Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235567 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2861 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: CaiusP |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dreammer54 Membru

Data inscrierii: 09 Feb 2014 Mesaje: 359
|
Trimis: 09 Feb 2014 12:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: Inca o luneta de 72/900 |
|
|
|
Buna ziua.
Ma numesc Doru, sunt din Barlad si in curand incep constructia unei lunete/refractor de 72/900.
Va fi primul instrument (exceptand luneta din lentila de ochelari, facuta cand eram mic, acum vreo 20 de ani).
Precizari utile: experienta mea e zero; mai mult, n-am privit niciodata cerul printr-un instrument optic, fie el luneta/telescop/binoclu.
Astronomia nu e un hobby pentru mine; nefiind insa nici o toana de moment, am renuntat rapid la ideea cu lentila de ochelari si am comandat de la astrovest (editati si stergeti daca nu e voie) optica dedicata:
- obiectiv de 72/900, ocular SuperPlossl de 10 mm si oglinda diagonala SkyWatcher pe 1.25.
Mai am niste piese recuperate dintr-un binoclu care parea o jucarie. Pe binoclu scria ceva "Breaker Cobra" cu latine si altceva cu chirilice:
Recuperate din binoclu: obiective, oculare (unul dintre ele are reticul), 4 prisme.
Ma gandeam sa le folosesc (exceptand prismele, desigur) pentru o luneta cautatoare.
Dar am dubii privind obiectivele: mi se par inutilizabile.
In primul rand, sunt tesite in mod inegal pe margini.
In al doilea rand, au o tenta foarte puternica de galben-roscat pe una dintre suprafete.
Practic, privind binoclul din fata, obiectivele sunt galbui-roscate !!! Dupa ce l-am demontat, s-a mai estompat putin, dar tot au nuanta puternica de galben-roscat.
Ma gandesc ca e coating-ul, dar parca e prea puternic (la obiective foto n-am vazut aceste irizatii atat de evidente).
Am un obiectiv foto Helios rusesc si nu vad pe el nici o urma de irizatie, iar obiectivele din binoclu, repet, sunt rosiatice.
Pun poze, atat cat se poate vedea despre ce vorbesc.
Desi e poate complet irelevant, am tinut in mana obiectivul si ocularul din binoclu si, la prima vedere, aberatii cromatice de m-au speriat si pe mine. Cum am zis, probabil irelevant fara tuburi in care sa fie montate lentilele, diafragme, etc.
Din experienta voastra si din cele scrise de mine, va puteti da seama, fara sa fi vazut lentilele, daca sunt inutilizabile sau nu ?
Deocamdata atat, va multumesc pentru intelegere.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
289.1 kb |
Vizualizat: |
de 11062 ori |

|
|
287.36 kb |
de 11062 ori |

|
|
288.91 kb |
de 11062 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

Data inscrierii: 24 Dec 2013 Mesaje: 430
|
Trimis: 09 Feb 2014 14:53 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut Doru. mult succes in demararea noului proiect, o sa ai nevoie, in cea ce priveste calitatea obiectivul de binoculu din poza pot sa spun ca este ingrozitoare bund e nimic, am si eu un atfel de obietctiv este simplet doar o singura lentila din sticla de geam dupa cum se vede pe margine, cea ce inseamana ca este buna de aruncat la gunoi, nu ai ce face cu ea, stratul de antireflex de culoare roise care reflecta in rosu nu e asa bun el are rolul de a imbunatatii contrastul la lentila respectiva dar asta nu are asa mare importanta, ocularul cu reticul nu e asa bun lentilele is din plastic mai ales cea de la baza unde este gravat reticolul, din aceste elemente ar iesi dupa parerea mea un cautator atat nu mai mult, prismele is bune, dar nu te complica cu ele is bune la experimente, cel mai bine e sa ai o prisma diagonala sau oglinda zenitala din comert, cum si procedat.
In cea ce priveste obiectivul de 72/900 am si eu realizat, recent o luneta folosind acest obiectiv, nu este pretentios e doar o simpla chinezarie, d.p.d. optic eu ia-si da nota 4 , luneta mea de 72/900 recent finalizata nu este sub asteptari din cate am putut observa, din testele efectuate folosind metoda star test dar si cea vizuala obiectivul va fii bun la observatii lunare solare si deep sky pe cer intunecat, mare branza nu iese e slab, am observat asta facand mai multe observatii cu ea, pentru a scapa de probleme o poti diafragma la 50mm, daca calitatea e proasta asta nu stiu vei vedea pe parcurs, in momentul in care ne achizitionam ceva nu stim ce calitate are, nu toate is bune, depinde de noroc ce iti vine, la mine stele is deformate optica e proasta. dar pt joaca e buna, totusi una din problemele incepatorilor in ATM este in momentul in care isi fac aliniamentul ( colimarea) instrumentului este partea care terbuie mare atentie dar si la celelate operatiuni terbuie concetrate si atentie.
In primul rand iti terbuie un tub optic, preferabil metal, sa aiba deschiderea cam de 75 -76mm exterioara, in care va venii obiectivul se gliseaza in tub sau daca vrei poti face 3 gauri in tub si la obiectiv pentru a prinde obiectivul sigur cu suruburi, tubul pe interioar terbuie smirgheluit si vopsit negru mat ! apoi faci 2 diafragme interioare pentru a elimina reflexiile parazite, una cu o deschidere de 40mm si de 30mm, apoi un focuser comercial cu cremaliera e ce mai indicat si in acelasi timp usor de folosit, daca dispui de ajutorul unui strungar e mai usor.
Spor a mestereala
|
|
Sus |
|
 |
CUBIX Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2013 Mesaje: 326
|
Trimis: 09 Feb 2014 15:33 Download mesaj |
|
|
|
Salut
Ar trebui sa testezi calitatea obiectivului de binoclu cu un ocular aflat in punctul focal. Si binoclul meu Fuco 10x30 privit din fata are 'mult' roscat, dar privind la ocular am fost incantat de calitatea lui. Mi-a oferit si imi ofera imagini frumoase la luna si terestru. Trebuia sa pastrezi celula obiectivului, il montai mai usor in tub...
Am un obiectiv de la astrovest 80/900 mm ce asteapta sa taitubul la distanta potrivita. Cred ca vei avea nevoie de o diafragma pe margine, al meu are cam 5 mm nefolosibili. Deci il voi diafragma cam la 70 mm.
Imi cer scuze pentru eventualele greseli gramaticale, scriu de pe telefon...
Spor!
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9739
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Feb 2014 15:49 Download mesaj |
|
|
|
Pentru un prim instrument este bine că ai luat un acromat cu focală lungă. Oculare vei avea nevoie de mai multe, probabil că la 90X cât obții cu cel de 10mm vei avea imagine acceptabilă la Lună și planetele mari. Pe parcurs probabil că vei găsi un grossisment la care acest obiectiv lucrează cel mai bine și obții maximul de calitate, desigur și în funcție de seeing. Poți folosi lentilele de binoclu la un căutător însă dacă nu ai un obiectiv acromat și un ocular cu lentile din sticlă probabil pe timp de noapte nu vei vedea prea bine prin el, caută mai bine în târg binoclu vechi metalic, cu optică de calitate, dacă e decolimat sau cu mecanica defectă îl iei ieftin și îl poți dezmembra. Acoperirile bune sunt violet sau verzui și privind prin obiective culorile trebuie să fie aproape de cele naturale, eventual puțin mai gălbui la cele rusești, anume făcute pentru a mări contrastul.
Spor la meștereală.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 09 Feb 2014 15:58 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru raspuns.
Nici nu s-a pus problema de altceva decat de luneta cautatoare din lentilele alea de binoclu. Dar s-ar parea ca nici pentru atat nu-s bune. Oricum, pana la cautatoare mai este...
Comanda pe care am facut-o o sa ajunga saptamana viitoare. Abia atunci, dupa ce vad ce diametru are celula obiectivului, o sa caut teava potrivita.
Cel mai probabil (din motiv de costuri si pentru ca se gaseste peste tot), o sa fie PVC. In Barlad am vazut numai de 110 mm., pe Net am vazut si de 90 mm. O sa vad ce aleg, desi aia de 110 mm.pare cam mult acum (la diametru ma refer).
Mare parte din metodele constructive citite pe forum le banuiam si mi-au fost confirmate.
Cateva idei: 2 tevi, una principala si alta din care sa tai bucati mai scurte, decupate apoi pe generatoare si bagate in tubul principal, pentru a micsora diametrul interior. Cu ocazia asta, probabil ca se va realiza si baza de sprijin pentru celula obiectivului.
La fel si pentru diafragme (mai precis pentru suportii intre care vor sta diafragmele. Pe care diafragme o sa evit sa le fac din carton, o sa dau o tura pe la librarii sa vad ce plastic negru/coperti/etc se gasesc.
Ma gandeam sa tai teava principala in 2-3 locuri acolo unde vor veni diafragmele, sa lipesc suportii pe interior si apoi sa imbin la loc bucatile de teava, cu suruburi. Mi se pare ca asa as putea pozitiona cel mai bine diafragmele, iar tubul principal, fiind dublat , ar fi mai rigid, poate.
Diafragmele...am vazut un link aici, pe care l-am si salvat, o schita unde iti arata cum sa calculezi diafragmele (numarul, diametrul si distanta la care trebuie montate).
Ca sa nu mai fiu nevoit sa fac si parasolar, ma gandeam sa pozitionez obiectivul mai mult in interiorul tubului, la vreo cativa (5 ?) cm.de marginea tubului.
Am incercat intr-o zi, inspirat din topicul cuiva de aici de pe forum, sa fac un focuser din teava de PVC cu diametrul de 32 mm., bagata in alta teava cu diametrul de 40 mm., aceasta din urma potrivita pe interior dupa metoda de mai sus, cu bucati de teava decupate pe generatoare si lipite in interior. A iesit surprinzator de bine pentru o prima incercare, in sensul ca intra fest si nu are joc. Si mai am si niste cilindri de cauciuc poros, luati de pe axul unei imprimante, din care o sa tai o felie lata de vreo 5 mm., ce va deveni rotita de cauciuc...
Vazand ca se poate, o sa continui constructia focuserului, adica o sa adaug axul cu rotita de cauciuc si, pe teava port-ocular, sa lipesc o fasie dintr-un material poros (lemn de esenta tare sau cauciuc de pe la cizmarii...). Mai vedem la final ce o sa iasa si dupa aia, probabil ca o sa apelez la strungar pentru focuserul final.
Teoria, ca teoria, am citit cate ceva, dar sa vedem ce iese in practica. Oricum, abia astept, ca n-am mai mesterit ceva de multa vreme .
|
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 09 Feb 2014 16:18 Download mesaj |
|
|
|
Pana am terminat eu de scris tot romanul ala de mai sus, au mai raspus doi forumisti, carora le multumesc pentru sfaturi.
Vor mai urma probabil 2 ocular cu timpul, unul scurt, 4-6 mm.cred si altul mai lung, cu mare aproximatie intre 25-40 mm. O sa aflu ce imi trebuie la momentul potrivit, cu timpul si experienta.
Deocamdata, pentru inceput, ma gandesc numai la craterele de pe Luna si la Saturn (desi n-am o idee clara despre cum ar arata Saturn la 90x/cu ocularul de 10 mm., iar Google nu m-a lamurit prea mult:). Trebuie sa vad cu ochii mei).
Am fost azi prin talcioc/bazar, dar n-am gasit binocluri sau aparate de proiectie. Cineva mi-a spus ca are binoclu acasa si il vinde, dar pretul cerut era aproximativ cat doua lunate cautatoare cumparate din magazin, gata facute, asa ca...
Ce inseamna, la obiectiv, diafragma pe margine ? Adica e ca la luneta din lentila de ochelari, trebuie sa pun o prima diafragma chiar in fata obiectivului ?
Si o intrebare la care unii vor zambi, probabil, dar asta este: cautatoarea are si ea nevoie de focuser ?
Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 09 Feb 2014 16:34 Download mesaj |
|
|
|
dreammer54 - Diafragma la luneta este defapat un disc ( capac, disc de carton) cu o gaura centrala prin care lumina intra in obiectiv, diafragma are rolul de a reduce apertura sau diametrul obiectivului, in cazul unei lunete din lentile de ochelari diafragmarea este obligatorie ba chiar indispensabila, fara ea imaginile vor fi incetosate, ea se monteza in fata obectivului, diametrul deschiderii diafragmei terbuie sa fie intre 15, 20, 25mm asta inseamana ca faci mai multe diafragme.
Folosind o luneta din lentila de ochelari de + 1 dioptrie, se pot observa craterele lunare, benzile de nori ale lui Jupiter, (40x, slabut), Saturn va avea forma unei caciuli ( forma ovala) si va fi micut (40x) ocular 25mm, stele duble, ca Mizar si altele usoare si luminoase, nebuloasa din Orion (M42).
Am construit la viata mea multe lunete din lentile de ochelari pentru a testa performantele lor, experimental - lunete cu focala de 1m , 2m si respectiv 4m cu diametre diferite, cele mai bune is lentilele de +1 , +0.50 si +0.75,( sunt cat de cat portabile) ideal ar fii de 1+ merge bine ca si incepator doar de curiozitate, se pot observa craterele lunare si petele solare, folosind acest refractor simplet din lentile de ochelari, puterea maxima de marire la care imaginea e cat de cat clara ar fii de 60x merge si la 100x cu un ocular mai bun - super plossl 10mm, preferabil 60x, oricum fara diafragmarea obiectivului nu va iesi practic nimic.
La cautator nu este de preferabil nevoie, poate sa fie focusare fixa, acum depinde de placerea omului, totusi focusarea se poate face usor folosind un tub portocular in care se va insera ocularul, miscand ocularul inainte si inapoi in tub se obtine focusul, sau prin intermediul unor mufe de instalatii plastic ori metal de difierite diametre, in care una se insereaza ocularul iar in cealalta se infileteaza in mufa instalata in tubul optic, eu asa obtineam focusarea cu dobsonianul de 150. merge si la luneta ta.
|
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012 Mesaje: 616
|
Trimis: 09 Feb 2014 16:47 Download mesaj |
|
|
|
Te salut Doru! Si eu mi-am facut o luneta ca a ta tot cu obiectiv de la astrovest.
Daca vrei sa iti cumperi un ocular cu focala mica, eu ti-as recomanda sa nu cumperi sub 6mm, hai sa spun 5mm. Capacitatea de marire a obiectivului tau(dar si al meu) etse de 145x. Daca iti vei lua un ocular de 4mm, iti va iesi o marire de 225x, ceea ce este cu mult peste capacitatea obiectivului. In setul meu de oculare, am si un PLOSSL 4mm, pe care bineinteles ca l-am folosit. Imaginea nu o sa fie clara si va fi si putin incetosata.
Asa ca iti recomand un ocular de 6mm, care iti va da o marire de 150-160x.
Nu zic sa ma laud, dar acum am un al doilea instrument astronomic gata de observatii si anume un Dobsonian de 8".
Spor la treaba
Alex
|
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 09 Feb 2014 16:53 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari alex1209 si din partea mea pentru reusita, da.
dreammer54 - Alex are dreptate, am uitat sa mentionez puterea maxima de marire la care imaginea este cat de cat clara, in cazul meu luneta mergea la luna bine pana la 150x nu mai mult, maxim 130x cu un ocular de 6.3mm homemade,am diafragmat obiectivul la 50mm si am obtinut imagini mai clare folosind acest obiectiv de 70/900, dar vei vedea, ce va iesi, daca sa zicem imaginile nu sunt pe asteptari, in cazul tau nu cred ca iti vei da seamana fiind incepator dar cu timpul asta se va simti, si vei dorii performante cat mai mari, asta este ferba astronomului amator boala care nu inceteaza niciodata ferba de apertura, de a observa obiecte din ce in ce mai indepartate...
|
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 09 Feb 2014 22:10 Download mesaj |
|
|
|
@C.Ovidiu: am citit despre luneta din lentila de ochelari si nevoia de diafragme peste diafragme, etc. Nu intentionez sa construiesc din lentila de ochelari.
Eram mai degraba curios daca obiectivul asta, 72/900, trebuie diafragmat ca o lentila de ochelari. Citisem uneva ca acromatele nu au nevoie de diafragma in fatza obiectivului. Dar teste se pot face, nu ?
Pe de alta parte, nu confund diafragma dinaintea obiectivului cu diafragmele din tubul lunetei; pe astea din urma intentionez sa le montez, asa cum am zis mai devreme, calculate dupa site-ul asta: http://www.berfield.com/baffles.html.
Totusi, aici am o iontrebare: nu prea inteleg partea cu "Desired field size". Cam greu de crezut ca se allege orice valoare/marime dupa bunul plac al fiecaruia. Cum e, exista vreo regula, se face in functie de diametrul ocularului sau cum ? Ce valoare recomandati pentru acest "Desired field size" ?
@alex1209: cand am zis mai devreme despre incercarea de a-mi face focuser, postul tau despre focuser home-made a fost sursa principala de inspiratie.
S-a notat cu ocularul. Stiam de regula aia cu 2*diametrul obiectivului. Dar e cu atat nmai bine cand cineva vorbeste din experienta practica, cum ai zis tu: am folosit, imaginea nu e OK, nu te du cu el pana la 225X.
8"? Felicitari. Eu deocamdata vreau sa reusesc cu constructia asteia refractoare de ~ 3 " .
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 09 Feb 2014 23:48 Download mesaj |
|
|
|
In primul rand un obiectiv bun acromat nu are nevoie de diafragma in fata pentru ca e conceput sa reduca aberatiile la limitele teoretice din design (mai mult sau mai putin). Dar de experimentat nu strica niciodata .
"Desired field size" inseamna ca atunci cand proiectezi diafragmele interne ti cont de cel mai mare ocular care il vei folosi. Practic trebuie sa masori diafragma de camp din ocular. Undeva intre 25-30mm e suficient.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 10 Feb 2014 10:58 Download mesaj |
|
|
|
O sa merg pe recomandare si o sa aleg ceva intre 25-30 mm., intrucat nu stiu deocamdata care (si cand) va fi cel mai mare ocular.
Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 562
|
Trimis: 10 Feb 2014 13:44 Download mesaj |
|
|
|
Daca obiectivul prezinta aberatie de sfericitate reziduala,ai mai putea sa umbli la spatierea lentilelor,ce-i drept e ceva mai dificil.Insa diafragmarea obiectivului ar trebui sa fie ultima solutie,deoarece pierzi si din rezolutie si din lumina.Gasesti detalii pe aici,sau poti intreba.Vezi ca ti-am trimis si un mesaj privat.
_________________ Pentax SP 20X60 WP |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 10 Feb 2014 18:04 Download mesaj |
|
|
|
Tavi84. are perfecta dreptate, intrucat diafragmarea este ultima solutie in cazul unei optici proaste, se mai poate umbla si la lentile in cazul in care au fost montate necorespunzator, sau distantierele sa aiba spre ex. grosimea prea mare, oricum nu iti sugerez sa desfaci obiectivul, lasal asa cum e.
Pana la testul final.... intereseazate de un tub optic, un tub de 76mm grosime nu e bun e, are exact diametru exterior al obectivului care il vei instala in tub,( am avut un tub optic de la o luneta Sw de 70mm, diametru exterior era de 75 nu sa potrivit cu obiectivul de 72) un tub de 76 - 77 mm diametru ar fii excelent dar nu stiu daca se gasesc la aceasta dimensiune, ar merge si un tub pvc de 80mm dar terbuie sai faci un sistem de adaptare la obiectiv pentru a se potrivi in tub.
|
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 10 Feb 2014 22:00 Download mesaj |
|
|
|
Eu am desfacut obiectivul de 72/900, iar cele 2 lentile care compun obiectivul acromatic ( crown si flint) sunt spatiate cu un inel de plastic care separa cele 2 lentile, ( inelul e cam gros) obiectivul are doar un singur strat de antireflex depozitat pe lentila negativa ( flint) exact ca la un binoclu comercial chinezesc.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|