Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
cigraphics Membru

Data inscrierii: 21 Oct 2010 Mesaje: 40
|
Trimis: 07 Noi 2010 17:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: Slefuire + Aluminizare |
|
|
|
Salutare,
Am primit un telescop, a fost tinut in pod cativa ani si s-a dus oglinda de la umezeala. Se mai poate repara ?
Descriere: |
|
Marime fisier: |
117.83 kb |
Vizualizat: |
de 9406 ori |

|
|
75.51 kb |
de 9406 ori |

|
|
46.42 kb |
de 9406 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1844
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 08 Noi 2010 10:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Asa ceva inca nu am mai vazut
Cum arata restul instrumentului ?
Nu cumva oglinda era argintata ? parca nu as crede sa se duca aluminiul chiar in halul asta nici daca il tii scufundat in apa.
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
cigraphics Membru

|
Trimis: 08 Noi 2010 13:32 Download mesaj |
|
|
|
telescopul este ruginit bine de tot da ii schimb carcasa sau o curat
posibil sa fi fost argintata nu stiu sigur
a stat mai bine de 10 ani in pod
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 08 Noi 2010 15:04 Download mesaj |
|
|
|
Sigur a fost argintata Zic din amintiri...argintul nu stiu daca rezista mai mult de cativa ani...cred ca 5 e mai mult decat optimistic.
Oglinda se poate salva. Se da jos stratul de argint, eventual se poate verifica si starea suprafetei optice si corecta, apoi o acoperire noua cu aluminiu.
Partile metalice ale tubului se poate incerca cu solutie WD40, inmuiate bine si curatate de cateva ori pana dispare rugina.
Daca poti sa pui cateva poze si cu tubul optic....
Am vazut si pe cloudynights restaurari de genul asta si cu rabdare se poate face ca nou. Dar e mult de munca la curatat, eventual refacute unele piese.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2944
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 08 Noi 2010 23:26 Download mesaj |
|
|
|
Nu arata deloc a oglinda argintata . Daca nu au dat peste ea oxizii de azot , atunci ar fi trebuit sa fie inegrita de la hidrogenul sulfurat din ambient. Mie-mi pare mai degraba o oglinda aluminizata atacata de ceva lesios (caustic), cum ar fi soda de rufe sau chiar saramura.
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 08 Noi 2010 23:40 Download mesaj |
|
|
|
Super tare. Oglinda pe post de presa in butoiul cu varza
Si eu imi pun muraturi la butoi tot cam asa (numai ca in loc de oglinda telescopului folosesc vreo 3-4 Naglere ).
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2944
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 08 Noi 2010 23:53 Download mesaj |
|
|
|
Pe aproape ! Oglinda trebuie pusa in butoi cu fata in jos (ca sa nu se zgarie ) , iar ocularele deasupra ei pe post de greutati . Asa se pune varza !
|
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 09 Noi 2010 00:17 Download mesaj |
|
|
|
Gresit, muraturile stau in beci, omul a spus clar pod, deci cred ca e vorba de slanina atarnata acolo care e plina de sare.
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 09 Noi 2010 10:44 Download mesaj |
|
|
|
In Banat e invers
|
Sus |
|
 |
cigraphics Membru

|
Trimis: 09 Noi 2010 16:08 Download mesaj |
|
|
|
Cateva poze
Stiu ca e antic da e bun si asta
|
186.68 kb |
de 9157 ori |

|
Prindere ocular + "Focuser" :)) |
|
150.27 kb |
de 9157 ori |

|
|
104.94 kb |
de 9157 ori |

|
|
71.34 kb |
de 9157 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 09 Noi 2010 16:26 Download mesaj |
|
|
|
Dupa mine, cea mai buna solutie este sa aluminizezi oglinda doar dupa ce, in prealabil, va fi supusa unor teste optice pentru a verifica daca merita efortul si cheltuiala pentru realuminizare si reconditionarea instrumentului.
Unii dintre colegii de forum sunt, cu siguranta, capabili sa faca aceste teste (vezi la aceasta sectiune oamenii activi pe putinele topicuri de optica).
|
Sus |
|
 |
Ovi_astro Membru

Data inscrierii: 26 Ian 2010 Mesaje: 100
|
Trimis: 09 Noi 2010 19:18 Download mesaj |
|
|
|
Tubul ar trebui reconditionat , in ce priveste oglinda primara trebuie testata ca apoi sa se decida daca merita sa fie aluminizata.
Domnul Stanescu de pe forum va poate face aluminizarea si controlul optic.
|
|
Sus |
|
 |
Ovi_astro Membru

Data inscrierii: 26 Ian 2010 Mesaje: 100
|
Trimis: 09 Noi 2010 19:29 Download mesaj |
|
|
|
Asa oglinda in halul acesta n-am mai vazut, pacat de telescop ca fost tinut degeaba in loc sa fie pus la treaba.
Dupa ce va fii aluminizata oglinda va arata ca noua, problema este daca optica este suficient de buna, daca nu ar trebui o reslefuire, dar din cate am vazut in poze oglinda pare bunicica,(inafara de stratul de AL) dar un test optic trebuie facut.
|
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 09 Noi 2010 22:15 Download mesaj |
|
|
|
Parerea mea, daca reusesti sa determini caracteristicile telecopului ( focala, diametru, etc), caracteristici care probabil nu ar trebui sa-ti puna probleme, atunci cauta telescoape cu caracteristici similare, vezi pretul, si pune in balanta cu recuperarea. Personal, dar asta e doar felul meu de-a fi, nu m-as mai complica, ceva nou aduce satisfactii mult mai mari, iar la telescopul tau e de munca.
Spre exemplu pune aici caracteristicile si cei de pe forum isi vor spune parerile.
|
|
Sus |
|
 |
|