Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
20.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236360
Numar de utilizatori inregistrati: 2877
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

proiect tripod modular

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
katran
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2014

MesajTrimis: 13 Aug 2014 23:55 Download mesaj
Titlul subiectului: proiect tripod modular
Raspunde cu citat (quote)

Plecand de la conceptul pier-tech , am incercat sa schitez ceva care poate fi realizat folosind
profile extrudate de aluminiu ( Item / Tech-Con ) , cateva bucati de aluminiu , un surub cu bile
chinezesc ( 16_05 C7 ) , motor stepper nema23 4N/m ...plus un piston de compensare a greutatii
( care nu este inca reprezentat in poze , trebuie sa ma gandesc unde sa-l pozitionez ) . Rolul
acestui piston este de a elimina sarcina stepper-ului , solutia asta o folosesc cu succes la masinile
mele ( in special la axa Z , unde motorul nu poate sa ridice greutatea combinata a motorului
de frezare plus placa suport / rulmenti liniari , si nu se poate implementa o reductie din lipsa de
spatiu ) . Sper ca intelegeti la ce ma refer ...

Ideea este sa fie colapsabil , relativ transportabil ( o sa fie greu , dar nu exagerat ... ) , inaltimea
sa fie variabila / setabila in limita cursei de lucru ( aprox. 400mm ) , sa poata sustine cam 100Kg ,
si , cel mai important , sa fie foarte rigid in pozitie de lucru .

Solicit pareri , sugestii , idei , inclusiv critici ( constructive ) .

1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  46.54 kb
 Vizualizat:  de 7307 ori

1.jpg

2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  46.27 kb
 Vizualizat:  de 7307 ori

2.jpg

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 14 Aug 2014 01:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am câteva bucăți de profile din astea, 25x50 și mă bătea gândul să construiesc așa un trepied, dar fix, fără kestii. Într-adevăr, iese extrem de rigid însă... nu mai am 20 de ani! Sarcina maximă per disc(opatie) este de 10-15 Kg... Sad

Motorizare la trepied sau ax care se ridică sunt total inutile la astronomie. Părerea mea.

O structură din triunghiuri este extrem de rigidă și arhi-suficientă pentru a susține o montură cu instrumente. Importantă este lipsa vibrațiilor, amortizarea lor rapidă, ceea ce se poate obține numai cu un trepied din lemn. Desigur, dacă ai materialele la îndemână este un exercițiu util.

Văd că aplici consecvent principiile dela mașini unelte. Nu este cazul. Au bătut alții drum lung până la niște rezultate optime... așa cum la CNC sunt mai bune șuruburile cu bile, la trepiede e mai bun lemnul de frasin. No offence! Very Happy

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 14 Aug 2014 01:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,

Am urmarit cu interes tot ce ai prezentat aici, mai ales ca am si eu un strung si o freza WABECO, freza preparata pt. CNC (cu suruburi cu bile pe cele 3 axe) - vezi http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...p;start=15 (jos). Nu sunt nici pe departe asa de dibaci ca tine, dar in limita timpului disponibil, ma staduiesc sa invat.
Proiectul asta al tau ma intereseaza in mod deosebit fiindca mi-ar rezolva o problema majora la observator - vizibilitatea catre Sud.
Acoperisul observatorului meu se duce catre Sud cand se deschide si imi ocupa suplimentar 10 grade de altitudine fata de restul directiilor (unde am vizibilitate incepand de la 20 de grade). Asta e rau, fiindca spre Sud e ecliptica (planul orbitei Pamantului), in jurul careia oscileaza toate planetele si asteroizii (1) si tot in zona asta sunt multe obiecte deep-sky interesante, la care nu am acces (decat poate timp extrem de limitat) - ex. Eagle nebula, Sombrero galaxy, etc. (2).
So, am sa urmaresc ce faci si poate ma inspir sau poate ma ajuti, etc.

Numai bine!

Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 14 Aug 2014 05:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Critici si idei zici? Bine, daca vrei tu. Laughing

Primul desen.

Ai acolo un box cu capete hexagonale, si cu trei stalpi. Si mai ai prins de el trei picioare cu trei suporti, prinse de box cu un fel de balamale. Picioarele si suportii lor trebuie sa fie prinse nu in locurile goale ale box-ului, ci in locul in care sunt prinsi stalpii. In felul asta, pe capetele hexagonale vei avea cate trei laturi libere. Acolo faci degajari pentru culisarea stalpilor unui al doilea box identic, care va forma treapta a doua a trepiedului. Asa cum e acum treapta a doua, cu profilul ala subtirel si singurel, fara prea mare sustinere contra miscarilor laterale, nu pare suficient de stabil. Cel putin, nu pentru astronomie.

PS. Acum am observat. Balamalele. nici alea nu sunt in ordine. Partea centrala a lor trebuie sa fie cat de lata posibil. Daca se poate 20cm, e foarte bine. Cred ca si la EQ5 sunt vreo 6cm intre urechi.

Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 08:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Profilul ala subtirel si singurel e un profil 80_80 ( 80mm x 80mm in sectiune ) , n-ai idee cat de solide
sunt chestiile astea ... plus ca n-am mentionat ca toata afacerea culiseaza pe un ghidaj profilat
THK HRW27 ( am uitat aseara , ca era 1 noaptea si eram chiaun de somn ... sorry )

Asa cum e desenat acum , box-ul ala are cam 250mm in diametru si vreo 650mm inaltime . Picioarele
sunt din profil 30_60 . Strans ( colapsat ) are 850mm lungime si aprox. 300mm in diametru , iar
complet extins si cu picioarele deschise are 1400mm inaltime iar varfurile picioarelor se inscriu
inre-un cerc de 1200mm . ( asta la primul desen )

La al doilea desen , picioarele sunt din profil 40_80 , iar stalpul care se ridica e un tub de aluminiu cu
diametrul de 130mm , pereti de 5mm . Acelasi sistem de miscare liniara ( linear rail + ballscrew )
doar ca tubul se prinde prin intermediul unor inele . E semnificativ mai mare decat primul tripod ,
si evident , mai greu ... la asta , diametrul box-ului ajunge la vreo 350mm , iar strans , depaseste
400mm ( din cauza picioarelor ... )

Apropo de two stage lift ... unde sa inghesui al doilea system de miscare ? NU mai vorbesc de structura
in sine a cutiei ... o schita ceva ?

La balamale , good point !!! Alea trebui sa le " umflu " nitel ... sa vedem cum reusesc , in asa fel incat
sa gasesc material pentru ele , si , cel mai important , sa pot sa prelucrez piesele pe masina din
dotare ... Odata o sa va explic cat de pacatoasa e chestia asta ... de cati factori trebuie sa tii cont ,
cate piedici intalnesti ...

Bun asa ... mai departe !!!
Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 08:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am uitat ... lemne ? Fratele meu , nu ma starni cu discutia asta ... abia am scapat de praf si rumegus .
Am studiat indeaproape niste chestii in legatura cu lemnele si prelucrarea CORECTA a acestora , in
functie de o gramada de factori ( rezistenta la torsiune , la apa , la diferente de temperatura ,
structura , densitatea fibrei , Janka hardness , continut de ulei / apa , etc ) . La un moment dat
ma apucasem de facut cutite de vanatoare ( oteluri din alea de racheta gen D2 aristocrat , damasteel ,
RWL34 ) si pentru manere adusesem vreo jumatate de metru cub de lemn exotic ( radacini , mahon ,
abanos , bloodwood , trandafir , etc ) ... Stiu exact ce inseamna sa prelucrezi lemn ... nu-mi mai
trebuie ... Uneori iubesc materialul asta , insa de cele mai multe ori , il urasc ...

Si daca tot as face un tripod de lemn , as folosi doar lignum vitae , ca are foarte mult ulei ,
este extreme de dens , nu se modifica dimensional/structural in sarcina sau la diferente de temp. ,
Lemnul asta se foloseste la nave maritime , mai exact la elicea de propulsie ... e acolo o
bucsa de lemn care tine loc de simering ... se foloseste si in zilele noastre , e cea mai buna solutie .

Da ... sunt frumoase cu draci structurile tripod de lemn ... executate correct , sunt 10 clase peste
orice structura de aluminiu ( ca asta vibreaza ca toba , daca il starnesti ) . Dar prefer sa ma tin
departe de genul asta de constructii ... d-aia e hobby , sa ma linisteasca , nu sa ma enerveze ...

cheers.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 14 Aug 2014 08:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu ai inteles, si nici nu am cum sa-ti trimit o schita.

Oricum, stabilitatea si rigiditatea in astronomie nu se obtin neaparat prin masivitatea materialului. Spre exemplu, la balamale, doua urechi din aluminiu de 6-8mm grosime pe lateralul piciorului, si la fel pe box, sunt mai bune, si usor de facut decat ce ai tu acolo. Iar un tub de 200mm diametru cu carne de 3mm e mult mai bun decat unul de 130mm cu carne de 5mm.

Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 08:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

inca o chestie ... din principiu , I-mi apar ideile , conceptele , parerile ... asa ca nu va suparati daca
uneori resping unele sugestii ... insa daca sunt bine documentate / demonstrate , sunt suficient de
inteligent sa inteleg daca am gresit ... asa ca nu ezitati sa " dati cu pietre " , asta e de fapt ideea din
spatele conceptului de forum de discutii , nu-I asa ?

cheers.
Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 08:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:
Nu ai inteles, si nici nu am cum sa-ti trimit o schita.

Oricum, stabilitatea si rigiditatea in astronomie nu se obtin neaparat prin masivitatea materialului. Spre exemplu, la balamale, doua urechi din aluminiu de 6-8mm grosime pe lateralul piciorului, si la fel pe box, sunt mai bune, si usor de facut decat ce ai tu acolo. Iar un tub de 200mm diametru cu carne de 3mm e mult mai bun decat unul de 130mm cu carne de 5mm.

O.K , am inteles ca diametrul este mai important decat grosimea peretelui , asta e clar . Balamalele
trebuie regandite , la fel de clar . Am inteles ca un sistem cu doua etaje de miscare e mai rigid
decat unul singular , este logic si evident . Ce n-am inteles eu este cum as putea sa procedez ...
Pentru fiecare etaj trebuie sistem de miscare separat , nu ? Nu discutam de control aici ( oricum
ar fi destul de complicat , trebuie controlate sincronizat ) ci doar de solutia tehnica aplicabila ...
D-aia ti-am cerut o schita ceva ... un desen pe hartie , pozat si postat aici , poate reusesc sa inteleg ...
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 09:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu e vorba de un etaj in plus, ci de eliminarea acelui pilon culisant, ala de 80x80, si inlocuirea lui cu un box, identic cu ce ai tu acum, dar asezat cu stalpii intre stalpii celui de jos. Practic nu ai decat sa decupezi hexagoanele un pic, ca sa poata culisa stalpii, si sa adaptezi sistemul de antrenare. Evident, mai trebuie sa faci si sisteme de culisare.
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 09:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca sa intelegi principiul gandeste-te ca la un CNC, o deplasare unghiulara de 10 secunde de arc, la un brat de 650mm lungime nu inseamna nimic. In astronomie, si in special in astrofotografie, o astfel de deplasare face toata constructia inutilizabila.
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 14 Aug 2014 09:28 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

"E greu sa gasesti un mix bun", zicea odata o reclama Very Happy

Trepied + pier + parghii/balamale? Sa tina 100kg? Eventual portabil?
Hmm... Astronomia de amatori devine o "chestiune grea" Laughing
Un 20-25 (hai 30..)kg acolo, cred ca ar fi o tinta realista (pt sarcina utila) - luand in calcul instrumentul, accesoriile, camera, contragreutatile... cam pe-acolo ar ajunge ceva accesibil pt un amator serios (si f. genero$).
De-altfel, vad ca proiectarea (si executia) ies ok. Mai trebuie adaptate/optimizate unele detalii pe ici pe colo, dar produsul finit arata fain.

Spor!

Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 13:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:
Nu e vorba de un etaj in plus, ci de eliminarea acelui pilon culisant, ala de 80x80, si inlocuirea lui cu un box, identic cu ce ai tu acum, dar asezat cu stalpii intre stalpii celui de jos. Practic nu ai decat sa decupezi hexagoanele un pic, ca sa poata culisa stalpii, si sa adaptezi sistemul de antrenare. Evident, mai trebuie sa faci si sisteme de culisare.

Aha ... practic , inlocuiesc pilonul ala 80_80 cu un ansamblu cu sectiunea mult mai mare ... chestie
extrem de desteapta ( recunosc ) ... rigiditatea creste semnificativ , fara adaos de greutate ... gata ,
am inteles si chestia cu mutatul balamalelor ... multumesc , apreciez .
Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 13:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:
Ca sa intelegi principiul gandeste-te ca la un CNC, o deplasare unghiulara de 10 secunde de arc, la un brat de 650mm lungime nu inseamna nimic. In astronomie, si in special in astrofotografie, o astfel de deplasare face toata constructia inutilizabila.

Chestia asta am inteles-o de ceva timp ... ma cam sperie , ca eu n-am gandit niciodata un ansamblu
la precizii de acest gen . Da' ma adaptez ...
Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Aug 2014 13:38 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

saiph a scris:
"E greu sa gasesti un mix bun", zicea odata o reclama Very Happy

Trepied + pier + parghii/balamale? Sa tina 100kg? Eventual portabil?
Hmm... Astronomia de amatori devine o "chestiune grea" Laughing
Un 20-25 (hai 30..)kg acolo, cred ca ar fi o tinta realista (pt sarcina utila) - luand in calcul instrumentul, accesoriile, camera, contragreutatile... cam pe-acolo ar ajunge ceva accesibil pt un amator serios (si f. genero$).
De-altfel, vad ca proiectarea (si executia) ies ok. Mai trebuie adaptate/optimizate unele detalii pe ici pe colo, dar produsul finit arata fain.

Spor!

Man , eu in general construiesc overkill ... stiu ca trebuie sa-mi modific optica asta , mai ales in acest
domeniu ... destul de tarziu mi-am dat seama ca nu se poate face comparatie intre masinariile cnc
si genul de mecanica folosita in astronomie ... Recunosc deschis ca am de invatat , d-aia intreb ,
desenez , si va stresez aici pe forum ... da' nu-I timpul pierdut , va ajung eu din urma ...

cheers.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact