Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235596 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2862 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: niezdradze |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
alex1209 Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012 Mesaje: 616
|
Trimis: 29 Noi 2012 21:24 Download mesaj |
Titlul subiectului: Montura ecuatoriala homemade(combinatii de materiale) |
|
|
|
Va salut.
Nu am mai postat si eu ceva de mult timp. Dar revin in forta .
Montura mea ecuatoriala este 70-80% gata. Asa cum am spus in topicul "As vrea sa imi fac o ecuatoriala..." am folosit textolit gros de 10mm si fitinguri zincate de 11/4.
Vreau sa va spun ca fiecare gaura am dat-o de la cel mai mic spiral pana la cel de care aveam nevoie(am vreo 11 spirale-cred ca toate marimile) cea mai mare gaura a fost de aproximativ 8-10mm diametru.
Textolitul am taiat la el o ceva timp(cateva ore bune), dar a iesit asa cum am vrut.
Nici nu ma asteptam sa iasa totul asa bine, pana acum.
Si este foarte solida , mai ales ca are vreo 2-3 kg si inca nu este gata.
Iata cateva poze:
Descriere: |
|
Marime fisier: |
710 kb |
Vizualizat: |
de 9004 ori |

|
|
738.69 kb |
de 9004 ori |

|
|
698.63 kb |
de 9004 ori |

|
|
549.48 kb |
de 9004 ori |

|
|
547.45 kb |
de 9004 ori |

|
|
600.6 kb |
de 9004 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9740
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Noi 2012 02:50 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bravo! Spor pe mai departe!
Plăcile de textolit sunt grele, cred că puteai face partea asta ceva mai mică, cam la jumătate din ce se vede. Tu ai luat dimensiunile dela o montură mult mai mare. Sau poate ai în plan un upgrade?
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Noi 2012 03:22 Download mesaj |
|
|
|
Arata bine, dar am doua sugestii.
In locul coltarelor externe, as face tot din textolit, niste pene, gen contraforti, cu baza in unghiurile hexagonului, si cat merge pe inaltime, ca sa ai o mai mare stabilitate.
A doua, cred ca am mai spus-o de cateva ori. Textolitul are in compoenta fibre de bunbac, asa ca taieturile si eventualele gauri, filetate sau nu, e bine sa le intaresti, dand peste ele cu un pic de aracet bine diluat in apa. In felul asta, nu o sa traga umezeala, iar rezistenta pe taieturi, si in special filete, va fi foarte mare.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 30 Noi 2012 11:21 Download mesaj |
|
|
|
Sunt de acord cu sugestia lui Dragoș, poți folosi triunghiurile rămase dela decupare.
Ca să ai precizie mare la găurire faci întâi o gaură filetată și perechea ei, fixezi plăcile strâns și apoi dai următoarea gaură cu un spiral pentru filet, apoi filetezi și în cealaltă placă o lărgești la diametrul șurubului.
Dragoș, ce-i ăla "bunbac"?
N-am știut că textolitul poate trage umezeală.
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 30 Noi 2012 11:40 Download mesaj |
|
|
|
Dl. Erwin, da, pe viitor vreau sa ii adaug rulmenti la montura aceasta. Am 2 rulmenti conici, dar ca sa ii pun acum necesita cheltuieli si mi-am zis ca merge si asa pana ii voi putea pune rulmentii.
Pe aceasta montura vreau sa pun si newtonianul de 203mm , de aceea am tinut la marime si sa fie cat mai solida.
Dragos, ideea ta imi place, cred ca o voi pune in aplicare, dar asta, dupa ce montez placuta de textolit in care sa vina surubul de reglare a altitudinii.
Cam atat deocamdata.
|
|
Sus |
|
 |
tudorandu Membru

Data inscrierii: 08 Ian 2012 Mesaje: 234
|
Trimis: 30 Noi 2012 14:34 Download mesaj |
|
|
|
Spor la construit!
Dupa ce am vazut avantajele unei monturi ecuatoriale (am inclinat-o pe cea din fitinguri pe care o aveam la 45 de grade) vreau sa-mi fac si eu una, dar cu rulmenti, in genul celor de mai jos
Incepe sa-mi placa lemnul
Mai pun 3 imagini poate mai furi vreo idee
|
129.22 kb |
de 8915 ori |

|
|
198.98 kb |
de 8915 ori |

|
|
346.22 kb |
de 8915 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 30 Noi 2012 15:54 Download mesaj |
|
|
|
Pai idei din pozele astea ar fi sa ma apuc de alta montura .
Totul este pe baza de lemn si rulmenti. . Iar spatiul de depozitare al meu pentru o montura daia este mic.
Multumesc pentru poze. Sincer, deja ma gandesc la urmatoarea montura .(urmatoarea montura homemade)
Ca urmatoarea as vrea sa fie un eq5 cumparata.
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Noi 2012 16:36 Download mesaj |
|
|
|
Erwin, bunbac este bumbac cu n de langa m .
Eu lucrez destul de mult cu textolit, si cand spal piesele taiate inainte de lipire, trebuie sa le sterg si sa le las la uscat cam o ora. Acum sa nu se inteleaga ca e hidrofil cum el lemnul, bumbacul din el fiind deja in mare parte impregnat cu rasina, asa ca trage foarte putin. Oricum, tratamentul cu aracet ajuta foarte mult la intarirea zonelor taiate.
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 30 Noi 2012 16:50 Download mesaj |
|
|
|
dragos.n a scris: | (...) Textolitul are in compoenta fibre de bunbac, asa ca taieturile si eventualele gauri, filetate sau nu, e bine sa le intaresti, dand peste ele cu un pic de aracet bine diluat in apa. In felul asta, nu o sa traga umezeala, iar rezistenta pe taieturi, si in special filete, va fi foarte mare. |
Si eu lucrez cu textolit, de diverse sortimente, si-mi place ca e foarte prelucrabil.
Dar la partea cu aracetul recunosc ca am ramas putin pe ganduri.
Adica, ok, nu contest, pare foarte logic sa aplici ceva pe concentratorii de tensiune, mai ales ca e fibra descoperita. Dar asta nu va modifica diametrul filetului? Cu ce tarod trebuie data gaura ca sa iasa ok (adica sa intre surubul) dupa aplicarea solutiei de aracet? Am vazut ca materialul are tendinta de a se deforma putin "elastic" cand il gauresti/filetezi (in sensul ca are o mica revenire - probabil termic), si trebuie sa faci filetul din mai multe treceri, chiar si cu ultimul tarod din set si la viteza cea mai mica.
Am sa incerc si eu recomandarea asta, sa vad cum iese
Alex, arata promitator montura ta. Sunt foarte curios cum se va comporta.
Spor!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 30 Noi 2012 16:52 Download mesaj |
|
|
|
@alex
Dupa parerea mea scopul ATM-ului nu este de a produce la precizie sau scara industriala componentele unui telescop. Abordarea "homemade" are scopul de te familiariza cu in primul rand cu principiile constructive ale componentei respective si apoi de a studia posibilitatea unor variante mai performante. Sa luam de exemplu montura ecuatoriala: principiul ei constructiv este de a asigura miscarea telescopului pe cele doua axe: RA si DEC. Miscarea asta genereaza mai departe diversitatea formelor constructive ca exprimare a originalitatii fiecaruia iar fiecare varianta are avantajele si dezavantajele in functie de atributele tubului optic folosit. Nu are rost sa te arunci imediat la alta varianta numai pentru ca ti se pare tie mai "cool" sau mai atractiv vopsita si cu suruburi "bling".
Mie de exemplu pentru refractorul de 70/900 mi s-a parut atat interesant ca realizare cat si economic sa substitui numai pentru observatiile vizuale o montura cel putin alt-azimutala de aproximativ 400 de RON cu un pipe-mount (cu miscare atat alt-azimutala cat si ecuatoriala) la nici 150 RON si cu diferente nesemnificative de operare. Apoi multe alte idei au inceput sa opreasca si in "statia" mea de autobuz ca sa zic asa, idei pentru care sper sa gasesc si timpul necesar pentru ca banii, asta e, intotdeauna trebuie luati in calcul. Sfatul meu e asadar sa termini montura aceea oricum, asa cum crezi tu. Abia dupa asta vei intelege cu adevarat ce am vrut sa spun cu toate ca ai facut deja si alte componente si ar trebui deja sa ai o idee ...
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 30 Noi 2012 17:27 Download mesaj |
|
|
|
Saiph, dupa ce dai cu aracet, solutie foarte apoasa, lasi sa se usuce bine, si mai faci o trecere cu tarodul. O sa ia mare parte din aracet, dar va ramane si in fibra. E bine sa dai cantitate foarte mica, sa o traga pe toata inainte sa se usuce, faci o proba cu un surub, si eventual mai dai un strat, si dupa aia refaci filetul. E adevarat, ca iti trebuie o pensula foarte mica, nr 0 sau 00, ca sa poti sa raspandesti uniform in gauri mici.
PS. E o diferenta, ca eu folosesc tarozi unici, si nu stiu cum se comporta la tarozi in trepte. Cat despre elasticitate, din ce am vazut eu, dispare dupa tratamentul cu aracet.
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9542
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2286
|
Trimis: 01 Dec 2012 08:09 Download mesaj |
|
|
|
Mai, eu nu vreau sa va stric cheful dar cu banii pe care ii dati pe materiale va puteti cumpara cel putin o montura EQ3-2 la mana a doua care costa cam 300-400 lei sau chiar o EQ5.
Dar daca placerea este a voastra atunci imi retrag cuvintele.
Spor!
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 01 Dec 2012 11:01 Download mesaj |
|
|
|
Evident, Cătălin, plăcerea de a construi cu mâna ta o chestie precisă și complexă care să dea rezultate la fel de bune sau chiar mai bune decât un produs industrial este priceless!
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2286
|
Trimis: 01 Dec 2012 12:17 Download mesaj |
|
|
|
Erwin a scris: | a construi cu mâna ta o chestie precisă și complexă care să dea rezultate la fel de bune sau chiar mai bunepriceless! |
Asta este destul de greu de realizat. Mai ales cand vorbim de monturi ecuatoriale.
Spor!
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|