Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
autoportret.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 238414
Numar de utilizatori inregistrati: 2908
Cel mai nou utilizator inregistrat: Lauren
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Bine v-am gasit!

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Who's Who

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
reset
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Aug 2015

MesajTrimis: 26 Aug 2015 08:03 Download mesaj
Titlul subiectului: Bine v-am gasit!
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua,

Numele meu este Olaru Razvan, am 31 ani si locuiesc in Iasi.

De mic m-a pasionat astronomia si am urmarit toate documentarele ce erau disponibile la TV(pana s-au transformat in reality tv-uri) privitor la acest subiect, ulterior pe internet.
Din astronomie cel mai mult ma fascineaza gaurile negre, nebuloasele, pulsarii, galaxiile si desigur conditiile atmosferice de pe planetele vecine.
Hobby-uri: electronica, IT&C, orice legat de SF, gaming si plimbari cu familia in aer liber.

Am descoperit ca fetita mea in varsta de 5 ani a inceput sa dezvolte interes pe acest subiect in urma cu un an.
I-am cumparat atlasuri si carti, ii place sa ma asculte si imi tot pune intrebari... Smile De mic mi-am dorit un telescop sa urmaresc deep sky, dar cum nu se prea gasea pe la noi la preturi acceptabile, parintii nu mi-au luat unul.
De doua luni am inceput sa ma documentez despre ce si cum e necesar pentru incepatori, pentru a cumpara un telescop cu care sa ma bucur de cer impreuna cu fetita si sa invatam impreuna.
Am gasit la un utilizator de pe forum(Bogdan) un telescop 114/1000 fara oculare pe care l-am comandat de curand, fiind o buna platforma pe care o pot dezvolta(oculare, motoare...) si am decis sa imi fac si cont pe forum pentru a va urmari mai usor si eventual sa primesc unele clarificari acolo unde nu ma voi descurca.
Stau la etajul 10 si am deschidere pe ambele parti a blocului pentru a vedea cerul, problema ar fi poluarea luminoasa. In weekenduri merg in vizita la parintii mei in zona Tg Neamt la casa unde pot instala in gradina telescopul fara a fi deranjat de o poluare prea mare.
Sunt in cautare de oculare pentru telescop, din ce am inteles cel standard de 20mm din plastic e praf.

Sper sa primesc suport din partea Dumneavoastra si sa avem o comunicare fructuoasa, voi posta intr-un thread progresul nostru(a mea si a fetitei) sunt sigur ca vor urma ani frumosi.

Ultima modificare efectuata de catre reset la 27 Aug 2015 06:57, modificat de 1 data in total
Sus
2SKY
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012

MesajTrimis: 26 Aug 2015 20:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut si bine-ai venit ! Cred ca deja ai facut un pas mare cu aceea achizitie , ai destule de invatat si vor fi multi care iti vor raspunde , in caz de ceva nu intelegi . Acum chiar este o perioada mai proasta in ceea ce priveste urmarirea planetelor ....., dar ai multe de vazut si asa . Distractie placuta .
Sus
reset
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Aug 2015 17:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,

Joi am facut primele observatii din apartament... varza(imi dadeam cu trepiedu' in barba). Ocularul de plastic de 20mm cam slab.

Vineri am facut primele observatii la luna la care a participat si fica mea. A fost frumos, problema era poluarea de la o lampa de strada care era foarte aproape si deranja un pic.
Am scos telescopul departe in gradina dar tot imi bateam cu trepiedu peste falci(eq2), nu reuseam sa gasesc steaua polara, ceva nori.

Sambata am facut tot telescopul puzzle sa curat oglinzile care erau prafuite destul de tare. Curatat tot, pus la loc, incercat sa reglez cat de cat din ochi.
Dupa ce am crezut ca am reglat, mi-am dat seama ca nu prea am reusite de reglare deoarece oglinda principala NU are semn de centru Mad
Sambata seara m-am uitat la marea luna plina 10 minute pana au venit norii... frumos Domle'

Duminica am facut rost in sfarsit de oculare de 10mm si 25mm long eye relief + 2x barlow.
In balcon in incercarea de a testa ocularele si de a vedea daca pot sa colimez cumva fixand o stea aleasa aleator, am vazut cat de stramba e reglata oglinda secundara(se vedea spiderul stramb de tot cand dereglam focus-ul). Reglat din ochi pana lumina de pe spider si tinta s-a "centrat", apoi cand am focalizat la ochi am ramas stramb! SE VEDEA CLAR SATURN-ul Surprised
Am incercat sa fac o poza cu Bridge-ul peste dar nu am reusit... se vede acceptabil cu ocularul de 10 mm.
Barlow 2x cred ca e de jucarie. Cu ocularul 10 mm + 2x barlow nu se intelege nimic.
Incep sa inteleg cum se foloseste trepiedul, falca rezista.
Va tin la curent.

IMG_20150828_211103.jpg
 Descriere:
Primele observatii cu fetita mea
 Marime fisier:  1.25 MB
 Vizualizat:  de 6212 ori

IMG_20150828_211103.jpg

un pic de praf.jpg
 Descriere:
Praf pe oglinda principala
 Marime fisier:  339.19 kb
 Vizualizat:  de 6212 ori

un pic de praf.jpg

Ultima modificare efectuata reset la 01 Sep 2015 08:41, modificat de 2 ori in total
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 31 Aug 2015 17:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

reset a scris:
Curatat tot, pus la loc, incercat sa reglez cat de cat din ochi...
Presupun ca nu ai sters oglinda cu carpa de praf Smile.
Sus
2SKY
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Aug 2015 18:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Uite un planetariu online , foarte bun . Fixezi locatia pe harta cu sageata pe regiunea Romaniei verifici ora , data ...e simplu . http://neave.com/planetarium/ . Ai grija ca toate planetele mai accesibile sint acum linga soare , nu stiu daca puteai vedea Jupiter . Nu indrepta telescopul spre soare Exclamation .
Sus
reset
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Aug 2015 19:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Planeta Saturn, my bad. Celelalte posibil observabile cu galeata mea erau sub orizont dupa ce am verificat cu Star Chart pe telefon(draguta aplicatia dar arata un decalaj destul de mare fata de orientarea telefonului, totusi utila ca iei din ochi cam pe unde ar fi fiecare.
Praful l-am suflat cu un fion dar nu s-a dus cine stie ce si am sters cu o laveta din microfibre speciala pentru ochelari noua de calitate. Nu cred ca am zgariat nimic.
Ma bate gandul sa scot iar oglinda principala si sa vad cum Dumnezeu pot sa masor centrul fara sa o zgarii ca sa il punctez cumva sa colimez mai bine, reglajul doar din ochi e un fel de voodoo.
E cineva din Iasi(sau in drum spre Tg Neamt)care are un colimator laser de impumut 5 minute? Vin eu cu masina pana la el si reglez in fata blocului Rolling Eyes
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 31 Aug 2015 21:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut și bine ai venit pe forum.

Ca să marchezi exact centrul primarei trasează un cerc pe o coală de hârtie exact de diametrul oglinzii. Îl decupezi frumos apoi îl împăturești cu grijă în 4 ca să obții sectoare perfect suprapuse. Cu foarfeca tai vârful apoi despăturești cercul și îl așezi pe oglindă astfel ca marginea să se suprapună exact. Cu marker negru permanent faci un punct în decupare și gata.

Oglinzile se spală într-un lighean potrivit, cu apă călduță în care ai pus un strop de detergent de vase, prin clătire, fără să ștergi cu nimic. Apoi se limpezesc de 2-3 ori cu apă distilată și se lasă să se usuce în plan înclinat. Ștergerea poate antrena particule abrazive de praf care zgârie stratul reflectant.

Pune montura pe zero și folosește-o ca montură azimutală, e mai simplu la vizual.

Pentru că Saturn este destul de jos la orizont și din oraș, de la etajul blocului turbulența este mare. Și tubul trebuie aclimatizat măcar jumătate de oră înainte de observații, altfel se produc curenți în tub care strică imaginea. La 1000mm focală trebuie să ai condiții bune de cer ca să poți folosi barlow-ul cu ocularul de 10mm. Pe parcurs îți recomand să iei oculare plossl de 6-8-15mm ca să ai un set uzual. Ocularul Kelner de 25 așa numitul Super este bunicel dar pentru DSO ai nevoie în primul rând de un telescop cu o apertură mai mare și un ocular wide de 32mm.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 31 Aug 2015 22:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu te mai chinui cu laser. Foloseste timpul pt. a privi cerul.

Pt. marcare pune deasupra un disc din hartie de acelasi diam. cu oglinda, dar cu centrul gaurit, prin centru marcheaza discret cu markerul fara sa atingi/apesi hartia pe oglinga.

Oglinda daca are praf nu-i problema, probabil aria prafului e 0.000001% din aria curata, deci mai bine nu o stergi decat sa o atingi cu orice altceva in afara de lichid si blandete. Incearca sa te abtii de la mai da cu carpa sau cu orice altceva, o zgarii cu siguranta, faci mai mult rau. Acum sa nu-ti imaginezi ca ai stricat-o de tot, de asemenea probabi zgarieturile vor ocupa 0.0001% din aria nezgariata, sau poate mai mult, depinde cat de bine ai "curatat-o".
Spor Smile
Sus
reset
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Sep 2015 07:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aseara am incercat sa filmez Saturnul cu o camera veche si slaba IP 1Mpx de cctv cu senzor CCD ce statea pe birou de vreo 6 ani in cutie.
Am pus pe camera un obiectiv Japan direct peste ocular cu mana(nu am accesorii, T-uri sau alte minuni) sa vad cam ce iese.
M-am chinuit mult cu setarile limitate ale camerei, mai mult de o pata alba cu multe dungi si purici nu am reusit.
Cu obiectivul camerei pus direct in focuser fara ocular vad doar spiderul de la oglinda secundara... more study required.
Am sa incerc sa caut alta camera mai performanta sa vad ce iese...

s2.jpg
 Descriere:
Saturn prin camera de 1Mpx direct pe ocular, se vad de la o posta dungile de pe senzorul CCD
 Marime fisier:  838.36 kb
 Vizualizat:  de 6094 ori

s2.jpg

Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 03 Sep 2015 08:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

De ce n-ai incercat sa pui camera peste un barlow pus direct in focarul telescopului? Fara obiectiv, adica. Mai putina sticla in drum Smile Daca tot apare mic, mai poti lungi distanta pana la camera cu un tub, sau mai pui un barlow. Iti mai trebuie un "nas", cu care sa tii camera fixa in barlow.
Sus
reset
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Sep 2015 09:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un model de "nas"? Ca nu prea pricep cum pot fixa, camera e lunga si grea.
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 04 Sep 2015 07:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am facut un adaptor la strung de la cctv c/cs mount la un adaptor T2 Baader, dar se poate face direct pe 1.25" sau 2".

csadapter1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  66.99 kb
 Vizualizat:  de 5995 ori

csadapter1.jpg

csadapter2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  59.61 kb

csadapter2.jpg

csadapter3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  52.59 kb

csadapter3.jpg

Sus
reset
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Sep 2015 09:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte tare frate.
Credeti ca e suficienta doar lentila de la Barlow(sau nu e necesara) sau trebuie si altceva pentru a focaliza lumina pe senzor? Nu prea inteleg optica cum scap de spider sa obtin imaginea corecta pe CCD.
Se poate cumpara acel adaptor? Nu prea am unde sa fac acea piesa.
Sus
2SKY
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Sep 2015 20:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca nu ai adaptoare pentru camera si e si grea , nu incerca Saturn , ca e o tinta grea si dispare repede din ocular . Incearca luna fara Barlow vezi ce iese , apoi pui Barlow . Poate ai si probleme de la colimare sa vedem .
Sus
reset
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Sep 2015 08:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt la parintii mei acum in Neamt(putina poluare luminoasa).
Teoretic aseara a fost un cer superb, fara pic de luna din pacate, dar cerul era superb. Pana am scos galeata afara si sa caut un prelungitor pentru alimentare... au venit norii.
Am sa incerc azi pe lumina sa vad daca pot face ceva teste.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Who's Who Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact