Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Galaxia_noastra.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235686
Numar de utilizatori inregistrati: 2866
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Buba colimare

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dyptorden
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Noi 2014

MesajTrimis: 07 Feb 2015 21:06 Download mesaj
Titlul subiectului: Buba colimare
Raspunde cu citat (quote)

Salut tuturor.
Incercand sa aduc telescopul cat mai aproape de perfectiune din punct de vedere al colimarii, ma lovesc de o problema.
Situatia sta astfel : tool-uri specializate nu mi-am permis, asa ca am recurs la un home-made collimation-cap facut dintr-un tub de film foto.Am reusit sa:
1.Centrez foarte bine secundara, sa apara perfect rotunda si sa vad in masura egala in secundara clemele de prindere ale primarei.
2.Sa centrez gaura din collimation cap in donnut-ul primarei.

Problema pe care o intampin consta in faptul ca donnut-ul se afla in afara intersectiei axelor spider-ului. Guide-urile de pe astro-baby ori starizona nu ajuta.Cred ca sunt indoiate putin lamelele spiderului si orienteaza axa longitudinala a secundarei intr-o parte... sau imi scapa ceva din tutoriale... un sfat?

Atasez o fotografie... mai mult sau mai putin clara, gaura cap-ului ma limiteaza.

Numai bine

WORK_1.png
 Descriere:
 Marime fisier:  246.98 kb
 Vizualizat:  de 4315 ori

WORK_1.png

Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 07 Feb 2015 21:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai de ce ar fi necesara orientarea dupa bratele spiderului? Importanta e pozitia oglinzilor, nu a spiderului. Trebuie sa ti cont ca secondara este plasata excentric, cu o parte mai spre dreapta, cum se vede si la tine in imagine, ca sa acopere drumul optic al raxelor intre primara si secundara, care in dreapta e mai scurt. Daca o sa te uiti pe un desen cu drumul optic in Newton, intelegi imediat.

Faptul ca in plus, mai apare o deplasare in jos, nu conteaza, atata timp cat distanta de la marginea tubului focuserului, pe care ar trebui sa-l vezi, pana la marginea secundarei este egala, iar imaginea secundarei e rotunda.

Cat priveste utilizarea unui instrument improvizat, ce sa spun. Nu poti totusi sa te astepti la perfectiune, cand nu ai scule foarte bune.

Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 07 Feb 2015 21:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Prietene ce-i aia tool, ce-i aia collimation cap, cei aia donnut ? Oare a sărăcit în așa hal limba asta română că nu se găsește nici un corespondent pentru tool ?
Dacă noi nu ne respectăm limba, cine s-o respecte prietene?
Cam atît.

Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Feb 2015 21:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Adaug totusi inca o fotografie facuta din fatza telescopului, in care am aliniat spiderul cu reflexia sa in primara, si in care se vede cum secundara este mai intr-o parte (desi se vede perfect rodunt prin collimation-cap).

Din ce spui dragos, as putea sa las asa telescopul? cat timp e centrata gaura din cap pe mijlocul donnut-ului, ar trebui sa fie totul ok?

WORK_2.png
 Descriere:
 Marime fisier:  467.02 kb
 Vizualizat:  de 4268 ori

WORK_2.png

Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Feb 2015 21:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Of theogon... corporatismul asta m-a deviat nitel de la axa vorbirii corecte spre "romlish" (precum probabil e deviata si axa secundarei Smile ). Totusi poate ar fi sunat ciudat sa scriu gogoasa in loc de donut sau paianjen in loc de spider... ma indoiesc ca vreun coleg de breasla de pe forum foloseste traduceri de genul celor de mai sus... ori soarece in loc de mouse...etc. ...

Apreciez totusi observatia (puteam folosi intradevar "unealta"\"scula"\"dispozitiv" si "capacel de colimare"), am sa incerc sa abordez o limba romana autentica Smile.

Intre timp, topicul ramane deschis, daca cineva poate sa adauge idei\pareri\sfaturi...

Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 07 Feb 2015 22:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

In primul rand, niciuna din fotografii nu este si nu poate fi relevanta, pentru ca o mica descentrare a pozitiei camerei duce la concluzii eronate. Daca ar fi dupa a doua poza, nu e prea bine, dar nu pot sa stiu.

In al doilea rand, ca sa faci o colimare buna, trebuie, mai presus de orice, sa intelegi exact constructia, si drumul razelor de lumina prin telescop. Pentru ca eu pana acum, nu am vazut o descriere foarte buna a procesului de colimare, desi chiar am cumparat cu multi ani in urma o carte de la Howie Glatter, despre asta. Si trebuie sa recunosc, si mie mi-e greu sa fac o astfel de descriere. E oarecum intuitiv, daca intelegi bine constructia telescopului.

Sa intelegi de ce secundara e pusa excentric, si totusi ea trebuie sa apara rotunda si centrata cand te uiti pe tubul focalizatorului, si de ce excentricitatea trebuie sa fie intr-o anumita directie. Cum te uiti prin fata telescopului, ea trebuie sa apara deplasata spre partea opusa focuserului, nu in alta directie. Dar si din fata, totusi trebuie sa o vezi rotunda. De ce nu conteaza paianjenul. Ca trebuie sa apara punctul central al oglinzii primare in centrul secundarei, cand te uiti prin collimator (aici nu am gasit corespondent), si suprapus pe acel punct, sa se vada imaginea secundarei reflectata in primara, si apoi in secundara, si totul centrat pe imaginea marginii din fata a telescopului, reflectata si ea in primara si secundara.

Cred ca am reusit sa te incurc mai mult, dar o sa intelegi imediat ce vei avea clar in minte drumul optic.

Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Feb 2015 22:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inteleg foarte bine drumul optic.Altfel nu as fi reusit sa reglez secundara astfel incat sa apara perfect rodunda, sa vad cele trei cleme de prindere a primarei in masura egala (mai ales in urma miscarii focuserului) si sa obtin centrarea gaurii din capacelul de colimare pe mijlocul gogosii.Ce m-as fi asteptat totusi, ar fi fost ca si intersectia axelor paianjenului sa fie pe mijlocul gogosii Smile .
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 07 Feb 2015 22:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Verificarea colimării se face pe stea. Am folosit colimator doar la început și am fost și eu puțin contrariat de pozițiile în care se vedea corect. Se folosește o stea strălucitoare și accesibilă, ca Vega, Arcturus, Sirius etc. Dacă nu e turbulență vei putea face o evaluare bună atât a colimării cât și a opticii. Se folosește un ocular puternic și se examinează imaginea intra, în focus și extra-focală. Trebuie să vezi cerculețe concentrice. Dacă nu sunt concentrice atunci ai de șurubărit. Dacă apar alte deformări atunci e posibil să ai tensiuni în primară dacă clemele sunt prea tare strânse.

Spor!

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Feb 2015 22:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Atentie. Imaginea secundarei, reflactata in primara si apoi in secundara, nu trebuie sa fie centrata, pentru ca secundara e excentric pozitionata fata de tub.

E adevarat ca cea mai buna collimare se face pe stea, dar e de preferat sa o faci initial la lumina, cu un collimator, ca daca e o dezaliniere puternica, nu poti sa o mai faci bine la intuneric, pe stea. Adica trebuie sa fi cat mai aproape, ca apoi sa faci colimare perfecta pe stea.

In plus, daca ai turbulenta puternica pe cer, nu prea o sa mai vezi cercurile de difractie.

Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012

MesajTrimis: 07 Feb 2015 23:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Camera sa spunem pare centrata , dar sursa de lumina este clar pe linga . Si normal , pe primara apare umbra secundarei , descentrata . La mine secundara , este pe mijlocul primarei si umbra ei se suprapun , vazuta din fata tubului , fara vreo sursa directa de lumina ( doar lumina candelabrului )
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 07 Feb 2015 23:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Centrarea secundarei (cu sau fara offset) nu stiu sa o faca cineva pe stea.

@Dyptorden:

Nu se intelege mai nimic din poze (poti sa faci un pic de lumina si un cadru mai general), dar daca exista in realitate un offset, acesta nu trebuie sa fie pe diagonala fata de focuser.

Cat despre traducere, desi nu sunt adeptul traducerii fortate, m-ai pierdut cu gogoasa "donnut" ( "doughnut"/"donut"). La ce vrea sa se refere in acest context ?

Daca zici ca intelegi foarte bine drumul optic, ar trebui sa stii ca poti colima in mai multe feluri, iar secundara nu trebuie neaparat sa apara nici perfect rotunda, nici perfect centrata. Depinde de felul in care ai ales sa faci colimarea.

Daca nu stiai, poti citi pe aici:
http://web.telia.com/~u41105032/kolli/kolli.html
http://www.iceinspace.com.au/63-390-0-0-1-0.html
http://www.telescope-optics.net/newtonian_collimation.htm

collimation.PNG
 Descriere:
 Marime fisier:  49.96 kb
 Vizualizat:  de 4182 ori

collimation.PNG

11aaa0e07d2d6b29dfee280d393ecad9.png
 Descriere:
 Marime fisier:  270.92 kb

11aaa0e07d2d6b29dfee280d393ecad9.png

1940a2134b72548f3bda49168b393322.png
 Descriere:
 Marime fisier:  293.32 kb

1940a2134b72548f3bda49168b393322.png

Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Feb 2015 06:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu personal cred ca cea mai buna modalitate de colimare este cea traditional. Strict ortogonala. Chiar daca este mai laborioasa un pic. Evident, este doar parerea mea.
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro