Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
NGC7380_4klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234565
Numar de utilizatori inregistrati: 2845
Cel mai nou utilizator inregistrat: Liviu144
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

M20-Trifid Nebula

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 16 Mai 2013 09:48 Download mesaj
Titlul subiectului: M20-Trifid Nebula
Raspunde cu citat (quote)

Salut! O poza facuta pe 11 mai(practic pe 12 la ora 3 a.m.). Trifid Nebula-M20 impreuna cu roiul M21( stanga). 41x60" ISO 800, Canon 1100D-mod, TS 80ED cu 0,8x FR/FF(448mm FL). HEQ5+EQMOD.
Poza este cam "overstretched". Stelele mai luminoase au un halou albastru-violet accentuat(ED-ul este numai dublet). A trebuit sa storc cat mai mult semnal din timpul de expunere prea redus. Am procesat-o aseara pe la 12 a.m., cam "in graba", dupa ce am vazut ca vremea nu-mi permite o noua sedinta foto. Nu stiu daca am gasit echilibrul optim intre zgomot si semnal util.
-Am crescut artificial rezolutia in DSS(drizzle 2x), iar apoi in procesare am redus-o la 50% pentru a scade zgomotul.

M20(11-05-2013).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  623.37 kb
 Vizualizat:  de 2086 ori

M20(11-05-2013).jpg

Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 16 Mai 2013 10:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Trebuie timp mai lung de expunere si cred ca nu ai focalizat bine , nu cred ca laudatele ED fac asa halou si stele mari .
uite "ED" -ul meu cu oglinzi 220 diam og la 6X 270 sec tot Trifid la 1800 alt Muntele Mic .http://www.astronomy.ro/forum/files/trifi_531.jpg

http://www.astronomy.ro/forum/files/trifi_531.jpg
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 16 Mai 2013 14:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

-Focalizarea am facut-o live-view pe Antares cu masca Bahtinov. Bahtinov Grabber nu m-a ajutat deloc la stabilirea punctului optim de focus(valori oscilatorii infocus Yes/No). Ceva sugestii cum sa-mi imbunatatesc focalizarea sunt binvenite.
-Timpul de expunere l-am stabilit la 60" in functie de poluarea luminoasa( tinand histograma pe la 1/4-1/3) ca sa nu inec semnalul util. In zona mea (valea Prahovei), este mereu putina ceata, sesizabila mai ales noaptea si la altitudine joasa. Numai un vant puternic o mai imprastie. In plus, in Sud am luminile orasului Sinaia. In noaptea respectiva conditiile au fost totusi bune- relativ uscata(transparenta buna) si fara Luna. Totusi, diferentele de expunere, functie de altitudinea tintei, au fost notabile. Tinind histograma la acelasi nivel: M85(180"), M16(90"), M20(60"), M4(40").
-ED-ul este numai dublet. Desi este calificat "apo" stelele mai luminoase au halo albastru-violet, cu atat mai vizibil cu cat "stretching-ul" este mai puternic. Poate o sa-mi iau un filtru semi-apo sau fringe-killer cand voi avea bani( cam piperate pentru 2")
-Fotografia dvs.(superba!) ati facut-o cu timp mult mai mare de expunere, iar apertura incomparabil mai mare(Aperture rules!). Nebulozitatea capturata este proportional mai multa. Daca voi mai avea o noapte cu conditii cel putin la fel de bune, voi incerca si cu newtonul de 150/1200 (desi este mult mai lent-f/8- fata de ED 80-ul cu FR -f/5,6- si are o vignetare puternica cu DSLR-ul). Sau poate voi reusi sa-mi iau pana atunci un newton Skywatcher 150/750 PDS.
Multumesc pentru reply.
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 16 Mai 2013 15:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

dmtr69 a scris:
-Focalizarea am facut-o live-view pe Antares cu masca Bahtinov. Bahtinov Grabber nu m-a ajutat deloc la stabilirea punctului optim de focus(valori oscilatorii infocus Yes/No). Ceva sugestii cum sa-mi imbunatatesc focalizarea sunt binvenite.

Fa focusul la zenit, nu la < 20 grade! Acolo e foarte inselator (dupa cum ai observat) din cauza seeing-ului foarte prost.

Citat:
-ED-ul este numai dublet. Desi este calificat "apo" stelele mai luminoase au halo albastru-violet, cu atat mai vizibil cu cat "stretching-ul" este mai puternic.

Asa este, dar la focus corect halo-urile acelea sunt mult mai putin vizibile; avem destui dublete semi-apo similare si-ti pot confirma si altii Smile

Daca la 60" incepe sa urce histograma inseamna ca e ceva poluare luminoasa, caz in care ai scapat foarte onorabil de gradienti. Pacat ca toate obiectele astea spre centrul galaxiei sunt atat de jos pentru noi...
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 16 Mai 2013 17:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

@cmatei
Initial am avut focalizarea pe Arcturus (am mai pozat cateva mici M-galaxii in apropiere), care era mult mai sus(cred ca pe la 60°), dar am refacut pe Antares pentru ca am schimbat pozitia camerei si pentru ca citisem pe undeva ca focusarea sa fie facuta cat mai aproape de tinta(poate ca sa fie in aceleasi conditii de refractie atmosferica?).
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum