Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M42IC434klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235303
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Modificare Finder 8X50 pt unghi drept

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
lefmir
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Dec 2015

MesajTrimis: 13 Mar 2016 00:47 Download mesaj
Titlul subiectului: Modificare Finder 8X50 pt unghi drept
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua!

Din cauza unei probleme, sa-i zicem medicale, nu prea pot urmari cu luneta cautatoare cerul peste 60 de grade altitudine, asa ca m-am gandit ca mi-ar fi de folos un finder cu diagonala de 90 de grade.
Am pus anunt la mica publicitate, dar m-am documentat putin si aparent nu exista oculare interschimbabile care sa aiba aceasta diagonala care sa se potriveasca pe tub standard pentru ca, din ce mi-am putut da seama, arunca diagonala prea in spate ocularul.
Nu se gasesc decat lunete cu totul care costa minimum 400 de lei...putin cam piperat si nu as rata ocazia sa mesteresc ceva. Si in plus de asta nu as avea ce face cu finder-ul ramas dupa ce mi-as achizitiona unul nou.

Acum, sa-mi spuneti, va rog, care varianta vi s-ar parea mai buna:
varianta 1:
Finder-ul are o placa cu M50 la exterior(partea asta vine infiletata in tub) si interior altceva diametru mai mic in care se infileteaza ocularul.
Ma gandeam sa vorbesc cu un strungar sa-mi faca placuta asta cu filetul M50 sa ramana pe exterior, dar filetul interior sa fie mutat, inecat, in interiorul tubului putin pentru a compensa adaugarea diagonalei.
varianta 2:
Ar trebui scurtat tubul, insa nu prea imi dau seama cum as putea sa fac filet la interiorul sau sau la exteriorul sau(daca il scurtez din partea cu obiectivul).
Varianta 3:
fac alt tubusor cu totul.
Varianta 4: cea mai simpla, dar si cea mai nerealista:
este posibil sa scap din reglajul obiectivului de aceasta scurtare/taiere?

Pentru diagonala as cumpara o diagonala donatoare pe standard mic.

De asemenea cum as putea masura abaterea? sau daca aveti o alta idee, eu va sunt recunoscator.

Va multumesc!
Mircea
Sus
2SKY
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012

MesajTrimis: 13 Mar 2016 03:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dar de ce vrei sa pui mai multe oculare interschimbabile la cautatoare ? . Multi nu au rezolvat problema . Cel mai estetic , functional si fara improvizatii , alt tub format din doua parti , culisabile si obiectivul original adaptat + diagonala .
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 13 Mar 2016 09:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poți modifica finderul foarte simplu, folosind o prismă recuperată de la un binoclu. Prisma o poți atașa de acel disc cu gaură unde era ocularul pe un suport colimabil cu 3 șuruburi, practic o placă triunghiulară cu găuri filetate în cele 3 colțuri. Trebuie să decupezi în tub o gaură corespunzătoare ocularului. Partea dificilă va fi să fixezi ocularul exact perpendicular pe tub. Trebuie să faci un adaptor similar cu placa focuserelor de la newtoniene. Dacă faci ca acest adaptor să culiseze de-a lungul tubului sau ocularul să se poată înfileta-desfileta poți realiza focalizarea lui exactă.

Eu am avut ocazia să fac la strung și freză la un meșter această piesă pentru luneta "Locomotiva" de 70mm cu focuser elicoidal de microscop de 34mm pe care l-am adaptat la 1.25 cu o bucșă elastică.

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0

Din păcate nu știu de ce nu se mai pot vedea pozele uploadate în trecut pe imageshack.us dar există link pe Google+.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 13 Mar 2016 15:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ideia lui Erwin mi se pare cea mai la indemana.

1)Folosesti ocularul din dotare.
2)Vei scurta tubul dar intai vei executa piesa de adaptare a ocularului pe tub in pozitia de 90 grade.
Te poti descurca cu textolit si ,in cel mai rau caz , cu lemn -vorbesc de executia placii mentionate de Erwin.
3)Debitezi si gauresti piesa de adaptare.
4) Pentru forma cu raza a piesei de adaptare ,vei folosi tubul existent +( daca esti curajos) flexul + apoi smirghel.
Daca te temi de flex (care chiar este o scula foarte periculoasa ) ,folosesti numai tubul existent al finderului ,pui deasupra smirghel si freci apoi bucata de textolit sau lemn pana se formeaza in ea acel canal avand raza egala cu cea a tubului.
5) Tai capatul tubului care contine si tubuletul ocularului
Polizezi si /sau/smirgheluiseti ca sa recuperezi placa de capat a tubului existent ,care se lipeste de piesa de adaptare.
6)Separat se executa suportul prismei.
Iti trimit eu prisma daca ai nevoie.

7) Se asambleaza totul ,se vopseste !

Cheltuieli = 0 , succes maxim !

Fac schite ca saexplic cele de mai sus ,daca e nevoie.

Mircea

Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 13 Mar 2016 16:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se poate face destul de usor.

Iei o diagonala, cu un ocular, scoti celula din fata cautatorului, si cu ele tinute in mana, si cu o rigla scurta, te uiti la infinit, sa masori distanta minima, dintre celula si diagonala. Tai tubul cautatorului la distanta potrivita, cu vreo 5-6mm mai scurt decat ai masurat. Apoi, cu un traforaj, tai din textolit sau placaj un inel cu ciametru interior 1,25'', si exterior cat exteriorul tubului. Mai tai la fel doua, trei inele cu diametru interior la fel, 1,25'' si exterior cat diametrul interior al tubului. Lipesti inelele intre ele, si apoi le lipesti in tubul cautatorului, cu inelul cel mare in capat. Eventual mai faci o masuratoare a focalizarii inainte de lipire. Vezi ca filetul din fata cautatorului are si rol de reglaj al focalizarii.

Apoi dai una sau doua gauri in lateralul tubului, care sa treaca prin inele, si filetezi cu M3 sau M4, in functie de gaura, si de ce suruburi ai. Astfel vei avea suruburi de fixare a diagonalei in tub.

Partea cea mai complicata este sa indrepti capatul taiat al tubului la 90 de grade, fara deviatii.

Cam asa am facut eu cand am transformat acest cautator care era drept. Cu diferenta ca eu am vrut sa pastrez ocularul original, fiind iluminat.

_DNK9202.p.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  314.75 kb
 Vizualizat:  de 7238 ori

_DNK9202.p.JPG

Ultima modificare efectuata dragos.n la 13 Mar 2016 17:15, modificat de 2 ori in total
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 13 Mar 2016 17:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am uitat. Ca sa fie si mai sigur si mai simplu, adica sa fi sigur ca diagonala este si ea paralela cu axa optica, poti sa renunti la suruburile de blocare, si sa o lipesti direct pe inele, avand insa grija ca barelul de 1,25 sa fie pus, ca sa se pastreze concentricitatea fata de tub. Dupa ce lipitura s-a facut, poti sa desurubezi barelul, sa-l pastrezi pentru alte constructii.

Atentie. Prismele de binoclu sunt in general mai mici decat diagonalele de 1,25''. Asa incat daca pui un ocular larg, de vreo 25mm, o prisma de binoclu va induce ceva intunecare a imaginii, lucru care nu e de dorit. Si oricum, o prisma pusa pe un refractor rapid, cum sunt de fapt cautatoarele poate amplifica aberatia cromatica.

Pe de alta parte, o prisma primita gratis e infinit mai ieftina decat o diagonala, chiar si secondhand.

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 13 Mar 2016 17:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dragos

Excelenta metoda, arata foarte fain cautatorul, multumesc pentru detalii.
Ai dreptate , prisma nu e cea mai potrivita pentru lunetele scurte cum sunt cautatoarele dar daca nu vrem o calitate deosebita , o putem folosi.

Mircea

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 13 Mar 2016 17:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Te poti inspira si de aici - http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0 - eu am facut cu minime modificari (toate reversibile) un finder cu 2 iesiri, una in lungul axei optice a obiectivului si una perpendiculara. La mine a avut sens fiindca aveam nevoie de 2 iesiri, pentru ghidaj astrofoto. Dar poate iti foloseste si tie cumva.
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Mar 2016 19:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va multumesc tuturor pentru idei, materiale si sfaturi!

Ca o mica precizare: nu vreau sa fac modificarea de moft, adica nu vreau sa pun nagler pe finder sau ceva de genul; vreau sa pastrez ocularul original.

Asta-vara am avut un accident si am o mica(subliniez mica - nu ma deranjeaza in viata de zi cu zi, insa in anumite situatii, ca asta, este destul de deranjanta) problema cu echilibrul de la urechea interna stanga; Si ma ameteste destul de mult schimbarea brusca din: uitat in sus in finder si dupa orizontal in focuser; plus ca ametind tind din instinct sa ma sprijin de dobson si asta il dezaliniaza si e un cerc vicios. Am observat problema asta si cu binoclul, ma ia usor cu ameteala mai ales cand fac "star hopping".

Acum revenind la finder: Foarte bune idelile si parerile expuse aici si va multumesc tuturor;
insa o singura intrebare am: nu pot folosi o diagonala de 0.96"? am masurat ocularul cu care vine si cam atat ar avea: ~24mm.

@jimao : ma tenteaza mult ideea, mai ales ca si eu mai fac poze, de incepator, si ma atrage, poate pe viitor as folosi-o, insa un flip-mirror este deja mai scump decat un finder cu ocular deja facut la 90 de grade si cumva isi bate scopul cel putin in momentul de fata, pentru mine. Oricum foarte ingenios sistemul, felicitari! Cum si unde ai facut piesele de adaptare?

Voi fi plecat o saptamana, chiar daca vremea e incerta arunc luneta japoneza in portbagaj ca nu se stie niciodata. Smile
Abia am timp sa meditez asupra problemei, cu ideile noi prezentate.

Mircea
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 13 Mar 2016 20:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca ocularul este pe 24.5mm desigur ca se poate.
Dupa ce revii ''la baza'' cel mai bine discutam cu schite si cote.

Mircea

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 13 Mar 2016 20:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

lefmir a scris:

@jimao : ..... Cum si unde ai facut piesele de adaptare?
.....
Mircea

https://www.youtube.com/watch?v=b35c0ZLDwwk

Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Mar 2016 22:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

mi-a venit o idee hazlie ca sa nu masacrez finderul curent:
Sa cumpar un mini-dob "table top" de genul celestron first scope sau orion fun scope de 76mm cu 360mm focala; cu un ocular de 35-36mm modificat cu cruce ~ 10X sau 40mm ~ 9X. Si sa ii fac o montura care sa se prinda de patina vixen a dobului mare.
Problema de greutate: finder-ul original cu tot cu bracket are 500 de grame, varianta a doua sigur are mai mult, dar ma gandesc ca ar merge echilibrat.
Si l-as putea folosi si pe post de travel scope pentru ca e mic; Ar trebui sa fie mult mai ieftin decat un finder cu unghi de 90.

ce parere aveti? ar arata foarte haios un dob cocotat pe un alt dob. Laughing
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 13 Mar 2016 22:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

N-ar fi singular, am mai văzut așa ceva. Mi se pare o idee bună. Smile
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Mar 2016 22:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am eu unul pe care nu il folosesc, dar de la care as pastra postamentul.
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Mar 2016 01:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am luat mini-dobsonul de la domnul Dragos si am primit titlul de "domnul cu butucul" in onoarea "doamnei cu butucul" din twin peaks, pentru ca m-am plimbat cu el in brate toata ziua prin casa. Am pilit o placuta groasa de 1cm pentru a face patina vixen si urmeaza fie sa fac rost de 2 inele taiate dintr-o teava de fier, fie de un tub de pvc, pt ghidaj. revin maine cu o poza.

Acum ca l-am intors pe toate partile; am si eu o intrebare arzatoare:
Am observat ca daca desfiletez ocularul din luneta cautatoare, el incape fix in focuser-ul mini-dob-ului, m-am bucurat initial pentru ca are si reticul, totul bine si frumos, insa am realizat ca mareste prea mult, sau cel putin asa am dedus...
Ocularul din cautatorul 8X50, mareste pt focala lunetei de, grosso-modo, 150mm de 8 ori, deci pt focala mini-dob-ului de 300mm de 16 ori. Ma chinui daca il folosesc asa? eu sincer nu imi pot imagina pana nu testez.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact