Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Gabi-737 Membru

Data inscrierii: 26 Feb 2012 Mesaje: 50
|
Trimis: 27 Mai 2013 10:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: Problema? |
|
|
|
Tot mai mult imi pun intrebarea nu daca ci cat de mult influenteaza diferenta de dimensiuni intre suportul de ocular din focuser si oculare?
Mai exact, cand introduc un ocular Cheshire pentru colimare am un joc relativ mic dar deranjant. Eu cred ca ar trebui sa intre fix fara joc. Daca este importanta chestiunea asta, am varianta modificarii suportului la strung (subtierea peretelui) si executarea unei bucsi care sa fie introdusa permanent in suporul de ocular astefel incat diametrul sa fie cel corect.
Astept niste pareri din partea voastra. Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 27 Mai 2013 10:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
De regula, acel joc nu e tocmai problematic, daca producatorul nu a avut un exces de zel cand a facut suportul. Totusi, la colimare trebuie cumva preluat.
E nevoie de un suport care sa permita centrajul ireprosabil intre axa optica a instrumentului si cea a ocularului.
Se poate si numai cu 2 (sau 3) suruburi radiale, dar metoda este supusa unor foarte mici erori; pentru a le elimina complet, exista solutii pe piata ce se apropie de perfectiune:
asa
sau
asa
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 27 Mai 2013 12:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Am intalnit ceva de genul asta la oglinda mea diagonala Meade de 2" cu adaptor de 1.25". Ocularul avea un pic de joc si am recurs la ceva simplu dar de efect. Am capitonat interiorul reductiei cu o banda subtire de scotch transparent (doar un strat, jocul era mic). Ocularul intra perfect fara joc si in plus e protejat pentru ca nu se mai face contact direct metal pe metal. Daca capitonarea e facuta ingrijit nici nu mai bagi de seama ca exista .
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
emilf Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010 Mesaje: 812
|
Trimis: 27 Mai 2013 12:55 Download mesaj |
|
|
|
Si pe mine ma deranja aceasta problema care ma faulta la astrofoto planetara si am remediat-o cu (http://www.skywatcher.ro/images/Imagini%20..._gross.jpg), este de fite dar se merita pentru cei pretentiosi.
_________________ The only thing necesary for the triumph of evil is for good men to do nothing. -Edmund Burke- |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
Trimis: 27 Mai 2013 13:26 Download mesaj |
|
|
|
Daca e vorba de ocular pp. ca e vorba de observatii vizuale, in cazul asta chiar conteaza o deplasare de 0.1mm fata de axa optica? Oricum reductia 2-1.25 are si ea joc, eventual le pui asimetric sa se compenseze.
Daca e vorba de colimare aici e putin mai problematic dar se rezolva. Eu am incercat 3 variante cu colimatorul:
- sa vopsesc ca sa incarc peretii, nasol ca pica vopseaua pe oglinda
- sa pun scoci, si mai nasol, la caldura s-a "umflat", aproape nu am mai putut scoate ocularul
- 1-2 straturi de foita de Al.
Cel mai bine e sa faci tu adaptarea, la strung, dar lucrat cu precizie, se fac la capete niste iesituri conice ca sa se potriveasca.
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Mai 2013 14:11 Download mesaj |
|
|
|
Problema e foarte veche, si foarte multi constructori s-au luptat cu ea, pentru ca nu e vorba doar de descentrarea ocularului, ci si de o inclinare pe care acesta o capata atunci cand strangi suruburile de prindere, indiferent cate sunt. Si teste foarte precise au arata ca nici inelele de alama, nici sistemul Baader nu sunt perfecte.
Si lucrurile se complica pentru ca nu toti constructorii fac barelele ocularelor fix la acelasi diametru. Eu am gasit si diferente de aproape 0,1mm.
Dupa parerea mea, cel mai aproape de adevar ar fi solutia celor de la Hotech, cu trei inele de cauciuc care sunt comprimate, si se preseaza astfel pe tubul portocular, in mod egal. Din pacate nu vad cum ar putea cineva sa o faca in casa, fara utilaje complexe.
http://www.hotechusa.com/PhotoGallery.asp?ProductCode=SCA-2D
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Mai 2013 20:56 Download mesaj |
|
|
|
Într-adevăr, am problema și eu cu ocularul Hyperion de 8mm de la Baader care nu intră în orice port-ocular de 1.25 având piciorul mai gros decât standardul. Așadar folosesc adaptorul de la diagonală în care intră sau direct pe 2".
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
Trimis: 27 Mai 2013 21:43 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Problema? |
|
|
|
Gabi-737 a scris: | Tot mai mult imi pun intrebarea nu daca ci cat de mult influenteaza diferenta de dimensiuni intre suportul de ocular din focuser si oculare?
Mai exact, cand introduc un ocular Cheshire pentru colimare am un joc relativ mic dar deranjant. Eu cred ca ar trebui sa intre fix fara joc. Daca este importanta chestiunea asta, am varianta modificarii suportului la strung (subtierea peretelui) si executarea unei bucsi care sa fie introdusa permanent in suporul de ocular astefel incat diametrul sa fie cel corect.
Astept niste pareri din partea voastra. Multumesc. |
Daca ai focuser pe 2 inch si folosesti oculare pe 1.25, una din solutii ar putea fi in imaginea de mai jos. La fel am avut aceasta problema si este destul de incomoda mai ales la colimare. De cand folosesc adaptorul respectiv problema a disparut. Are trei suruburi Delrin pentru fixare sub presiune spatiate la 120 grade care permit ajustarea presiunii inelului astfel incat introducerea si scoaterea ocularului sa se faca cu putina presiune si sa nu mai fie nevoie astfel de strangerea si desfacerea surubului principal de fixare. Acest surub l-am si indepartat nemaifiind necesar. Deasemenea nici inelul nu este prea folositor, doar cele trei suruburi din plastic de la baza (care sunt reglabile) fiind suficiente. L-am luat de la Starmax doar pentru o colimare cat mai precisa.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
62.68 kb |
Vizualizat: |
de 6447 ori |

|
Ultima modificare efectuata de catre Adrian Sirean la 27 Mai 2013 21:46, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5994
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Mai 2013 21:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Problema? |
|
|
|
Gabi-737 a scris: | Astept niste pareri din partea voastra. Multumesc. |
Uite varianta pe care am mers eu:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1888
Il folosesc si acum si mi se pare extrem de util.
Spor!
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
emilf Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010 Mesaje: 812
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 480
|
Trimis: 27 Mai 2013 22:53 Download mesaj |
|
|
|
Eu consider singura centrare adevarata fiind cea con pe con. (gen scule cu con Morse prinse in port-scula).
Dar mai greu de pus in practica mai ales in conditii de amator.
Spor,
Alex.
|
|
Sus |
|
 |
Gabi-737 Membru

|
Trimis: 28 Mai 2013 00:24 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor pentru sugestii. Sa mentionez ca problema e mai deranjanta la colimare, nestiind cand e colimat corect in conditiile de toleranta asa mare.
Cred ca tot o piesa facuta la strung va fi solutia cea mai buna / ieftina. Materialul din care e confectionata are importanta mare? care e mai ok? (otel, aluminiu, cupru...)
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 480
|
Trimis: 28 Mai 2013 13:56 Download mesaj |
|
|
|
Dural: 6005, 6060, 6063, 6061, 6082, 6066
|
|
Sus |
|
 |
Gabi-737 Membru

|
Trimis: 27 Dec 2013 00:58 Download mesaj |
|
|
|
Pana la urma am dat unui stungar cotele si mi-a facut o piesa noua din aluminiu. Am zis sa o faca in asa fel incat sa intre fix un barlow. A fost facuta intocmai, inca mai necesita slefuire fina.
Problema fiind rezolvata partial, dar problema initiala a ramas: pozele ies destul de soft, dobsonul fiind un telescop simplu prin constructie, totusi are o hiba pe care inca nu am gasit-o.
Oglinda principala, prospat aluminizata la d-nul Stanescu (lambda/4/), sta lejer pe barilet, focuserul pare in regula, aparatul foto cu obiective de orice fel scoate poze excelente sharp daca e nevoie, dar prin telescop nu mai tine figura.
Acuma am o banuiala: oglinda secundara, nu stiu in ce masura poate afecta calitatea pozelor, daca se poate testa undeva sau prin vreo metoda, daca se poate repara precum cea principala. Doar ea a mai ramas necercetata. Astept niste pareri din partea voastra.
Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
H.E.Retic Membru

Data inscrierii: 18 Mai 2012 Mesaje: 93
Motto: Per aspera ad astra! Localitate: Galati
|
Trimis: 27 Dec 2013 01:10 Download mesaj |
|
|
|
Ai incercat un unsharp mask? Filtrele AA de la camere lasa imaginea exact cum o descrii. Dupa o astfel de corectie ar trebui sa fie ok. Totusi posteaza si felul in care faci colimarea cat si ce camera folosesti, eventual si cum faci focalizarea. La colimare metoda cu laser+barlow te scuteste de o gramada de neajunsuri. Si binenteles la urma o stea iti spune daca colimarea e sau nu perfecta.
C.
|
|
Sus |
|
 |
|