Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
lunus33final_copyMIC.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234924
Numar de utilizatori inregistrati: 2854
Cel mai nou utilizator inregistrat: andyITA
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Rewiev BPC Kronos 20x60

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012

MesajTrimis: 22 Dec 2013 21:53 Download mesaj
Titlul subiectului: Rewiev BPC Kronos 20x60
Raspunde cu citat (quote)

Un binoclu cu adevarat rusesc, lentile, antireflex, corp metalc, totul face parte din clasica optica rusa. Cu avantaje si dezavantele de rigoare. Ocularele sunt fully multicoated cu antireflex albastru si rosiatic, iar obiectivele sunt multicoated cu albastru. Mecanica este foarte rezistenta, lejer dura, in schimb o data reglat este mai greu de dereglat prin manipularea lui normala. Lentilele rusesti le-am considerat mereu lentile de buna rezolutie dar fara prea mult contrast. Este valabil si in cazul binoclului Kronos. Si in aceeasi traditie acest lucru este compensat de o virare lejera spre galben care invioreaza usor coloritul. Virarea spre galben se produce la nivelul prismelor, deci daca deranjeaza se pot inlocui prismele cu altele dar atentie, caci disparitia virarii spre galben va demasca violent lipsa de contrast !
In consecinta pe mod terestru coloritul va avea o tenta galbena, poate ajuta pe ceata ? Nu este in mod obligatoriu deranjant , coloritul fiind mai vioi si mai luminos in aceste conditii. Claritatea este ok, lentilele au rezolutii foarte bune. In mod astro tenta galbuie nu mai este sesizata, iar diferenta de colorit ale corpurilor ceresti este totusi vizibila. Stelele sunt punctiforme si neclaritatea pe margine se inscrie in clasicul 20%. In mod astro nu poate fi folosit din mana, desi in mod terestru mi-a creat impresia celui mai bine echilibrat binoclu 20x, constructiv vorbind, respectiv a putut fi folosit relativ ok din mana (terestru)!

Date tehnice de la producator:
Magnificatie=20x
Diametru obiectiv=60 mm.
Camp =3 grade 34 min.
La 1000 m= 62 m.
Diametru pupila iesire=3 mm.
Prisme=BAK4
Eye relief=11 mm.
Rezolutie =3 secs.
Ajustare distant interpupilara=56-74 mm.
Dimensiuni=265x218x77 mm.
Greutate=1.28 kg

Binoclul pare a respecta datele date de producator.
In final as recomanda mai mult utilizarea lui pe mod terestru, revin la idea ca este foarte bine echilibrat pentru tinut in mana (1,2 Kg si 20x !). Cat despre astro nu pare spectaculos, dar face fata relativ bine. Asta daca il veti monta pe un trepied. Dezavantajos fiind faptul ca acest model nu prezinta sistem de prindere pe trepied. Deci trebuie un adaptor pe axul central specific acestor tipuri de binocluri. Se poate folosi cu mare success in acest sens un suport de dinam pentru bicicleta (5 Ron) la care se fac mici modificari (voi reveni cu detalii in acest sens intr-un topic separat).

finalMica.jpg
 Descriere:
Poze BPC KRONOS 20x60
 Marime fisier:  697.25 kb
 Vizualizat:  de 2598 ori

finalMica.jpg

Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 23 Dec 2013 00:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

E adevarat ca da imagine galbuie si cam intunecata din cauza prismelor am detectat si eu . sunt facute din sticla dubioasa poate din peretii geam protector de la Cernobal se auzea un zvon despre folosirea sticlei de acolo . prismele sunt lipite eu nu m-as hazarda sa le scot si sa caut altele de dimensiuni identice ma gandeam macar sa le dau un antireflex ca nu au.
Eu la astro folosesc uneori ca instr ajutator la cautari mai pun un laser pe binoclu si dau repere pt altii la gasit obiecte . Se vad multe multe deep sky cu Kronosul asta din afara pe cer negru
Sus
Dbird
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 23 Dec 2013 14:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu cred ca merita sa dai jos prismele chiar daca ai posibilitatea sa le refaci stratul antireflex. Asta nu din cauza recolimarii, care se face usor (reglaj prin excentric obiectiv) ci din cauza faptului ca practic lentilele sunt cele lipsite de contrast. Vei obtine , dupa multa munca, un binoclu cu un contrast slab dar cu un colorit mai natural. Am incercat si nu mi-a placut. Asta este problema relativ calsica cu optica ruseasca. Este mult mai rentabil sa achizitionezi un binoclu nou 20x60 relativ ieftin, gen Omegon, Celestron, Bresser etc unde vei avea si colorit natural si contrast foarte bun cu conditia ca antirefelexul sa fie albastru-indigo atat pe oculare cat si pe obiective. Totusi mitul binoclurilor vechi este depasit de vreme. Toate binoclurile vechi prezentate in rewievurile mele sunt net inferioare unui Bresser Hunter 10x50 (cu care le-am comparat pe fiecare pe rand, binenteles ca si calitate a imaginii/apertura), desi in cazul de fata Kronos are prisme BAK4 si Bresserul are BK7. Straturile antireflex imbatranesc chiar daca stau nefolosite si de fapt tehnologia de depunere, in sine, avanseaza foarte repede.
Dar in alta ordine de idei, daca vrei, este suficient sa inlocuiesti cele 2 prisme din fata deoarece ele sunt tratate sa genereze nuanta galbena.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 24 Dec 2013 20:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dbird
Cum ai tinut cont de diferentele de grosisment ,unde a fost cazul,in comparatiile binoclurilor vechi cu binoclul Bresser ?
Eu -presupunand toti ceilalti parametrii ca fiind similari- m-as astepta la un binoclu 20x la o imagine de 4x mai intunecoasa ca la un binoclu 10x.

Interesanta sugestia suportului de dinam,astept cu mare interes detalii.

O solutie posibila pentru binoclurile fara gaura filetata pentru prinderea pe trepied este cea de mai jos de la Berlebach:

http://www.berlebach.de/?bereich=details&a...he=english

Mircea

Sus
Dbird
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 25 Dec 2013 00:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Binenteles ca exista o diferenta de luminozitate functie atat de apertura cat si de putere maritoare. Dar luminozitatea este un parametru relativ diferit de colorit si contrast si putem totusi sa o luam in considerare separat. Si da, se poate spune ca este o comparatie subiectiva. Pe de alta parte tot subiectiva este si comparatia cu Conradul 15x60 (modificat de mine), sau cu TS 20x80, sau cu Bresser 20x80 (caci si in aceste comparatii a fost mult mai slab). De altfel orice rewiev este pana la urma o parere relativ subiectiva (in lipsa unor teste de laborator adecvate), caci noi ne bazam mai mult pe "flerul" si dotarile proprii fizico-anatomice. Dar scopul rewiev-ului este atins, o prima impresie, apoi urmeaza un alt rewiev referitor la acelasi echipament, sau alte impresii care modifica/corecteaza, ideea principala si abia in finalul acestor schimburi de informatii putem da un verdict cat mai real instrumentului in cauza.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum