Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna1-21.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 242132
Numar de utilizatori inregistrati: 2940
Cel mai nou utilizator inregistrat: Ionuț Claudiu Po
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Roiul globular M 13 - expuneri scurte

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
BMB
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2009

Motto: Romania e frumoasa ..pacat ca e populata.

MesajTrimis: 03 Oct 2014 12:30 Download mesaj
Titlul subiectului: Roiul globular M 13 - expuneri scurte
Raspunde cu citat (quote)

Am renincercat metoda ce foloseste multe expuneri scurte pentru o imagine a roiului M 13. De data asta si cu ceva culoare.
Expunerea finala este formata din 188 cadre a 16 secunde pentru luminanta si 30x15 secunde pentru fiecare canal RGB.

Imaginea se vrea un pre-final, dar nu chiar test, pentru o imagine cu adevarat finala realizata pe un cer de +7 undeva la munte. Conditiile mele au fost: mag. viz. +5.2 maxim, cu Luna apunand in S-V, poluare luminoasa de la Bucuresti, umezeala mare.

Instrumentatie: TS APO 115mm F/7, ASI120MM, filtre RGB Baader CCD si pentru L un filtru Baader UV/IR cut.

Unde ar mai trebui lucrat din partea mea: la culori in primul rand, unde am avut prea putine expuneri, iar balansul de culori nu e cel mai bun. De asemenea si la eliminarea gradientilor de fundal, lucru pe care am uitat sa il fac si nici nu mai intru in el acum. Plus, o serie de expuneri mai scurte pentru centrul roiului pentru a evidentia mai bine stelele de acolo. Evident ca o reprelucrare folosind un alt nivel de deconvolutie pentru stele nu ar strica, insa las toate acestea pentru mai sus-mentionata sesiune "de munte".
Una peste alta, imaginea ma motiveaza macar pe mine sa mai incerc astfel de obiecte DSO de pe cerul meu suburban de +5...

O versiune alb-negru gasiti aici:

http://maximusphotography.wordpress.com/20...r-29-2014/

Cer senin,
Max

m-13-ts115apo-color.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  742.55 kb
 Vizualizat:  de 5040 ori

m-13-ts115apo-color.jpg

Sus
florin_astro
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006

MesajTrimis: 03 Oct 2014 15:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Oau, prima data am crezut ca nu vad bine. Imaginea asta e facuta cu ASI? Felicitari!
Trebuie neaparat sa-mi iau si eu o roata cu filtre si sa exersez mai mult pe partea de astrofoto.
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 03 Oct 2014 15:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

foarte buna imaginea Smile

am si eu o imagine de comparatie 26x2min (doar align+stack) cu atik 383L si ed100 din Cluj la 1.24"/pixel fata de 0.96" daca am calculat bine. http://www.astrophoto.ro/tmp/m13
Sus
BMB
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Oct 2014 16:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Florin: Mersi si spor la astrofoto mai departe. Sa vedem ce iese si din imaginile tale Wink

@auriga: Mersi de apreciere. A iesit bine dar crede-ma ca de abia astept peste 2 saptamani sa ajung pe un cer de munte si sa reancerc de acolo. Daca e prea tarziu pt M 13 o sa incerc M 15, chiar daca variatia de luminozitate centru/periferie e mai mare si obiectul in sine e ceva mai mic.
In alta ordine de idei, eu nu prea le am cu .fits-urile, si chiar cu un converter de fits-uri nu am reusit sa vad fisierele (apar negre curate:). Poti sa pui un fisier .tiff in directorul respectv? Mersi.

Max
Sus
BMB
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Oct 2014 17:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Uite ca am reusit auriga sa citesc .fits-urile.
Am pus cadrele unul langa altul, cele finale, fara prelucrari intensive, doar marire de expunere la a mea pentru a arata stelele mai slabute. De aceasta data imaginea mea este la rezolutia originala, nu redimensionata ca cea postata mai sus.
Se observa ca desi timpul de expunere total (TTE=Timp Total de Expunere) este practic acelasi, tehnica multitudinii de cadre cu expuneri scurte face aproape acelasi lucru ca si cea "clasica" cu expuneri mai lungi, in afara de faptul ca nu supraexpune stelele, iar zgomotul se elimina mult mai usor. Eu nu am folosit dark-uri, flat-uri, ofset-uri, bias etc. Din cate am inteles nici auriga, insa rezultatul unui stack cu doar supra-expunere fata de original arata ca ASI-ul cu tehnica amintita prezinta mai putin zgomot de imagine, iar stelele arata putin mai bine. Acum, nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi ca tehnica aplicata de mine sa o foloseasca si auriga pe setup-ul lui Smile)
Cred ca ar iesi o imagine de milioane...de stele. Poate e o idee nu ?
Comparatia de mai jos nu include si faptul ca eu am folosit si un filtru UV/IR cut pentru luminanta, ceea ce banuiesc ca a facut si auriga totusi. Mai raman doi factori putin diferiti: rapoartele F/D si diametrele obiectivelor evident, dar si conditiile cerului (poluare luminoasa, umiditate etc).
Oricum, tehnica asta in sine cred ca merita incercata si de cei ce fac imagini de pe monturi fixe, daca nu pentru a mari timpul total de epxunere macar pentru a reduce zgomotul.
@auriga: Evident ca nu se aplica la asteroizi din pacate;)

Cer curat si cat mai negru

Max

comparatie.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  706.15 kb
 Vizualizat:  de 4919 ori

comparatie.jpg

Sus
BMB
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Oct 2014 18:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Corectura: ambele imagini au fost redimensionate cu acelasi factor, si anume la 200%. In rest la rezolutie nu am mai umblat!

Max
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 03 Oct 2014 22:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
tehnica multitudinii de cadre cu expuneri scurte face aproape acelasi lucru ca si cea "clasica" cu expuneri mai lungi, in afara de faptul ca nu supraexpune stelele, iar zgomotul se elimina mult mai usor.

Nu prea are cum sa faca, sau cel putin comparatia prezentata nu e concludenta. Imaginea lui auriga e pre-procesata (sau a fost bolnava cand era mica, altfel e greu sa ajungi la sky bg 15-17000 ADU si stdev 3600? si niciuna din stele nu e saturata la 65535 ?). Ca metoda nu supraexpune stelele e una, si e un mare avantaj, ca zgomotul e per total mai mic mai negociem Smile
Sus
psemil
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010

MesajTrimis: 03 Oct 2014 23:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte frumoasa poza... Max esti un artist.
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 03 Oct 2014 23:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

@BMB
Depinde si de poluarea luminoasa (backgound shot noise), si de zgomotul de citire al camerei.
Pentru comparatia zgomotului, imaginile trebuie normalizate (aduse la acelasi nivel).
De ex. la tine o aceeasi stea are 100, iar la auriga 230 ...
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 04 Oct 2014 09:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

da, imaginea mea a fost luata dintr-un jpeg (ajuns in stadiul asta dupa aliniere, stack, auto-stretch, hdrwt si save/jpg) si transformata inapoi in fits (nu aveam acces la computerul de acasa).
pot sa dau stack-ul initial.
Sus
achy1978
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 08 Oct 2014 20:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

MAX, deja ai dat o noua utilizare acestei camere.
Foarte reusita imaginea - BRAVO!

Sus
BMB
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Oct 2014 11:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc celor care mi-au raspuns la acest topic, si imi pare bine ca a fost "placuta vederii" imaginea Smile
A fost un prim test mai serios al acestei camere pentru obiecte DSO. Din pacate atat canalele RGB prea scurte ca timp de expunere, cat si cerul suburban de Bucuresti nu pot produce o imagine cu adevarat "frumoasa". Planul imediat urmator este sa ajung din nou pe la Cota 1000 si sa re-incerc de pe un cer mai bun.

Avantajul pentru cei ca mine cel putin, e ca daca nu ai statie fixa si trebuie sa te tot deplasezi cu echipamentul seara de seara pentru doar cateva ore, nu prea ai cum sa faci expuneri de lunga durata la un singur obiect intr-o singura seara. Asa, prefer sa elimin partial erorile de ghidaj utilizand multe expuneri scurte, ajungand la final cu o imagine comparativa macar cu una realizata din putine expuneri dar cu timpi de expunere mai lungi. Evident ca pentru statiile fixe nu cred ca aceasta camera ar fi de preferat, insa sa nu uitam un amanunt extrem de important: pretul. Care pentru utilizarile camerei este extrem de mic! DSO, planete, Luna, Soare, microscopie, si am incercat chiar si ISS peste Soare la fps inalt.

In legatura cu comparatia de mai sus, posibil sa nu fie foarte foarte concludenta, insa rezultatul "artistic" poate fi totusi comparat. Si cu ce am scris mai sus, legat de versatilitate si pret, cred ca totusi am atins punctele cu care vroiam sa ii motivez pe cei ce nu dispun de resurse financiare mari ori nu sunt foarte hotarati sa achizitioneze aceasta camera.

Max

P.S: Scuze de intarzierea in raspuns, insa am fost plecat o vreme si nu am avut acces la internet.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 13 Oct 2014 13:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Totusi dece nu poti face (si) expuneri lungi cu ea? I-ai montat racire?
Sus
BMB
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Oct 2014 14:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Valy: am facut expuneri si de 1 minute maxim, si merge foarte bine camera, insa zgomotul trebuie mediat/eliminat din multe cadre, plus ca am observat ca la expuneri mai lungi de 2 minute apar anumite artefacte si anume "banding"-ul caracteristic aparent ASI-ului.
Nu am pus racire pe ea pentru ca imi complica utilizarea camerei. Nu ar fi o idee rea insa pentru o alta camera ASI ce am de gand sa o cumpar poate in 2015...

Max
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum