Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234027 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
rabeir Membru

Data inscrierii: 16 Mai 2012 Mesaje: 407
Motto: Vires in numeris Localitate: Brasov
|
Trimis: 25 Mai 2015 11:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: NEQ6 bolnav |
|
|
|
Salutare
Mi-e bolnav copilul!
In urma unui GoTo cu ghinion un cablu s-a agatat de surubul de reglare a altitudinii de pe montura, mufa de la Poesidon EQDIR s-a spart si 2 fire din conectorul serial atins in timp ce motoarele trageau.
Din cate imi spune electronistul placa de baza e busita, mai exact niste controllere PIC EEPROM care contin un fel de BIOS si desi piesele s-ar gasi, softul din ele mai greu.
Are cineva un bios de montura NEQ6 cumva?
Multumesc anticipat pentru orice ajutor... |
|
Sus |
|
 |
Daniyyel Membru

Data inscrierii: 21 Mai 2011 Mesaje: 234
|
Trimis: 25 Mai 2015 13:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Spune-le problema celor de la Sky-Watcher! Te vor ajuta cu siguranță!
Edit: Uite un link cu tot felul de drivere de la Sky-Watcher : http://www.skywatcher.com/downloads.php?id=256 _________________ Telescop: Skywatcher 150/750 NEQ3-2 Black Diamond
Binoclu: Auriol 10x50
Accesorii: Super 25mm, Barlow 2x, SkyWatcher UWA 6mm Gold Line, Baader Solar Filter ND5 full aperture.
Camera: QHY5L-II MONO, Canon 450D, Orion StarShoot. |
|
Sus |
|
 |
rabeir Membru

|
Trimis: 25 Mai 2015 16:34 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc frumos, pare ca am o sansa conform instructiunilor: http://www.skywatcher.com/downloads/MCFirmwareLoader%20Manual.pdf
un PIC16F886 pare sa fie ~10 lei (trebuiesc 2), e mult mai tentant decat o placa noua. In cel mai rau caz distrug si motoarele
Revin cu update dupa ce-mi vin piesele sa confirm daca se poate scrie softul si remedia defectiunea. |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2299
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 25 Mai 2015 16:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Daca era de la EQ5 ti-l dadeam eu cu cea mai mare placere
Am avut o problema oarecum similara la un controller (fara goto) acu' cativa ani si m-au ajutat niste colegi de la munca - lucram la o firma de automatizari si l-au copiat din alt controller sanatos pe care-l aveam separate - doar asa am reusit sa readuc la viata jucaria.
Scrisesem si la SW un mesaj in care le povesteam ce aveam nevoie de la ei si m-au trimis frumos la orice dealer local de unde sa-mi procur toata unitatea. Din cate am inteles nu erau dispusi la vremea respectiva sa puna la dispozitie sub-componente software si nici nu incurajau reverse-engineering.
Pacat, pt ca in final asta am fost nevoit sa fac...
Bafta la reparatii! _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5155
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 25 Mai 2015 19:47 Download mesaj |
|
|
|
Acea procedura de "Firmware Loader" din manual merge doar daca ai montura functionala, cu firmware incarcat in MC si ruland. Daca doar inlocuiesti PIC-urile cu unele "goale", nu se va incarca nimic, asa.
Teoretic, poti folosi fisierul acela de firmware (.mcf) daca gasesti pe cineva sa-si dea seama ce-i acolo si sa programeze PIC-urile noi cu un programator dedicat. Si daca acel fisier contine toate informatiile si daca nu este implementata o metoda de protectie.
Apropo, verifica si EQDir-ul. Daca s-au atins firele si s-a ars ceva, cel mai probabil este vorba de tensiunea de alimentare (12 V) care a atins liniile seriale TTL (5V). |
|
Sus |
|
 |
rabeir Membru

|
Trimis: 25 Mai 2015 19:55 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc frumos de info,
desi nu-mi sunt pe plac par avizate.
Ai încercat așa ceva sau știi pe cineva care? Sau sunt presupuneri cu ceva temei tehnic (background care-mi lipsește mie sa fiu sigur de ceva)
Am încercat cu controllerul de mâna de îndată ce de pe PC nu a mai mers, momentan nu am cum sa testez eqdir fără montura funcțională. Am unul de rezerva handmade pt teste după ce comand alta placa sau găsesc o soluție cu cea defecta.
Merci de INFO, ma înclini către o comanda rapida de placa noua. |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5155
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 25 Mai 2015 21:33 Download mesaj |
|
|
|
De programat, am programat ceva microcontrolere, si PIC-uri (grrr), dar in special ATMEL-uri.
Astea din MC nu sunt cu nimic mai deosebite.
Daca un PIC este "gol", el trebuie programat hardware cu un programator dedicat.
Vezi si aici, PIC16F88X Memory Programming Specification
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/41287D.pdf
Metoda hardware la PIC-uri se numeste "In-Circuit Serial Programming (ICSP)".
Detalii aici: http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/30277d.pdf
Poate ai tinde sa crezi ca "Serial" ar inseamna portul serial de la PC (UART / RS232).
Dar aici este vorba de alt fel de port serial, cu alte semnale.
Iti trebuie un programator de genul: http://www.kitsrus.com/pic.html
Metoda software din manual foloseste portul serial clasic (UART / RS232) cu ajutorul unui firmware deja incarcat in microcontroler, iar el se reprogrameaza cu datele primite de la programul Skywatcher (MCFirmwareLoader). Fara acel firmware (cum vin PIC-urile din fabrica), portul serial clasic (impreuna cu majoritatea PIC-ului) este pur si simplu inactiv, nu poate incarca nimic. |
|
Sus |
|
 |
rabeir Membru

|
Trimis: 30 Mai 2015 00:52 Download mesaj |
|
|
|
deocamdata am remediat prin inlocuirea placii de baza cu una noua, ma bucur sa constat ca motoarele sunt ok si la fel si eqdir+ serial->usb
atentie mare la cabluri, probe in toate pozitiile  |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9699
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Mai 2015 03:28 Download mesaj |
|
|
|
E cea mai sănătoasă soluție când e vorba de module electronice, se înlocuiesc cu totul, ca la calculatoare.
Pentru cabluri există diverse soluții printre care fixarea cu bandă adezivă, cu cleme lipite din loc în loc sau cu coliere din plastic. Asta pentru a preveni accidentele pe viitor. O montură adevărată ar trebui să aibă toate cablurile în interior și să iasă undeva la baza monturii, lângă trepied. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
rabeir Membru

|
Trimis: 30 Mai 2015 09:01 Download mesaj |
|
|
|
Da, culmea ca in momentul accidentului erau prinse cu arici, dacă eram mai neglijent si le lăsam atârnate agățarea nu era atât de periculoasa încât sa rupă un conectorul serial de la eqdir.
Cred ca e cel mai sănătos de verificat la fiecare schimbare prin câteva mișcări ample prin toate direcțiile. Șuruburile de altitudine sunt păcătoase si la agățarea cablurilor.
Am sa încerc totuși sa repar si modulul defect de curiozitate
Cer senin! |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|