Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m81m82_ngc3077.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235915
Numar de utilizatori inregistrati: 2869
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

low cost worm gear DIY

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
katran
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2014

MesajTrimis: 21 Aug 2014 16:02 Download mesaj
Titlul subiectului: low cost worm gear DIY
Raspunde cu citat (quote)

Cautam pe net info despre worm gear drive , si am dat peste un tip care facea asa ceva
pe strung ( un tarod si un disc de aluminiu / alama ) ... foarte tare !!!
Am incercat si eu , dar ca sa iasa cat de cat folosibil , trebuia un tarod mai mare ... Am gasit
unul M16 ( pas de 2mm , diametru 16mm ) , si 1 ora mai tarziu , a iesit ceva ...

Ca si worm , poate fi folosit un orice surub cu filet M16 , dar sa nu depaseasca 20mm diamteru ,
ca iese din " mesh " ...

N-am idee cat de precisa e chestia , dar functioneaza . Am pus surubul in universal iar roata
melcata pe axul portcutitului ( la inaltimea corecta , evident ) , si am dat ture ...

Intrebare : pentru o montura EQ5 , sa zicem , cam ce diametru ar trebui sa fie roata ? Cati dinti ?
Ce raport de transmisie ?

cheers.

2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  81.95 kb
 Vizualizat:  de 7936 ori

2.jpg

Sus
StarChild
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

MesajTrimis: 21 Aug 2014 16:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

pai din ce stiu, la EQ5 ai deja roata si melcul in carcasa (e legat "butonul" de reglaj fin manual de melc...) trebuie doar sa-i pui motorul si electronica...
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011

MesajTrimis: 21 Aug 2014 16:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut!
Este ok pentru diverse sisteme imprecise de folosit pe acasa un astfel de sistem melc-roata melcata.
In schimb pentru angrenaje precise in nici un caz nu merg datorita faptului ca profilul flancului dintelui rotii melcate are o geometrie deformata. Nu vreau sa intru in detalii deoarece sunt f stufoase. Cauta o carte cu bazele generarii suprafetelor.
Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Aug 2014 17:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

E clar ... este improbabil sa poti face un ansamblu melcat DIY la o precizie rezonabila folosind
metoda asta empirica ( tarod + strung ) . Trebuie alta metoda de prelucrare , care sa
implice freze dedicate ( modul ) si masa rotativa ... Deja ma intreb daca nu e mai usor
sa folosesc sisteme cu fulii si curele dintate ... cred ca e mai simplu si mai usor de implementat .

multumesc.

Ultima modificare efectuata de catre katran la 21 Aug 2014 17:39, modificat de 1 data in total
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 21 Aug 2014 17:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din ce stiu, e 144, dar trebuie verificat.
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Aug 2014 17:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:
oops

Aaa , adica ... ? Nu vreti sa-mi traduceti , va rog ?

P.S ...a-ti modificat .... am vazut tarziu . Scuze .

144 de dinti ? Pai ce pitch e ala ? Imperial ?
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 21 Aug 2014 17:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

De fapt nu e dracu' chiar asa negru precum pare. Multi zic ca e imposibil dar cu un strung solid si precis se poate face. Amatori mai indrazneti au facut roti melcate cu succes dar in nici un caz cu tarozi. Practic trebuie sa-ti faci singur acea freza modul pe strung. Pentru precizie se face pe aceeasi bara de otel si viitoarea freza si melcul propriu-zis. Partea cu freza se caleste. Totul se lucreaza numai intre centre pentru a elimina erorile de pozitie cat mai mult. Profilul dintilor nu e de 60* ca la filet normal cred ca e in jur de 20*, nu mai retin iar melcul trebuie sa aiba diametru mare fata de grosimea coroanei incat suprafata de contact sa fie mai mare.

http://easyweb.easynet.co.uk/~chrish/cance.../worms.htm

http://www.mini-lathe.org.uk/making-telesc...athe.shtml

Poate ca precizia nu e chiar ca la un Byers sau Mathis dar daca diametrul coroanei e cat mai mare cu atat erorile sunt mai mici. Se poate face cu eroare finala la urmarire pe telescop de +/-5 secunde de arc. Restul se trateaza cu electronica.

De regula o coroana clasica are 360 de dinti (144 sau 180 la cele mici) sau mai mult in cazul celor foarte mari.
Grija mare trebuie la prelucrare/centrare pentru ca in cazul asta sutimea de mm e mare Smile
La final se poliseaza melcul pe coroana cu paste abrazive fine pana se "pupa" perfect fara urme grosiere de prelucrare.

www.cloudynights.com
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 21 Aug 2014 18:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Asta este de fapt marea problema, cea pe care a subliniat-o Neox. Precizia de prelucrare. Din ce stiu, la monturile Vixen GP era de 2 microni, iar la GP-DX de 1 micron. La SkyWatcher nu cred ca au fost mentionate vreodata de producator, dar probabil, chiar daca nu sunt la fel, sunt oricum apropriate.

In sensul asta e mai usor de facut un reductor cu roti dintate, dar cu o serie de probleme, in primul rand, reversul miscarii, care la melc-roata melcata nu e posibil.

Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 21 Aug 2014 21:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

La monturile gen vixen si alte chinezarii (nu neaparat rele) care au o tona de electronica in spate au coroane melcate ridicol de mici fata de suratele lor pe bani multi. O montura medie de talia unui EQ6 sa zic ar trebui sa aiba o coroana de peste 150mm diametru pentru o mecanica de la mama ei necesitand o interventie mai relaxata din partea electronicii pentru a corecta erorile de ghidaj (mai ales la astrofoto).

Nu cred ca un sistem de roti dintate ajuta in cazul asta. Reductia doar pe roti dintate aduna o groaza de erori aleatorii foarte greu de corectat ulterior. De aceea se prefera cat mai putine etaje reductoare, pe cat posibil atasat direct motor cu pas/servomotor la coroana melcata.

Am vazut ca italienii au scos ceva cu reductie prin curele dintate dar imi pare mai complicat de facut fara CNC decat corana si melc.

http://www.avalon-instruments.com/Prodotti...02115a6801

www.cloudynights.com
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Aug 2014 22:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vixen este japonez, nu chinezesc. Si e o mica diferenta intre ele. Si daca par la fel, este pentru ca toti chinezii, dar si americanii, care au facut monturi mici, si abordabile amatorului obisnuit, au copiat monturile Vixen. Iar ce nu e copiat dupa Vixen GP, respectiv EQ5 si CG5, e copiat dupa Takahashi, adica HEQ5 dupa EM10 si extrapolat la EQ6.

Restul e pentru oameni cu multi bani.

Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 21 Aug 2014 22:57, modificat de 1 data in total
Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Aug 2014 22:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am vazut sculele de la Avalon ... baietii aia au folosit curele dintate si fulii la toate monturile lor .
E clar ca se poate , totul e sa inghesui mecanismele intr-o structura relativ mica si usoara , dar
foarte rigida .
Cel mai tare i-mi place montura de la Meade ( LX850 ) . E superba , si cred ca e si foarte precisa .
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 21 Aug 2014 23:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Transmisia si reductia in 4 pasi prin curele dintate si fulii cum e in monturile Avalon este un mod de compensare biunivoca a erorilor fiecarui mecanism. In mod normal orice constructor de monturi nu ar face asa ceva, dar indivizii au dovedit ca daca ai suficient de multe erori, acestea se diminueaza intre ele.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011

MesajTrimis: 05 Sep 2014 13:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

apropos de angrenaje (super-precise) melc-roata melcata :
http://conedrive.com/Products/Motion-Contr...arsets.php