| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 238424 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2909 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adi |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2846
|
Trimis: 13 Iul 2015 17:15 Download mesaj |
| Titlul subiectului: SPC900 SC3 mod |
|
|
|
Salut!
Mi-am propus de cativa ani sa-mi fac o astro-camera dintr-un webcam. Am experimentat la inceput cu Philips SPC900 apoi cu PCVC740k, mod Lx -long exposure (SC1 mod- credit special pentru Steve Chambers, cel mai cunoscut dintre pionierii modificarii webcam), versiunea de comanda cu porti NAND( fara comutator pentru shutter)a lui Michel Medina, dar cu 74ALS00( SMD). Apoi i-am pus senzorul pe alta placa, cu tabla de Cu sub el si racirea camerei cu ventilator. Am facut o captura la M57, a iesit binisor. Senzorul fiind cam mic pentru alte DSO, am incercat sa achizitionez un ICX424AL(monocrom) pentru modul SC3. Le-am scris celor de la Eureca dar nu mi-au raspuns, iar inregistrarea pentru comanda la Framos nu s-a finalizat. Am abandonat proiectul cativa ani.
De curand, tot cautand pe Ebay camere cctv mai interesante dar ieftine, am dat de niste camere Sony, monocrome si cu scanare progresiva. Unele modele aveau senzorul cu specificatiile dorite: 1/3", 659x494px, 7,4x7,4microni. Nu se mentiona exact ce senzor aveau, dar fiind produse de Sony, am presupus ca nu poatea fi decat ICX424.
Am dezgopat proiectul abandonat. Am comandat o camera XC-55(second-hand) si niste piese de schimb pentru XC-HR50( in poze se vedeau doua camere desfacute si doua XC-HR70 intregi). Am avut surpriza sa constat ca XC-55 are senzor si chipset Panasonic, fara a gasi pe net macar datasheet. Cele doua camere demontate XC-HR50 aveau senzorii ICX424AL, dar au fost defecti. Cele doua camere XC-HR70 par bune(testate partial pe un monitor video intertesut), dar au rezolutie mai mare(1024x768). Nici nu stiu cum as putea sa le folosesc cu iesirea pe video progresiv.
Dar daca tot am dezgropat mortul si am pierdut niste bani, m-am hotarat sa merg pana la capat. Le-am scris celor de la Framos si am reusit sa comand doi senzori noi( unul monocrom si celalalt color) si socluri pentru ei. Sigur ca multi stramba din nas si ar zice ca puteam sa-mi iau un Atik 16IC s.h. cu acesti bani. Si le dau dreptate. Daca adun toti banii dati pe cctv-uri, camere web si PGR mi-as fi cumparat un Atik 314L+ nou. Totusi un hobbyist m-ar intelege. Toate proiectele de electronica sau constructiile astro puteau fi cumparate "de-a gata", si chiar mai bune, dar ar lipsi satisfactia lucrului facut de tine, plus placerea efectiva din procesul de creatie si experimentare. Evident ca poti avea parte si de dezamagiri, dar la fel este si cand cumperi ceva ce nu corespunde asteptarilor.
In fine, scuzati lunga introducere. Acum constructia. Am facut un mic PCB (lipit de placa in locul unde era senzorul vechi) pentru a adapta iesirea pentru pinii ICX098 la soclul pentru ICX424, pentru ca firele neizolate sa urce paralel la placa pentru senzorul nou. Intre senzor si soclu trece o fisie din tabla de Cu (cold finger), care iese in afara cutiei, si unde se poate pune un radiator sau Peltier. Desi am proiectat-o pentru TEC, am lasat-o provizoriu doar cu o tablita din Cu pentru racire pasiva. Trebuie sa verific cum stau cu condensul si cat de lungi am de gand sa fac expunerile. Am pus pe exterior si un mic ventilator care sa scoata caldura din camera. Senzorul este destul de bine izolat de exterior, cu o masca de plastic de la un cctv, iar pe fereasta i-am lipit un "filtru" clar. Schimbul de caldura se realizeaza preponderent prin "cold finger".
In detalii tehnice nu mai intru. Multe site-uri au detalii amanuntite. Totul se invarte in jurul circuitului vertical driver PD16510. Comanda se interpune intre pinii 10 si 8/13 cu pad-ul corespunzator. La SPC900 corespondenta pini/pad PD16510 cu mufa conectoare CN1 este: pin10=pad7 CN1; pad10= pin7 CN1; pin8/13=pad9 CN1; pad8/13=pin9 CN1.
Am facut PCB-ul de comanda Lx cu 4011(credit lui M. Medina), amp-off cu 2 tranzistoare si zener( credit lui Martin Burri), bias injection (credit lui Greg Beeke). Nu mi-a mers comanda Lx( semnal DTR de la convertor USB/serial); am modificat-o pentru SMD-ul 74ALS00 si a mers. Comanda amp-off nu a mers(am incercat si mai multe tipuri de zener). Fie imi aparea un cadru jumatate alb, jumatate negru, fie alb complet. Daca inversez semnalul de comanda( RTS) nu afecteaza imaginea. Mai de experimentat si alte scheme pana voi reusi. Fara amp-off nu pot creste expunerea pre mult. Poate ca va merge cu intrerupator mecanic pentru shutter (versiunea lui Steve Chambers).
Convertorul USB/serial FTDI l-am modificat. In locul CTS am scos iesirea RTS. Aveam nevoie de ambele iesiri "handshake" DTR si RTS pentru comenzi.
Cand am vrut sa o incerc camera afara prima oara, nu am putut sa o fac sa intre in mod Lx ( nu putea sa controleze portul COM necesar). M-am gandit ca intra in conflict cu celalalt convertor USB/serial ce controleaza montura. Le-am shimbat intre ele in hub, dar degeaba. M-am enervat si le-am lasat pentru experimente de zi. Cred ca tot ce trebuia sa fac era sa las convertoarele in hub si sa restartez tot hub-ul. Dimineata- alte peripetii: nu mai intra in mod Lx nici cu PC-ul. Da-i si schimba comanda: cu 4011, cu tranzistoare, cu CDB400. Nimic. Cand colo ce se intampla: am urmat sugestiile de pe net de a seta camera la 5fps, insa in acest mod camera nu intra in Lx. Cred ca de aceea nu amers la inceput cu 4011. Cu 10fps merge bine(mai ales in Sharpcap, cu WxAstrocapture mai da rateuri si semnalul de comanda trebuie inversat logic). La 15fps cadrele lungi sunt amestecate cu cele normale. .
Aseara- first light. Am facut rapid cateva snapshot-uri la cateva DSO, capturi ecran din fereastra Sharpcap. Daca-i dau sa faca direct snapshot- incepe o alta expunere si nu pastreaza ce este deja afisat. Capturile le-am facut majoritatea cu 30s expunere si castig maxim(nivel 63). Prima impresie: este OK dar nu grozava. Nu are sensibilitatea camerelor cu senzori noi ( cum e ASI120MM/QHY5LII- QE peste 70%), dar se descurca daca cresc expunerea. Zgomotul nu este prea mare chiar la castig maxim. Hot-pixels vreo 4-5 la 20grade si 30secunde expunere. Ampglow-ul este deranjant la expuneri lungi. Daca nu rezolv asta nu are rost sa-i fac racirea cu TEC. Contrastul este cam slab, insa am avut castigul mare si expunerea relativ scurta.
Urmatorul proiect: modificarea unui webcam PCVC740k pentru senzorul color ICX424. Verific initial daca merge driverul pe W7, daca nu, mai am un SPC900 rezerva.
Cer senin!
Marius
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
567.4 kb |
| Vizualizat: |
de 3309 ori |

|
|
856.57 kb |
de 3309 ori |

|
|
543.44 kb |
de 3309 ori |

|
|
454.74 kb |
de 3309 ori |

|
|
538.4 kb |
de 3309 ori |

|
|
543.4 kb |
de 3309 ori |

|
|
69.16 kb |
de 3309 ori |

|
|
74.24 kb |
de 3309 ori |

|
|
44.36 kb |
de 3309 ori |

|
|
40.15 kb |
de 3309 ori |

|
|
45.14 kb |
de 3309 ori |

|
|
65.62 kb |
de 3309 ori |

|
|
43.92 kb |
de 3309 ori |

|
|
47.52 kb |
de 3309 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 16 Iul 2015 18:18 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut!
Am rezolvat cu modul amp-off. Merge numai cu intrerupator permanent deschis intre pin10/pad10 ai PD16510, cu pin 10 in High. Dioda zener care scade tensiunea Vdd pe CCD in timpul expunerii am ales-o experimental de 4V3 (fata a de 6V2 in schema originala). Daca are valoarea mai mica, "ampglow"-ul ramane mai mare, daca este mai mare de 5V6, imi apar cadre albe la gain maxim, intre 4v7 si 5v6, apar cadre cu zgomot mare si artefacte. Impreuna cu bias injection pe pinul 12 al CCD, se reduce aproape complet ampglow-ul.
Pozele din test au 120s expunere, gamma 0, gain maxim(63), mod alb/negru. Randul de sus cu camera in mod 10fps, randul de jos cu 5fps.Celelalte setari din Sharpcap sunt neschimbate. Am incercat si cu racire TEC. S-a redus numarul de pixeli fierbinti - vizibil mai ales in cadrul cu 10fps. Insa cel mai mic Peltier de 12V pe care l-am avut a fost TES1-12704(36W) 30x30mm, cu un consum de 2,5A la 12V. Coolerul care a fost pe el nu a reusit sa disipe caldura in mod corespunzator- cred ca avea vreo 40°C. Deci in final nu cred ca am avut o racire mai mare de 10°C fata de mediu. Sa pun un cooler mai mare ar arata ridicol - mai mare decat camera propriu zisa si o greutate prea mare. Am revenit la racirea pasiva.
|
623.24 kb |
de 3228 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5226
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 16 Iul 2015 18:59 Download mesaj |
|
|
|
| Poti pune si niste scheme electronice ?
|
|
| Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 17 Iul 2015 10:24 Download mesaj |
|
|
|
Salut!
Am sa dau mai bine linkurile catre cei care au realizat modificarile:
- Steve Chambers( Lx si SC3 mod): http://www.pmdo.com/wvest2.htm
-amp-off (Martin Burri): http://www.burri-web.org/bm98/l3k/circuit_pre-lay.htm . Zenerul pe care l-am folosit a fost de 4V3.
-bias injection (Greg Beeke ): http://astro.neutral.org/eq/ampoff.html
Am facut cateva capturi aseara (cu newton 150/750 si filtru Meade 4000 nebular narrowband). Am rezerve in ce priveste "dynamic range". Stelele mai luminoase sunt saturate iar celelalte par a avea aceeasi magnitudine si au o zona intunecata in centru. Poate ar trebui sa incerc si alte setari ale camerei (am folosit doar modul de compresie I420 si am reglat numai expunerea, castigul si gamma) . Cred ca voi incerca si modul RAW ( Etienne Bonduelle & Martin Burri): http://www.astrosurf.com/astrobond/ebrawe.htm
|
431.81 kb |
de 3177 ori |

|
|
326.59 kb |
de 3177 ori |

|
|
455.06 kb |
de 3177 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 17 Iul 2015 13:08 Download mesaj |
|
|
|
Am trecut camera in RAW mode. Imbunatatire substantiala in dark-uri. Astept o seara de test pe DSO.
Poza comparatie RAW vs. normal mode. Sus cu 10fps, jos cu 5fps.
|
324 kb |
de 3159 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|