Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233909 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
calin.escu Membru

Data inscrierii: 15 Aug 2016 Mesaje: 34
|
Trimis: 30 Oct 2020 19:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: Reanimarea lui GOLIAT(17.5" newtonian) |
|
|
|
acest topic este urmare a celui de pe achizitie instrumente..."un pic de ajutor va rog...m-am ales cu un Newton de 17.5".
dupa discutiile preliminare si cateva sfaturi de la avansati.....am ajuns la urmatoarea concluzie.....tub split....montura Dobson clasica....si ptr astrophoto...field rotator....
ca precizare...telescopul va fi fix...cu posibil observator in viitor...si nu am de gand sa folosesc lemn...eu personal nu am incredere in constructiile de PRECIZIE , care sa si dureze.. facute din lemn....sunt adeptul metalului...sau cum zic rusii...solid ca un t34
asa ca azi am inceput goana dupa materiale...incepand cu fundatia,batiu pe inginereste,baza monturii dobson
ce am reusit sa fac rost...este un batiu de aluminiu...duraluminiu...
cote: L =1220, l=600; grosime blat aluminiu 12,5 mm; inaltime batiu h=175 mm; greutate 45 kg
rulment ptr rotirea AZ D=540MM; D interior 340 cu coroana dintata ptr curea plus motor dc cu reductor si cureaua de antrenare...greutate 10 kg
o placa de aluminu...cotele se vad in poza...greutate 14 kg
pai daca e GOLIAT.....sa-i facem fotoliu pe masura ....nu!??
atasez pozele...am si un clip de 1.05 mb cu dracovenia in miscare, dar nu se poate atasa...si nu stiu cum sa il fac sa mearga....e mp4
Descriere: |
|
Marime fisier: |
822.13 kb |
Vizualizat: |
de 6205 ori |

|
|
909.18 kb |
de 6205 ori |

|
|
699.1 kb |
de 6205 ori |

|
|
747.71 kb |
de 6205 ori |

|
|
986.55 kb |
de 6205 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
GunDALF Membru

Data inscrierii: 23 Apr 2017 Mesaje: 3327
Motto: If only closed minds came with closed mouths.. Localitate: BR
|
Trimis: 30 Oct 2020 19:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Epopeea suna mult mai cool... ca saracu' nu-i mort, e doar in concediu. Sufletul e viu (oglinda principala), iar ochii (secundara) sunt calzi si umezi... Tu doar ii schimbi hainele si-i pui patine cu rotile.
Dar e bine ca ai demarat proiectul.
_________________ AZGTi;SAM-WiFi;C6;SW-ED72;ZWO ASI462MC;ZWO ADC;PM 2,5x |
|
Sus |
|
 |
calin.escu Membru

|
Trimis: 30 Oct 2020 20:02 Download mesaj |
|
|
|
e in concediu...medical !!!!
la cat de Dezmembrat e saracu.....are nevoie de urgente....transplanturi etc etc....reanimare totala.....
recunosc ca epopeea suna mai bine...dar epopeea ramane pe mai tarziu...cand trecem la foto!!!
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11250
|
|
Sus |
|
 |
calin.escu Membru

|
Trimis: 30 Oct 2020 20:48 Download mesaj |
|
|
|
18 kg. are principala
multumesc ptr sursa de aluminiu.....e f buna.....am uitat insa sa spun ca am o sursa ff buna de materiale diy la un amic inginer....se ocupa de reciclare materiale...fier vechi cum se zice.....are toate trasnaile de pe lume adunate..Ptr atm-isti....e o comoara...nu ca ai fac reclama...tot ce vedeti in poze am de la el...la pret de reciclare....eu zic ca 160 de ron pe tot ce ati vazut i n poze nu e mult...si mai am si altele
As putea spune ca suntem...colectionari de tehnica....nu de alta dar anumite piese ,subansamble de masini si alte aparate....pur si simplu nu merita topite la gramada...te doare sufletul dupa munca si gandirea altora
Din pacate cu executia pieselor e mai greu....nu din lipsa de utilaje ci de meseriasi....cei buni sunt la pensie ...cei tineri( care tineri?) dau rasol sau nu stiu sa foloseasca un uitilaj.....
si ptr dl valy in mod special.....am dat intamplator peste poza cu telescopul inghetat...minimalist....
https://maximusphotography.files.wordpress...ghetat.jpg
m-ati daramat cu ala....chiar as dori ceva detalii despre el
cu stima
calin
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 30 Oct 2020 21:41 Download mesaj |
|
|
|
calin.escu a scris: | ..nu ca ai fac reclama... | Pai fa-i reclama, m-ar interesa tevi de AL groase sau subtiri, chiar si placi, rulmenti, profile, etc.
Telescopul lui Max e de referinta, dar nu numai: http://stardazed.com/MoonsilverIV.html
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Oct 2020 22:32 Download mesaj |
|
|
|
Cumva ecranul ala negru e montat langa secundara sau nu vad eu bine?
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 30 Oct 2020 23:27 Download mesaj |
|
|
|
Probabil el zice ca s-a simplificat, nu complicat, insa solutia nu este corecta optic.
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9695
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Oct 2020 23:58 Download mesaj |
|
|
|
Ultralight-ul făcut de mine a fost inspirat tocmai de Ross. El a făcut ceva simplu și frumos, eu sunt cel care m-am complicat!
Și eu am pus paravanul imediat în spatele secundarei pentru că altfel aș fi fost nevoit să lungesc brațele, să le întăresc mult să nu flexeze și aș fi avut o sursă de flexură suplimentară în țeava principală care ar fi dus la accentuarea decolimării variabile în funcție de unghiul de altitudine. Nu este niciun impediment, doar că spike-urile de difracție au forma aproximativă a literei grecești Pi. De-acolo și numele pe care i l-am dat. Telescopul este pentru vizual și DSO și la măriri mici nu se strică nimic. Ross explică foarte bine toate aceste aspecte și cum a ajuns la soluția asta, minimalistă și elegantă. Oricine poate trăi cu mici inconveniente.
Desigur, la Goliat e altă treabă.
Totuși, Călin te rog să nu te grăbești. Un telescop mare care nu poate fi dus la cer negru va aduna praful ca și până acum.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 31 Oct 2020 01:49 Download mesaj |
|
|
|
Sunt de acord cu Erwin ca la mariri mici acel ecran nu deranjeaza prea tare.
Sa citim insa mai departe ce scrie el despre egretele de difractie (spike).
La mariri mari acea obstructionare asimetrica strica rau imaginea = pa si pusi imagini clare la planete+stele duble+ Luna.
Si eu am avut un asemenea ecran in spatele secundarei la Toleascop dar l-am eliminat urgent, imaginea de difractie era ... ca sa fiu in ton cu sezonu' si fazonu' ... de tot halloweenu'...
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9695
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 31 Oct 2020 08:39 Download mesaj |
|
|
|
Ei bine, la telescopul Pi "pălăria" se putea scoate extrem de ușor pentru că era fixată doar prin formă, printr-un canal din suportul secundarei în care intra o platbandă prinsă de pălărie. Așadar, inconvenientul nu era unul permanent.
Flexura este un aspect deloc de neglijat în cazul în care vrei să faci astrofoto dar și la vizual, la măriri mari. În cazul Ultralight-ului cu o singură țeavă flexura era de cca 2-3mm de o parte și de alta a axei, adică laserul se mișca în interiorul cercului de pe primară, colimat fiind inițial la 45 grade. Dar nu era în țeavă care era din fibră de carbon și nu flexa decât foarte puțin dacă te urcai cu toată greutatea pe ea, ci în lemnărie. Nu știu la variantele lui Ross cât de mare a fost această flexură dar posibil s-o fi scos mai mică pentru că oglinzile lui erau mai subțiri și mai ușoare.
Așadar, recomandarea mea este să construiești o structură similară cu cea devenită clasică a truss-urilor mari, de altfel o soluție pe care a adoptat-o și David. Păcat că nu prea mai intră pe forum să dea detalii despre conceptul lui.
Dacă nu dorești să mergi pe calea bătătorită, te înțeleg, eu am prostul obicei de a reinventa lucrurile și asta-mi ocupă mult timp, pentru că mă complic, creez probleme noi la care trebuie să găsesc soluții inedite.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 31 Oct 2020 10:08 Download mesaj |
|
|
|
Nu am avut in intentie sa generez polemica pe subiectul ecranului montat in drumul optic ci doar sa atentionez ca solutia asta nu e corecta din pct de vedere optic!
Sigur ca fiecare este liber sa aleaga solutia care i se pare mai potrivita pentru el.
Spor maxim!!
|
Sus |
|
 |
calin.escu Membru

|
Trimis: 31 Oct 2020 11:06 Download mesaj |
|
|
|
interesant sistemul cu un singur brat.....ma gandesc cum ar arata bratul telescopic.gen actuator de poarta acces auto....unele au o cusa de 700 mm si solide si sunt motorizate......rezolvam dintr-un foc problema gabaritului la transport...si intr-o oarecare masura si focalizarea / trecerea de la ocular-eventual binoviwer-camera foto...obtinem un telescop...telescopic
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 31 Oct 2020 12:24 Download mesaj |
|
|
|
calin.escu a scris: | i..rezolvam dintr-un foc problema gabaritului la transport..... | Hmm, tu vrei sa il faci transportabil? Pai adunand placile respective care sunt doar baza, mai trebuie cutia dobson si bratul, iese de 200kg, iti trebuie platforma si camion. Suna interesanta abordarea cu telescop telescopic doar ca trebuie avut in vedere stabilitatea si rigiditatea sistemului, daca ai un joc de un micron undeva acesta se amplifica si pierzi colimarea, focusul, va fi inutilizabil, dar va arata cool ca il vei desface/impacheta din telecomanda
https://shop1.r-g.de/en/art/740908
https://shop1.r-g.de/en/art/740604-TW
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|