Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
katran Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2014 Mesaje: 479
|
Trimis: 22 Aug 2014 16:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: planetary gearbox EQ mount |
|
|
|
Componente :
stepper motors , nema34 , 4N/m
planetary gearbox , 40:1 ,
rulmeti radiali axiali 40x68x15
axe otel , carcase aluminiu ,
Problema ar fi la gearboxuri , au un backlash declarat intre 4 si 8 arc/min . Se poate compensa
software ?
Ar merita sa ma apuc de asa ceva ? Gearboxurile costa cam 400USD bucata , motoarele stepper
vreo 60-70USD bucata , rulmentii inca 200 ( FAG sau TIMKEN ) , restul nu prea conteaza ...
Cateva schite , poate aveti ceva idei ...
Descriere: |
|
Marime fisier: |
20.11 kb |
Vizualizat: |
de 5394 ori |

|
|
16.56 kb |
de 5394 ori |

|
|
20.81 kb |
de 5394 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11362
|
Trimis: 22 Aug 2014 16:43 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: planetary gearbox EQ mount |
|
|
|
katran a scris: |
Problema ar fi la gearboxuri , au un backlash declarat intre 4 si 8 arc/min . Se poate compensa
software ? | Dai niste pasi suplimentari, rapid, cand schimbi sensul, ca sa compensezi.
|
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1607
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 22 Aug 2014 16:49 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
adauga driverele ptr steppere la cost
si cu ce electronica vrei sa misti motoarele astea? ce interfata?
motoarele sunt MULT prea mari ptr nevoile unei astfel de monturi ... muult peste... deja cu 1Nm/cm printr-o reductie de 1:720 de exemplu misti 50kg de echipament fara probleme.
cate kg vrei sa misti cu "robotul" asta?
as folosi rulmenti seria 32012/33012/33112/33212, sau similarii cu 4 in coada (ptr ax de 70mm grosime)...
tinand cont ca ai acces la niste scule, si ai si cunostintele necesare, eu in locul tau as studia cu atentie structura unui reductor din focuser-ele dual speer (de exemplu aici) si as face un reductor planetar cu bile (sau role) bazat pe frictiune. Executat corect (cu surub de ajustare a presiunii) poti obtine backlash 0 sau insignifiant mai mic decat ce zic aia la planetarele alea cu roti dintate). Sistemul de roti de frictiune este folosit de Mesu Mount 200, care tine 100kg la precizie , deci sistemul functioneaza. Role/Bile de rulmenti se gasesc, in functie de buget iei clasa de precizie mai buna, restul tine de prelucrari
...sau mai simplu, cu curele sincrone...solutie de asemenea testata.
_________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!! |
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 22 Aug 2014 17:20 Download mesaj |
|
|
|
Electronica e separat ... drivere , breack-out-board , sursa alimentare . Interfata ? Habar n-am ,
da' gasesc eu pe cineva sa-mi faca un arduino ceva ... ca la alea nu ma pricep .
Gearbox-urile din schita sunt croite pentru nema34 , d-aia am pus motoare d-alea ...
se gasesc si mai slabute , dar e mai bine sa pui mai puternice , eventual cu encodere pe coada ,
sa scapi de pierderea de pasi
Stiu de reductoarele cu frictiune ... nu sunt greu de facut , da' nu merita . Mai degraba dau 5-600 pe
un reductor armonic si scap de belele ...
Curelele sincrone implica niste erori adunate de care nu prea scapi ,doar daca esti inginer la Avalon
Ce sa zic ...ma mai gandesc ...
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 22 Aug 2014 19:45 Download mesaj |
|
|
|
Backlash de 4 arcmin la axa este enorm. Este greu de compensat pentru ca a) cel mai probabil nu o sa fie uniform si b) daca telescopul nu este perfect echilibrat si/sau bate vantul axele se vor roti de la sine (nu poti pur si simplu numara pasii inghititi de backlash la schimbarea de sens).
Pentru axa RA nu este chiar important, pentru ca se roteste continuu intr-un singur sens. Declinatia in schimb are si schimbari de sens. Cel putin la astrofoto, un backlash mai mare de cateva arcsec face ghidajul de la dificil spre imposibil, si sunt cam doua ordine de marime diferenta...
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5203
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 22 Aug 2014 21:32 Download mesaj |
|
|
|
@cmatei: "b) daca telescopul nu este perfect echilibrat si/sau bate vantul axele se vor roti de la sine"
Cred ca ai vrut sa zici daca este perfect echilibrat si/sau ...
Chiar se practica dezechilibrarea usoara pentru a anula efectele backlash-ului.
|
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 22 Aug 2014 22:01 Download mesaj |
|
|
|
Daca are reductoare la motoare , poate sa bata vintul . Stiu ca exista motoare pas cu pas , la care cind nu primeste impuls , axul este blocat .
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 22 Aug 2014 22:13 Download mesaj |
|
|
|
Reductoare planetare de 40:1 Pai cate milioane de pasi marunti tre' sa faca motoarele sa scoti o rotatie la ~24 ore pe RA? Raportul ar trebui sa fie mult mai mare zic eu, peste 1000:1 sa poti folosi undeva la 20 de micropasi (nu-i matematica exacta dar zic din amintiri din ce s-au chinuit altii).
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 22 Aug 2014 22:48 Download mesaj |
|
|
|
@nobody: in cazul asta, fiind vorba de compensat backlash tinand minte in ce directie ai mers ultima oara si cat e backlash-ul, nu, chiar ma refeream la telescop dezechilibrat care pleaca singur de unde l-ai pus din cauza cuplului creat de greutate. Si ce spui tu e corect, dar aia e o metoda de a trai cu el necompensat
@2SKY: reductorul e intre motor si axa...
|
|
Sus |
|
 |
dcristi Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2010 Mesaje: 243
|
Trimis: 22 Aug 2014 23:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: planetary gearbox EQ mount |
|
|
|
katran a scris: | Problema ar fi la gearboxuri , au un backlash declarat intre 4 si 8 arc/min. |
Asta e cea mai mica problema. Pentru tracking, la un motor cu 200 pasi x 40 reductie, fiecare step te-ar impinge 2.7 arcmin. E mult. Ai avea un tremur permanent al imaginii.
Hai sa zicem ca ai face microsteppig de 32x. Ajungi la un pas de 5 arcsec - si asta doar daca ai folosi motoare de calitate.
5 arcsec e 1/3 din cat a fost Marte anul asta la opozitie.
Pasul folosit in monturi are mult sub 1 arcsec. Reductiile sunt peste 1k.
_________________ Dobson 16'' GoTo; DBK 21AU618.as, ASI120mm, ASI174mm |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6907
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Aug 2014 00:02 Download mesaj |
|
|
|
O montura relativ modesta, cu corectii de 0,25 arcsecunde, are cam 5 184 000 de micropasi pe revolutie. Daca e insa nevoie de calitate mai buna, se merge la dublu, sau chiar mai departe.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 23 Aug 2014 00:10 Download mesaj |
|
|
|
Si daca ai folosi doua reductoare in serie , 40/1 iar al doilea mecanism automat scara 6h/1 . Ar trebui motor mult mai mic si ai ajunge mult sub 1arcsec .
|
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 23 Aug 2014 01:53 Download mesaj |
|
|
|
dragosn a scris:
Citat: | O montura relativ modesta, cu corectii de 0,25 arcsecunde, are cam 5 184 000 de micropasi pe revolutie. Daca e insa nevoie de calitate mai buna, se merge la dublu, sau chiar mai departe.
|
Rezolutia encoderelor monturii ASA ddm60 este de 0,05 arcsec.
|
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 23 Aug 2014 10:27 Download mesaj |
|
|
|
Ok , am inteles ... ideea cu reductoarele e aiuristica si nu merita . Bun . Dar daca
as folosi reductoare " harmonic drive " ? Din cate am inteles , alea n-au backlash ( principiul
de functionare presupun ca-l cunoasteti ) , iar aceste reductoare se gasesc cu reductii
mai mari ( 100:1 , 150:1 ) . Mai punem si un motor stepper de calitate ( Vexta , Parker ) pe
care il controlam cu un drive digital ( DSP ) care stie 51,200 de pasi pe revolutie .... Asa ar fi
mai bine ? Componentele s-ar gasi destul de usor pe ebay , si nu cred ca ar depasi 1000EUR .
Intrebarea ramane ... merita ? Este clar ca montura rezultata ar depasi lejer un EQ5 sau 6 , dar
la un pret pe masura ...nu mai vorbim de munca , timp cheltuit , etc ...
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6907
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Aug 2014 10:43 Download mesaj |
|
|
|
Reductoare harmonic drive au fost folosite la constructia unei monturi astro, in urma cu cativa ani. Dar dupa lansare, nu mai am cunostiinta despre rezultatele reale ale acestei monturi. Nu stiu daca a fost folosita de cineva, si nici reviewuri nu am vazut. Dar poti sa cauti. Aici este un articol pe care l-am scris despre asta.
http://www.astronomy.ro/au-venit-robotii_155.html
PS. Ca sa nu mai rad de unul singur, haideti sa va spun cum am ''reusit '' sa scriu la intai ce e mai sus. In loc de ''harmonic drive'' am scris''hormonic drive''. Fara intentie, evident.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
|