Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234035 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
gil03 Membru

Data inscrierii: 17 Apr 2011 Mesaje: 25
|
Trimis: 24 Mai 2015 22:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: montura mea |
|
|
|
Buna seara . Virgil este numele meu . Sunt prezent pe forum de ceva timp , totusi primul telescop l-am achizitionat curand de aici de pe forum . Am cumparat doar tubul complet montura fiind realizata de un prieten . Trepiedul a fost luat de la un teodolit vechi si reconditionat . Am iesit de 2 ori la observatii pana acum , timpul este foarte limitat pana pe 29 luna curenta ( vin tarziu de la servici , uneori si dupa 10 seara ) . Despre montura : miscarea azimutala este f fina si nu am sesizat deloc vibratii ( acolo sunt 2 rulmenti mari cat palma mea ) . In schimb , miscarea pe altitudine e o problema . Sistemul este subdimensionat ( nici eu nu prea am stiut ce sa cer ) , surubul de blocare nu-si prea face treaba si am o problema cu vibratiile . In clipa in care focalizez trebuie sa astept 5-6 secunde pana se opresc vibratiile . Daca e vant , e si ma rau . Am si vb cu cel care a a facut montura si urmeaza niste mici modificari : sistemul pe altitudine modificat sau altul , corpul monturii ( cel pe care se afla manerul pt controlul miscarii pe azimut ) schimbat sau intarit si de asemeni un mic triunghi pentru trepied . Sper sa va placa montura mea si observatiile sunt bine venite . Va salut , cu respect , Virgil .
Descriere: |
|
Marime fisier: |
12.6 kb |
Vizualizat: |
de 6270 ori |

|
|
65.46 kb |
de 6270 ori |

|
|
61.99 kb |
de 6270 ori |

|
|
66.94 kb |
de 6270 ori |

|
|
55.44 kb |
de 6270 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9699
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 25 Mai 2015 02:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Într-adevăr, la altitudine ai de modificat mai serios, un ax subțire la o montură "în genunchi" la care instrumentul stă deasupra și deci ne-echilibrat este o idee nu tocmai bună. Am experimentat această variantă și am schimbat-o, așezând instrumentul în lateral pe un ax mai lung și cu o contra-greutate în partea cealaltă. Altă variantă este cea cu așezare pe discuri mari, în furcă, exact ca la o montură Dobson. Instrumentul va sta în echilibru și mișcarea va fi mult mai fină și mai precisă.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
gil03 Membru

|
Trimis: 25 Mai 2015 20:30 Download mesaj |
|
|
|
@ Erwin : Multumesc pt sfat . Este mai mult decat bine venit . Momentan sunt f ocupat cu serviciul , dar dupa 29 dau montura la refacut . Revin cu poze . Cu respect , va salut , Virgil .
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 26 Mai 2015 00:25 Download mesaj |
|
|
|
Încă ceva: haloul care se vede la Lună arată că există reflexii în tub. Recomand căptușirea părții din față a tubului cu velur negru autocolant, zona din fața primei diafragme, a parasolarului și (re)înegrirea tuturor pieselor din interior, în special la tubul focuserului partea din interior. Calitatea imaginii va crește semnificativ.
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 26 Mai 2015 09:29 Download mesaj |
|
|
|
Putin probabil ca o luneta Sky Watcher de fabrica sa nu fie vopsita complet in negru mat la interior.
Eu am desfacut 3 pana acum si sunt foarte frumos vopsite la interior (cu negru mat) plus ca au diafragme corect plasate .
Cred ca haloul provenea de la pacla atmosferica sau posibil de la sticlele ocularului ori de la obiectivul aparatului foto.
Oricum, daca mai persista pe viitor acest halou si mai ales la vizual, atunci solutia propusa de Erwin este foarte buna.
Totusi ma mira ca o luneta SW sa nu fie vopsita si diafragmata corect de fabrica la interior. Ale mele stau foarte bine la acest capitol.
Mult succes la observatii !
|
|
Sus |
|
 |
gil03 Membru

|
Trimis: 26 Mai 2015 22:57 Download mesaj |
|
|
|
@ Erwin , Teo : Poza a fost facuta cu telefonul unui prieten prin asezarea aparatului pe ocular . Parasolarul este vopsit mat la interior . Cand am dat capacelul de la focuser jos prima oara m-am uitat din curiozitate si intradevar este vopsit tot tubul mat la interior . Cat despre demontat , montat , colimat si alte operatii ATM sunt lipsit total de simtul tehnic . . As prefera sa vad la altul prima oara si apoi sa fac si eu . In copilarie si adolescenta am demontat 3 aparate foto si de fiecare data au ramas piese in plus dupa montare . . Multumesc pentru interesul aratat . Eu acum am ajuns acasa .Cand o sa termin cu programul asta criminal o sa deschid un nou topic despre un upgrade la oculare bineinteles dupa ce rezolv cu montura .
|
|
Sus |
|
 |
gil03 Membru

|
Trimis: 26 Mai 2015 22:59 Download mesaj |
|
|
|
Ps : Parasolarul meu are o cursa foarte scurta si numai daca trag tare de el . Din ce am vazut pe youtube merge foarte usor tras la alte lunete . Cam care ar fii problema ? Cred ca dublat un mesaj din greseala .. Rog un adm sa rezolve ( nu stiu de unde sa sterg ) .
|
|
Sus |
|
 |
gil03 Membru

|
Trimis: 28 Iun 2015 16:03 Download mesaj |
Titlul subiectului: Buna ziua |
|
|
|
Cam asa ar arata varianta finala . Puncte bune : vibratiile au disparut definitiv . Puncte mai putin bune : spiderul care tine picioarele trepiedului nu se afla la mijloc ci la baza , lipseste un maner pentru controlul miscarii pe altitudine ca la azimut . Montura a fost testata la Luna si Saturn intre orele 12.30-1.00 pm din balcon ; vibratiile au disparut complet ( dupa cum se vede '' mesterul "' a preferat solutia cu rulmenti conici si pentru miscarea pe altitudine ) . Din punctul meu de vedere montura merge minunat ( totusi luati in calcul ca nu am manevrat alte monturi pana acum ) .Ramane de vazut cum se va comporta in natura cand o sa vada un pic de vant . Saptamana viitoare ( sper sa am timp ) va primi manerul pentru controlul miscarii pe altitudine si un suport pentru laser . Multumesc inca o data pentru incurajari si observatii . PS : pozele sunt executate la '' mester '' acasa . Pacat ca nu am avut si tubul la mine , zona este absolut minunata . Dambovita , Moreni , Colibasi .
|
113.81 kb |
de 5772 ori |

|
|
116.24 kb |
de 5772 ori |

|
|
136.95 kb |
de 5772 ori |

|
|
162.99 kb |
de 5772 ori |

|
|
154.81 kb |
de 5772 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 28 Iun 2015 18:14 Download mesaj |
|
|
|
Arată bine dar are ceva care o ține fixă pe altitudine? Instrumentul trebuie să stea la punct fix și să se miște doar când vrei să realiniezi poziția. Nu merge să-l ții cu mâna, tremură. E valabil și la azimut, dacă se învârte prea ușor pe rulmenții conici nu vei putea observa nimic din cauza oscilațiilor.
|
Sus |
|
 |
gil03 Membru

|
Trimis: 28 Iun 2015 19:23 Download mesaj |
|
|
|
@ Erwin : Pentru altitudine si azimut au fost stranse suruburile destul de mult ca sa mearga relativ usor . Tubul meu ( 90 / 900 ) sta fix pe altitudine in orice pozitie si orice vibratie a disparut . Inainte trebuia sa astept cateva secunde bune pana ramanea imaginea relativ nemiscata si oricum imi cam aluneca tubul ( nu statea fix deloc ) ; acum , cu rulmenti conici si la altitudine , s-a schimbat treaba . O sa incerc sa fac cateva poze sau chiar un filmulet scurt cu montura + tub zilele urmatoare cu telefonul unui prieten si le postez aici . Eu pana acum nu am vazut sau pus mana pe o montura comerciala ( defapt pe niciuna ) asa ca remarcile si observatiile sau mai mult decat binevenite .
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 28 Iun 2015 23:42 Download mesaj |
|
|
|
Ai facut treaba buna.
Am si eu un trepied cu montura oarecum asemanatoare si ma descurc cu ea.
Singurul lucru neplacut este ca trebuie sa umblu mereu la suruburi atat pe verticala cat si pe orizontala cand astrul iese din campul vizual datorita miscarii Pamantului si asta mai ales la puteri mari ( peste 100 X) .
Cu toate acestea, m-am obisnuit. Pentru ca sesiunile mele de observatii sunt scurte si se limiteaza la aproximativ jumate de ora pe seara, merg cu acest setup fara probleme.
Spor la observatii in continuare !
|
|
Sus |
|
 |
gil03 Membru

|
Trimis: 29 Iun 2015 08:22 Download mesaj |
|
|
|
@Teo : Multumesc pentru incurajari , eu am strans suruburile suficient incat la miscarea pe azimut nu am trepidatii , oscilatii sau vibratii ; la fel si pentru altitudine nu am nicio vibratie si de asemeni tubul ramane nemiscat in orice pozitie il pun . Din punctul meu de vedere e ok , nu am nicio vibratie sau oscilatie . Nevazand alta montura '' live '' cam asta a iesit pana acum . Pe masura ce voi acumula experienta , sunt absolut sigur ca vor interveni si alte modificari . @ Erwin , Teo multumesc pentru observatii .
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 29 Iun 2015 09:41 Download mesaj |
|
|
|
Poți să detaliezi un pic cum vin șuruburile alea, pe ce strâng ele? Este vreo patină sau bucșă elastică, cum e făcut? Am montura din teu de instalații și la aia am pus un șurub care strânge direct pe filet, nu e o idee prea bună...
|
Sus |
|
 |
gil03 Membru

|
Trimis: 29 Iun 2015 11:13 Download mesaj |
|
|
|
@Erwin : peste rulmenti vin 2 bucse de metal , iar surubul cu piulita strange tot ansamblul care este bagat in acel '' U '' . Eu chiar nu constat vibratii sau oscilatii ( neavand alta montura pana acum am semne de intrebare oricum ) . Acum sunt la servici , dar diseara sper sa sa pot face niste poze cu primplan sau chiar un filmulet scurt cu ajutorul unui prieten .
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5155
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 29 Iun 2015 11:21 Download mesaj |
|
|
|
Din ce se vede in poze, surubul este chiar axul care preseaza cei doi rulmenti conici intre ei, ca la un butuc de roata cu joc reglabil. Daca strangi un pic mai tare, dupa eliminarea jocului, apare o frecare controlata intre rolelele si inelele rulmentului.
|
83.81 kb |
de 5636 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|