Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236324 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
katran Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2014 Mesaje: 489
|
Trimis: 03 Aug 2014 17:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: montura A/Z build log ... |
|
|
|
Am batut destul campii pe topicul de concept ... e cazul sa ma apuc de treaba .
Am proiectat ceva , si o sa ma tin de acest proiect ... eventuale modificari vor fi destul de
usor de adus , functie de ce iese ...
Am facut rost de niste micrometre pentru diametre interioare si m-a venit o idee ... sa le adaptez
la montura pe post de suruburi pentru miscare fina . La o cursa de vreo 25mm sper sa scot o rotatie
fina de 25-30 de grade ... Am renuntat la o serie de rulmenti in favoarea unor bucse de teflon pentru
crucile cardanice , dar pentru axele principale am pus totusi rulmenti ( 60082Z ) , precum si rulmenti
radiali axiali in capetele suruburilor ...
Materiale folosite : aluminiu 6061 T6 , alama , teflon , otel .
Astasi toata ziua asta am reusit sa fac ... aproape jumatate din axa inferioara ( AZ ) . Mai sunt
vreo 5-6 componente si e gata ... daca mai prind o zi de lucru intreaga .
Descriere: |
|
Marime fisier: |
72.15 kb |
Vizualizat: |
de 7090 ori |

|
platanul inferior , axul , furca , ambreiajul , surubul de reglaj . |
|
94.51 kb |
de 7088 ori |

|
|
100.35 kb |
de 7089 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1607
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 03 Aug 2014 18:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Faina lucrare!
Suruburile micrometrice sunt faine, dar e cam overkill . S-ar putea sa descoperi ca ai "avansul" prea mic si trebuie sa invarti de suruburi mai repede.
_________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!! |
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 03 Aug 2014 18:22 Download mesaj |
|
|
|
Cursa micrometrului 25mm , aveai cistig la azimut daca schema functiona pe principiul balansului inegal cu pirghie . Asa cursa va fi mai mica decit cea a micrometrului , deoarece eu vad un punct mort unde azimutul va sta pe loc . Poate vei avea 15-20 grade . Dar se poate schimba micrometrul si chiar sistemul .
|
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1607
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 03 Aug 2014 18:25 Download mesaj |
|
|
|
Faina lucrare!
Suruburile micrometrice sunt faine, dar e cam overkill . S-ar putea sa descoperi ca ai "avansul" prea mic si trebuie sa invarti de suruburi mai repede.
_________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!! |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 03 Aug 2014 18:47 Download mesaj |
|
|
|
2SKY a scris: | Cursa micrometrului 25mm , aveai cistig la azimut daca schema functiona pe principiul balansului inegal cu pirghie . Asa cursa va fi mai mica decit cea a micrometrului , deoarece eu vad un punct mort unde azimutul va sta pe loc . Poate vei avea 15-20 grade . Dar se poate schimba micrometrul si chiar sistemul . |
Ne traduci si noua te rugam, intr-o romana aproximativa?
Daca nu poti tu, poate altcineva intelege si ne impartaseste si noua din gandirea ta...
_________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 03 Aug 2014 19:10 Download mesaj |
|
|
|
Am facut calculele ( ajutat de computer , ca proiectarea e parametrica ) ... la o cursa de 25mm , adica
30 de ture ( surubul are pas de 0.5mm si piulita e crestata pentru preload ) , rezulta 25 de grade
de rotatie fina ... nu e mult , dar trebuia cumva sa ma si limitez la scrap-ul de materiale de prin
atelier ...
Unde e punctul ala mort . ca ma scoate din sarite ... ???
|
68.86 kb |
de 7041 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Aug 2014 19:59 Download mesaj |
|
|
|
Frumoasa lucrare.
Acum nu stiu unde vede 2SKY un punct mort, asa ca nu cred ca trebuie sa-ti faci probleme.
S-ar putea insa sa fi facut o greseala. Pentru ca vazand lucrarea ta, e posibil sa te trezesti cu cereri de genul, ''te rog, fa-mi si mie o piesa sau 3 pentru telescopul meu''. Eu am o experienta neplacuta, dupa ce am lucrat 3 saptamani, cam 3 ore pe zi, sa aduc la realitate un refractor mare, si i-am spus apoi proprietarului ca atata munca face atatia bani, sa-mi spuna ca pentru asta poate sa-mi dea o bere, doua.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 03 Aug 2014 20:22 Download mesaj |
|
|
|
Am facut deja greselile astea ... mi-am invatat lectia . In afara de asta , timpul meu este extrem
de limitat ... eu lucrez in ture 12/24-12/48 , asa ca am timp sa lucrez doar odata la 4 zile , si
atunci doar cateva ore ... Prefer sa aloc acel timp pentru mine personal , nu pentru un ciubuc de
cativa lei ... Castig suficient ca sa n-am probleme financiare ( deocamdata ) , asa ca n-am nevoie
de altceva .
In alta ordine de dei ... orice observatii sunt binevenite . Daca are cineva vreo idee mai " creata " ,
poate impartaseste ...
Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 03 Aug 2014 21:05 Download mesaj |
|
|
|
Cum vei invarti de micrometru ? Poti pune o mica manivela pe surubul ce trece prin rulment ?
|
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 03 Aug 2014 22:11 Download mesaj |
|
|
|
nobody a scris: | Cum vei invarti de micrometru ? Poti pune o mica manivela pe surubul ce trece prin rulment ? |
O sa fac niste rotite din alama , cu manivele ... ca la strung . Doar ca o sa fie nitel mai mici ( 50mm )
ceva de genul asta ...
|
41.82 kb |
de 6977 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Aug 2014 22:56 Download mesaj |
|
|
|
Cum spuneam mai sus, folosesc șuruburi M6 la montura piston, care au pas tot de 0.5mm și nu am avut probleme cu reglajul. Când ajungi la capăt pur și simplu slăbești ambreiajul și readuci șurubul la capătul celălalt. Șurubul micrometric are diametrul ceva mai mare așa că este mai bun, va prelua mai bine solicitarea și fără joc.
Fă rotițele din aluminiu sau plastic, alama este grea, am făcut eu una la montura mea și dacă cade pe picior lasă semne!
A, la ambreiaj pune un șurub cu strângere cu cap excentric ca la bicicletă, vei avea nevoie să-l strângi și să-l destrângi des.
Fain proiectul! Spor!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 05 Aug 2014 21:10 Download mesaj |
|
|
|
Suruburi M6 cu pas de 0.5 ? Sunt custom ? M6 standard are pas de 1mm ... stiu sigur , ca am filetat
vreo cateva mii de gauri pentru ele ... iar tarodul are pas de 1mm .
O sa fac rotitele din aluminiu ... si o sa le pun manivele , sa pot sa le rotesc mai repede ...
Pentru strangerea ambreiajului folosesc un surub M8 , cu pas de 1.25mm ... toleranta intre ax si
ambreiaj este de 0.2mm , teoretic pot sa blochez chestia cu un sfert de tura . Surubul are cap imbus ,
asa ca se poate slabi/strange cu o cheie imbus standard ... nu stiu daca am loc sa inghesui acolo
o parghie pentru surub cu cap excentric ... da' nu-i rea ideea , o sa studiez .
Azi mi-a ajuns si coletul de la Color-Metal cu blank-urile de aluminiu ... miercuri si joi sunt la atelier ,
sper sa avansez semnificativ cu proiectul ...
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Aug 2014 01:27 Download mesaj |
|
|
|
Da, scuze, greșeala mea, de 1 e pasul. Diametrul e mai mic decât la micrometru. Nu e mare lucru să pui o pârghie cu excentric, am înghesuit eu una de bicicletă la montura din piston mic la bucșa axului orizontal, la azimut frecarea e suficientă să nu plece decât când învârți șurubul sau tragi mai tare de instrument.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 06 Aug 2014 21:26 Download mesaj |
|
|
|
Update ...
Am mai avansat nitel ... m-a chinuit axul superior , ca n-am lineta pe strung , si pana l-am centrat
sa scot cota de rulment m-au gasit toti dracii ...
Am facut si un adaptor sa pot monta chestia pe un trepied standard EQ5 ... un cilndru de 115mm
diametru , filetat la centru cu M10 , si trei gauri de prindere pentru platanul inferior . Se intepeneste
solid , n-are nici un pic de joc ...
Urmeaza ambreiajul pe axa superioara , bara pentru contragreutati ( la asta vreau sa fac un adaptor
sa folosesc bara de la montura EQ5 ) , si dove-tail-ul pemtru sina ...Apropo , are cineva cotele
standard pentru sinele Vixen ? Ca nu le gasesc ...
|
147.91 kb |
de 6795 ori |

|
|
126.64 kb |
de 6795 ori |

|
|
45.78 kb |
de 6795 ori |

|
|
46.63 kb |
de 6795 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 06 Aug 2014 23:02 Download mesaj |
|
|
|
Ce bine e sa ai jucarii de baiat mare !!
Arata din ce in ce mai interesant si cred ca rezultatul va fi pe masura .
Grozav , mai dispare din monotonia instalata pe aici de ceva timp.
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|