| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239750 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
rem01 Membru

Data inscrierii: 18 Sep 2013 Mesaje: 82
|
Trimis: 18 Oct 2013 13:29 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Sfat achizitie colimator laser |
|
|
|
Salut,
Ma gandeam sa cumpar un colimator laser pentru SCT-ul meu (Celestron C6).
Va rog sa imi spuneti daca e recomandata (precisa) colimarea cu laser pentru SCT sau mai bine cea clasica cu stea.
In manualul de utilizare pentru Baader Planetarium MkIII 1.25" Laser Collimator spun ca acest tip de colimare este precis doar daca fasciculul laser cade fix in centrul oglinzii secundare...
http://agenaastro.com/media/documents/baad...mation.pdf
| Citat: | A word of caution when collimating SC’s and other Catadioptric OTA’s:
In any Newtonian telescope it is a commonly accepted procedure, to mark the center of the primary mirror with a
small circle, before attempting collimation.
It is “The“ most important action in order to ensure control over the process of collimation (Aristotle’s: “Give me a
fixed point in space and I will unlatch the earth from it’s path“).
In terms of an SC-optical system, this would mean to mark the very center of the convex secondary (!) mirror, so as
to ensure the laser beam stays within the rotational center of the optical system.
The downside is that most visual back accessories in present day SC-OTA’s are made so sloppy that the precondition
mentioned above will not be met.
Even with the best tools – a sufficiently sharp and well adjusted laser beam with a precision chrome sleeve, you must
ensure that the laser will hit the SC-secondary dead center, so that the reflected beam will truly indicate the offset of
the secondary adjustment, rather than the offset from the secondary’s center.
Putting a tiny center “ring“-mark onto a secondary is not a difficult task, when the SC-OTA has a provision to quickly
un-mount the secondary mirror – such as it is the case with CELESTRON’S FaStar-Optics.
The procedure is essentially the same, as described earlier for the center mark on a Newtonian primary.
In any case – if you do not feel happy with marking the secondary mirror of your telescope, please stick with the “real
star“ collimation techniques as described in the manual of your Schmidt-Cassegrain telescope.
We cannot take any responsibility for damaged optics sets due to careless or otherwise wrong optical handling. |
LASER-COLLI Instruction Manual 2005, pagina 11
Multumesc,
Romulus
|
|
| Sus |
|
 |
Manu72 Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2013 Mesaje: 546
|
Trimis: 18 Oct 2013 14:52 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Din ce am citit eu, pentru SCT-uri mai recomandata este o stea artificiala decat un laser coli.
|
|
| Sus |
|
 |
rem01 Membru

|
Trimis: 18 Oct 2013 15:21 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc! Se pare ca asta e parerea majoritatii.
Cred ca renunt la colimator laser. Si asa oricum trebuie sa invat sa-l colimez clasic.
|
|
| Sus |
|
 |
aandrei Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013 Mesaje: 494
Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei. Localitate: Constanta
|
|
| Sus |
|
 |
rem01 Membru

|
Trimis: 21 Noi 2013 07:55 Download mesaj |
|
|
|
Mulțumesc pentru recomandare, chiar studiam variantele. La ce distanta trebuie poziționată?
Romulus
|
|
| Sus |
|
 |
lentilozaur Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 741
|
Trimis: 21 Noi 2013 09:55 Download mesaj |
|
|
|
Poti folosi si un laser Hotech la colimare insa este o mica teorie in spate. Mai intai trebuie sa ai telescopul colimat si apoi odata calibrat/imperecheat laserul il poti folosi permanent la colimarea acelui telescop.
http://www.hotechusa.com/category-s/22.htm
http://www.youtube.com/watch?v=kJdo8RwDwi4
Daca nu ai un Hotech iti trebuie un adaptor de centrare pentru alt tip de colimator laser pentru a evita erorile de abatere din prinderea focuserului. Avantajul ar fi ca pe termen lung este mai comod sa ai un astfel de colimator imperecheat cu telescopul. Poti verifica colimarea in cateva secunde si poti face daca este cazul colimarea fara sa mai faci cine stie ce set-up.
|
|
| Sus |
|
 |
rem01 Membru

|
Trimis: 21 Noi 2013 10:53 Download mesaj |
|
|
|
| Mulțumesc Adrian! Singurul lucru care mă descurajează la tipul asta de colimator e prețul...
|
|
| Sus |
|
 |
aandrei Membru

Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei. Localitate: Constanta
|
Trimis: 23 Noi 2013 19:55 Download mesaj |
|
|
|
@rem01
Sunt doua variante.
1. Daca urmaresti EXCLUSIV colimarea, o poti pune la o distanta mica. Eu am folosit-o in lungul unui hol+camera. La colimare ai nevoie doar sa ajungi sa asiguri SIMETRIA inelelor de difractie, nu te intereseaza sa interpretezi respectivul model. Vei obtine astfel inelele de difractie caracteristice aberatiei de sfericitate, dar NU pentru ca telescopul ar fi necorectat ci pentru ca frontul de unda este efectiv sferic si are o raza mica, egala cu distanta stea artificiala-telescop.
2. Daca urmaresti sa si interpretezi calitatea telescopului,"steaua" trebuie sa fie cu atat mai indepartata cu cat ai apertura mai mare; in cazul meu, la 127mm ar trebui ceva mai mult de 30m.
...dar, cum am mai spus, daca urmaresti numai colimarea, faci treaba PERFECT noaptea in in casa.
In ceea ce priveste colimatoarele laser, le consider inutile. Am avut si nu le-am putut folosi cum am sperat, in principal din cauza IMPOSIBILITATII de a emite raza laser EXACT in axul focuserului, fie din cauza fixarii imperfecte in focuser fie din cauza colimarii IMPERFECTE a insusi laserului.
Cand am cumparat Makul127 am fost extrem de dezamagit. Mai am un ED80 si un Dobson254 cu oglinzile corectate de catre Dl. Stanescu Octavian si ce am vazut initial prin Mak a fost cu totul demoralizant. Dupa cateva incercari aproximativ reusite de colimare prin diverse metode, am cumparat steaua asta.
Printr-o metoda simpla de lucru cu suruburile, pe care am aflat-o aici pe forum, acum citesc cu usurinta, de la circa 9m inscriptia minuscula de bancnote, de pe fata cu capul, de deasupra inscriptiei "BANCA NATIONALA A ROMANIEI". Daca te uiti cu atentie, ai sa vezi ca ceea ce pare, la prima vedere, o linie subtire deasupra acestei inscriptii, este de fapt tot o inscriptie:
BANCANATIONALAAROMANIEIBANCANATIONALAAROMANIEIBAN......
_________________ Newtonian Dobson Capella 10", F 4,7 |
|
| Sus |
|
 |
aandrei Membru

|
Trimis: 24 Noi 2013 13:26 Download mesaj |
|
|
|
Cand telescopul este colimat foarte bine, are imagine "buna-spre-foarte-buna" si la mariri mai mari decat limita recomandata care este de 2 x D(mm).
Rezultate la fel de bune poti obtine si cu o gramada de bile lucioase (eu am cateva sute de bile-magnet cu diametrul ~ 5mm), luminate de la 1-2m cu o lanterna.
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9869
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Noi 2013 15:28 Download mesaj |
|
|
|
De ce ai nevoie de mai multe bile? O singură bilă de rulment iluminată cu un mic spot cu LED alb cred că e mai ok, după cum s-a mai discutat aici pe forum, poate fi o stea artificială destul de bună.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
rem01 Membru

|
Trimis: 24 Noi 2013 16:30 Download mesaj |
|
|
|
Mulțumesc! Nu m-am gândit la bila/bilele de rulment. O idee foarte buna, am sa încerc.
Romulus
|
|
| Sus |
|
 |
aandrei Membru

|
Trimis: 24 Noi 2013 21:08 Download mesaj |
|
|
|
O bila unica trebuie mereu re-centrata dupa fiecare ajustare si, in plus, pe masura ce colimarea se apropie de stadiul final, este din ce in ce mai greu de judecat directia de miscare. Un camp plin de stele (bile) face mai usoara operatiunea de colimare prin aceea ca mai adauga o simetrie ajutatoare: a multiplelor modelelor de difractie FATA DE CENTRUL CAMPULUI OCULARULUI.
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9869
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Noi 2013 23:22 Download mesaj |
|
|
|
Nu știu dacă trebuie recentrată steaua artificială, cred că figura de difracție trebuie să fie aceeași în câmpul central al ocularului chiar dacă nu e fix pe centru. Cel puțin la colimarea cassegrain-ului din dotare am folosit mai întâi un tub cu o simplă gaură apoi pe stea naturală am verificat figura de difracție. Ajustările au fost minimale de fiecare dată și umblu doar la secundară pentru că la primară nu am deloc jocuri, e sistem push-pull. Dar ideea ta cu mai multe stele mi se pare ok de verificat dacă vrei să fi foarte riguros (dacă faci poze).
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
lentilozaur Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 741
|
Trimis: 25 Noi 2013 12:29 Download mesaj |
|
|
|
| aandrei a scris: |
In ceea ce priveste colimatoarele laser, le consider inutile. Am avut si nu le-am putut folosi cum am sperat, in principal din cauza IMPOSIBILITATII de a emite raza laser EXACT in axul focuserului, fie din cauza fixarii imperfecte in focuser fie din cauza colimarii IMPERFECTE a insusi laserului.
|
Hotech realizeaza centrarea perfecta (pe cat permite focuserul) pentru laser si in plus iti ofera adaptoare sa faci aceasta centrare si pe alte accesorii indiferent de diametru. Adica este inutil sa vrei centrarea perfecta si apoi sa pui in loc un ocular care sta stramb.
|
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2932
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 25 Noi 2013 21:07 Download mesaj |
|
|
|
As vrea sa va rog ca inainte sa va grabiti cu sfaturile ca niste mosi sfatosi, sa cititi mai mult ce scrie pe acest forum, unde aveti o adevarata comoara de cunostiinte in toate domeniile.
De exemplu, un laser colimator se poate colima el insusi si asta destul de usor. Exista un topic foarte bine documentat, facut de zoth, unde sunt dati toti pasii - http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...+colimator .
De asemenea, colimarea cu laser nefiind ea insasi precisa daca secundara nu se afla centrata perfect fata de tubul port-ocular, exista metoda colimarii cu barlow impreuna cu un laser colimator, care este infinit mai precisa. In atasament aveti un articol preluat din Sky&Telescope despre metoda asta, destul de populara pentru cei ce se documenteaza mai bine.
Spor la studiat.
| Descriere: |
|
 Descarcare |
| Nume fisier: |
barlowed laser collimation.pdf |
| Marime fisier: |
237.66 kb |
| Descarcat: |
de 643 ori |
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|