Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180917_211051_113x.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236366
Numar de utilizatori inregistrati: 2878
Cel mai nou utilizator inregistrat: Eugen Lupescu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Constructie observator

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
pmstancu
Vizitator

MesajTrimis: 18 Sep 2014 16:20 Download mesaj
Titlul subiectului: Constructie observator
Raspunde cu citat (quote)

Salutari tuturor.

In conditiile in care am vazut subiecte identice deschise deja, dar care s-au transformat in foileton (cu sfarsit fericit majoritatea - de genul "done") nu am dorit sa le poluez, ci sa incep unul nou. La nivel declarativ si de intentie, acum, imi doresc ca finalitatea sa fie aceeasi.
Pe scurt, fara a mai dezvolta aspectele legate de hobby, dorinta, entuziasm, "pasarici", etc, etc, lucrurile stau cam asa : am ceva dotari tehnice din domeniul astro, o locatie "la tara" (= poluare luminoasa minima) suficient de aproape incat sa-mi permit sa ajung destul de des acolo, interesul viu, inca, pentru a pierde noptile zgaindu-ma la astre, numa' ca operatiunile de stramutat echipamentul din casa afara, reconectat, aliniat, etc, etc, imi diminueaza atat spiritul cat si capacitatile fizice...
Ca atare, cochetez cu ideea de a construi un mic observator, unde sa montez toate acareturile cu caracter permanent (aproximativ).
Am studiat ceva posturi pe tema si mi-am facut o oaresice idee de una, alta. Multe info folositoare, din care m-am inspirat. Dintre toate cele, cel mai mult, m-a frapat aspectul legat de metodele constructive/cerintele legate de eliminarea (evitarea) vibratiilor din stalp/instrument, mai ales pentru astrofoto.
Chiar daca, pentru moment, aspectul de astrofoto la nivel inalt este doar deziderat, incerc sa anticipez si acest lucru si l-am luat in calcul la schitarea viitorului observator.

Date fiind toate cele, atasez o schita a ceea ce mi-am imaginat ca ar putea fi suficient/folositor ca si observator pentru subsemnatul. As aprecia comentariile oricui v-a-v de solutia constructiva creionata de mine, in asa fel incat sa reusesc sa scot maximum util posibil. Pentru asta, multumesc anticipat pentru input.

Cateva date constructive (intentie):
- amprenta la sol : 3x3m (utila)
- fundatie beton la -80/+20/30
- stalpi/grinzi/traverse din teava profil patrat de 60x60mm cu grosime de 3mm, sudata la imbinari
- fara contravantuiri, rigidizati peretii (ambele suprafete) fie cu osb sau scandura de brad + izolatie polistiren
- stalp central sustinere constructie din teava rotunda de aprox 300mm cu 4-5mm in carne
- stalp montura din teava rotunda de 200 mm cu grosime de 3-4mm, ingropata in beton la -800/1000mm si elevata fata de podeaua superioara la 800mm
- parapet (sau fara) la nivelul superior de h 600mm
- cover de genul "landou", pliabil manual in ambele sensuri, cu spite cilindrice/tubulare din fibra/metalice/altele si material de banner/prelata publicitar/a
- scara interioara de acces

In mod particular sunt curios daca stalpul monturii e suficient pentru evitarea vibratiilor, luand in calcul si/fie :

- umplerea cu beton complet sau pana la o anumita inaltime si diferenta cu nisip sau margaritar marunt
- umplerea spatiului dintre cei doi stalpi cilindrici ca mai sus

Multumesc anticipat pentru orice sfaturi si/sau comentarii.

Salutari,
MS

plan observator.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  214.57 kb
 Vizualizat:  de 6706 ori

plan observator.jpg

Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 18 Sep 2014 17:04 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Constructie observator

stalpul acela pare prea lung la diametru de 20cm (daca e izolat de podeaua superioara).
eu am ceva intr-un fel asemanator, dar stalpul e de 30cm grosime din beton armat si e prea subtire, am in plan largirea lui la 50cm (o data cu sosirea vremii proaste).
Sus
pmstancu
Vizitator

MesajTrimis: 18 Sep 2014 17:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

practic va ajunge la 30 daca umplu spatiile dintre cei doi stalpi dar, in cazul asta, nu va mai fi izolat absolut de restul constructiei.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 18 Sep 2014 21:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit și felicitări pentru proiect!
Înțeleg că vrei să fie ca o terasă elevată față de nivelul solului, în acest caz rigiditatea pilonului scade prea mult. Dacă ai văzut fundația făcută de Marian Achim pe topicul lui, s-a discutat pe larg acolo care sunt considerentele și de ce are 2mc de beton în pământ. O construcție înaltă și suficient de rigidă o să depășească probabil niște limite de rezistență a solului, depinde dacă ai aluviuni, argilă, piatră și vei fi obligat să lărgești mult baza ca să rămână stabil, să nu se încline ca turnul din Pisa, ceea ce duce la cheltuieli suplimentare. Află de la un constructor sau arhitect local care este structura solului și limita de rezistență, ce fundații sunt la casele din zonă.

Acoperișul landou este cel puțin interesant. Nu știu dacă e o soluție prea bună când bate vântul sau când e zăpadă iarna. Tare aș vrea să văd o cupolă tip dom! Smile E ceva mai greu de construit cadrul dar se poate acoperi cu tablă zincată și este cea mai rezistentă formă structurală de acoperișuri. Există niște tipi care vând domuri geodezice prefabricate și îți fac și instructajul pentru montare inclus în preț. Structura este din triunghiuri cu laturi din lemn îmbinate cu conectori metalici speciali. Dar nu aș cumpăra unul gata făcut ci aș construi ceva similar cu forțe proprii.

Spor!

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 18 Sep 2014 22:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dece neaparat ridicat de la sol?
Sus
pmstancu
Vizitator

MesajTrimis: 18 Sep 2014 23:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multam de toate cele. Proiect, da, imi doresc si finalitate.
Apreciez parerile ce vin din directii aproximativ diametral opuse. Ma refer la locatia geografica a fiecaruia dintre noi, sa nu ma intelegi gresit.... Very Happy
Da, am vazut postul si am fost un pic dezamagit initial, apoi am realizat considerentele pe care le-a avut in calcul.
Eu mi-s mult mai norocos dpdv sol, chiar e o vorba in sat, atunci cand se-apuca lumea sa culeaga pietrele/grohotisul din gradina : "o faci degeaba, cresc la loc!" Shocked
Recunosc ca nu-mi mai amintesc cum se comporta acoperisul caruciorului pe vremea cand ma plimba mama prin parc, dar a fost inspiratie de moment si am facut o paralela cu corturile tip iglu. Daca tesatura va fi bine intinsa nu cred ca vor fi probleme cu zapada iar dpdv vant, cred ca-l va "sparge" cu succes.
Am nevoie de elevatie pentru a depasi ceva obstacole (garduri/case/tufisuri) si am inteles/anticipat problema diminuarii rigiditatii odata cu cresterea lungimii stalpului.
Acum chiar ca ma roade, rau, partea cu rigiditatea, chix ca nu tind sa am stalpul perfect. Dar macar pe aproape.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Sep 2014 23:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ma gandesc ca stelele sunt undeva sus, conteaza ca te ridici 2m? Poate ca te complici inutil, zic si eu.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 18 Sep 2014 23:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poți să iei în considerare faptul că sub 20 de grade altitudine atmosfera nu prea te lasă să faci nimic iar dacă sunt lumini prin sat e cu atât mai rău. Încearcă să amplasezi observatorul cu obstacolul cel mai înalt și mai lat spre nord. Printre copaci te poți uita liniștit. Dacă piatra este rotundă, aluviuni, piatră de râu, nu e bine, dacă este stâncă atunci chiar că ești norocos. Smile
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 18 Sep 2014 23:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
- elevata fata de podeaua superioara la 800mm
- parapet (sau fara) la nivelul superior de h 600mm

Nu face greseala asta; chiar daca pierzi orizontul, unul din avantajele observatorului e ca te protejeaza de vant in timpul observatiilor, foarte important la astrofoto. Eu m-am zgarcit si am calculat peretii/pilonul pentru acces pana la 18-20 grade; practic nu am facut niciodata obs asa de jos si in plus ca sa inchid acoperisul (roll-off) trebuie sa parchez telescopul doar in anumite pozitii, ceea ce e o complicatie in plus la automatizare (contraexemplu: jimao22, unde inaltimea e "just right").

Aceeasi intrebare: de ce asa de inalt ? E un pendul cu o frecventa de rezonanta foarte mica... si pare foarte subtirel.
Sus
pmstancu
Vizitator

MesajTrimis: 19 Sep 2014 00:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu a fost suficient ca m-a cam inghesuit "soarele" meu dpdv locatia din fundu' gradinii, acum o faceti si voi.... Si ma puneti intr-o postura dificila, acum acordand prioritate planului de persuasiune in locul celui practic. Sper ca argumentele stiintifice sa invinga.... Twisted Evil
Erwin "...obstacolul cel mai înalt și mai lat spre nord"! Nicio sansa, e chiar pe invers si al naibii de aproape. Un intreg lant de dealuri care-mi acopera orizontul sudic, 200 metri elevatie peste mine, obstructie pana pe la vreo 45 grade (aprox). Motiv pentru care am cochetat chiar si cu ideea de a cocota observatorul pe coama casei. Proiect mort din fasa!
Aia 2/3 m in plus m-ar ajuta sa trec macar peste coama casei.
Reflectez, refractez (in fata consoartei) si sper intr-o expunere scurta la un f mic... nu stiu de pret, dar asta-i alta poveste...
Sus
achy1978
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 19 Sep 2014 07:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

1. Incearca sa cobori cu pilonul cat poti de mult sub pragul de inghet, pentru ca in acest fel vei fi mult mai linistit in timp, cu privire la alternanta anotimpurilor (inghet/dezghet)ce poate inclina usor pilonul, in cazul in care nu este suficient de adanc. De asemenea, eliminarea vibratiilor este un aspect la fel de important, care isi are izvorul tot in proiectarea pilonului.

2. De ce fundatie de beton ???

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 19 Sep 2014 10:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu e bine. Obiectele interesante sunt de la E-S-V, la N ai puține. Dacă nu ai încotro, te specializezi pe cele la care ai acces. La extrem sunt telescoapele cu oglindă lichidă care sunt orientate întotdeauna la verticala locului și balează o zonă mică de cer în fiecare seară, în fiecare anotimp, de-a lungul anului. Totuși se pot face lucruri interesante și dacă nu ai orizont deschis în toate direcțiile. Dar poate mai negociezi și obții un alt amplasament, explici "soarelui" tău ce economie vei face construind un observator la sol. Cu siguranță va ieși mult mai ieftin, poate la o treime din ce ai proiectat inițial cred eu. Smile
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Sep 2014 11:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Complici proiectul si nu cred ca o sa castigi ceva daca te ridici 2 m, oricum probabil la nivelul dealurilor ai turbulente. Eu as fi multumit si (doar) cu un Est curat.
Sus
pmstancu
Vizitator

MesajTrimis: 19 Sep 2014 12:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin a scris:
La extrem sunt telescoapele cu oglindă lichidă

Multumesc pentru incredere.... Embarassed Si eu, care ma asteptam ca macar astazi sa reusesc sa dau de cap problemei cu alinierea noii monturi din dotare....

Erwin a scris:
... explici "soarelui" tău ce economie vei face construind un observator la sol

Asta da argument stiintific! Twisted Evil Sper sa functioneze, chiar daca, pentru mine, s-ar putea sa nu fie vreo economie....

valy : "zidul" din S e total impadurit, turbulente minime fata de cel (de departe) din N care este defrisat/cultivat. Oricum, la inceputul verii, mi-a dat sansa observarii lui Saturn, in conditii ff bune. Si probabil si a convertirii unui prieten pe calea hobby-ului legat de zgaitul la astre.

Oricum, una peste alta, multumesc tuturor pentru input. Realizez ca luand in calcul mai multi factori si facand o balanta castig/efort, metoda etajata nu ma coafeaza, ca sa ma exprim plastic...Revizuiesc si, revin. Nu renunt!

Multam tuturor.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Sep 2014 12:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acum ca ai revenit "cu picioarele pe pamant" Smile vezi ca sunt cateva proiecte finalizate de genul asta, cauta pe forum, sigur gasesti idei/raspunsuri/solutii gata testate.

Vrei sa-l faci acoperit/permanent, sa-l accesezi remote? Altfel ma gandesc ca doar un stalp si un cap de montura fixat si aliniat e mult mai simplu, doar telescopul il montezi cand vrei sa faci observatii si il demontezi cand ai terminat.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact