Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233950 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 08 Apr 2015 15:54 Download mesaj |
Titlul subiectului: JnEr1(PK 164.8+31.1) |
|
|
|
Ahoi,
Din tot ce am fotografiat pana acum proiectul actual este cel mai dificil din punct de vedere tehnic.
Am achizitionat de curand un reducator/flatener de la Teleskop Service
lhttps://www.teleskop-express.de/shop/produ....html[url].
Din punct de vedere matematic focala ar trebui sa imi coboare la 395 mm insa mai am de facut corectii la elementele de adaptare si in momentul de fata focala este de 402,5 mm.
In roata de filtre am montate filtre de 1.25" iar vigneta produsa este crancena, nu poate fi corectata prin sky-flats deoarece campul vizual s-a marit in asa fel incat la flatul obtinut intra in joc si gradientul cerului, astfel ca, dupa aplicarea sky-flat-urilor tot imi ramane un gradient in imagine. Se poate corecta software insa nu am mai avut puterea de a mai lupta cu "inamicul".
Solutia pentru aceasta problema este trecerea pe filtre de 2" sau inlocuirea filtrului clear din fata camerei (pe format T2) cu unul de la Astronomik cu 12nm insa implica astfel eliminarea rotii de filtre si trecerea exclusiv pe H-alfa (ccea ce nu m-ar deranja in mod deosebil).
Am atasat si un flat, la imaginea finala am fost astfel nevoit sa fac un crop.
Date tehnice:
TS ED APO 90/402 mm
Camera: QHY9m la -30°C
Filtru utilizat: Astrodon 6nm
Ghidaj: Celestron 102/660mm cu Atik 16IC
Montura EQ-6 Pro (EQMOD).
Numar de cadre: 40, expunere/cadru: 900 secunde, timp total expunere 10 ore.
Corectie cu flats si darks.
Numai bine
Emil
P.S. Nu sunt 100%. O parte din iluminatul public este trecut pe led-uri si imi face impresia ca o parte din gradient este produs astfel, sper din tot sufletul sa nu fie cazul.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
998.42 kb |
Vizualizat: |
de 2894 ori |

|
|
807.16 kb |
de 2895 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 08 Apr 2015 17:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: JnEr1(PK 164.8+31.1) |
|
|
|
Emil Kolbert a scris: |
P.S. Nu sunt 100%. O parte din iluminatul public este trecut pe led-uri si imi face impresia ca o parte din gradient este produs astfel, sper din tot sufletul sa nu fie cazul. |
Te poti lamuri daca faci flat-uri artificiale in loc de sky-flats. Eu nu prea cred ca e gradient de cer acolo, pentru ca a) e cam mare (asta e relativ, sunt totusi 10 ore de fundal slab in Ha vs putine flat-uri) si b) la 550mm eu nu am probleme cu asta.
Mai e o posibilitate, lumina parazita. In cazul meu, din doua surse: pe langa focuser (uita-te ziua spre lumina, dinspre obiectiv) si pe la flansa de la roata de filtre (vezi poza). Ca sa testezi, expuneri ziua cu capacul pe luneta.
Nu stiu daca poate fi de la iluminatul public, in 10 ore pozitia s-a schimbat si cred c-ar trebui sa apara mai uniform pe verticala, nu in diagonala, dar e doar o presupunere.
Am remarcat si eu ca la pozele deep, in special in banda ingusta, cadrele de calibrare trebuie sa fie absolut perfecte, altfel efectul final e destul de dramatic. Astrofotografia asta e greu
Nu in ultimul rand, multumim de poza!
|
42.96 kb |
de 2836 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5154
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 08 Apr 2015 19:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salutari Emil !
Am incercat sa extrag si sa scot gradientul din soft (IRIS)
Vezi ce a iesit la prima incercare.
Gradientul extras l-am colorizat pentru a evidentia mai bine forma, poate da o idee de unde vine.
Oricum, nebuloasa este acolo !
Poate ar fi interesant sa pui si o imagine singulara la care nu ai aplicat sky-flat, doar flat normal.
|
67.42 kb |
de 2798 ori |

|
|
260.23 kb |
de 2798 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 08 Apr 2015 21:15 Download mesaj |
|
|
|
Lumina parazitara pe langa focusor.. m-am gandit si eu la ea insa nu sunt atat de sigur, la 500 mm nu am remarcat aceasta problema insa acum sistemul sa schimbat din punct de vedere optic, cred eu, destul de mult. Restul componentelor sunt etanse (garantat).
Am folosit 30 de dark-uri si 15 flat-uri.
Un jpg dintr-un cadru light.
Conul de lumina stiu ca nu este centrat, o sa am mult de lucru pe partea asta...Banuiesc ca fosucorul nu este paralel cu optica.
Insa MULTUMESC MULT
Numai bine
Emil
P.S. Daca e poluare luminoasa atunci poate influenta si diagonal daca pozitia obiectului fotografiat favorizeaza acest lucru, adica aflat la 45° fata de obiect. Am sa incerc niste fotografii in Est, daca dispare efectul atunci e nasoala treaba, daca nu atunci am de lucru.
|
959.2 kb |
de 2765 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 11 Apr 2015 10:30 Download mesaj |
|
|
|
Emil, la ce distanta de senzor ai montat reducatorul?
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|