Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
katran Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2014 Mesaje: 485
|
Trimis: 21 Aug 2014 16:02 Download mesaj |
Titlul subiectului: low cost worm gear DIY |
|
|
|
Cautam pe net info despre worm gear drive , si am dat peste un tip care facea asa ceva
pe strung ( un tarod si un disc de aluminiu / alama ) ... foarte tare !!!
Am incercat si eu , dar ca sa iasa cat de cat folosibil , trebuia un tarod mai mare ... Am gasit
unul M16 ( pas de 2mm , diametru 16mm ) , si 1 ora mai tarziu , a iesit ceva ...
Ca si worm , poate fi folosit un orice surub cu filet M16 , dar sa nu depaseasca 20mm diamteru ,
ca iese din " mesh " ...
N-am idee cat de precisa e chestia , dar functioneaza . Am pus surubul in universal iar roata
melcata pe axul portcutitului ( la inaltimea corecta , evident ) , si am dat ture ...
Intrebare : pentru o montura EQ5 , sa zicem , cam ce diametru ar trebui sa fie roata ? Cati dinti ?
Ce raport de transmisie ?
cheers.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
81.95 kb |
Vizualizat: |
de 7936 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1607
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 21 Aug 2014 16:50 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
pai din ce stiu, la EQ5 ai deja roata si melcul in carcasa (e legat "butonul" de reglaj fin manual de melc...) trebuie doar sa-i pui motorul si electronica...
_________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!! |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 480
|
Trimis: 21 Aug 2014 16:51 Download mesaj |
|
|
|
Salut!
Este ok pentru diverse sisteme imprecise de folosit pe acasa un astfel de sistem melc-roata melcata.
In schimb pentru angrenaje precise in nici un caz nu merg datorita faptului ca profilul flancului dintelui rotii melcate are o geometrie deformata. Nu vreau sa intru in detalii deoarece sunt f stufoase. Cauta o carte cu bazele generarii suprafetelor.
|
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 21 Aug 2014 17:04 Download mesaj |
|
|
|
E clar ... este improbabil sa poti face un ansamblu melcat DIY la o precizie rezonabila folosind
metoda asta empirica ( tarod + strung ) . Trebuie alta metoda de prelucrare , care sa
implice freze dedicate ( modul ) si masa rotativa ... Deja ma intreb daca nu e mai usor
sa folosesc sisteme cu fulii si curele dintate ... cred ca e mai simplu si mai usor de implementat .
multumesc.
Ultima modificare efectuata de catre katran la 21 Aug 2014 17:39, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6912
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Aug 2014 17:30 Download mesaj |
|
|
|
Din ce stiu, e 144, dar trebuie verificat.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 21 Aug 2014 17:36 Download mesaj |
|
|
|
Aaa , adica ... ? Nu vreti sa-mi traduceti , va rog ?
P.S ...a-ti modificat .... am vazut tarziu . Scuze .
144 de dinti ? Pai ce pitch e ala ? Imperial ?
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 21 Aug 2014 17:47 Download mesaj |
|
|
|
De fapt nu e dracu' chiar asa negru precum pare. Multi zic ca e imposibil dar cu un strung solid si precis se poate face. Amatori mai indrazneti au facut roti melcate cu succes dar in nici un caz cu tarozi. Practic trebuie sa-ti faci singur acea freza modul pe strung. Pentru precizie se face pe aceeasi bara de otel si viitoarea freza si melcul propriu-zis. Partea cu freza se caleste. Totul se lucreaza numai intre centre pentru a elimina erorile de pozitie cat mai mult. Profilul dintilor nu e de 60* ca la filet normal cred ca e in jur de 20*, nu mai retin iar melcul trebuie sa aiba diametru mare fata de grosimea coroanei incat suprafata de contact sa fie mai mare.
http://easyweb.easynet.co.uk/~chrish/cance.../worms.htm
http://www.mini-lathe.org.uk/making-telesc...athe.shtml
Poate ca precizia nu e chiar ca la un Byers sau Mathis dar daca diametrul coroanei e cat mai mare cu atat erorile sunt mai mici. Se poate face cu eroare finala la urmarire pe telescop de +/-5 secunde de arc. Restul se trateaza cu electronica.
De regula o coroana clasica are 360 de dinti (144 sau 180 la cele mici) sau mai mult in cazul celor foarte mari.
Grija mare trebuie la prelucrare/centrare pentru ca in cazul asta sutimea de mm e mare
La final se poliseaza melcul pe coroana cu paste abrazive fine pana se "pupa" perfect fara urme grosiere de prelucrare.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Aug 2014 18:08 Download mesaj |
|
|
|
Asta este de fapt marea problema, cea pe care a subliniat-o Neox. Precizia de prelucrare. Din ce stiu, la monturile Vixen GP era de 2 microni, iar la GP-DX de 1 micron. La SkyWatcher nu cred ca au fost mentionate vreodata de producator, dar probabil, chiar daca nu sunt la fel, sunt oricum apropriate.
In sensul asta e mai usor de facut un reductor cu roti dintate, dar cu o serie de probleme, in primul rand, reversul miscarii, care la melc-roata melcata nu e posibil.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 21 Aug 2014 21:55 Download mesaj |
|
|
|
La monturile gen vixen si alte chinezarii (nu neaparat rele) care au o tona de electronica in spate au coroane melcate ridicol de mici fata de suratele lor pe bani multi. O montura medie de talia unui EQ6 sa zic ar trebui sa aiba o coroana de peste 150mm diametru pentru o mecanica de la mama ei necesitand o interventie mai relaxata din partea electronicii pentru a corecta erorile de ghidaj (mai ales la astrofoto).
Nu cred ca un sistem de roti dintate ajuta in cazul asta. Reductia doar pe roti dintate aduna o groaza de erori aleatorii foarte greu de corectat ulterior. De aceea se prefera cat mai putine etaje reductoare, pe cat posibil atasat direct motor cu pas/servomotor la coroana melcata.
Am vazut ca italienii au scos ceva cu reductie prin curele dintate dar imi pare mai complicat de facut fara CNC decat corana si melc.
http://www.avalon-instruments.com/Prodotti...02115a6801
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 21 Aug 2014 22:52 Download mesaj |
|
|
|
Vixen este japonez, nu chinezesc. Si e o mica diferenta intre ele. Si daca par la fel, este pentru ca toti chinezii, dar si americanii, care au facut monturi mici, si abordabile amatorului obisnuit, au copiat monturile Vixen. Iar ce nu e copiat dupa Vixen GP, respectiv EQ5 si CG5, e copiat dupa Takahashi, adica HEQ5 dupa EM10 si extrapolat la EQ6.
Restul e pentru oameni cu multi bani.
_________________ Dragos N
Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 21 Aug 2014 22:57, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 21 Aug 2014 22:55 Download mesaj |
|
|
|
Am vazut sculele de la Avalon ... baietii aia au folosit curele dintate si fulii la toate monturile lor .
E clar ca se poate , totul e sa inghesui mecanismele intr-o structura relativ mica si usoara , dar
foarte rigida .
Cel mai tare i-mi place montura de la Meade ( LX850 ) . E superba , si cred ca e si foarte precisa .
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 21 Aug 2014 23:08 Download mesaj |
|
|
|
Transmisia si reductia in 4 pasi prin curele dintate si fulii cum e in monturile Avalon este un mod de compensare biunivoca a erorilor fiecarui mecanism. In mod normal orice constructor de monturi nu ar face asa ceva, dar indivizii au dovedit ca daca ai suficient de multe erori, acestea se diminueaza intre ele.
_________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 480
|
|
Sus |
|