate de observatii si nici nu stiu sa existe vreun observator deschis publicului (desi exista unul aflat in administratia universitatii).
Prin urmare, iata-ma autodidact. Urmatorul pas la care am inceput sa ma gindesc este achizitionarea unui telescop, dar nu ma grabesc, pentru ca vreau sa iau ceva care chiar sa imi foloseasca (pe moment, tinind cont de faptul ca sint un om activ si ca ies la munte cam in fiecare weekend, tind catre ceva usor de carat, gen Maksutov). As vrea sa pot observa planetele in conditii acceptabile, dar sa pot arunca un ochi si la citeva obiecte Deep Sky sau la cele dinb catalogul Messier.
Cam asta pot spune deocamdata.
Zi buna! - azi, 26.01.2016

Oculare: GSO Superview 2" 30 mm, Gold Line 6mm 1.25'', Super Plossl 10mm, Super Plossl 25mm
Binoclu: Nikon Monarch 10X42
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 26 Ian 2016 23:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Catalin

Bine ai venit pe forum.
Felicitari pentru curiozitatea intelectuala si pentru deschiderea spre Natura.
Inteleg din mesajul tau ca ai progresat foarte frumos si echilibrat in hobbyul astronomic.
In legatura cu telescopul , ai mare dreptate , nu te grabi.
Ar fi cel mai bine sa iesi la observatii cu alti amatori din zona Iasului ,sa observi prin telescoape de diferite tipuri si dimensiuni ca sa faci apoi o alegere inteleapta.

Toate cele bune,Mircea

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 27 Ian 2016 10:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit, Cătălin!

La Iași este veteranul ATM-ist neox cu care am avut plăcerea să mă întâlnesc și să povestim. Din nefericire jobul îi poartă pașii pe alte meleaguri acum dar încearcă să iei legătura cu el, poate cunoaște alți pasionați din Iași cu care să poți ieși la observații. Aici pe forum mai sunt dar nu foarte activi pe forum. Un oraș atât de mare ar trebui să aibă măcar un grup dacă nu un club în toată regula.

Un mak este într-adevăr un grab&go și îți recomand călduros unul. Eu am unul de 100mm făcut dintr-un teleobiectiv rusesc, n-a dezamăgit. Pentru a vedea și DSO în condiții mai bune ai nevoie de o apertură ceva mai mare, de 127 sau 150. La 150mm un SC este mai accesibil decât un mak, nu știu dacă și mai bun. O montură alt-azimutală solidă dar simplă este mai indicată pentru vizual.

Succes și cer senin!

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Catalin
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Ian 2016

MesajTrimis: 29 Ian 2016 11:52 Download mesaj
Titlul subiectului: Multumiri!

Multumesc foarte mult pentru caldura si pentru raspunsuri. Stau pe forumul asta de citeva zile si exact asta observ: implicare, bun simt, informatii excelente. Ma simt tare bine aici.
Referitor la telescop... da, pe moment ma tenteaza un Maksutov de 127, dar inca nu sint decis 100% asa ca mai astept. Deocamdata am printat doua carti care ma ajuta sa fac observatii cu binoclul si cind am cer senin matur intunericul prin lentile.
Toate cele bune, multumesc inca o data pentru raspunsuri.

Oculare: GSO Superview 2" 30 mm, Gold Line 6mm 1.25'', Super Plossl 10mm, Super Plossl 25mm
Binoclu: Nikon Monarch 10X42
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 29 Ian 2016 20:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit,

Chiar după ce am achiziționat o grămadă de instrumente (cazul meu) tot sunt în căutarea instrumentului ideal. Acesta însă nu există. Așa că indecizia ta este de înțeles.
O aperură mare îți permite să observi obiecte mai puțin luminoase (galaxii, nebuloase) precum și mai multe detalii la planete și poți separa stele duble dificile.
Dacă locul de unde privești beneficiază de un cer de calitate nepoluat luminos, stabil și transparent, poți câștiga 2,3 magnitudini față de un cer urban) și poți compensa într-o oarecare măsură lipsa de apertură.
De aceea, poate -zic eu, ar fi bine să îți cumperi instrumentul cel mai mare pe care îl poți căra în rucsac (pentru că ai amintit că ești pasionat de munte)
Instrumentele, pe lângă greutate au și gabarit)
Greutate mică și gabarit mic au refractoarele apocronmate sau ED până în 80 mm apertură, reflectoarele maksutov de 127 mm sau SC tot de același diametru.
Aceste instrumente pot fi suportate de trepiede din aluminiu relativ decente
Cea mai bună imagine o vei avea în refractor, dar nici mak-ul sau SC nu sunt cu mult în urmă. Poate găsești unul din aceste instrumente la bazar și atunci efortul financiar va fi mai mic.
Din punctul meu de vedere (m-am uitat prin ED de 80 mm și prin mak de 127 mm) ED-ul nu te va dezamăgi și va fi un nelipsit tovarăș, iar dacă pasiunea petru astronomie te va cuceri definitiv îți vei lua cu siguranță instrumente (mult) mai mari.
Nu neglija nici mak-ul de 127 mm. Este un instrument puternic și poate îl găsești la un preț imbatabil.
Grea treabă: din această dilemă nu putem ieși...am citat din clasici.

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Who's Who

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro