Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234035 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 10 Iul 2015 21:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: Vind discuri ADC |
|
|
|
Utilizabile atit vizual, cit si fotografic; la grosismente, respectiv amplificari mari. Din experienta personala cred ca ar fi foarte utile in perioadele in care planelele culmineaza la altitudine joasa pe cer, sub 40 de grade. In prezent, Saturn e un exemplu foarte relevant. Anul urmator, i se va alatura Marte.
Caracteristici:
- sticla BK7;
- unghi prisma 5 grade;
- grosime maxima = ~7.2mm;
- corectie F-C (albastru-rosu) = 2".5 la focala nativa 5000 mm;
- diametru brut disc = 35mm;
- diametru optic total =~32mm;
- diametrul maxim utilizabil in regimul ADC = ~13 mm la obiective F/5;
- diametrul optic de mare precizie = 24..25mm (mai mult decit suficient; marginea discurilor fiind irelevanta, n-am insistat asupra ei);
- precizia planeitatii = lambda/10 si chiar mai buna (se stie ca distanta dintre doua franje succesive e L/2);
- distanta de la centrul grupului corector la planul focal = 42mm (distanta care poate varia din proiectare, marind sau micsorind intervalul de corectie dispersiva; iar focalizatoarele pe 2inch permit solutii constructive mai variate)
Avind in vedere regimul de utilizare (prin refractie, aproape de planul focal, inclinare redusa a doar doua suprafete), pot afirma ca acest accesoriu nu altereaza in nici un fel imaginea furnizata de obiectiv.
Pret doua discuri = 183 lei (transportul e inclus in pret). Plata in avans prin transfer bancar (3 lei reprezentind comisionul bancar, 180 sa-mi ajunga mie efectiv).
Pretul va ramine fix. Am investit "doar" munca in ele, si-mi permit sa-l mentin astfel. Deocamdata, le vind doar ca perechi. Ar mai fi o solutie experimentala. Daca va fi cazul, o sa revin pe viitor cu amanunte.
Contact in PM.
- Raportarea la produse similare:
Din cautarile mele pe net, am gasit sisteme ADC complete la 380 si 395 euro. In special la astrofoto, se recomanda aplicarea straturilor antireflex. Eu estimez ca investitia totala, pe calea ATM, s-ar incadra lejer intr-o treime din pretul comercial specificat. Chiar mai redus, depinde de posibilitatile fiecaruia.
Asa ca idee, atasez si o fotografie a planetei Saturn - fara ADC, cu corectie RGB din procesare; respectiv cu ADC.
Citeva link-uri informative:
http://www.damianpeach.com/images/articles...0Peach.pdf
http://www.skyinspector.co.uk/Atm-Dispersi...060%29.htm
http://www.rkblog.rk.edu.pl/w/p/planetary-...corrector/
http://pierro-astro.co.uk/pierro%20astro%20adc.html
Descriere: |
|
Marime fisier: |
444.31 kb |
Vizualizat: |
de 8841 ori |

|
|
665.34 kb |
de 8841 ori |

|
|
393.28 kb |
de 8841 ori |

|
|
393.29 kb |
de 8841 ori |

|
|
400.21 kb |
de 8841 ori |

|
|
126.1 kb |
de 8841 ori |

|
|
123.95 kb |
de 8841 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 12 Iul 2015 01:38 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Completari tehnice:
- La o altitudine data (si conditiile naturale de rigoare), marimea decalajului F-C e in functie de focala obiectivului.
- valoarea maxima corectabila a dispersiei atmosferice adoptata initial, 2.5 secunde, probabil era cam mare, ceea ce nu reprezinta un neajuns, ba din contra - sistemul ADC merge folosit pe telescoape cu focala nativa spre 8.. 10 metri. Adica, telescoape cu doua oglinzi, gen Cassegrain.
- In prima postare, am omis faptul ca fasciculul cade excentric pe grupul ADC, pentru readucerea obiectului in centrul cimpului. Exemplu: telescop D300mm; F7500mm, corectie maxima, distanta de la planul median al grupului corector la planul focal, lF=42mm, rezulta diametrul utilizabil = 17mm. Plus vreo 2 mm cimpul de plina lumina. Deci se incadreaza fara probleme in cei 25mm de mare precizie. (o versiune comerciala, cea din care am decupat atasamentul, are apertura utila 21.5mm si pana mai mica pe disc decit cele facute de mine)
- La focale scurte (si prezumtiv luminozitati mari, F/D=~5), scade corectia dispersiva necesara, implicit excentricitatea fasciculului.
In seara asta, am facut un test interesant la Venus, folosind doua instrumente cu focale diferite, care mi-a confirmat calculele si ideea experimentala a corectorului cu o singura prisma deplasabila axial. Atasez doua imagini.
Anuntul ramine valabil pentru perechi de discuri, adica solutia consacrata, cu corectie plecind din 0 si plasare axiala fixa.
|
359.67 kb |
de 8713 ori |

|
|
544.32 kb |
de 8713 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 15 Iul 2015 00:15 Download mesaj |
|
|
|
Test report din seara asta, 14-07-2015, orele 22:45:
- telescop cu focala 4000mm;
- aceeasi prisma cu unghi 6 grade (nr 3. prima din imaginea postarii initiale);
- obiecte Saturn si Antares, la altitudini ~26.5 grade, respectiv ~19 grade;
1. Corectia la Saturn era buna, cu distanta lF=25mm (cea notata pe desen). Pentru lF=42mm, ar fi fost necesare cam 4 grade la focala 4000mm. La acelasi plasament al planetei, dar cu o focala 8000mm, ar fi trebuit ~8 grade.
2. La Antares, subcorectia aparea evidenta cu lF=25mm. Iar cu extensie lF=50mm, dispersia parea un strop supracorectara. Cam 46mm apreciez ca ar fi fost distanta optima.
Domeniul de corectie totala e pentu focale de pina la 8 metri si o altitudine a astrului de ~20 grade (cit doream din proiectare).
Marte va culmina, la anul, usor sub 25 de grade, ceea ce se va intimpla si cu Saturn din 2017. In 2018, Marte va urca, cu aproximatie, la un ridicol 19.5 grade... la marea opozitie!... conditii in care astronomul amator trebuie sa-si faciliteze cit poate observatiile.
Va dura ceva timp pina sa-mi pot realiza constructia efectiva a ADC-ului, apoi teste astrofoto concrete. Probabil mai spre iarna. Intentionez sa mai fac niste poze terestre prin doua discuri rotite gradual, sa se vada aparitia dispersiei, de la 0 la un maxim. Daca oi apuca miine, o sa le adaug prin editare, daca nu, altadata.
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 17 Iul 2015 09:28 Download mesaj |
|
|
|
Testul de care ziceam in postarea anterioara, de "confirmare" a dispersiei prin prisme, e totusi prea pueril si necesita niste suporti de sustinere a prismelor. Descoperirea enuntata se studiaza la lectiile de clasa a 6-a. N-am timp acum, il mai amin pe o perioada nedeterminata. Anularea dispersiei, de asemenea, s-a studiat atunci. Dar noutatea e unghiul variabil de dispersie, si lipsa practicii in scolile "patriei preaiubite" sau a "tabletei preaiubite"... depinde de epoca.
Mai afisez niste poze pe care le-am facut cu ocazia promovarii in afara Romanicai . Scuze pentru reziduu de rosu de pe margine, se poate asa ceva?! L-as mai sterge cu niste alcool izopropilic in eventualitatea trimitererii.
Mai reduc totusi pretul la valoarea la care ma gindisem initial, in urma cu vreo luna:
Pret fix = 163 lei (cu transport inclus).
L-am marit dupa gindirea initiala fiindca am mai prelungit munca... voiam sa intru in "cimpul muncii"... si sa rivalizez cu duduile in jipane, apoi sa merg in excursie la Palm Jumerich (Dubai)! Eh, mai am ceva de mincat pina sa ajung la rangul fatucilor din politica.
Munca efectiva de realizare se incheiase, la fel si cea de promovare. Acum, n-o sa duc vreo a 3-a munca... de convingere... ar fi peste limitele mele (politice). Fiecare cu obisnuintele, reticentele si alegerile lui. Astea fiind zise, probabil vor mai urma doar "up-uri" trimestriale.
|
498.69 kb |
de 8500 ori |

|
|
491.99 kb |
de 8500 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 26 Iul 2015 14:47 Download mesaj |
|
|
|
O pereche de discuri e rezervata, de fapt, ca si vinduta. Ma sint disponibile doua perechi.
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 29 Iul 2015 18:58 Download mesaj |
|
|
|
Doua perechi disponibile.
Ajustez pretul pe perechea de discuri = 165 lei. Pretul efectiv pentru mine ramine tot 160 lei, in care includ transportul (cu valoarea declarata), dar au marit taxarea bancara. Dupa doua transe incasate recent, mi-am dat seama ca comisionul oprit e echivalentul unui euro. Contul mi-l folosesc ocazional doar la astfel de vinzari, adica vad precis cit intra, cit se taxeaza.
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 01 Aug 2015 14:28 Download mesaj |
|
|
|
Din feedback-ul pe care l-am primit (nu stiu cit de reprezentativ o fi), unor ATM-isti li se par prea mari aceste discuri. Prima pereche vinduta am taiat-o la fi26mm, contra cost. Situatia fiind una particulara, am inteles si am acceptat, adica potentialul cumparator avea deja dispozitivul construit in mare parte.
Ca sa raspund la tema vehiculata:
ADC-urile oricum sint construite din doua sau trei tronsoane detasabile:
- primul, cel de intrare in alezajul focalizatorului, prezumtiv pe fi31.7mm;
- al 2-lea, cel principal (care poate fi corp comun cu primul), tronsonul portdiscuri prismatice, avind o lungime de 20.. max.25mm, care ar fi singurul ceva mai mare-n diametru, dar, dupa schita mea, i-ar fi suficient un fi46mm (se poate debita din bare fi50mm);
- al 3-lea, bucsa portocular sau camera foto, care la exterior va fi cel putin fi40mm.
Am calculat orientativ diferenta de masa in cazul tronsonului 2, si a rezultat undeva la doar 10 grame! Ceva insignifiant in opinia mea.
Salturile diametrale nu-s nici "inestetice". Deci, nu gasesc nici un impediment care sa justifice castrarea discurilor deja polisate, cu toate operatiunile necesare. Restul discurilor le vind intregi, pe baza lor se pot proiecta corpuri foarte practice.
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 02 Aug 2015 09:01 Download mesaj |
|
|
|
E clar ca am cerut prea putin! "Excursionistul" si mincatorul de cartofi de mine!
O astfel de prisma (una singura) se vinde la 59 de ieuro in Europa! Tocmai gasii o sursa.
Pe considerentele identificate de mine (si exprimate in mare parte in mesajul de ieri), diametrul fi35mm nu-i deloc un neajuns, dar, din momentul asta, accept taierea la comanda, la fi26mm.
Deci:
Pret doua prisme fi35mm = 165 lei. (cu transport inclus)
Pret doua prisme decupate la fi26mm = 265 lei. (cu transport inclus si avans 100 lei inaintea taierii, sa stiu o treaba clara).
Diametrul optic garantat dupa taiere, d=24mm (mai mare decit 21.8mm cit e la o versiune ADC comerciala sau ~22.5mm la prismele individuale, cu 59 euro bucata). Tesitura 0.5...0.6mm. Practic, diametrul optic utilizabil va fi limitat de montura fizica. Fi21mm e acoperitor oricaror situatii de utilizare a ADC-ului, cu un anume cimp de plina lumina inclus, adecvat observatiilor planetare.
Preturile sint fixe. Mai multe informatii in pm. Arasez un exemplu de prisme taiate:
|
405.77 kb |
de 8219 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 11 Aug 2015 13:51 Download mesaj |
|
|
|
O pereche de discuri e rezervata.
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 15 Aug 2015 00:02 Download mesaj |
|
|
|
Alerta falsa din strainatate. De fapt, cred ca a fost vreun maimutoi de pe net.
Tot doua perechi sint disponibile.
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 03 Sep 2015 00:53 Download mesaj |
|
|
|
Mai afisez o imagine care atesta importanta corectiei dispersiei atmosferice. E facuta de un amator, contine toate datele. Se vede ca si la o altitudine de 44 grade, imbunatatirea la captura e sesizabila fata de corectia din realinierea RGB in post-procesare.
La observatiile vizuale, evedent ca dispare complet posibilitatea "corectiilor ulterioare".
|
137.48 kb |
de 7920 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 13 Sep 2015 14:14 Download mesaj |
|
|
|
Daca mai apar persoane interesate de discurile ADC, ma pot contacta la e-mail: tavi.florian@gmail.com
Acolo e mai sigur ca as primi eventuale mesaje si le-as putea raspunde. Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 15 Sep 2015 00:53 Download mesaj |
|
|
|
Ieri spre seara, mi s-a aratat un cer destul de favorabil, astfel incit mi-a venit ideea sa improvizez rapid ADC-ul. Adica sa fixez o sticla chioara in focusorul teliscopului! Pai cum, domne, fara multiple depuneri antireflex (FMC-uri)?!! Da, exact, sticla chioara, dar slefuita in uzina Tavi's Optical! Zis si facut, iar rezultatele au fost chiar peste asteptari. Vizual nu vedeam nici un decalaj cromatic si detaliile erau prezente.
Am tras doua filmulete si-n seara asta, cu si fara ADC, doar ca s-a stricat atmosfera, aparind turbulenta cu rizuri fine. Am extras niste cadre brute pentru comparatie. Datele sint pe imagini. Atasez si o comparatie cu Newtonianul, pe care o consider suficient de relevanta, desi folosisem Barlow, insa aici e vorba de culoare laterala pe un obiect paraxial. (irizatiile in pozele recente, prin cass, sint subexpuse, de aceea apar mai palide).
Ultima e imaginea stacuita, obtinuta ieri cu ADC (din doua filmulete, dar al 2-lea a fost mai slab, cu fluturari accentuate). Nu-i deloc de lepadat... la un Saturn trecut de opozitie, palid si atit de jos pe cer (la doar 17 grade).
Noroc ca in capitalism avem optiuni, si nu trebuie sa dam 400 de ieuro pe un ADC. Se poate construi pe componente, mult mai ieftin.
|
345.01 kb |
de 7691 ori |

|
|
150.55 kb |
de 7693 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 30 Sep 2015 11:29 Download mesaj |
|
|
|
O alta varianta ar fi daca s-ar mai gasi vreun antreprenor care faca partile mecanice pentru ADC-uri. Asa-i in capitalism, se feliaza activitatile pe domenii stricte. Profit ar iesi, cu siguranta, pe produsul finit.
PS: Versiunea finala a imaginii cu Saturn, din 13.09, am afisat-o pe flickr. E cu selectie manuala a cadrelor, imputinate la 2500 si un rezultat sensibil mai bun, cu procesare mai blinda:
https://c2.staticflickr.com/6/5797/21208550570_90abef5387_o.jpg
(o s-o sterg pe cea de la atasamentele mesajului precedent.) Paradoxal, imaginea din 13.09.'15 e cea mai buna la Saturn realizata de mine, in extrasezon si cu astrul atit de jos pe cer.
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 08 Oct 2015 11:52 Download mesaj |
|
|
|
Actualizare:
I. Cele doua perechi de discuri din prima serie ramin disponibile, la pretul mentionat, 160 lei efectiv (+5 lei taxa bancara) in care includ transportul.
Rezum specificatiile:
- pana/disc=5 grade;
- precizie: lambda/10 ptw la fi25mm (pupila utilizabila pe ADC ar fi de maximum 22mm);
- corectia totala limita e pentru alt=20 grade si F=7600mm. (daca altitudinea e mai mica, cum a fost in cazul meu 16..17 grade la Saturn, mai scade focala pentru care se asigura corectie completa)
II. Iar acum adaug inca 5 perechi de discuri avind aceleasi specificatii, cu diferenta ca le-am aplicat doar 3 grade de pana pe disc. Acestea asigura o corectie totala pentru astrii aflati la altitudine de 20 grade si focala nativa a obiectivului de 4500mm. Am considerat ca e suficienta pentru majoritatea aplicatiilor astronomilor amatori.
Pret = 180 lei efectiv (+5 taxa bancara), in care includ transportul.
III. Daca cineva, aflat in tema cu ingineria mecanica, intrevede vreo oportunitate sa construiasca restul partii mecanice si apoi sa vinda el sistelemele ADC ca produse complete, acum ar fi o astfel de posibilitate. Profit ar iesi cu siguranta. Un produs similar costa 380 euro in strainatate, la care se adauga transportul.
- Ofer anumite reduceri dupa cum urmeaza:
1. Pret 5 perechi discuri de 3 grade = 850 lei (+5 taxa bancara) cu transport inclus prin Posta Romana, daca eventualul cumparator plateste integral in avans.
- Daca nu-i tocmai confortabil sa plateasca integral in avans (desi la tranzactiile cu strainatatea numai in avans se plateste), accept 100 lei in avans si restul cu ramburs. In situatia asta, pretul efectiv incasat va fi 850 lei la care se adauga taxele postale (expediere cu ramburs) si cei 5 lei inghititi la viramentul initial bancar.
Reducere maxima de pina la 50 lei.
2. Pret 7 perechi discuri (intreg stocul 3 si 5 grade) = 1120 lei (+5 taxa bancara) cu transport inclus prin Posta Romana.
..... cele doua variante exprimate anterior sint valabile si aici.
Reducere maxima de pina la 100 lei.
Observatii:
- Preturile vor ramine fixe, fiind deja suficient de mici (sub cele ale pietei); ba mai mult, produsele sint in serie mica si handmade.
- Ideea de la pct. III o vad viabila doar in forma enuntata, cu vinzare/cumparare a partii optice. Alte colaborari, cu atit mai mult intre oameni alati la distanta, le gasesc total nepractice. Altfel, eu insumi as fi tentat sa incep construirea corpurilor ADC, dar sigur nu acum si nu intr-un orizont previzibil de timp, poate la anul. Atunci, mi-as comanda efectiv componentele mecanice la vreun atelier, cu proiectul meu, apoi sa le finisez si sa scot la vinzare accesoriul complet.
- nu e mare scofala proiectarea corpului ADC, dar costa. Eu am calificare in domeniul asta, dar societatea m-a lasat pe dinafara cimpului muncii. Altii se plimba prin lume, scaldindu-se in bani, si totusi n-am ajuns chiar eu prostul societatii. Fara suparare, nu ma implic mai mult in schitari sau alte "proiectari partiale". Cel mult le voi concepe si desena pentru mine insumi, daca voi ajunge in acel stadiu si oi avea posibilitati concrete de comandare a executiei mecanice.
Mai multe informatii in PM sau la e-mail-ul afisat intr-o postare anterioara.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|