Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
bogdan.caseriu Membru

Data inscrierii: 20 Aug 2009 Mesaje: 226
|
Trimis: 25 Aug 2009 14:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: Oglinda pentru telescop Newton din tub TV |
|
|
|
Buna ziua tuturor! Ma intreb daca puteti posta informatii despre realizarea unei oglinzi pt. Newton din tub TV (daca se poate, daca da, apertura maxima etc). Am la dispozitie destule tuburi TV vechi cu diagonale mari si sticla groasa, si, ma gandesc daca e practica realizarea unei astfel de oglinzi.
Va multumesc! |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3680
|
Trimis: 25 Aug 2009 15:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Se poate face din tub cinescop , dar nu diametru prea mare , cred ca sticla nu depaseste 15-18mm grosime, nici la cele color vechi.
apoi au curbura pronuntata . cred ca focar de 300-400mm , asta e cam scurt pt oglinda de 150 -180mm.
Se poate lungi focarul dar e de munca . deci e posibil de scos un 150mm oglinda . eu am facut mai de mult de 100mm.
Sigur taierea rotund mai e o problema ce sperie pe toti incepatorii. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9619
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 25 Aug 2009 18:17 Download mesaj |
|
|
|
Salut
amicul Csillag Attila a taiat ,chiar ca e periculoasa operatia,din trei ecrane TV ,trei discuri de 125mm diametru.Le-a slefuit si a obtinut trei oglinzi de 560mm focal.Una mi-a dat-o mie dar deoarece avea un defect optic,partea centrala avea un focar iar cea marginala un alt focar,am trimis-o lui Csatlos Geza din Budapesta.Geza mi-a corectat-o si am obtinut cu ea mariri de pana la 200x.
Sticla este excelenta,are foarte bune calitati mecanice dar nu este prea groasa,a noastra are 12 mm.Si este si ''termoformata'',are o raza de curbura de aprox. 900mm,pe ambele fete.Mircea |
|
Sus |
|
 |
Mihai F. Dinu Membru

Data inscrierii: 20 Iul 2008 Mesaje: 162
|
Trimis: 25 Aug 2009 21:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: Salut |
|
|
|
Da, se poate. Daca vei cauta pe forum vei gasi un domn, pe nume Florin Horea, care a avut foarte multa ambitie si determinare sa realizeze asa ceva. Foarte multe luni de zile a lucrat la sticla taiata dintr-un tub TV. Si asta dupa ce prima a fost distrusa din cauza cainilor si pisicilor. Conteactaza-l pe Horica, el iti poate spune multe. |
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008 Mesaje: 544
|
|
Sus |
|
 |
bogdan.caseriu Membru

|
Trimis: 26 Aug 2009 11:20 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc foarte mult! Am aflat ca e greu, dar se poate...asta e cel mai important. O sa incerc sa construiesc o unealta reglabila (ca diametru) de taiat rotund sticla de tub TV. Daca imi iese si functioneaza , postez detaliile, daca nu.....cer sfaturi...
Multumesc inca o data! |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 27 Aug 2009 11:52 Download mesaj |
|
|
|
Ca idee, ar fi mult mai simplu sa cautati la geamgiu, sticla groasa de 10 -12 mm si sa va taie cu compasul cu diamant, doua discuri de 120-140 mm diametru. Va spun din experienta proprie ca mi-a iesit o oglinda pe cinste procedand astfel, si fara sa ma chinui sa tai eu discurile. Am muncit numai la degrosarea, finisarea si polisarea oglinzii. Cu astfel de discuri, obtineti o oglinda cu un f/d = 9 sau 10 iar rezultatul va fi multumitor. Mult succes ! |
|
Sus |
|
 |
bogdan.caseriu Membru

|
Trimis: 27 Aug 2009 13:45 Download mesaj |
|
|
|
Am fost la geamgiu in Bacau si a inceput sa rada cand a auzit de sticla mai groasa de 10 mm si de taiat rotund:)). Asta a fost prima incercare pana sa ma gandesc la sticla de tub TV. Si ca idee generala, o sa incerc apertura mai mare de 130 mm, ca altfel nu are rost, pentru ca am Astromasterul 130 si nu vad de ce as incerca sa fac inca unul la fel.
MS! |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Aug 2009 14:22 Download mesaj |
|
|
|
caută în forum, sunt mai multe topicuri legate de procurarea sticlei și a celorlalte materiale ATM. |
|
Sus |
|
 |
KLK Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2008 Mesaje: 190
Motto: Nihil sine Deo Localitate: Buzau
|
Trimis: 27 Aug 2009 15:01 Download mesaj |
|
|
|
Teo a scris: | Ca idee, ar fi mult mai simplu sa cautati la geamgiu, sticla groasa de 10 -12 mm si sa va taie cu compasul cu diamant, doua discuri de 120-140 mm diametru. Va spun din experienta proprie ca mi-a iesit o oglinda pe cinste procedand astfel, si fara sa ma chinui sa tai eu discurile. Am muncit numai la degrosarea, finisarea si polisarea oglinzii. Cu astfel de discuri, obtineti o oglinda cu un f/d = 9 sau 10 iar rezultatul va fi multumitor. Mult succes ! | Dati va rog adresa geamgiului din Bucuresti unde ati taiat cu compasul cu diamant sticla. Bogdan.caseriu sau alti amatori s-ar apuca mai repede de slefuit trecand peste etapa taieri sticlei care i-ar putea descuraja. Plus ca tot la acel geamgiu ziceti ca se gaseste si sticla groasa de 10-12 mm. Va multumim! |
|
Sus |
|
 |
horea_florin Membru

Data inscrierii: 29 Iul 2008 Mesaje: 390
|
Trimis: 27 Aug 2009 15:58 Download mesaj |
|
|
|
tot asa mi-am procurat si eu discurile de sticla de 160mm ! |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9619
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 27 Aug 2009 19:36 Download mesaj |
|
|
|
Permiteti-mi sa va arat un avantaj,mic dar clar,al oglinzilor din ecran TV.Nu trebuie sa slefuiesti cu granulatii mari,poti incepe direct cu nr.400.apoi nr.600 ,apoi nr.800.apoi cerium sau crocus....si...si...gata.M. |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 27 Aug 2009 20:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: Adresa geamgeriei din Bucuresti |
|
|
|
Acea geamgerie din Bucuresti de unde am cuparat 2 discuri de sticla cu grosimea de 10 mm si unde au fost taiate in fata mea cu compasul cu diamant, se afla pe strada Turturele ( langa fosta discoteca Why Not) . Nu stiu sa va spun numarul, dar este aproape de intersectia de la Mall ( Dudesti ), faceti dreapta spre Bulevardul Unirii. Acolo puteti intreba cetatenii din zona si va pot indruma. Chiar azi am fost in zona sa vad daca mai exista si atelierul este tot acolo.
2 discuri de sticla 10 mm grosime si diametrul de 140 mm, m-au costat 25 Ron plus o " Bere " cum s-a exprimat geamgiul, ca sa mi-o traga la polizor pe margini, pentru a nu exista pericolul sa ma tai la mana. Mergeti si discutati cu ei. Nu mereu au sticla de 10 mm, dar azi , dupa ce au scotocit au gasit cateva petece de geam din care mi-au scos discurile respective. Aceleasi discuri le-am cumparat cu 7 ani in urma, tot de acolo iar cu ele mi-am construit o oglinda de care sunt foarte multumit si in ziua de azi.
Necazul este ca nu mai aluminizeaza acolo, cum am facut eu atunci. Mi-au zis azi ca au vandut aparatul de aluminizat. Poate stie cineva unde se pot aluminiza oglinzi in Bucuresti si eventual nu la preturi " astronomice ". |
|
Sus |
|
 |
horea_florin Membru

Data inscrierii: 29 Iul 2008 Mesaje: 390
|
Trimis: 27 Aug 2009 20:28 Download mesaj |
|
|
|
Domnule Mircea aveti dreptate dar nu stiu daca este tot timpul asa!
Eu cand am taiat discul de sticla am vazut pe suprafata niste unflaturi mici pe toata suprafata sticlei respectiv pe tot ecranul tv
Acele unflaturi le-am eliminat cu abraziv de 80!
Probabil ca la alte ecrane suprafata e neteda dar la mine s-a dovedit ca nu e asa!
Stima! |
|
Sus |
|
 |
KLK Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2008 Mesaje: 190
Motto: Nihil sine Deo Localitate: Buzau
|
Trimis: 28 Aug 2009 00:22 Download mesaj |
|