Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
RobertG Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009 Mesaje: 754
|
Trimis: 02 Apr 2016 09:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: Modificare Newton in Cassegrain |
|
|
|
Buna ziua, din motive de spatiu, si nu numai, ma tot "bazaie" de ceva vreme ideea de a transforma newton-ul meu Bresser 200/1000 in Cassegrain 200/2000.
Partea de modificare a tubului nu ar fi o problema pentru mine, iar optica (primara) sa mi-o modifice cineva in domeniu pentru acest scop. Imi va trebui sigur si o secundara convexa si suport adecvat.
Ce parere aveti? E o idee rea? |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9573
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 02 Apr 2016 11:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
RobertG
Cassegrain 200x 2000 mm este complet un alt telescop.
Oglinda trebuie reslefuita ,nu este suficienta gaurirea.
Cu o primara de 1000mm focal nu poti obtine un Cas de 2000mm focal decat acceptand o obstructie centrala infioratoare ,cred ca in jurul a 40%.
Focalul primarei trebuie sa scada la 800mm si atunci cu amplificarea data de secundara hiperboloidala de 2.5x ai obtine focalul de 2000mm.
Tubul ti-ar iesi ca lungime fizica la aprox. 700mm.
Daca accepti o amplificare mai mare 3.5x sau 4x atunci ai putea micsora lungimea fizica a tubului la aprox. 550mm la un focal echivalent de aprox. 2500mm.
Dar ultimul este greu de executat : primara la F/3 si amplificare la 4x!
Acestea sunt doar niste pareri aproximante.
Succes orice vei decide , Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11369
|
Trimis: 02 Apr 2016 12:01 Download mesaj |
|
|
|
Aveam eu un cass de vanzare, 200 f5 primara, poate din doua faci unul. |
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

|
Trimis: 02 Apr 2016 14:12 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc de sfaturi! Eu am luat din start in considerare reslefuirea completa a oglinzii, asta daca poate cineva sa o faca. Totusi, avand in vedere modificarile majore la optica principalei poate mai bine as achizitiona oglinzile gata facute, si sa-l fac de la zero, sau sa cumpar unul gata facut.
Bresser-ul asa cum e este super ok, n-am ce sa-i bag de vina, dar in locul in care il folosesc la observatii e stramt rau, de aceea ma gandeam la un Cass.
[edit]
Valy, aveai? sau il mai ai? Nu gasesc anuntul la vanzari. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 02 Apr 2016 14:38 Download mesaj |
|
|
|
E pe acolo, e valabil. Si eu am plecat tot de la newtonul 200/1000. Vezi ca am si un thread aici la DIY, sa vezi cam cum arata. |
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

|
Trimis: 03 Apr 2016 17:45 Download mesaj |
|
|
|
Valy, am vazut Cass-ul tau. N-am nici un dubiu ca e un instrument de nota "11" mai ales avand in vedere optica. Insa, dupa cate vad, lungimea tubului e aceeasi la tine, iar mie mi-ar trebui un tub cu lungimea de maxim 75cm ca sa fiu sigur ca nu risc coliziuni cu peretii.
Dupa cele scris de dl. Mircea, si dupa ce m-am documentat si eu putin e clar ca e cam dificil a face optica pentru un Cass asa scurt...
Cred ca trebuie sa iau in considerare alte optiuni. |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3671
|
Trimis: 03 Apr 2016 18:12 Download mesaj |
|
|
|
Se poate face Cass 200mm si cu 50 cm distanta intre primara si secundara convexa. La primara f/3
eu fac acum numai asa Cass cu primare f/3 la 250 -400mm am facute si-s prin zari raspandite si toti super incantati .
. doar ca nu as avea timp sa ma ocup decat cu programari 1-2 ani |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 03 Apr 2016 18:15 Download mesaj |
|
|
|
Iti cam trebuie corector sau te miri ce forme imposibil de asferice daca-l faci prea scurt. Dar cred ca Tavi Stanescu te poate lamuri cel mai bine.
P.S. Vorbesti de lup ...  |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 03 Apr 2016 20:25 Download mesaj |
|
|
|
RobertG a scris: | .. iar mie mi-ar trebui un tub cu lungimea de maxim 75cm ca sa fiu sigur ca nu risc coliziuni cu peretii.... | La ce te referi? |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9747
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Apr 2016 08:36 Download mesaj |
|
|
|
Robert face observații din balcon, am dedus eu.
Cass-ul meu are 200 diametru, primara are F/3.75, am cumpărat-o sferică, Tavi S. a parabolizat-o și trepanat-o. Focala este de 3000 iar tubul are fix 700mm lungime, distanța dintre oglinzi fiind de 560mm dacă țin bine minte. Un C8 este mai scurt de atât dar echivalent în privința a ceea ce poți vedea cu el. Însă e mai greu. Ambele necesită o montură EQ6 sau echivalentă dacă vrei să faci urmărire/go-to. Și asta e prea mare pentru un balcon...  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 04 Apr 2016 11:52 Download mesaj |
|
|
|
Cassul are focuser in spate la care adaugi privitorul, deci se lungeste mult. Asta daca nu-i faci diagonala si privesti din lateral.
Mai simplu ar fi sa pui un barlow sau oculare cu focala scurta la actualul newton daca vrei magnificatii.
Dar mai comod in spatii inguste ar fi un mak/sc in locul newtonului. |
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

|
Trimis: 04 Apr 2016 15:54 Download mesaj |
|
|
|
Valy, la Cass-ul tau centrul de greutate si automat prinderea s-au mutat in spatele tubului, iar restul tubului vine in fata prinderii, exact situatia care vreau eu sa o evit. Nu fac obs. din balcon ci dintr-un mic loc amenajat pe care nu il mai pot largi, iar newton-ul se misca greu pe acolo de fapt trebuie sa stau cu ochii pe el tot timpul la pozitionari rapide ca sa evit coliziuni. Nu mai vorbesc de chinul cu obs. vizuale.
Am stalp de beton acolo si instrumentul montat tot timpul deci nu prea ma mut din locul ala cu tot harnasamentul cat fac obs. de acasa.
valy a scris: | ...
Dar mai comod in spatii inguste ar fi un mak/sc in locul newtonului. |
Corect! la asta ma gandeam si eu
Erwin, m-a lamurit Tavi Stanescu, am doua variante fac programare, sau cumpar un C8, in ultima varianta eu am presupus ca HEQ5 il va tine fara probleme. |
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

|
Trimis: 06 Apr 2016 15:46 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor pentru sfaturi. Sincer, mi-ar fi placut sa imi modific Bresser-ul intr-un Cass, caci imi place sa ma bag la asemenea chestii. Macar, am aflat ca se poate!
Am ales in schimb sa fac un mic efort si sa achizitionez (desi nu prea mai aveam in vedere investitii prea mari in acest domeniu) SCT-ul acesta:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=152366#152366
Deci, consider problema mea rezolvata. |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 06 Apr 2016 22:07 Download mesaj |