Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
eclipsa_turcia_1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236324
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

concept montura ... faza incipienta , nu dati cu pietre ...

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
katran
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2014

MesajTrimis: 21 Iul 2014 23:00 Download mesaj
Titlul subiectului: concept montura ... faza incipienta , nu dati cu pietre ...
Raspunde cu citat (quote)

Hobby-ul meu de suflet este constructia de ansambluri mecanice controlate de computer . Presupun
ca monturile pentru telescoape / lunete ar putea fi considerate ansambluri mecanice de precizie ,
relative usor de executat in regim DIY . Inca n-am incercat asa ceva , dar provocarea este destul de
" frumoasa " , asa ca ma voi incumeta ...

Am tot studiat diferitele tipuri de monturi existente ... cele de buna calitate implica folosirea unui
surub fara sfarsit ( worm gear ) pentru miscarile de rotatie ( altitudine si azimut ) . Aceste compo-nente sunt destul de scumpe si greu de obtinut , nu mai vorbesc de executia lor prin metode de
aschiere in regim de amator . Eu incerc sa adaptez sistemele de miscare liniara de inalta precizie
prin transformarea acestei miscari intr-o rotatie definita , controlabila , cu o precizie de deplasare
de maxim 5 secunde de grad ...

Am facut cateva schite conceptuale , le prezint aici in speranta obtinerii unor pareri pro sau contra ...
In teorie , la o deplasare liniara de 174mm , ar trebui sa obtin o rotatie de 70 de grade . Cunoscand
elementele fizice ( pasul surubului , specificatiile motorului / drive-ului ) , se poate calcula usor un
raport pentru o implementare / controller simplu ( ex. arduino ) .

Schitele sunt extreme de simpliste , n-am reprezentat decat strictul necesar , dar la scara corecta .
In eventualitatea ca montura este fezabila , voi proiecta ansamblul la cote de executie , pentru
a putea fi construit corect .

poze ...

......................................................
Sus
2SKY
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012

MesajTrimis: 21 Iul 2014 23:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca tot ai posibilitati , utilaje/experienta de ce sa nu creezi dupa cotele unei monturi ecuatoriale , EQ2,3 una mai robusta care va fi mult mai performanta . Schema pe care vrei sa o aplici este functionala, dar placa orizontala pe care culiseaza pirghia , va fi cel putin un metru pentru a avea o forta redusa la actionare Rolling Eyes .
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 21 Iul 2014 23:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Monturile sunt in general chestii simple, problema e la precizie, moment in care devin complicate.
In desenul tau esti limitat ca nu poti trece de 90 grade, mai poti lungi parghia. nevoia de miscare pt. un telescop e putin mai complicata, tu il poti misca pe o singura axa.
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 22 Iul 2014 00:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

In primul rand iti trebuie rotatie pe doua axe perpendiculare aflate intr-un plan vertical sau, si mai bine, perpendicular pe planul ecuatorial al Pamantului pentru a compensa miscarea de rotatie a Pamantului pe o singura axa si pentru a elimina rotatia campului vizual.

Un alt aspect spinos la acest sistem (slider-crank) este faptul ca nu ai un raport liniar intre latura variabila si unghiul format, ci o functie arccos. Daca mai ai si offset, cred ca se complica si mai mult.
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 22 Iul 2014 01:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am urmarit cu mare interes proiectele tale CNC, felicitari pentru realizari! Totusi, daca acolo masori precizie/acuratete in sutimi de mm, aici e vorba de zeci/sute de nm. E orice numai simplu nu Smile

Ca idee: aproape orice telescop banal de amatori poate rezolva teoretic detalii sub 1 arcsec. (din legi fundamentale de optica). Atmosfera terestra strica acest rezultat pana la 2-3 arcsec. Precizia necesara e deci cam cu un ordin de marime mai mare, pe la 0.1 arcsec. Ca sa ajungi la nm de care ziceam mai sus, gandeste-te ce inseamna ca subdiviziune pe un diametru de 20-30cm.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 22 Iul 2014 06:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ideea este interesanta, e realizabila, si desenata frumos,... dar asa cum spune CMatei, ai nevoie de precizie mare. Si cand incepi sa aduni tolerante de la axul de rotatie al placii de montare, cele doua axe ale parghiei, plus cele de la ansamblul sina-sanie, deja ajungi sa te intrebi nu doar daca si cum te poti incadra (tehnic) in criteriile de precizie, ci si daca merita sa incerci o astfel de constructie, in comparatie cu un simplu EQ, sau Alt-Az.

Dupa parerea mea, singurul avantaj este ca o astfel de montura poate fi realizata in casa, poate mai usor decat o ecuatoriala. Dar mai raman probleme de rezolvat. Controlul fin al miscarii, blocarea miscarii libere, dar cu posibilitate de a realiza control fin, si nu in cele din urma, balansul, echilibrarea telescopului cu tot cu sistemul de miscare in orice pozitie.

Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Iul 2014 08:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

In primul rand , multumesc pentru postari , apreciez .
Apoi ... s-o luam pe rand .

Evident ca este nevoie de 2 axe de rotatie ... aici n-am reprezentat decat un concept ( nici macar
original ) de ansamblu mecanic folosibil in domeniul mecanic relativ astronomiei . Nu am reprezentat
aza de rotatie azimut pentru ca inca nu mi-a trasnit nici o idee ...inca .

La scara schitelor , placa port-instrument ( cea care efectiv basculeaza ) are cam 300x200mm , la
o grosime de 20mm , duraluminiu seria 6061 T6 ( MIC-6 ) / cu suprafetele rectificate . Din proprie
experienta , pot sa spun ca ansamblul desenat poate suporta in jur de 20-25Kg , fara sa simta .
N-am reprezentat de asemenea surubul de actionare ( surub cu bile ) ... Acesta , actionat corect
de un stepper de 1-2N/m printr-un drive digital , poate impinge fara probleme pana la 50Kg ...

Intrebare : de ce asa avea nevoie de mai mult de 70 de grade rotatie pe altitudine ( cu conditia
sa pot aduce " tunul " vertical ( la 90 ) , din moment ce exista rotatie de azimut completa ( 360 ) ?
( repet , n-am reprezentat tocmai aceasta rotatie )

Raportul de care se vorbeste este intr-adevar o problema ... dar teoretic , nu trebuie rezolvata
de utilizator , ci de controller , nu ? Nu ma pricep absolut deloc la programare , dar am inteles
ca Arduino chiar asemenea probleme rezolva ... Sunt nitel in ceata la acest capitol , dar poate
sunt colegi care sunt mai bine pregatiti si pot sa ne lumineze ...

Marea problema este precizia rotatiei/deplasarii ... Chiar folosind componente extrem de precise ,
eu nu pot sa " scot " precizii de ordinul nanometrilor ... pur si simplu nu este posibil . Pe de alta
parte , as vrea sa inteleg cum se obtin totusi aceste precizii folosind monturi comune ( EQ AZ ) ?
Ce sisteme de miscare sunt implementate ? Worm gear ? Timming pulley ? What ?

Cred ca n-am sapat suficient , mai trebuie ...
Sus
StarChild
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

MesajTrimis: 22 Iul 2014 09:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

pentru inceput, ai putea sa bagi un ochi pe topic-ul asta: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=119908#119908 e o montura ecuatoriala care ar trebui sa fie suficient de usor de facut daca ai acces la un router si/sau ceva freze cnc. Nu ai nevoie de aluminiu 6061 ptr asa ceva, poti folosi si 50xx, e mai ieftin si e suficient....

de asemenea, pana ajungi sa te "bati" cu reductiile melcate& shit, poate iti e mai la indemana sa faci reductii cu roti de frictiune Wink ( vezi de exemplu "Mesu Mount" care foloseste asa ceva).

Vezi ca pentru montura aia de mai sus, nu ai nevoie de Arduino & shit...iei un kit de GoTo ptr EQ6 dea gata...ce mai trebuie sa faci este doar sa asiguri dupa motorase o reductie 1:705 ...si treaba-i gata. Ptr reductii, poate folosesti curele sincrone, gasesti mai usor (de exemplu maedler.de ... au si maedler.ro)

Bafta!

Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

MesajTrimis: 22 Iul 2014 10:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

de montura inca nu m-am apucat efectiv de constructie, dar din ce am observat la constructia tubului optic, avem precizii de nanometri intr-adevar, dar piesele ptr tubul optic nu sunt realizate la precizie nanometrica, in schimb exista suruburi de reglaj Laughing si alea fac totul... piesele sunt realizate la precizie standard de CNC (sa zicem sutimi, poate 5 miimi, dar cam atat)...
la angrenajele melcate intr-adevar trebuie ceva precizie (flancul danturii rectificat/lustruit, etc...) dar in rest cu precizia normala de la CNC esti OK.

Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 22 Iul 2014 11:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu e vorba de precizii de prelucrare de ordinul nanometrilor. Aceste precizii se obtin la ormarirea obiectelor. La prelucrari sunt precizii de ordinul sutimilor de milimetru, si ajung la micrometru pe sistemul melc-roata melcata. Ce da precizia de nanometri la urmarire este schema foarte simpla, cu o singura axa pe directia de rotatie, fata de schema ta, care are 3 axe, si un sistem sina-sanie, pe directie de rotatie.

Nu stiu daca ai vazut vreodata o montura unde axele sunt facute pe conuri foarte mari, pentru precizie, si pentru a impiedica atat flexura la nivelul axelor, cat si eventualele vibratii.

http://www.optcorp.com/mi-500gem-mi-500-ge...mount.html

Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Iul 2014 13:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

O.K ... ia sa vedem daca schita asta e ceva mai buna ... cred ca e o montura EQ , daca nu gresesc ,
foloseste sisteme melc-roata melcata ( se gasesc la SDP-SI.com ) , destul de simplu de realizat .

Inspiratia a fost o poza gasita intamplator pe net , cautam specificatii pentru monturi ... Ca sa aveti o
oarecare referinta , tubul are 130mm diametru , la o lungime de 410mm .

montura 1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  80.94 kb
 Vizualizat:  de 7980 ori

montura 1.jpg

montura 2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  137.97 kb
 Vizualizat:  de 7981 ori

montura 2.jpg

montura 3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  86.2 kb
 Vizualizat:  de 7980 ori

montura 3.jpg

Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Iul 2014 13:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

StarChild a scris:
pentru inceput, ai putea sa bagi un ochi pe topic-ul asta: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=119908#119908
Bafta!

Man , chestia aia e alt gen de montura , din ce vad eu ... din aia cu potcoava . Da' trebuie
sa ai un telescop din ala , nu o teava de 120 ... Mi-a placut foarte tare designul , o sa-l studiez ...
thanks .
Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Iul 2014 13:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:
Nu e vorba de precizii de prelucrare de ordinul nanometrilor. Aceste precizii se obtin la ormarirea obiectelor. La prelucrari sunt precizii de ordinul sutimilor de milimetru, si ajung la micrometru pe sistemul melc-roata melcata. Ce da precizia de nanometri la urmarire este schema foarte simpla, cu o singura axa pe directia de rotatie, fata de schema ta, care are 3 axe, si un sistem sina-sanie, pe directie de rotatie.

Nu stiu daca ai vazut vreodata o montura unde axele sunt facute pe conuri foarte mari, pentru precizie, si pentru a impiedica atat flexura la nivelul axelor, cat si eventualele vibratii.

http://www.optcorp.com/mi-500gem-mi-500-ge...mount.html

Multumesc ... incep sa inteleg conceptul ... da' trebuie sa mai studiez . Daca reusesc sa ma prind
exact cum si de ce , poate reusesc sa adaptez ceva ... deocamdata schitez in Cad , sa vad cam cum
se aseaza , apoi trec la proiectarea serioasa ... cheers.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 22 Iul 2014 13:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poti sa faci si realizarea practica, adica ai timp, cnc si materiale?
Sus
Procyon
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Ian 2013

MesajTrimis: 22 Iul 2014 13:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

katran a scris:
O.K ... ia sa vedem daca schita asta e ceva mai buna ... cred ca e o montura EQ , daca nu gresesc ,
foloseste sisteme melc-roata melcata ( se gasesc la SDP-SI.com ) , destul de simplu de realizat .

Inspiratia a fost o poza gasita intamplator pe net , cautam specificatii pentru monturi ... Ca sa aveti o
oarecare referinta , tubul are 130mm diametru , la o lungime de 410mm .

Nu vreau sa par rau prin asta, dar cand ganditi o montura trebuie sa stiti niste astronomie de baza, nu gata ma pun sa fac montura..

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact